Εξοπλισμός Δασοπυρόσβεσης – Συνδυασμός Μάσκας και Κράνους

 

Του Ρέτσιου Ιωάννη

Η αντιπυρική περίοδος πλησιάζει και ως γνωστόν όλοι οι εμπλεκόμενοι με την δασοπυρόσβεση αρχίζουν να ετοιμάζουν το ειδικό τους σακίδιο ειδικά οι επαγγελματίες και οι εθελοντές πυροσβέστες – δασοπυροσβέστες.

Ένας από τους κυριότερους εξοπλισμούς για την δασική πυρκαγιά είναι αφενός η προστασία της αναπνοής και αφετέρου η προστασία της κεφαλής μας. Αυτά τα δύο μέσα ατομικής προστασίας τείνουν να συνδυάζονται όχι πάντα με τόσο καλά αποτελέσματα προκαλώντας από απλές ενοχλήσεις στους χρήστες μέχρι και σοβαρά προβλήματα από εισπνοή τοξικών καπνών ή καύτρες και αντικείμενα στα μάτια.

Ο λόγος που μπορεί να συμβαίνει αυτό είναι η κακή προσαρμογή μεταξύ του κράνους και της μάσκας προστασίας της αναπνοής που χρησιμοποιούμε.  Συνήθως οι δασοπυροσβέστες χρησιμοποιούν άλλη μάρκα κράνους και άλλη μάρκα προσωπίδας ημίσεως ή ολοκλήρου προσώπου αγνοώντας ότι ο συνδυασμός των δύο είναι εξαιρετικά σημαντικός για την απόλυτη προσαρμογή και ασφάλεια του χρήστη.

Η Dräger προσφέρει την δυνατότητα της απόλυτης προσαρμογής στους δασοπυροσβέστες επαγγελματίες και εθελοντές με την νέα μάσκα ημίσεως προσώπου Dräger Xplore® 3500 με μοναδικά χαρακτηριστικά και εργονομία η οποία συνδυάζεται απόλυτα με το κράνος δασοπυρόσβεσης – διάσωσης Dräger HPS® 3500.

Χαρακτηριστικά μάσκας κατάλληλης για Δασοπυρόσβεση Dräger Xplore® 3500

Ευκολία προσαρμογής, ιδανική για κάθε πρόσωπο

 • Η τοποθέτηση των φίλτρων στις δύο πλευρές και ο επίπεδος σχεδιασμός των φίλτρων παρέχουν μέγιστο οπτικό πεδίο και ασφαλή εφαρμογή στο χρήστη.
 • Το κεφαλόδεμα της Dräger τύπου FlexiFit παρέχει επιπλέον άνεση και μπορεί να φορεθεί ακόμα και κάτω από ένα κράνος, χωρίς ο ιμάντας της κεφαλής να είναι ιδιαίτερα αισθητός.
 • Οι ειδικοί ιμάντες της μάσκας τύπου Crisscross με το τρισδιάστατο σχέδιο τους είναι απλοί στη ρύθμιση, εξασφαλίζοντας βέλτιστη κατανομή βάρους και πίεσης, έτσι ώστε η μάσκα να είναι ακόμα πιο άνετη.
 • Υπάρχουν τρία μεγέθη για να επιλέξετε από (S, M, L) για να βεβαιωθείτε ότι οι μάσκες έχουν πάντα τη βέλτιστη εφαρμογή.

Ασφαλές: τα καινοτόμα χαρακτηριστικά του προϊόντος εξασφαλίζουν τη βέλτιστη ασφάλεια

Η Dräger Xplore® 3500 είναι εξοπλισμένη με δύο συνδέσεις τύπου bayonet στις πλευρές της για συνδυασμό με την εκτεταμένη σειρά φίλτρων Dräger Xplore® bayonet.

Τα φίλτρα παρέχουν επίσης υψηλό επίπεδο ασφάλειας καθώς τα δύο είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να είναι απλά πρακτικά αδύνατο να τοποθετηθούν εσφαλμένα.

Η Dräger Xplore® 3500 λόγω της ειδικής σχεδίασης των ιμάντων της μπορεί να απομακρυνθεί απλά από το πρόσωπο του χρήστη απελευθερώνοντας το σφιγκτήρα στο λαιμό με το μπλε κλιπ (χωρίς να χρειάζεται πρώτα να αφαιρέσετε το κράνος, για παράδειγμα).

