Πόσο ασφαλείς αισθάνεστε ;

 

 
Του Ρέτσιου Ιωάννη

Πρωινό ξύπνημα, τουαλέτα, πρωινό στα γρήγορα, κλειδιά, πορτοφόλι το κινητό μην ξεχάσω και κατευθείαν στο αμάξι ή στη μηχανή. Σπίτι, δουλειά και πάλι σπίτι άντε και μια έξοδο και πάλι σπίτι. Έχετε σκεφτεί ποτέ από πόσες κακοτοπιές περνάμε καθημερινά χωρίς να τις υπολογίζουμε; Χωρίς να δίνουμε καμία απολύτως σημασία;

Σίγουρα η ζωή μας και οι καθημερινές μας πράξεις δεν οδηγούνται από αόρατους νόμους προσωπικής ασφάλειας με τα πρέπει και τα μη, όμως είναι αλήθεια ότι στην εποχή μας η λέξη ασφάλεια έχει αποκτήσει πραγματικά άλλη σημασία εφόσον εκτιθέμεθα καθημερινά σε πολλούς κινδύνους.

Ένα απλό παράδειγμα είναι όσοι και όσες από εσάς γίνατε πρόσφατα γονείς, θα καταλάβατε πλέον την διαφορετική αντίληψη που αναπτύσσετε στο σπίτι σας με την είσοδο ενός μωρού και των αναγκών του. Αλλάζουν θέσεις πράγματα, πρίζες ελέγχονται, να αγοράσουμε και ένα πυροσβεστήρα και άλλα πολλά.

safety

Νομίζω ότι το καλύτερο είναι να μην φτάσουμε στα όρια του παραλόγου και της υπερβολικής ασφάλειας και γίνουμε αντικοινωνικοί όμως σαφέστατα μπορούμε να πάρουμε κάποιες προφυλάξεις. Ξεκινώντας από το σπίτι μας μπορούμε κάλλιστα να προσαρμόσουμε στα εξώφυλλα αλουμινίου τις λεγόμενες δαγκάνες για επιπλέον ασφάλεια όταν κλειδώνουμε τις μπαλκονόπορτες. Στατιστικά πολύ κόσμος το βράδυ που κοιμάται δεν κλειδώνει τα εξώφυλλα παρά μόνο την πόρτα. Έχουν αναφερθεί πολλές φορές ληστείες οποίες είχαν σημείο εισόδου το μπαλκόνι τον πιο αφύλαχτο και ανυποψίαστο χώρο.

Στην κεντρική πόρτα του σπιτιού σας μπορείτε να κλειδώσετε αν έχετε πόρτα ασφαλείας πρώτα την κλειδαριά τύπου τρίαινας στο πάνω μέρος και κατόπιν την κανονική κλειδαριά που ανοίγουμε την πόρτα. Προσοχή ποτέ μην αφήνετε τα κλειδιά πάνω στην κλειδαριά ασφαλείας (τύπου τρίαινα) παρά μόνο στην κανονική κλειδαριά και αυτά με τον αφαλό γυρισμένο στο πλάι ποτέ όρθιο.

Αν έχετε κλειδοθήκη στο σπίτι σας τοποθετήστε την σε μέρος τέτοιο που να μην είναι εμφανής ως κράχτης για τον υποψήφιο κακοποιό αλλά σε ένα μέρος που να είναι διακριτικό και εύχρηστο για εσάς. Η πόρτα της κατοικίας σας είναι η πύλη της προσωπικής σας ζωής για αυτό πρέπει να την μεταχειρίζεστε με την δέουσα προσοχή.

Ξαφνικά προβλήματα στο γύρισμα του κλειδιού ή σημάδια στο εξωτερικό της κλειδαριάς σας μπορεί να φανερώνουν ότι κάποιος προσπαθούσε να την διαρρήξει, οπότε καλό θα είναι να αποκαταστήσετε την ζημιά αμέσως ή ακόμα και να αντικαταστήσετε την κλειδαριά με καινούργια. Κάτι που κάνουμε φυσικά όπως όλοι ξέρετε σε περίπτωση που χάσουμε τα κλειδιά μας.

Σε περίπτωση που έχετε σύστημα συναγερμού στην οικία σας μην αμελείτε την συχνή συντήρηση του συστήματος από τον υπεύθυνο τεχνικό και φυσικά καθαρίζετε συχνά αν έχετε πληκτρολόγιο εξωτερικό ή εσωτερικό τα πλήκτρα με ένα μαλακό πανί ελαφρά βρεγμένο για να μην φαίνεται ο συνδυασμός του συναγερμού από το λίπος των δαχτύλων σας που κάνει σκιά στα πιο χρησιμοποιημένα πλήκτρα.

Στον πίνακα ηλεκτρικού ρεύματος είναι απαραίτητη προϋπόθεση να τοποθετήσετε ρελέ ασφάλειας για την περίπτωση βραχυκυκλώματος καθώς και ένα φακό κρεμασμένο κοντά στο πίνακα του ρεύματος σε περίπτωση πιθανής διακοπής.

