13 Οκτωβρίου 2017: Διεθνής Ημέρα για τη Μείωση των Καταστροφών

 

Δρ. Ασπασία Καραμάνου, Πολιτική Προστασία Περιφέρεια Αττικής

Με την απόφαση 44/236 (22 Δεκεμβρίου 1989) η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών όρισε τη δεύτερη Τετάρτη του Οκτωβρίου ως Διεθνή Ημέρα για τη Μείωση των Φυσικών Καταστροφών .

Η Διεθνή Ημέρα έπρεπε να τηρείται ετησίως κατά τη διάρκεια της Διεθνούς Δεκαετίας για τη Μείωση των Φυσικών Καταστροφών, 1990-1999.

Με την απόφαση 64/200 (21 Δεκεμβρίου 2009) η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, όρισε την 13η Οκτωβρίου ως ημερομηνία για “ανάμνηση” της Ημέρας και άλλαξε το όνομα σε Διεθνή Ημέρα για τη Μείωση των Καταστροφών.

Στόχος του ορισμού της Ημέρας αυτής είναι η προώθηση μιας παγκόσμιας κουλτούρας  ευαισθητοποίησης σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δράση για τη μείωση του κινδύνου από μια καταστροφή.

Κατά την Τρίτη Παγκόσμια Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών το 2015[1], τονίστηκε ότι οι καταστροφές πλήττουν ιδιαίτερα το τοπικό επίπεδο προκαλώντας απώλειες ζωής, κοινωνικές και οικονομικές αναταραχές. Παράλληλα,  πολλές από τις καταστροφές επιδεινώνονται από την αλλαγή του κλίματος με αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις για βιώσιμη ανάπτυξη. Συνεπώς, οι ικανότητες των κοινοτήτων στο τοπικό επίπεδο πρέπει να ενισχυθούν επειγόντως. Το  Πλαίσιο Sendai για τη μείωση του κινδύνου καταστροφών  είναι προσανατολισμένο στον άνθρωπο με δράσεις μείωσης του κινδύνου καταστροφών που προκαλούνται είτε από φυσικούς είτε από ανθρωπογενείς παράγοντες, καθώς επίσης και από συναφείς περιβαλλοντικούς, τεχνολογικούς και βιολογικούς κινδύνους.

Για την επίτευξη των σκοπών του Πλαισίου της Διάσκεψης του Sendai επιλέχθηκαν 7 στόχοι-δείκτες, τους οποίους θα πρέπει να πετύχουν τα συμβαλλόμενα μέρη και οι οποίοι θα αξιολογούνται σε εθνικό επίπεδο. Οι στόχοι-δείκτες είναι οι παρακάτω:

  1. Η μείωση ως το 2030 της μέσης θνησιμότητας από καταστροφικά συμβάντα ανά πληθυσμό 100.000 σε σχέση με την περίοδο 2005-15.
  2. Αντίστοιχη μείωση και στο νούμερο των ανθρώπων που επηρεάζονται από φυσικές καταστροφές ανά 100.000.
  3. Η μείωση έως το 2030 των άμεσων οικονομικών απωλειών από μία καταστροφή σε σχέση με το παγκόσμιο ΑΕΠ.
  4. Η σημαντική μείωση των ζημιών σε κρίσιμες υποδομές και κοινωνικές υπηρεσίες, όπως η εκπαίδευση και η υγεία.
  5. Η αύξηση των χωρών που έχουν υιοθετήσει DRR στρατηγικές μέχρι το 2020.
  6. Η ουσιαστική ενίσχυση της στήριξης και της βοήθειας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες ώστε να ολοκληρώσουν την εφαρμογή του Πλαισίου του Sentai.
  7. Η αύξηση της διαθεσιμότητας διακινδυνικών συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και πληροφόρησης για θέματα καταστροφών.

