Νέες κατευθυντήριες γραμμές από την Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) για τους κινδύνους CBRN

 

Του Ιωάννη Ρέτσιου 

Η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC) και η Κίνηση της Ερυθράς Ημισελήνου δημοσίευσαν πρόσφατα κατευθυντήριες γραμμές για τη διαχείριση κινδύνων για τα μέλη του προσωπικού και τους εθελοντές που εργάζονται σε οποιαδήποτε χώρα που πλήττεται από συμβατικά όπλα και / ή χημικούς, βιολογικούς, ραδιολογικούς και πυρηνικούς κινδύνους (CBRN).

Οι κατευθυντήριες γραμμές είναι γραμμένες με γενικούς όρους ώστε να εφαρμόζονται σε όλες τις καταστάσεις που αφορούν τη μόλυνση από Χ.Β.Ρ.Π. και βασίζονται σταθερά στην αρχή ότι όλες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να προσαρμόζονται στο συγκεκριμένο περιφερειακό πλαίσιο μετά από εμπεριστατωμένη αξιολόγηση.

Η ανθεκτικότητα στη μόλυνση από Χ.Β.Ρ.Π. παράγοντες σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να διεξάγονται με μεγαλύτερη ασφάλεια σε μολυσματικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, όταν η πρόσβαση στον άμαχο πληθυσμό παρεμποδίζεται από τη μόλυνση χημικών ή βιολογικών παραγόντων, οι ανθρωπιστικές επιχειρήσεις μπορούν να πραγματοποιηθούν εάν το προσωπικό γνωρίζει τον κίνδυνο και έχει την τεχνογνωσία να λειτουργήσει με ασφάλεια σε ένα περιβάλλον μολυσμένο.

Η ICRC διαθέτει τεχνικούς ειδικούς για τη μόλυνση από Χ.Β.Ρ.Π. παράγοντες στο πλαίσιο της μονάδας C.B.R.N., για την οποία μπορεί να ζητηθεί να παράσχει τεχνική βοήθεια σε αντιπροσωπεία του ICRC.

Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Μελέτη μιας περιοχής για τον εντοπισμό εναλλακτικών ασφαλών οδών
  • Σήμανση επικίνδυνων περιοχών και εκπαίδευση του προσωπικού για αναγνώριση αυτών των σημάνσεων
  • Παροχή εξοπλισμού ανίχνευσης ΧΒΡΠ παραγόντων και Μέσων Ατομικής Προστασίας στο προσωπικό καθώς και κατάρτιση του για τον τρόπο χρήσης του εξοπλισμού με τον καταλληλότερο τρόπο.
  • Αφαίρεση του κινδύνου (δηλαδή μέσω της απομάκρυνσης εκρηκτικών μηχανισμών απομάκρυνσης ναρκών ή περιορισμού του κινδύνου Χ.Β.Ρ.Π. (CBRN).

Οι κατευθυντήριες γραμμές ετοιμάστηκαν με κάποια βοήθεια από την ομάδα εργασίας για τη μόλυνση από Χ.Β.Ρ.Π. παράγοντες, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Ομάδας για τη Διαχείριση Καταστροφών (DMAG) για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μαζί με τον Νορβηγικό Ερυθρό Σταυρό.

Διαβάστε τις οδηγίες στο παρακάτω επισυναπτόμενο αρχείο σε μορφή PDF.

Πηγή : https://shop.icrc.org

Για το CBRNe.gr Ιωάννης Ρέτσιος 

*Ο Ιωάννης Ρέτσιος είναι εκπαιδευτής μέσων ατομικής προστασίας και ειδικός σε θέματα εξοπλισμού για HazMat & C.B.R.N.e περιστατικά.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.