Γιατί το μετατραυματικό στρες των πυροσβεστών μοιάζει με υπέρταση

 

 
Της Sara Jahnke

Σε μια πρόσφατη συνάντηση, ο Δρ. Richard Gist, βοηθός του αρχηγού της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Κάνσας και γνώστης των προβλημάτων της συμπεριφοράς του προσωπικού του πυροσβεστικού σώματος, εξήγησε το μεταλλασσόμενο παράδειγμα του πώς βλέπει το πυροσβεστικό σώμα την ψυχική υγεία.

Για δεκαετίες, τα προβλήματα συμπεριφοράς αντιμετωπίζονταν ανάλογα με ένα καρδιακό επεισόδιο – σαν ένα καταστροφικό γεγονός που χρειάζεται προσοχή και άμεση παρέμβαση για την επίλυσή του. Υπάρχουν φορές που αυτό είναι αλήθεια. Όταν ένας πυροσβέστης έχει τάσεις αυτοκτονίας, είναι σημαντικό να δράσουμε άμεσα έτσι ώστε να διασφαλίσουμε πώς αυτός ή αυτή δεν θα κάνει κακό στον εαυτό του. Υπάρχουν  φορές που ένα περιστατικό, όπως ένας θάνατος ενώ ώρα καθήκοντος, είναι τόσο έντονο που οδηγεί στην κλινική διάγνωση του μετατραυματικού συνδρόμου.

Τα δεδομένα δείχνουν πώς το πιο σύνηθες στο πυροσβεστικό σώμα είναι τα προβλήματα συμπεριφοράς τα οποία μοιάζουν με την υπέρταση – μια συσσώρευση των επιδράσεων επαναλαμβανόμενων τραυματισμών. Πρόκειται για τις αναμνήσεις των χειρότερων περιστατικών που συσσωρεύονται με τον χρόνο.

Η υπέρταση είναι ένα σύμπτωμα το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακό επεισόδιο, ακριβώς όπως και η επαναλαμβανόμενη έκθεση σε τραύματα μπορεί να οδηγήσει σε ένα καταστροφικό πρόβλημα συμπεριφοράς. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπής στην υπέρταση έτσι όπως μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να διαχειριστούν τις επιπτώσεις του τραύματος.

Είναι επίσης αλήθεια πώς διαφορετικά γεγονότα μπορούν να επηρεάσουν δυο ανθρώπους  της ίδιας ομάδας με διαφορετικούς τρόπους και πώς αυτό που επηρεάζει κάποιον σε μεγάλο βαθμό δεν επηρεάζει και κάποιον άλλον με τον ίδιο τρόπο.

Η πόρτα και το κλειδί

Δουλεύοντας στον χώρο της συμπεριφοράς των πυροσβεστών, έχω ακούσει διάφορες απόψεις και είμαι πάντα ταπεινός όταν οι άνθρωποι αποφασίζουν να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Ο υπαρχηγός της πυρασφάλειας της περιφέρειας του κεντρικού Τζάκσον και βετεράνος που ανήκει 30 χρόνια στην πυροσβεστική υπηρεσία του Κάνσας εξηγεί πώς οι πυροσβέστες διαχειρίζονται το στρες που προέρχεται από την δουλειά «κλειδώνοντας» το στο πίσω μέρος του μυαλού τους.

Επισημαίνει πώς οι πυροσβέστες ξέρουν πώς αυτές οι αναμνήσεις είναι πάντα εκεί και είναι πολύ προσεκτικοί σχετικά με το πότε θα ανοίξουν το μυαλό τους και σε ποιόν. Παρομοιάζοντας το μέρος του μυαλού, που οι πυροσβέστες έχουν τις πιο άσχημες αναμνήσεις τους σαν ένα δωμάτιο με πόρτα και την πρόσβαση σε αυτές σαν κλειδί. Δίνει έμφαση στην σημασία των ειδικών ψυχικής υγείας οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι και αντιμετωπίζουν με ευαισθησία την δουλειά του προσωπικού εκτάκτων αναγκών. Συνειδητοποιώντας την σημασία του εκπαιδευμένου ειδικού προσωπικού έχει οδηγήσει στην βελτίωση της εκπαίδευσης των συμμετεχόντων σε προγράμματα υποστήριξης προσωπικού στο πώς να δουλεύουν με πυροσβέστες εξηγώντας την δουλειά τους και αποτελεσματικές τεχνικές αντιμετώπισης διαφόρων καταστάσεων.