Στη κουζίνα είναι απαραίτητη η τοποθέτηση ενός ανιχνευτή καπνού μπαταρίας καθώς και η τοποθέτηση ενός πυροσβεστήρα κατά προτίμηση αφρού 2 λίτρων κατάλληλο για λίπη και λάδια. Αν έχετε δε να δαπανήσετε κάτι παραπάνω τοποθετήστε και μια πυρίμαχη ειδική κουβέρτα. Μια και αναφερθήκαμε στο χώρο της κουζίνας καλό θα ήταν να συμβουλέψετε τη γυναίκα σας ή αν είστε νοικοκυρές να φροντίζετε να στερεώνετε πολύ καλά τα ποτήρια και τα πιάτα στις προθήκες καθώς σε περίπτωση σεισμού γίνονται ιπτάμενα στιλέτα όπως η ταινία. Για όσους διαθέτουν μαχαιροθήκες στο πάγκο της κουζίνας θα συνιστούσα να είναι πολύ προσεκτικοί όταν έχουν ξένους στο σπίτι καθώς κινούν την περιέργεια και ιδιαίτερα σε παιδιά που έχουν το κατάλληλο ύψος να φτάσουν τον πάγκο της κουζίνας.

Αν έχετε τζάκι στο σπίτι σας η τοποθέτηση σήτας είναι ευκολονόητη για όλους μας καθώς και η τοποθέτηση ενός πυροσβεστήρα σε κάποια διακριτική αλλά εύχρηστη θέση στο σαλόνι μας.

Στο χώρο του μπάνιου δώστε μεγάλη βαρύτητα και προσοχή στις πρίζες ρεύματος που χρησιμοποιείται για το σεσουάρ ή την ηλεκτρική ξυριστική μηχανή καθώς πολλές φορές ξεχνάμε να κατεβάσουμε το καπάκι της πρίζας ή από τους υδρατμούς στο μπάνιο μπορεί να δημιουργηθούν επικίνδυνες συνθήκες. Στα πιο πολλά σπίτια υπάρχουν στα έπιπλα μπάνιου τα λεγόμενα σποτ με λάμπες αλογόνου οι οποίες λειτουργούν με την βοήθεια ενός μετασχηματιστή. Αν είναι αναμμένα για πολύ ώρα τα σποτ στο μπάνιο σας και νιώσετε την μυρωδιά καμένου βερνικιού η πλαστικού κλείστε αμέσως τα φώτα καθώς ο μετασχηματιστής ήδη θα ετοιμάζεται να βραχυκυκλώσει. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω κακής ποιότητας ή φθοράς του, συμβουλευτείτε τον ηλεκτρολόγο σας.

Τοποθετείστε πάντα πατάκι με λάστιχο μπροστά από τη μπανιέρα έτσι ώστε να μην γλιστρά και για όσους έχουν την δυνατότητα, η τοποθέτηση ενός κορδονιού που είναι συνδεδεμένο με ένα εσωτερικό βομβητή στο σπίτι, θα σας φανεί πολύ χρήσιμη σε περίπτωση που είστε στο μπάνιο και δεν μπορείτε να βγείτε ή χρειάζεστε κάποια βοήθεια (ιδιαίτερα για τους ηλικιωμένους).

Αν έχετε μεγάλες τζαμαρίες στις μπαλκονόπορτες σιγουρευτείτε ότι υπάρχει στο κέντρο τους κάποιο χαρακτηριστικό αυτοκόλλητο ή σημάδι έτσι ώστε οι απρόσεκτοι να μην περάσουν από μέσα με τραγικά αποτελέσματα.

Πολλοί από εμάς αργά το βράδυ παραγγέλνουν από έξω σε πιτσαρίες ή άλλα ταχυφαγεία, καλό θα ήταν λοιπόν περιμένοντας τον υπάλληλο που θα μας φέρει τα ωραία εδέσματα ανοίγοντας την πόρτα να έχουμε το δεξί μας πόδι πίσω από την πόρτα έτσι ώστε να δημιουργεί μια κόντρα σε περίπτωση κάποιου …ατυχήματος (δεν γνωρίζουμε ποιος είναι ο μεταφορέας). Επίσης ποτέ μα ποτέ όταν είμαστε σπίτι μόνοι μας δεν αφήνουμε κάποιον στο προθάλαμο (χολ) να περιμένει και εμείς πάμε να φέρουμε κάτι (ένα λογαριασμό , λεφτά, κλπ). Πέρα από το γεγονός ότι ανιχνεύει το χώρο μας μπορεί κάλλιστα να εντοπίσει αδυναμίες και να τοποθετήσει ή να αποσπάσει προσωπικά αντικείμενα με σκοπό την παραβίαση του χώρου μας.

Στις τηλεφωνικές μας συσκευές με μια απλή διαδικασία μπορούμε να προγραμματίσουμε την συσκευή μας στη γρήγορη κλήση για τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης. Τα τηλέφωνα της Πυροσβεστικής, Αστυνομίας και ΕΚΑΒ θα πρέπει να είναι στις πρώτες θέσεις διαθέσιμα με το πάτημα ενός κουμπιού και μόνο.

