Υποδήματα Ασφαλείας – Αλήθειες & Μύθοι

 

 
Ασφάλεια στην εργασία. Μια φράση που ακούγεται πολύ συχνά. Πόσο όμως πραγματικά συνειδητοποιούμε τη σημασία της;

Είναι σημαντικό για όλους, εργοδότες και εργαζόμενους να καταλάβουν τη σημασία της ασφάλειας. Αφορά την ακεραιότητα και την ίδια την υπόσταση ενός ατόμου και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως συμμόρφωση με κάποια νομοθεσία. Όταν ένας εργαζόμενος νιώθει σίγουρος για την ασφάλεια που του παρέχει ο εξοπλισμός προστασίας του, βελτιώνεται η απόδοσή του απ’ ότι σε αντίθετη περίπτωση όπου βρίσκεται συνέχεια σε εγρήγορση για πιθανούς κινδύνους.

Ας ρίξουμε μια ματιά στον εξοπλισμό προστασίας και συγκεκριμένα στα υποδήματα ασφαλείας. Υπάρχουν δυο μεγάλες κατηγορίες βλαβών στα πόδια που σχετίζονται με την εργασία. Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει βλάβες από τρυπήματα, σπασίματα, στραμπουλήγματα και κοψίματα. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει βλάβες που προκαλούνται από γλιστρήματα, παραπατήματα και πτώσεις. Εδώ δεν περιλαμβάνεται απαραίτητα βλάβη στα πόδια αλλά η ελλιπής ασφάλεια αυτών παίζει σημαντικό ρόλο στην αποφυγή ενός ατυχήματος.
Φυσικά υπάρχουν κι άλλα προβλήματα που σχετίζονται με τα πόδια. Οι κάλοι, οι δυσμορφίες των νυχιών ή απλά τα κουρασμένα πόδια είναι συχνά φαινόμενα. Παρόλο που δεν θεωρούνται εργατικά ατυχήματα εντούτοις επηρεάζουν τον εργαζόμενο του οποίου η προσοχή αποσπάται όταν νιώθει κούραση, δυσφορία ή πόνο. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Παρακάτω δίνονται μερικοί κίνδυνοι και οι ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν:

 • Κινούμενα οχήματα ή μεταφορικές ταινίες και βαριά αντικείμενα που πέφτουν από ύψος μπορεί να προκαλέσουν σπασίματα ποδιών, ακρωτηριασμούς δακτύλων ή ποδιών
 • Χαλαρά καρφιά, αιχμηρά μέταλλα ή γυαλιά μπορούν να προκαλέσουν τρυπήματα στο πέλμα
 • Αλυσοπρίονα, χλοοκοπτικά ή αφύλακτα μηχανήματα μπορεί να προκαλέσουν ακρωτηριασμούς σε δάκτυλα ή πόδια
 • Λιωμένα μέταλλα ή πιτσιλίσματα χημικών, επαφή με φωτιά, εύφλεκτα ή εκρηκτικά περιβάλλοντα μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένα εγκαύματα
 • Στατικός ηλεκτρισμός ή επαφή με πηγές ηλεκτρισμού μπορεί να προκαλέσουν ηλεκτρικό σοκ
 • Γλιστερά δάπεδα, διάδρομοι με σκουπίδια, ακατάλληλα υποδήματα και ελλιπής φωτισμός μπορεί να προκαλέσει στραμπουλήγματα σε αστραγάλους, κατάγματα ή σπασίματα οστών λόγω πτώσεων
 • Πολικές θερμοκρασίες και υγρασία μπορεί να προκαλέσουν κρυοπαγήματα.

Από τη στιγμή που τα ατυχήματα των ποδιών είναι μέρος της ζωής ενός εργαζόμενου, η σωστότερη πρακτική θα ήταν η αναγνώριση των πιθανών κινδύνων σε ένα χώρο εργασίας. Είναι το έδαφος γλιστερό; Υπάρχουν αιχμηρές άκρες ή χαλαρά καρφιά; Εμπλέκονται βαριά ή κινούμενα μηχανήματα; Εμπλέκεται ηλεκτρική τάση; Μόνο αναγνωρίζοντας πιθανούς κινδύνους μπορεί κάποιος να επιλέξει το σωστό υπόδημα ασφαλείας. Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι επιλέγοντας το σωστό παπούτσι ασφαλείας ο εργαζόμενος παραμένει ασφαλής από ατυχήματα αλλά ταυτόχρονα άνετος και σίγουρος οπότε αποδίδει καλύτερα στην εργασία του.

Συμβουλές πώς να επιλέξετε παπούτσια ασφαλείας

Παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά ή χρειάζονται επιδιόρθωση συνεισφέρουν σοβαρά στο αίσθημα δυσφορίας.

Αφήστε τα καλά σας παπούτσια στη ντουλάπα του σπιτιού και επιλέξτε ένα καλό παπούτσι ασφαλείας έχοντας στο μυαλό τα παρακάτω:

 • Το παπούτσι πρέπει να εφαρμόζει άνετα από την πρώτη μέρα. Μην επιλέξετε ένα στενό  παπούτσι περιμένοντας ότι θα ανοίξει
 • Τα δυο πόδια δεν έχουν ίδιο μέγεθος. Δοκιμάστε και τα δυο παπούτσια και επιλέξτε το μέγεθος που ταιριάζει στο μεγαλύτερο
 • Αγοράστε παπούτσια αργά το απόγευμα όταν τα πόδια είναι ελαφρώς πρησμένα από όλη τη μέρα
 • Η εσωτερική σόλα του παπουτσιού θα πρέπει να είναι μονοκόμματη, από το μεγάλο δάκτυλο έως το τέλος της φτέρνας
 • Το μπροστινό μέρος του παπουτσιού θα πρέπει να έχει χώρο για κίνηση των δακτύλων
 • Το παπούτσι πρέπει με κάποιο τρόπο να δένεται ώστε να αποφεύγεται η περίπτωση να φύγει κατά το περπάτημα
 • Το παπούτσι πρέπει να έχει χαμηλή και φαρδιά φτέρνα
 • Χρησιμοποιήστε βαμβακερές ή μάλλινες κάλτσες που εφαρμόζουν σωστά και δεν είναι ούτε φαρδιές ούτε στενές στο πόδι

