Οι 5 πιο γνωστοί μύθοι για τους πυροσβέστες

 

Μύθος 1ος: Οι πυροσβέστες διαθέτουν υπερδυνάμεις

Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν κάποιοι οι πυροσβέστες δεν έχουν υπερδυνάμεις (σωματικές τουλάχιστον). Οι περισσότερες πυροσβέστες έχουν βρεθεί σε μια σκηνή πυρκαγιάς όπου υπάρχουν άνθρωποι που ορκίζονται σε αυτό, δηλαδή ότι οι πυροσβέστες είναι υπεράνθρωποι. Και υπάρχει πάντα εκείνο το άτομο που δεν μπορεί να καταλάβει γιατί ο πυροσβέστης δεν ορμάει μέσα στο φλεγόμενο κτίριο για να σώσει το PS4 … ή το κατοικίδιο χάμστερ … ή ό, τι μπορεί να είναι. Σαν να μπορούνε οι πυροσβέστες απλά να περπατάνε μέσα στη φωτιά και να μην καίγονται.

Αυτό όμως δεν λειτουργεί έτσι. Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά δεν είναι.

Μύθος 2ος: Οι πυροσβέστες είναι ακαταμάχητοι στον γυναικείο πληθυσμό

Κάθε κορίτσι αγαπά έναν άνδρα με στολή, σωστά; Ναι, μέχρι να μάθουν τι έρχεται με αυτή την στολή. Η στολή συνοδεύεται από μακριές και ατελείωτες νύχτες που θα πρέπει να τις περάσουν μόνες τους. Συνοδεύεται επίσης με άγχος και στρες κάθε φορά που συμβαίνει ένα περιστατικό, επικίνδυνο για την ασφάλεια και την υγεία του πυροσβέστη που καλείται να το αντιμετωπίσει. Βάρδιες στη δουλειά, με ωράριο ασταθές, άγχος και αλλαγές της διάθεσης από την έλλειψη ύπνου, χαμένα οικογενειακά γεγονότα … και ο μακρύς κατάλογος συνεχίζεται. Αν βρείτε κάποιαν που είναι εντάξει με αυτές τις συνθήκες που διαμορφώνονται από την καθημερινότητα του πυροσβέστη, κρατήστε την. Η ακαταμάχητη γοητεία θα φθαρεί. Ο τρόπος ζωής, το καθημερινό πρόγραμμα και σχεδόν όλα θα είναι διαφορετικά από τη στιγμή που κάποιος αποφασίζει να γίνει πυροσβέστης.

Μύθος 3ος: Όλοι οι πυροσβέστες μοιάζουν με τα μοντέλα των αντρικών περιοδικών

Σε αντίθεση με κάποιο «ημερολόγιο του πυροσβέστη» που κρέμεται στην πόρτα στο δωμάτιο της γιαγιάς σας, οι περισσότεροι από τους πυροσβέστες δεν μοιάζουν με τα μοντέλα στις φωτογραφίες του ημερολογίου. Στην πραγματικότητα, η μεγάλη πλειοψηφία τους απέχει πολύ από αυτό. Βέβαια, εξ ορισμού, η άσκηση του επαγγέλματος του πυροσβέστη σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια σε αυτόν που το ασκεί να είναι εκτός φόρμας. Ή τουλάχιστον δεν πρέπει. Δυστυχώς, υπάρχουν αρκετοί πυροσβέστες  που δεν συμμορφώνονται με αυτόν τον κανόνα. Σίγουρα τούτο δεν σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να είναι σε σωματικό σχήμα ημερολογιακού μοντέλου, αλλά τουλάχιστον πρέπει να σημαίνει μια καλή φυσική κατάσταση. Κάθε πυροσβέστης το οφείλει αυτό στον εαυτό του, την οικογένειά του και τους πολίτες και χρειάζεται προσπάθεια από την μεριά του για να το πετύχει.

Μύθος 4ος: Όλοι οι πυροσβέστες ξέρουν (αυτόματα) τα πάντα για την σωτηρία μιας ανθρώπινης ζωής

Όχι δεν ξέρουν τίποτα. Οι πυροσβέστες βρίσκονται και αυτοί σε έναν κόσμο όπου τα πράγματα αλλάζουν διαρκώς και οι γνώσεις μεταβάλλονται. Εάν σταματήσουν να μαθαίνουν, σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο της καριέρας τους και αν βρίσκονται έχουν αποτύχει. Η συνεχής εκπαίδευση σε παλιές δεξιότητες και η εκμάνθυνση  νέων, δεν σταματάει με την πράξη πρόσληψης του πυροσβέστη.

Μύθος 5ος: Οι πυροσβέστες δεν εργάζονται πραγματικά

Υπάρχει μια πραγματική διάσταση σε αυτό. Όπως είπε και ο Κομφούκος, “Διάλεξε μια δουλειά που σ’ αρέσει και δε θα χρειαστεί να δουλέψεις ούτε μια μέρα στη ζωή σου.” Οι περισσότεροι πυροσβέστες αγαπούν πραγματικά τη δουλειά τους, Έτσι, τεχνικά, δεν δουλεύουν. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για ένα επάγγελμα με μεγάλο δείκτη επαγγελματικού κινδύνου.

Της Ασπασίας Καραμάνου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.