Ζώα στο αυτοκίνητο: Τι να προσέξεις σε ένα ταξίδι

 

Τα ζώα δίνουν χαρά, αλλά μας φορτώνουν και με πολλές υποχρεώσεις. Η συνειδητοποιημένη κατοχή ενός κατοικίδιου ζώου απαιτεί στάση ευθύνης απέναντι στο ίδιο το ζώο αλλά και το γύρω μας περιβάλλον. Η πιο απλή, φτηνή και εύκολη μετακίνηση ενός ζώου για μεγάλες ή μικρές αποστάσεις είναι συνήθως το αυτοκίνητο. Παρακάτω θα σας παραθέσουμε μερικές βασικές συμβουλές, για να μετακινήσετε το κατοικίδιο σας, με ασφάλεια, με πιο όσον το δυνατόν πιο stress-free διαδικασία.

Όπως είπαμε η μεταφορά με αυτοκίνητο είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος μετακίνησης. Τα ζώα αισθάνονται περισσότερη ασφάλεια στο αυτοκίνητο σε σχέση με άλλα μεταφορικά μέσα, ενώ και οι ιδιοκτήτες τα καταφέρνουν πιο άνετα με αυτή την διαδικασία. Αν το κατοικίδιο σας δεν έχει συνηθίσει τις βόλτες με το αυτοκίνητο, μερικές κοντινές εξορμήσεις θα το βοηθήσουν να αντιληφθεί σε πρώτη φάση την κίνηση του αυτοκινήτου. Αν ο πιστός σας σύντροφος, αρχίσει να ζαλίζεται και να ζορίζεται, απευθυνθείτε στο κτηνίατρο σας για να σας συστήσει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, ώστε να μειωθούν τα συμπτώματα.

Μην ταΐσετε το κατοικίδιο σας μερικές ώρες πριν το ταξίδι και φροντίστε να  έχετε μαζί σας νερό κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Οι συχνές στάσεις, για μικρές βόλτες και επαφή με το φυσικό περιβάλλον ενδείκνυται, ειδικά σε μεγάλα ταξίδια. Παράλληλα, το λουρί στα τετράποδα κατοικίδια, βοηθά στον καλύτερο έλεγχο του ζώου, την ασφάλεια τόσο για αυτό, όσο και για εσάς. Ειδικές τσάντες μεταφοράς για πιο μικρόσωμα ζώα ή ιμάντες συγκράτησης για το λουρί του σκύλου σας ενισχύουν σημαντικά την ασφάλεια κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομή μην αφήνετε το κατοικίδιο σας να βγάζει το κεφάλι του από το παράθυρο. Ο αέρας και η σκόνη μπορεί να του προκαλέσουν πρόβλημα στα μάτια, ερεθισμό ή μόλυνση. Αν τα πίσω παράθυρα είναι ηλεκτρικά, επιλέξτε το παιδικό κλείδωμα των διακοπτών. Κυρίως γάτες, μπορεί να πηδήξουν πάνω στον διακόπτη, ανοίγοντας το παράθυρο και να βρεθούν εκτός αυτοκινήτου. Τα ζώα θέλουν ως επί το πλείστων δροσερό περιβάλλον, ειδικά το καλοκαίρι. Αν δεν έχετε κλιματισμό, αφήστε τα παράθυρα λίγο ανοιχτά να δημιουργείται ρεύμα αέρα.

Τα πιο μικρά ζωάκια hamster κτλ. είναι πιο ευαίσθητα στην πολύ ζέστη ή το βαρύ κρύο. Οι δικιές μας αισθήσεις στην θερμοκρασία αποτελούν έναν κατάλληλη ένδειξη για το πώς είναι και για αυτά το ιδανικό περιβάλλον. Στα μικρά ζώα ή πουλιά που ταξιδεύον μέσα σε κλουβί καλό θα ήταν να μην έχουν πρόσβαση σε τροφή όσο το αυτοκίνητο κινείται. Δώστε τους λίγο φαγητό και νερό όταν θα κάνετε στάση. Αν έχετε κάποιο πουλί σε κλουβί ή μεταφέρετε ψάρια σε σακούλα με νερό, μην τα αφήνεται εκτεθειμένα στον ήλιο. Τα ψάρια καλό είναι να μεταφέρονται με κύκλωμα αερισμού του νερού με μπαταρίες.

Καλό είναι να μην αφήσετε το κατοικίδιο σας μόνο του στο αυτοκίνητο. Αν αυτό είναι επιτακτικό, αφήστε οπωσδήποτε μερικά εκατοστά ανοιχτά τα παράθυρα για τον αερισμό της καμπίνας και κλειδώστε το αυτοκίνητο. Αν σκοπεύετε να το αφήσετε για πολύ ώρα, καλό θα ήταν να του αφήσετε και ένα μπολ με νερό, ενώ πρέπει συχνά να ελέγχεται την κατάσταση του ζώου.

Μερικοί ιδιαιτέρως σχολαστικοί ιδιοκτήτες ζώων βρίσκουν χρήσιμο, να έχουν βρει πριν το ταξίδι τηλέφωνα κτηνιάτρων ή νοσοκομείων ζώων για την διαδρομή και τον προορισμό τους.

Πηγή : www.gocar.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.