Το 2016 η Διεθνής Ημέρα Μείωσης των Καταστροφών ήταν αφιερωμένη στον πρώτο στόχο του Sentai, δηλαδή τη μείωση της απώλειας ζωής και ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στο ετήσιο μήνυμά του είχε υπογραμμίσει: «Μπορούμε ν’ αντικαταστήσουμε τα υλικά αγαθά αλλά δεν μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους ανθρώπους».

Το 2017 η Διεθνή Ημέρα Μείωσης των Καταστροφών συνεχίζει ως μέρος της εκστρατείας των επτά στόχων του Sentai.

Φέτος, στο επίκεντρο είναι ο δεύτερος στόχος της διάσκεψης του Sentai ο οποίος είναι η πρόληψη και η προστασία για τη μείωση του αριθμού των ατόμων που πλήττονται από τις καταστροφές έως το 2030. Η εκστρατεία της Διεθνούς Ημέρας Μείωσης των Καταστροφών 2017, επιδιώκει να αυξήσει την παγκόσμια ευαισθητοποίηση σχετικά με τις αποτελεσματικές ενέργειες, πολιτικές και πρακτικές που λαμβάνονται για τη μείωση της έκθεσης σε κίνδυνο καταστροφών σε κοινοτικό επίπεδο.

Το σλόγκαν της Παρασκευής 13 Οκτωβρίου 2017 είναι “Home Safe Home αφιερωμένο στους ανθρώπους που αναγκάζονται κάθε χρόνο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας κάποιας φυσικής καταστροφής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει λόγω της Ημέρας η Γενική Δ/ντρια της UNESCO Irina Bokova, μόνο για το 2016, 24,2 εκατ. άνθρωποι υποχρεώθηκαν για λόγους ασφαλείας να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ κατά την τελευταία 20ετία περισσότερα από 4 δισεκ. άτομα έχουν εκτοπιστεί ή έχουν μείνει άστεγοι ή χρειάζονται βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Οι καταστροφές οδηγούν σε εκτιμώμενη ετήσια οικονομική ζημία 250 έως 300 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ και τα στοιχεία αυτά είναι πιθανόν να αυξηθούν με τις αυξανόμενες πιέσεις της αλλαγής του κλίματος, του υπερπληθυσμού και της αστικοποίησης. Οι κυβερνήσεις των χωρών καλούνται να συνεργαστούν με την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα για να προχωρήσουν από τη διαχείριση των καταστροφών στη διαχείριση των κινδύνων. Για να περάσουμε από μια κουλτούρα αντίδρασης σε μία πιο προληπτική κουλτούρα και στην οικοδόμηση ανθεκτικότητας μειώνοντας τις απώλειες της ζωής.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ευκαιρία κινητοποίησης και παράλληλα μια σημαντική πρόκληση που μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του συντονισμού και της συνεργασίας όλων των ενδιαφερόμενων μερών, με περισσότερη εκπαίδευση,  τοπική γνώση και δεξιότητες πρόληψης.

[1] Η Παγκόσμια Διάσκεψη για τη Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών είναι μια σειρά από συνέδρια των Ηνωμένων Εθνών που εστιάζουν στη διαχείριση των κινδύνων των καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο της αειφόρου ανάπτυξης. Η Παγκόσμια Διάσκεψη έχει συγκληθεί τρεις φορές: στο Γιοκοχάματο 1994, στο Κομπέ το 2005 και στο Σεντάι το 2015.

Όπως ζήτησε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τη μείωση του Κινδύνου των Καταστροφών (UNISDR) λειτούργησε ως συντονιστικό όργανο για τη δεύτερη και Τρίτη Παγκόσμια Διάσκεψη 2005 και το 2015.

Οι διασκέψεις συγκεντρώνουν κυβερνητικούς αξιωματούχους και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, όπως ΜΚΟ , οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών , τοπικές κυβερνήσεις και εκπροσώπους του ιδιωτικού τομέα από όλο τον κόσμο, για να συζητήσουν πώς να ενισχύσουν τη βιωσιμότητα της ανάπτυξης με τη διαχείριση κινδύνων από καταστροφές και κλιματικούς κινδύνους.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.