Οκτώ συμβουλές για γάντια διάσωσης

 

 
Πολλοί πυροσβεστικοί σταθμοί έχουν εξελιχθεί από το να είναι υπηρεσία προστασίας και πυρόσβεσης σε οργανισμούς που ανταποκρίνονται σε κάθε είδους κίνδυνο. Για πολλούς από αυτούς τους σταθμούς, οι υπηρεσίες που παρέχονται, όπως συμβολή σε εγκλωβισμένα άτομα σε τροχαία, ορεινή διάσωση και η διάσωση στο υγρό στοιχείο αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι τους.

Καθώς περισσότεροι σταθμοί εμπλέκονται με την τεχνική διάσωση, οι πυροσβέστες διακρίνουν ένα χάσμα ανάμεσα στην προστασία και στην άνεση των δυο επιλογών γαντιών που έχουν.

  • Τα γάντια πυρόσβεσης που ανταποκρίνονται στο NFPA 1971 (το οποίο παρέχει standards για αστική πυρόσβεση) προσφέρουν καλή προστασία από κοψίματα και την τριβή όμως σε βάρος της άνεσης.
  • Τα συνηθισμένα δερμάτινα γάντια εργασίας, τα οποία μπορεί να προσφέρουν άνεση όμως πολλές φορές δεν ανταποκρίνονται στην προστασία από τους κινδύνους όπως σπασμένα γυαλιά ή μέταλλα.

Οι πυροσβέστες προσαρμόστηκαν γρήγορα και ξεπέρασαν τα προβλήματα αυτά στα γάντια τους. Πολλούς από αυτούς είχαν στην κατοχή τους γάντια μηχανικών αυτοκινήτων σε συνδυασμό με τα κλασσικά τους γάντια αστικής πυρόσβεσης. Παρομοίως οι παραγωγοί γαντιών εντόπισαν γρήγορα την ανερχόμενη αγορά και άρχισαν να παράγουν γάντια τα οποία ανταποκρίνονται και στόχευαν σε κάθε ένα από τους διαφορετικούς τύπους διάσωσης.

Ενώ τα πρώτα διασωστικά γάντια χρησιμοποιούσαν δέρμα σαν βασικό στοιχείο τους, όλοι οι κατασκευαστές γαντιών χρησιμοποιούν τώρα συνθετικά υλικά, είτε Kevlar ή Dyneema, σαν βασικό στοιχείο. Και τα δυο προσφέρουν 5 με 10 φόρες περισσότερη προστασία από κοψίματα από ότι το δέρμα.

Υπάρχουν επίσης γάντια τα οποία συνδυάζουν το Kevlar ή το Dyneema με το ατσάλι πράγμα που προσφέρει 20 φορές περισσότερη προστασία από κοψίματα από ότι τα δερμάτινα γάντια.

NFPA 1951
Δημοσιευμένο το 2001, το NFPA 1951: Πρότυπο για Προστατευτικά σύνολα για περιστατικά τεχνικής διάσωσης (έκδοση του 2013) είναι το εφαρμόσιμο πρότυπο για τα ελάχιστα προαπαιτούμενα για τον σχεδιασμό, την επίδοση, τον έλεγχο και την πιστοποίηση  για προϊόντα διάσωσης για χρήση από προσωπικό εκτάκτων αναγκών κατά την διάρκεια περιστατικών τεχνική διάσωσης.

Τα προϊόντα προστασίας για την τεχνική διάσωση (συμπεριλαμβανομένων και των γαντιών) συνιστώνται για χρήση στο πρότυπο, για τεχνική διάσωση όπως και χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική διάσωση. Συγκεκριμένα, τα προϊόντα τεχνικής διάσωσης έχουν συγκεκριμένα κριτήρια για επιχειρήσεις τεχνικής διάσωσης όπου δεν υπάρχουν κίνδυνοι από υγρά όπως αίμα, σωματικά υγρά ή υγρά χημικά. Αυτές οι επιχειρήσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τον χειρισμό μηχανημάτων ή εξοπλισμού όπου οι κίνδυνοι είναι φυσικοί.

Τα προϊόντα διάσωσης και επανάκτησης προορίζονται για χρήση σε επιχειρήσεις διάσωσης όπου υπάρχουν κίνδυνοι από υγρά. Τα προϊόντα CBRN (chemical, biological, radiological and nuclear) τεχνικής διάσωσης δημιουργήθηκαν για περιστατικά τα οποία περιλαμβάνουν χημικούς, βιολογικούς, ραδιολογικούς ή πυρηνικούς κινδύνους σαν αποτέλεσμα βιομηχανικών ατυχημάτων ή τρομοκρατικών επιθέσεων.

Τα διασωστικά γάντια αναφέρονται ως κομμάτι του συνολικού εξοπλισμού προστασίας για την τεχνική διάσωση στο NFPA 1951 και ποιο συγκεκριμένα στις παραγράφους 6.1.3, 6.2.3, 7.1.3 και 7.2.3. Αυτές οι παράγραφοι περιλαμβάνουν συγκεκριμένες προδιαγραφές επιδόσεων για γάντια. Οι προδιαγραφές αυτές περιλαμβάνουν έλεγχο για να επιβεβαιωθεί η αντίσταση σε κοψίματα, η αντίσταση στην τριβή, η αντίσταση στο τρύπημα, ο χειρισμός τους, η ισχύς της λαβής τους, η αντίσταση στην θερμότητα και στην φλόγα και το κατά πόσο είναι εύκολο σε κάποιον να το φορέσει.

