Πώς να σώσετε έναν τραυματία που αιμορραγεί

 

 
Η άμεση αντιμετώπιση της αιμορραγίας μπορεί να αποδειχθεί ζήτημα ζωής και θανάτου σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού. Η παροχή φροντίδας μέχρι να καταφτάσει το ασθενοφόρο μπορεί να εξασφαλίσει στον τραυματία περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης.

Εσείς γνωρίζετε πώς πρέπει να ενεργήσετε σε ένα περιστατικό αιμορραγίας;

Ο Δρ Μάθιου Λέβι, καθηγητής επείγουσας ιατρικής στο κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, περιγράφει τα βασικά βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε για να φροντίσουμε έναν τραυματία.

1. Έκταση αιμορραγίας

Αρχικά, ο Λέβι επισημαίνει ότι πρέπει να αναγνωρίσουμε τη σοβαρότητα του τραύματος. Εάν το αίμα κυλά με μεγάλη ταχύτητα από την πληγή, ποτίζοντας τα ρούχα ή σχηματίζοντας μια μικρή λίμνη στο έδαφος, τότε η αιμορραγία θεωρείται εκτενής. Πρέπει να ειδοποιηθεί άμεσα ασθενοφόρο και ο τραυματίας να παρακολουθείται στενά ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει υποστεί σοκ λόγω της απώλειας αίματος.

2. Εξέταση της πληγής

Τα ρούχα του τραυματία πρέπει να απομακρυνθούν ώστε να εξεταστεί η πηγή της αιμορραγίας. Εάν είναι δυνατό, πρέπει να απομακρυνθούν μικρά θραύσματα ή αντικείμενα που εμποδίζουν την πρόσβαση στον τραυματία ή στην πληγή. Ωστόσο, δεν συνιστάται να απομακρύνεται οποιοδήποτε ξένο σώμα έχει διαπεράσει το δέρμα, καθώς στην περίπτωση αυτή η αιμορραγία μπορεί να επιδεινωθεί.

3. Ξένο σώμα

Εάν έχει ενσωματωθεί ξένο σώμα στην πληγή, πρέπει να ασκήσετε πίεση εκατέρωθεν. Καλό είναι η επαφή των χεριών με το σώμα του τραυματία να μην είναι άμεση, ώστε να αποφευχθεί η μόλυνση της πληγής. Ένα καθαρό ύφασμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν, εκτός βέβαια κι αν υπάρχουν διαθέσιμα γάντια.

4. Ανύψωση

Η αιμορραγία συχνά περιορίζεται όταν το τραυματισμένο μέλος τοποθετείται σε μεγαλύτερο ύψος. Για παράδειγμα, εάν η αιμορραγία εντοπίζεται στο πόδι, ο τραυματίας πρέπει να ξαπλώσει και το μέλος να στηριχθεί ψηλά. Με τον τρόπο αυτό, μειώνεται η ροή αίματος προς την πληγή και παράλληλα περιορίζεται ο πόνος, το οίδημα και η φλεγμονή στο σημείο.

5. Θερμότητα

Πρέπει να αποφευχθεί η απώλεια θερμότητας από το σώμα του τραυματία ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος σοκ. Μια κουβέρτα, ένα μπουφάν ή οποιοδήποτε άλλο μέσο είναι διαθέσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον σκοπό αυτόν.

Πηγή : www.onmed.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.