Κάτι το οποίο είναι ιδανικό για όλους τους δασοπυροσβέστες καθώς σε τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να ενυδατώνονται αλλά όχι να αφαιρούν το κράνος τους το οποίο τους προφυλάσσει από αντικείμενα που μπορεί να τους χτυπήσουν από ενδεχόμενη παραπλήσια ρίψη νερού από αεροσκάφος ή απλά από κάποιο πέσιμο πάνω στο βουνό.

Προτείνεται η μάσκα Dräger Xplore® 3500 να συνδυάζεται με τα ειδικά φίλτρα τύπου bayonet της Dräger, τα οποία θα πρέπει να έχουν κατηγοριοποίηση για την περίπτωση της δασοπυρόσβεσης A1B1E1K1 Hg-P3 R D.

Ο λόγος που προτείνω τόσο ιδιαίτερα φίλτρα τύπου συνδυασμού, σωματιδίων και αερίων είναι γιατί ο καπνός που παράγεται από τις δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολύπλοκο μείγμα από υλικά αέριας, στερεάς και υγρής μορφής. Η πιο συνηθισμένη σύστασή του είναι ένα σύνολο από υδρατμούς, μόνιμα αέρια (Μονοξείδιο του Άνθρακα – CO, Διοξείδιο του Άνθρακα – CO2 κ.α.), ασταθής οργανικές ενώσεις (Φορμαλδεΰδη, Ακρολεΐνη, Βενζένιο, Τολουένιο, Ξυλένιο κ.α.), ημι-ασταθής οργανικές ενώσεις (Βενζοπυρένιο κ.α.) και σωματιδιακό υλικό, αποτελούμενο από πολύ μικρής διαμέτρου λεπτόκοκκο υλικό (π.χ. PM10, PM2,5, PM1). Το σωματιδιακό υλικό είναι ένα μείγμα από σωματίδια στερεάς φύσης και σταγονίδια, ενώ αποτελείται συνήθως από Πολυαρωματικούς Υδρογονάνθρακες (PAHs) και/ή ιχνοστοιχεία, όπως Μόλυβδο (Pb), Σίδηρο (Fe), Υδράργυρο (Hg).

Να υπενθυμίσω εδώ ότι τα φίλτρα έχουν δύο ημερομηνίες λήξης, η μία είναι αυτή που αναγράφεται πάνω στην συσκευασία τους εφόσον είναι σφραγισμένα και αναφέρει κάποια έτη και η δεύτερη είναι έξι μήνες από την στιγμή που θα τα ανοίξετε βάση οδηγιών κατασκευαστή. Οι έξι μήνες αυτοί είναι θεωρητικοί καθώς εξαρτώνται από τον κορεσμό του φίλτρου, την θερμοκρασία, την υγρασία αλλά και τον τρόπο αποθήκευσης των φίλτρων μετά την χρήση τους. Επίσης κάθε εταιρία έχει τα δικά της φίλτρα τύπου bayonet (εξαιρείται ο τύπος RD40) τα οποία προσαρμόζουν σωστά μόνο στις μάσκες τους. Για παράδειγμα δεν μπορείτε να εφαρμόσετε τα φίλτρα τύπου bayonet της Scott σε MSA μάσκα, αλλά ούτε και τα φίλτρα της Dräger σε μάσκα της Climax.

Αναφορικά με το κράνος ο σωστός συνδυασμός όπως είπα πιο άνω αφορά πρωτίστως την ασφάλεια του χρήστη. Το κράνος αυτό διαθέτει τέσσερις Ευρωπαϊκές πιστοποιήσεις :

 • EN 16471:2014 κατάλληλο για δασοπυρόσβεση
 • EN 16473:2014 κατάλληλο για τεχνική διάσωση
 • EN 12492:2012 κατάλληλο για ορειβάτες & διάσωση από ύψος
 • EN 1385:2012 κατάλληλο για διάσωση από υγρό στοιχείο

Το κράνος Dräger HPS 3500 προσφέρεται σε δύο διαφορετικές εκδόσεις αναφορικά με την σύσταση του κελύφους του εξωτερικά.  Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει την πολυτελή έκδοση στην οποία διατίθεται με ειδική βαφή ή την standard έκδοση στην οποία το χρώμα έχει ενσωματωθεί στην πρώτη ύλη του κελύφους  προσφέροντας μεγάλο πλεονέκτημα κυρίως στον αισθητικό τομέα (μετά από μακροχρόνια χρήση) διότι οι γρατζουνιές δεν γίνονται εμφανείς όσο στην βαμμένη έκδοση.

