Φωτοβολταϊκά: Μία καινοτομία με κινδύνους

 

8/1/2014

Η ασφάλεια αγαθών και προσώπων είναι πρωταρχικό μέλημα όταν θέλουμε να εγκαταστήσουμε ή να συντηρήσουμε ένα σύστημα φωτοβολταΐκών. Το αρμόδιο υπουργείο της Γαλλικής Δημοκρατίας πραγματοποίησε μία μελέτη για τους κινδύνους πρόκλησης πυρκαγιάς και τις ανάλογες προφυλάξεις.  Τα φωτοβολταϊκά ως γνωστόν μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα στη συνέχεια ένας αντιστροφέας (inverter) μετατρέπει αυτό σε εναλλασσόμενο ρεύμα συμβατό με το χρησιμοποιούμενο από το δημόσιο δίκτυο.

Το παραγόμενο ρεύμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από το κτίριο ή να πωληθεί σε διανομέα ηλεκτρικής ενέργειας. Μεταξύ του 2002 και του 2010 περίπου 20 πυρκαγιές που προκλήθηκαν λόγω φωτοβολταΐκών μελετήθηκαν, πυρκαγιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης, λάθους εγκατάστασης, κεραυνούς ή ακόμα και αγνώστων αιτίων πρόκλησης.

Το 2009 μία έρευνα διαπίστωσε ότι μία στις δύο εγκαταστάσεις ήταν εκτός προδιαγραφών. Στη συνέχεια νόμος του 2010 υποχρεώνει όλες τις εγκαταστάσεις νε ισχύ μικρότερη των 250 kVA να έχουν πιστοποιητικό καλής εγκατάστασης- λειτουργίας από τις αρμόδιες αρχές. Άλλη έρευνα παρατήρησε ότι η παρουσία φωτοβολταΐκών συντελεί στη γρήγορη άνοδο της θερμοκρασίας της πυρκαγιάς με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ιδιαίτερες προδιαγραφές πυρασφάλειας για τα κτίρια που έχουν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Σε περίπτωση πυρκαγιάς σε κτίριο που έχει εγκατάσταση φωτοβολταΐκών η επέμβαση των πυροσβεστών είναι δύσκολή λόγων των διαφορετικής υφής κινδύνων που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Μια γενική οδηγία έχει εκδοθεί από το αρμόδιο υπουργείο χωρίς να είναι δεσμευτική ως προς την αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών με συνέπεια οι κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες να προσαρμόζονται στις κατά τόπους συνθήκες.

Ηλεκτρικός κίνδυνος

Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι υπεριώδεις ακτίνες είναι αυτές που διεγείρουν τις κυψέλες η παραγωγή ρεύματος συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια της νύκτας έστω και σε ελάχιστη ποσότητα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να διακόψουμε τη διαδικασία όποιες ασφάλειες και αν εγκαταστήσουμε. Αυτό το ρεύμα όσο μικρό και είναι δεν παύει συνεχές με τον κίνδυνο παρόντα. Η κάλυψη όλης της εγκατάστασης θα ήταν μια λύση αλλά συνήθως δεν προβλέπεται.            

Κίνδυνος πτώσης.

Ο κίνδυνος πτώσης είναι υπαρκτός λαμβάνοντας δε υπόψη ότι έχουμε να κάνουμε με εύθραυστα υλικά ο κίνδυνος αυτός πολλαπλασιάζεται από τα κομμάτια γυαλιού που μπορούν να τραυματίσουν άσχημα το πυροσβεστικό προσωπικό

Χημικός κίνδυνος

Κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς ένα υλικό, το Τελλουριούχο κάδμιο (HgCdTe), απαραίτητο συστατικό για τα πανό εκπέμπει ένα αέριο άκρως τοξικό

Συμπερασματικά

Μέχρι στιγμής οι πυροσβέστες δεν έχουν βρει ασφαλή λύση επέμβασης χωρίς να διακινδυνεύουν τη προσωπική ασφάλειά τους. Οι κατά καιρούς εκδιδόμενες οδηγίες αφορούν κυρίως τη παθητική πυροπροστασία των κτιρίων που έχουν φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις. Οι νέες τεχνολογίες έρχονται μαζί με νέες προκλήσεις με συνέπεια να χρειάζονται νέες προδιαγραφές ασφαλείας. Από το κανόνα αυτό δεν εξαιρούνται οι φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις.

Πίνακας μέτρων πρόληψης των κίνδυνων από εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

 

ΚΙΝΔΥΝΟΙ

 

 

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

 

Ηλεκτροπληξία

 

Τοποθέτηση ειδικής σήμανσης ανά 5 μέτρα σε όλο το μήκος της καλωδίωσης   εσωτερικά και εξωτερικά του κτιρίου που έχει φωτοβολταϊκή εγκατάσταση.

Τοποθέτηση ειδικής σήμανσης στον αντιστροφέα (inverter) από συνεχές σε     εναλλασσόμενο ρεύμα.

Τήρηση προδιαγραφών των κατασκευαστών

 

Κεραυνοπληξία

 

Επιβάλλεται παρουσία αντικεραυνικής προστασίας σύμφωνα με τις οδηγίες       των κατασκευαστών

 

Πυρκαγιά

 

Τοποθέτηση θερμικού αυτοματισμού διακοπής παροχής στους 250ο C

Χειροκίνητη διακοπής παροχής με δυνατότητα τηλεχειρισμού

Άδεια από τη πυροσβεστική για εκτέλεση εργασιών

Εγκατάσταση των καλωδίων σε ειδικά πυρίμαχα κανάλια προστασίας

 

Πτώση

 

Απαγόρευση εργασιών σε περιόδους με δυνατούς ανέμους

Ύπαρξη διαδρόμου περιμετρικά της εγκατάστασης της τάξεως των 90    εκατοστών και επιπλέον διάδρομος σε μεγάλες εγκαταστάσεις ανά 40 μέτρα

Σε μέρες με υετό απαγορεύεται η πρόσβαση για εργασίες συντήρησης.

 

Edwige FORGET-PILLOUD

Πηγή: http://prevention.sham.fr

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.