Χριστούγεννα με Ασφάλεια και Προσοχή

Βαθμολογία

Λόγω των Εορτών όλοι μας κανονίζουμε και θέλουμε να έχουμε το σπίτι μας όμορφο και στολισμένο αυτό όμως επιφέρει και πολλούς κινδύνους λόγω του ότι βασιζόμαστε πολύ στις ηλεκτρικές συσκευές και πολλές φορές κάνουμε υπερκατανάλωση ρεύματος.

Τα στολίδια, η Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, το παραδοσιακό τζάκι και οι στιγμές ευτυχίας που περιμένουμε να περάσουμε με τους αγαπημένους μας δεν πρέπει να χαλάσουν εξαιτίας κάποιας δικής μας παράλειψης, ή βαρεμάρας να ελέγξουμε τα απαραίτητα σημεία μέσα στο σπίτι μας ή το χώρο που ζούμε !

Ξεκινήστε την πρώτη μέρα που θα έχετε άδεια, ή την μέρα που θα είστε λιγότερο κουρασμένοι και εκνευρισμένοι από το άγχος της καθημερινότητας. Ελέγξτε με προσοχή όλες τις πρίζες στο σπίτι σας για αποσταθεροποίηση από τον τοίχο, κοιτάξτε αν έχετε εφεδρικές ασφάλειες για τον ηλεκτρικό πίνακα σας (αν είναι παλιός) και αν όχι τοποθετήστε μερικές σε μια σακουλίτσα κοντά στον φακό σας.

Πολύ σημαντικό να ελέγξετε αν δουλεύει σωστά ο διακόπτης ασφαλείας (ρελέ),  καθαρίστε καλά το τζάκι σας και κάντε τον απαιτούμενο έλεγχο. Τοποθετήστε σωστά τις ηλεκτρικές σας συσκευές. Ελέγξτε τα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά σας που δουλεύουν με ρεύμα και επιθεωρήστε τον πυροσβεστήρα σας για την καλή του χρήση.

Όλα τα παραπάνω μην τα θεωρείτε χάσιμο χρόνου αλλά απλές κινήσεις για την ασφάλεια μας αυτή την περίοδο, για αυτό το λόγο λοιπόν ας προσέξουμε μερικούς βασικούς κανόνες που πρέπει να τηρήσουμε για την ασφάλεια την δική μας, της οικογενείας μας, και των γειτόνων μας.Οι κουρτίνες μπορούν να αρπάξουν φωτιά πολύ εύκολα! ΜΗΝ αφήνετε χωρίς επίβλεψη ηλικιωμένους και ανθρώπους με προβλήματα κίνησης

ΤΖΑΚΙ

Καθαρίστε την καμινάδα του σπιτιού σας αν έχετε τζάκι, ή καλύτερα να φωνάξετε ένα ειδικό που θα έχει την επίβλεψη του καθαρισμού και θα επισημάνει τυχόν ρωγμές η επιδιορθώσεις που χρειάζονται.
Μην χρησιμοποιείτε πολλά προσανάμματα χημικού τύπου, προτιμάτε τα λεγόμενα δαδιά που είναι από ψίχα πεύκου και έχουν καλύτερη και πιο υγιεινή καύση! Μην βάζετε απότομα μεγάλη ποσότητα χαρτιών όπως εφημερίδες και χαρτόνια για να αυξήσετε την καύση, η έντονη θερμότητα μπορεί να επιφέρει απότομη έκρηξη σε ξερά ξύλα που έχουν αποθήκες οξυγόνου εντός τους και να δημιουργήσουν μικροεκρήξεις! Μην ξεχνάτε να έχετε πάντα πυροσβεστήρα κοντά στο τζάκι για πάν ενδεχόμενο.

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν διαφορετικά ξύλα καύσης όπως ελιά, πεύκο, κυπαρίσσι, και άλλα για αυτό το λόγο δεν ανάβουν όλα τα ξύλα εύκολα άρα και ο τρόπος που θα τα ανάψετε προσέχετε να είναι ο απαιτούμενος, γνωρίζετε από πριν το αντικείμενο ενασχόλησης σας έστω και να είναι το άναμμα ενός απλού τζακιού!