Το κράνος καλύπτει όλες τις προδιαγραφές για τον τομέα της βιομηχανίας και παρέχει ασύγκριτη προστασία για τις ανάγκες της δασοπυρόσβεσης, για επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, για τεχνική διάσωση, για επείγουσα προ-νοσοκομειακή υποστήριξη, για υψηλού επιπέδου προστασία σε βιομηχανική χρήση, σε εργασίες που απαιτείται η προστασία από τοξικά , ή προστασία από ηλεκτρική αγωγιμότητα κ.α.

Χαρακτηριστικά κράνους Dräger HPS 3500

 • Υψηλής ανθεκτικότητας θερμοπλαστικό κέλυφος, παρέχει εξαιρετική ασφάλεια από κρούση αντικειμένων, ανθεκτικότητα στην φλόγα και την θερμοκρασία
 • Σύστημα ταχείας ρύθμισης το οποίο παρέχει τη δυνατότητα εύκολης ρύθμισης των ιμάντων συγκράτησης ακόμα και με γάντια ρυθμίζοντας στο πίσω μέρος το κομβίο προσαρμογής της στεφάνης κεφαλής
 • Σύστημα συγκράτησης τεσσάρων (4) σημείων με άνετο υποσιάγωνο τύπου ΝΑΤΟ και δυνατότητα ρύθμισης για αυξημένη σταθερότητα, ανάλογα με το μέγεθος και τη μορφολογία της κεφαλής του χρήστη
 • Κέλυφος με ειδικές οπές αερισμού στο πάνω μέρος του που αυξάνει την άνεση του χρήστη με ειδική μεταλλική σήτα εσωτερικά διασφαλίζοντας την στεγανότητα και σύστημα ανοίγματος και κλεισίματος κατά επιλογή
 • Δυνατότητα προσαρμογής επιπλέον εξοπλισμού όπως φακός, ωτοασπίδες, ενδοεπικοινωνία, αντιπυρικό αυχενικό κάλυμμα, ασπίδα προστασίας προσώπου κ.α.
 • Αυτοκόλλητες αντανακλαστικές ταινίες υψηλής ευκρίνειας της 3Μ™ σε διάφορα χρώματα, που αυξάνουν την ασφάλεια του χρήστη σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας, με διαθέσιμα χρώματα, κίτρινο, κόκκινο κι ασημί γκρίζο.
 • Προαιρετικά κάλυμμα αυχένα από αντιπυρικό υλικό με σύστημα Velcro το οποίο προστατεύει τον αυχένα την περίμετρο του λαιμού και κλείνει ερμητικά στο μπροστινό του μέρος περιορίζοντας καύτρες και άλλα αντικείμενα να εισέρθουν εντός της στολής του χρήστη. (Dutch-Design/ Scarf version)
 • Προστατευτικά γυαλιά υψηλής ποιότητας με αντιχαρακτική επεξεργασία, πιστοποιημένα για πυροσβεστική χρήση σύμφωνα με το EN 166και το EN 14458 με οπτική προστασία τύπου 1Β9 για την προστασία των οφθαλμών από καπνούς, σκόνη και θραύσματα

Εν κατακλείδι υπάρχουν στην αγορά πολλές εταιρίες που προσφέρουν κράνη δασοπυρόσβεσης και μάσκες προστασίας ημίσεως ή ολοκλήρου προσώπου σε συνδυασμό ή μη, αλλά το σημαντικότερο για κάθε χρήστη, για κάθε δασοπυροσβέστη, είναι η πρακτική δοκιμή, καθώς η εργονομία και η ασφάλεια του ατομικού εξοπλισμού πρέπει να έρχεται πριν την απόφαση εμπλοκής μας με τις δασικές πυρκαγιές!

Καλή αντιπυρική περίοδο με ασφάλεια και προσοχή…

*Ο Ιωάννης Ρέτσιος είναι εκπαιδευτής μέσων ατομικής προστασίας και ειδικός σε θέματα εξοπλισμού για HazMat & C.B.R.N.e περιστατικά.

Πηγές – Βιβλιογραφία

 

2 Comments

 1.  

  Μια ερωτησούλα: Που και πως πετάμε τα χρησιμοποιημένα φίλτρα?
  Στις οδηγίες τους γράφει “dispose of respiratory filters as hazardous waste in accordance with the applicable local waste disposal regulations” Έχω ψάξει αλλά δεν έχω βρει πιο συγκεκριμένες οδηγίες.
  Ποιοί είναι αυτοί οι κανονισμοί στην Ελλάδα και ποιος είναι ο σωστός τρόπος απόρριψης των φίλτρων.

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.