Τα γάντια τεχνικής διάσωσης μπορούν να πωλούνται από 25 έως και 106 δολάρια το ζευγάρι. Με την κατάλληλη φροντίδα ένα διασωστικό γάντι μπορεί να αντέξει για αρκετά χρόνια όμως κανένας κατασκευαστής δεν αναφέρει το μέσο προσδόκιμο ζωής τους. Παρόλο που το επαναλαμβανόμενο πλύσιμο κάνουν τα γάντια πιο μαλακά ούτε το Kevlar αλλά ούτε και οι ίνες Dyneema  χάνουν τις ιδιότητές τους.

Διαλέγοντας

Η αγορά σήμερα προσφέρει γάντια διάσωσης σε πολλά διαφορετικά στυλ, χρώματα και τιμές. Ποια είναι όμως τα κριτήρια για την επιλογή γαντιών;

Παρόλο που το NFPA 1951 κυκλοφορεί από το 2001, ούτε οι κατασκευαστές γαντιών αλλά ούτε και το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν υιοθετήσει τις διαδικασίες πιστοποίησης για τα γάντια τεχνικής διάσωσης. Ανεπίσημα στοιχεία αναφέρουν πώς το NFPA 1951 δεν είναι είναι σημαντικό για τους πυροσβεστικούς σταθμούς και τους πυροσβέστες κατά την επιλογή διασωστικών γαντιών. Εφόσον οι οδηγίες δεν λαμβάνονται υπόψιν από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, οι κατασκευαστές είναι κάτι περισσότερο από πρόθυμοι να αποφύγουν την ζημιογόνα δοκιμή από ένα τρίτο οργανισμό ώστε να κερδίσουν τα προϊόντα τους την πιστοποίηση του NFPA 1951.

Για εμένα αυτό φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με το NFPA 1855: Πρότυπα για την επιλογή, φροντίδα και συντήρηση Προϊόντων Προστασίας για περιστατικά τεχνικής διάσωσης το οποίο αναφέρει πώς « Ο οργανισμός πρέπει να διασφαλίσει πώς τα εξεταζόμενα στοιχεία πιστοποιούνται σε συμφωνία με το NFPA 1951….”

Είτε η επιλογή σας είναι γάντια που ανταποκρίνονται στο NFPA ή όχι, εδώ σας παρέχουμε 8 σημαντικά στοιχεία που πρέπει να διαθέτει ένα γάντι.

  • Η απαιτούμενη πρόσφυση και άνεση κατά την χρήση ειδικευμένου εξοπλισμού απεγκλωβισμού και διάσωσης, ακόμη και όταν είναι βρεγμένα.
  • Ευκολία στο «βάλε-βγάλε» ενώ διασφαλίζεται η επιθυμητή πρόσφυση και άνεση.
  • Το μέγεθος το οποίο θα πρέπει να έχει ανάλογα με το άτομο.
  • Η παλάμη, τα πλάγια αυτής, ο αντίχειρας και τα δάχτυλα θα πρέπει να προσφέρουν αντίσταση από κοπές, χτυπήματα και τριβή.
  • Το μήκος του πήχη και το «κλείσιμο» του γαντιού έτσι ώστε να μην μπαίνουν διάφορα στοιχεία μέσα στο γάντι όπως συντρίμμια.
  • Αδιάβροχο αλλά αναπνέων επένδυση που να προστατεύει από μικροοργανισμούς όπως φυματίωση, ηπατίτιδα, σταφυλόκοκκο και HIV.
  • Προστασία από την έκθεση σε σωματικά υγρά όπως αίμα ή ούρα.
  • Προστασία από υγρά στοιχεία τα οποία συχνά αντιμετωπίζονται σε σκηνές ατυχημάτων όπως βενζίνη, diesel και υδραυλικά υγρά.

Οι κατασκευαστές συνθετικών ινών εργάζονται συνεχών έτσι ώστε να δημιουργήσουν ελαφρύτερα και δυνατότερα στοιχεία – θα πρέπει να περιμένετε για μια νέα γενιά Kevlar και Dyneema, όπως και μια καλύτερη σύνθεση Kevlar και Dyneema με ατσάλι τα οποία χρησιμοποιούνται στα  γάντια σήμερα.

Εάν η πρόοδος των γαντιών διάσωσης συνεχίσει με τους ρυθμούς του σήμερα είναι πολύ πιθανό σε 10 χρόνια από τώρα να μην αναγνωρίζουμε τα γάντια τα οποία φοράμε αυτή την στιγμή.

Του Robert Avsec, Μετάφραση στα Ελληνικά για το Fire.gr, Παναγιώτης Κοιλάκος

Πηγή : www.firerescue1.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.