Επειδή οι συνθήκες μας έχουν αναγκάσει να έχουμε κωδικό pin για το κινητό, κωδικό για την πιστωτική κάρτα, κωδικό για το συναγερμό του σπιτιού και πάει λέγοντας, το καλύτερο που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να αποθηκεύσετε όλους τους κωδικούς σε ένα. Αν έχετε υπολογιστή να περάσετε αναλυτικά όλους σας τους κωδικούς σε ένα έγγραφο του Word και κατόπιν αφού το ασφαλίσετε με κάποιο κωδικό (πάλι) να εκτυπώσετε και να έχετε αποθηκευμένους όλους σας τους κωδικούς στο προσωπικό σας υπολογιστή και να θυμάστε ένα κωδικό για το άνοιγμα του αρχείου σας ή σε περίπτωση βλάβης ή διακοπής ρεύματος να χρησιμοποιήσετε το σκληρό αντίγραφο που θα έχετε κάπου κρυμμένο.

Αφήνοντας την εστία μας και βγαίνοντας στο δρόμο οι καθημερινοί κίνδυνοι αυξάνονται με τις πιθανότητες να πέσουμε θύμα κλοπής πορτοφολιού, αρπαγής τσάντας, να εμπλακούμε σε τροχαίο ατύχημα ή να εμπλακούμε σε συμπλοκή με κάποιον περαστικό ή συνοδηγό για γελοίους λόγους όπως γίνεται συνήθως.

Καλό θα ήταν λοιπόν πριν οδηγήσετε να είσαστε ήρεμοι, αν έχετε το χρόνο να κάνετε ένα περιμετρικό έλεγχο του οχήματος σας και καθοδόν να έχετε τα μάτια σας δεκατέσσερα. Τσάντες και χαρτοφύλακες δεν έχουν θέση στο κάθισμα του συνοδηγού αλλά στο πορτμπαγκάζ, και να θυμάστε ότι όλοι οι μοτοσικλετιστές δεν είναι τσαντάκηδες αλλά καλό θα ήταν να είστε επιφυλακτικοί.

Σε περίπτωση που εμπλακείτε σε τροχαίο ατύχημα και έχετε τις αισθήσεις σας πριν κάνετε οτιδήποτε άλλο επικοινωνήστε με τις υπηρεσίες εκτάκτου ανάγκης δηλώνοντας την σοβαρότητα του συμβάντος και παράλληλα την τοποθεσία σας. Σε καμιά περίπτωση μην κλείσετε το κινητό σας τηλέφωνο πριν τον τηλεφωνητή του κέντρου, καθώς συγκεντρώνει πολύτιμες πληροφορίες για να σας βοηθήσουν.

Στην εργασία σας προσπαθήστε να μην αφήνετε τα εργαλεία της δουλειάς σας όποια και είναι αυτά εκτιθεμένα και αφύλαχτα. Ένα ποτήρι νερό κοντά στον υπολογιστή σας κάποια στιγμή βάσει του νόμου του Μέρφυ θα πέσει πάνω του με αποτέλεσμα την πιθανή καταστροφή του και εν συνεχεία την απώλεια των δεδομένων σας. Ένα εργαλείο στο συνεργείο το οποίο έχει αφήσει ο συνεργάτης σας πάνω σε ένα αμάξι που φτιάχνεται μπορεί να γίνει φονικό εργαλείο αν πέσει από κούνημα για τον τεχνίτη που εργάζεται από κάτω από το αμάξι κλπ..

Επιστρέφοντας στο σπίτι σας, να θυμάστε ότι κουβαλάτε το άγχος και την κούραση μιας ολόκληρης ημέρας, αυτό σημαίνει ότι τα αντανακλαστικά σας και η υπομονή σας είναι μειωμένα. Πολλά ατυχήματα γίνονται τις απογευματινές ώρες συνήθως λόγω απροσεξίας. Να είστε συγκεντρωμένοι στην οδήγηση επιστρέφοντας στην οικία σας και να αποφεύγετε την χρήση κινητού τηλεφώνου αν δεν έχετε την συσκευή Bluetooth.

Βάζοντας το παράγοντα ασφάλεια στη ζωή σας καθημερινά θα διαπιστώσετε πόσες παγίδες υπάρχουν παντού περιμένοντας τους απρόσεκτους και τους αφελής να πέσουν πάνω τους. Δίνοντας την δέουσα προσοχή και ερμηνεύοντας σημεία και καταστάσεις μπορούμε να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις και πόσο μάλλον ανόητες ταλαιπωρίες.

Με όλα τα παραπάνω δεν έχω σκοπό να σας κάνω παρανοϊκούς με την ασφάλεια αλλά να αυξήσω λίγο παραπάνω την προσοχή σας στις καθημερινές και ίσως ακίνδυνες κατά τα άλλα συνήθειες σας. Οι Αμερικανοί έχουν εφαρμόσει σε πολλές εταιρίες το ρητό “better safe than sorry” καλύτερα σίγουρος και ασφαλής παρά μετανιωμένος.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.