Μην ξεχνάτε ότι όταν φυσάει δυνατός αέρας είναι πιθανόν ο καπνός να έρχεται πάλι μέσα με αποτέλεσμα να πάθετε δηλητηρίαση από την εισπνοή του καπνού, το ίδιο μπορεί να σας συμβεί αν λειτουργείτε τον απορροφητήρα στην κουζίνα και έχετε και αναμμένο τζάκι και φυσικά οι χώροι αυτοί να επικοινωνούν μεταξύ τους. Η καλή συντήρηση στο τζάκι σας θα σας επιτρέψει να έχετε το ζεστό περιβάλλον που επιθυμείτε χωρίς τα ευτράπελα της κάπνας ή ακόμα και της πυρκαγιάς στο χώρο σας!

ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ

Οι συσκευές που μας παρέχουν ζέστη όπως τα αερόθερμα και οι θερμάστρες χρειάζονται μεγάλη ενέργεια ρεύματος που σημαίνει ότι δεν πρέπει να τα έχετε ταυτόχρονα αναμμένα μαζί με άλλες συσκευές που καταναλώνουν ρεύμα. Επίσης να έχουν απόσταση από αντικείμενα καθώς χρειάζονται χώρο, κρατήστε το ελάχιστο 40 με 50 εκατοστά απόσταση για την κυκλοφορία του αέρα.

Τα πολύπριζα δεν έχουν φτιαχτεί για να βάζουμε όσο το δυνατό περισσότερες συσκευές μπορούμε αλλά απλά για να μας διευκολύνουν σε μικρές συσκευές που δεν καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα ρεύματος. Μην έχετε ποτέ ταυτόχρονα αναμμένα ηλεκτρική κουζίνα, θερμοσίφωνα, και αερόθερμο ή σίδερο εκτός και αν έχετε κάνει ειδική καλωδίωση που επιτρέπει αυτού του είδους την ηλεκτρική κατανάλωση..

Να έχετε πάντα υπόψη σας ότι τώρα στις γιορτές οι απαιτήσεις μας σε ηλεκτρική ενέργεια είναι αυξημένες αλλά δεν πρέπει να γίνονται παράλογες !

ΛΑΜΠΑΚΙΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ

Επιθεωρήστε τουλάχιστον μια φορά το χρόνο τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια σας για διαρροές κοψίματα , ή καμένες λάμπες καθώς και το φις για καλή προσαρμογή με την πρίζα για την αποφυγή σπινθηρισμών.

Αν τοποθετείτε εξωτερικά φωτιστικά Χριστουγέννων να το κάνετε πάντα την ημέρα για να μπορείτε να βλέπετε τυχόν κοψίματα ή υγρασία άπου μπορεί να έχει εισχωρήσει στις επαφές ! Πριν τα ανάψετε απομακρυνθείτε από το χώρο αν έχουν επαφή με μεταλλικά αντικείμενα έως ότου βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και λειτουργούν κανονικά!

ΚΕΡΙΑ

Aν ανάβετε κεριά στο χώρο σας πάντα να τα στερεώνετε σε γερές βάσεις ή πιάτα (όχι πλαστικά) να τα έχετε σε απόσταση από κουρτίνες και παιδιά και ποτέ μην τα αφήνετε αναμμένα όταν φεύγετε ! Οι μεγαλύτερες πυρκαγιές σε σπίτια έχουν ξεκινήσει από κεριά, προσοχή λοιπόν!

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ

Το χριστουγεννιάτικο σας δέντρο τοποθετήστε το κάπου που να σας ικανοποιεί σαν θέση αλλά να έχει και την απαιτούμενη ασφάλεια σε ότι αφορά την στήριξη του αλλά και την αποφυγή επαφής με άλλα αντικείμενα στο χώρο σας. Μην ξεχνάτε ότι πολλά δέντρα ειδικά τα αληθινά έχουν πάρει φωτιά από τσιγάρο ή επειδή έχουν τοποθετηθεί κοντά σε τζάκι !