Πληροφορίες για τα υποδήματα ασφαλείας

Σε κάθε ανάλυση κινδύνου πρέπει να συνυπολογίζεται η υγεία και η ασφάλεια στην εργασία καθώς και να αναγνωρίζονται οι πιθανοί κίνδυνοι. Ο ρόλος των μέσων ατομικής προστασίας είναι να μειώνουν την έκθεση σε συγκεκριμένους εργασιακούς κινδύνους και όχι να τους εξαλείφουν.
Όλα τα υποδήματα εργασίας, τόσο για άνδρες όσο και για γυναίκες, ασφαλείας ή μη, πρέπει να παρέχουν άνεση χωρίς να γίνεται συμβιβασμός στην ασφάλεια. Επιπλέον τα υποδήματα ασφαλείας πρέπει να συμμορφώνονται με το πρότυπο EN ISO 20345:2011 ή με άλλο αντίστοιχο πρότυπο ανάλογα την επικράτεια.

Σήμανση υποδημάτων ασφαλείας και ορισμός

SB – προστατευτικό δακτύλων με αντοχή σε κρούση έως 200 Joule
S1 – προστατευτικό δακτύλων με αντοχή σε κρούση έως 200 Joule, αντιστατικό και φτέρνα απορρόφησης ενέργειας
S2 – προστατευτικό δακτύλων με αντοχή σε κρούση έως 200 Joule, αντιστατικό, φτέρνα απορρόφησης ενέργειας και ανθεκτικό στο νερό επάνω μέρος
S3 – προστατευτικό δακτύλων με αντοχή σε κρούση έως 200 Joule, αντιστατικό, φτέρνα απορρόφησης ενέργειας, ανθεκτικό στο νερό επάνω μέρος και προστατευτικό πέλματος (μεταλλικό, αλουμινίου ή Kevlar)
S4 – προστατευτικό δακτύλων με αντοχή σε κρούση έως 200 Joule, αντιστατικό, φτέρνα απορρόφησης ενέργειας και αδιάβροχο
S5 – προστατευτικό δακτύλων με αντοχή σε κρούση έως 200 Joule, αντιστατικό, φτέρνα απορρόφησης ενέργειας, αδιάβροχο και προστατευτικό πέλματος (μεταλλικό, αλουμινίου ή Kevlar)
A – Αντιστατικά υποδήματα
C – Προστασία από κόψιμο στο επάνω μέρος
CI – Μόνωση ψύχους στη σόλα
E – Απορρόφηση ενέργειας στη σόλα
FO – Αντίσταση της σόλας σε πετρελαιοειδή
HI – Θερμική μόνωση της σόλας
HRO – Αντοχή της σόλας σε θερμές επιφάνειες
M – Προστασία του μετατάρσιου
P – Αντοχή στη διάτρηση
WR – Ανθεκτικό στο νερό
WRU – Ανθεκτικό στο νερό επάνω μέρος

Μερικές συμβουλές:

 • Συνυπολογίζετε πάντα τη φύση της εργασίας, τους κινδύνους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ποδιών των εργαζομένων
 • Οι σόλες παράγονται σε ποικιλία υλικών και πυκνοτήτων. Επιλέξτε σύμφωνα με τη φύση της εργασίας ή τον τύπο του δαπέδου στο χώρο εργασίας
 • Η σόλα στα νέα υποδήματα δίνει την αίσθηση ελαφρού γλιστρήματος. Αυτό είναι φυσικό αποτέλεσμα της παραγωγικής διαδικασίας. Αυτή η αίσθηση φεύγει μετά από μερικά βήματα.

Τι τύπος υποδήματος είναι κατάλληλος για κρύες συνθήκες;

Η επιλογή πρέπει να γίνεται βάσει των συγκεκριμένων συνθηκών εργασίας. Η εργασία έξω στο κρύο θέτει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την επιλογή του κατάλληλου υποδήματος. Τα απλά υποδήματα ασφαλείας δεν είναι σχεδιασμένα για κρύες συνθήκες. Επιλέξτε ένα μονωμένο υπόδημα που παρέχει προστασία της σόλας από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Η απώλεια θερμοκρασίας μέσω του μεταλλικού προστατευτικού δακτύλων που συχνά κατηγορείται για αυτό, είναι αμελητέα.
Για προστασία των ποδιών έναντι του ψύχους:

 • Επιλέγουμε μονωμένα υποδήματα που παρέχουν προστασία έως συγκεκριμένες θερμοκρασίες
 • Φοράμε ισοθερμικά ρούχα για την προστασία των ποδιών
 • Φοράμε μονωτικά προστατευτικά πάνω από τα παπούτσια
 • Φοράμε μονωτικές γκέτες γύρω από τους αστραγάλους και το επάνω μέρος των παπουτσιών

Τα σύγχρονα υποδήματα ασφαλείας είναι άνετα, εύκαμπτα και μοντέρνα σε σχεδιασμό και παρέχουν την απαραίτητη προστασία από ατυχήματα. Επιλέξτε αυτά που σας ταιριάζουν καλύτερα και ευχαριστηθείτε τα.

Πηγή : www.stop.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.