Άλλοι πυροσβεστικοί σταθμοί αναζητούν προσωπικό το οποίο μπορεί να δουλέψει με το προσωπικό εκτάκτου ανάγκης μέσα στις κοινότητες στις οποίες ανήκουν.

Ευτυχώς, οι πυροσβέστες αποτελούν μια πολύ ανθεκτική ομάδα. Ο Δρ. J.S. Lee και οι συνεργάτες του μελετώντας 552 Κορεάτες πυροσβέστες ανακάλυψαν πώς αυτή η ανθεκτικότητα είναι ικανή να εξουδετερώσει την έκθεση στα κάθε είδους τραύματα.

Τα δεδομένα που σχετίζονται με την αναλογία του PTSD στους πυροσβέστες και την κατάθλιψη, παρόλο που συνήθως τα ποσοστά είναι υψηλότερα από τον υπόλοιπο πληθυσμό, είναι χαμηλότερα από αυτά που θα περίμενε κάποιος αναλογιζόμενος την φύση της δουλειάς και πόσο θάνατο και καταστροφή μπορεί να δει ένας πυροσβέστης μέσα σε μια μέρα.

Μακροχρόνια θεραπεία

Ενώ οι υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης θα χρειάζονται πάντα κάποιους ανθρώπους που θα αντιμετωπίσουν τις ζημιές και θα εκτεθούν σε εξαιρετικά στρεσσογόνες εμπειρίες, υπάρχουν τρόποι επιτυχούς διαχείρισης του άγχους. Οι πυροσβέστες που είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα συμπεριφοράς είναι αυτοί οι οποία έχουν ισχυρή κοινωνική υποστήριξη από άλλους πυροσβέστες, τους φίλους τους και την οικογένειά τους.

Βλέποντας τα προβλήματα συμπεριφοράς σαν την υπέρταση , αντί για καρδιακή προσβολή – καταλαβαίνοντας πώς μιλάμε για ένα κλειδωμένο δωμάτιο το οποίο θα βρίσκεται πάντα εκεί, λαμβάνουμε υπαινιγμούς για τους τρόπους με τους οποίους οι πυροσβέστες διαχειρίζονται τις προκλήσεις. Η θεραπεία για την υπέρταση είναι μια μακροχρόνια διαδικασία και απαιτεί τακτική παρακολούθηση, κατάλληλη θεραπεία και συμπεριφορές που προάγουν την υγεία. Παρομοίως η αποτελεσματική διαχείριση των προβλημάτων συμπεριφοράς των πυροσβεστών χρειάζεται επαγρύπνηση και γνώση των συμπτωμάτων που χρήζουν προσοχής. Αυτή η διαχείριση πρέπει να γίνεται τόσο στους εαυτούς μας όσο και στους άλλους.

Οι πυροσβέστες πρέπει να ελέγχουν την «πνευματική τους πίεση» τακτικά, προσέχοντας για σημάδια κατάθλιψης, αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου, αυξημένο θυμό, χρήση φαρμάκων ή αλκοόλ για την διαχείριση του στρες, εφιάλτες, δυσκολία στην συγκέντρωση ή αίσθηση κούραση ή λήθαργου.
Πιθανώς, όσο σημαντικό είναι να ελέγχουμε τον εαυτό μας είναι να ελέγχουμε και για αλλαγές στο πλήρωμά μας και στην πυροσβεστική μας οικογένεια.

Όπως ο πυροσβέστης που είναι επιλήσμων για τις συμπεριφορές που τρέφουν την υπέρτασή του, ο «κατήφορος» στον οποίο μπορεί να βρίσκονται συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορεί να κλιμακώνεται σιγά σιγά και οι ίδιοι μπορεί να μην το καταλαβαίνουν μέχρι τα συμπτώματά τους να είναι εφάμιλλα με αυτά μιας καρδιακής προσβολής απαιτώντας άμεσες ενέργειες.

Μετάφραση στα Ελληνικά για το Fire.gr, Παναγιώτης Κοιλάκος

Πηγή : www.firerescue1.com

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.