Προσοχή μεγάλη επίσης να δώσετε αν έχετε μικρά παιδιά, ΜΗΝ τοποθετείτε στολίδια ή μικρά παιχνίδια χαμηλά στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, διότι μπορεί τα παιδιά από περιέργεια να τα βάλουν στο στόμα τους και να πνιγούν. Για αυτό χαμηλά, μόνο μεγάλα στολίδια και όχι εύθραυστα.


Παράδειγμα δέντρου που είναι ξερό αριστερά και στην δεξιά πλευρά δέντρο που έχει ψεκαστεί με νερό (National Fire Protection Association and Underwriters Laboratories)

ΚΑΝΤΗΛΙΑ – ΕΙΚΟΝΟΣΤΑΣΙΑ

Όσο θρησκευόμενοι και αν είμαστε πρέπει να το κάνουμε πάντα με την δέουσα σοβαρότητα όταν τα καντήλια ή εικονοστάσια με λάμπες υπάρχουν μέσα στο σπίτι μας. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι γυναίκες συνήθως τις εορτές ανάβουν τα καντήλια που περιέχουν λάδι σε μεγάλη ποσότητα και τα τοποθετούν σε διάφορα σημεία. Μέχρι εδώ καλά και όμορφα, όμως δώστε μεγάλη προσοχή στο σημείο τοποθέτησης έτσι ώστε να μην βρίσκονται πλησίον αντικειμένων που μπορούν να αναφλεγούν όπως κουρτίνες, υφάσματα, τραπεζομάντιλα, χαρτοπετσέτες κλπ..

Τα λεγόμενα εικονοστάσια είναι πιο ασφαλή διότι λειτουργούν με ρεύμα δεν είναι όμως τόσο αθώα όσο φαίνονται αν δεν γίνεται τακτικός έλεγχος στις επαφές και τα φις τους. Πόσες φορές δεν δουλεύουν και τα κοπανάμε λίγο και αμέσως ως εκ θαύματος το λαμπάκι ανάβει… ναι αλλά με τον καιρό οι επαφές του μπορεί να χαλαρώσουν και να δημιουργήσουν σπινθηρισμό ή να προκαλέσουν διαρροή για αυτό προσοχή γενικώς!

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΡΑΣ

Τέλος η χρήση ενός πυροσβεστήρα θεωρείται απαραίτητη μέσα στο σπίτι ειδικά αυτή την περίοδο (το σωστό και ασφαλές είναι να υπάρχει πάντα μέσα στο σπίτι μας φορητός πυροσβεστήρας) που εγκυμονεί τεράστιους κίνδυνους για μικροβραχυκυκλώματα και μικροεστίες πυρκαγιών.

ΠΡΟΣΟΧΗ αν δείτε μικροεστία πυρκαγιάς πρώτα καλέστε το 199 (Πυροσβεστική Υπηρεσία) και μετά προβείτε σε προσπάθεια κατάσβεσης, ο χρόνος που μπορεί να χαθεί είναι πολύτιμος για τους πυροσβέστες που θα φτάσουν γρήγορα στο σπίτι σας.

Ακόμα και να την έχετε σβήσει την εστία μόνοι σας και έρθει η Πυροσβεστική Υπηρεσία μην φοβάστε δεν θα σας πάρει το κεφάλι, κεράστε τους ένα μελομακάρονο ανταλλάξτε ευχές και να είστε σίγουροι ότι πιο χαρούμενοι θα είναι οι πυροσβέστες που δεν χρειάστηκε να επέμβουν παρά εσείς που την σβήσατε μόνοι σας!

Σας ευχόμαστε καλές γιορτές και καλή χρονιά, πάρτε τα μέτρα σας για να περάσετε με την οικογένεια σας μοναδικές στιγμές θαλπωρής και οικογενειακής ευτυχίας με ασφάλεια και σιγουριά.
Προσέχουμε για να έχουμε !

Του Ιωάννη Σ. Ρέτσιου

(Visited 29 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.