Διαχείριση διασώσεων στις Πυρκαγιές

 

(Το συγκεκριμένο άρθρο έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και όχι εκπαιδευτικό)
Όπως όλοι ξέρουμε το πυροσβεστικό σώμα έχει ως αποστολή, την ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του κράτους, καθώς και του δασικού πλούτου και φυσικού περιβάλλοντος της χώρας από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. (πηγή: www.fireservice.gr αποστολή – αρμοδιότητες Π.Σ.).

α) Διασώσεις σε περιπτώσεις πυρκαγιών

Αυτές έχουν ως σκοπό να εξάγουν άτομα ή ζώα από ένα κτήριο ή χώρο, από όπου κινδυνεύει η ζωή τους εξαιτίας της πυρκαγιάς και των παραγόντων της (καπνοί, φλόγες, κατάρρευση…)

Οι διασώσεις πρέπει να ξεκινούν το ταχύτερο δυνατόν από την άφιξη της πυροσβεστικής εξόδου στο περιστατικό, ειδικά εάν υπάρχει πληροφορία για εγκλωβισμένα άτομα εντός του χώρου. Ο χρόνος επιβίωσης των θυμάτων μειώνετε από λεπτό σε λεπτό ανάλογα από το που είναι και πόσο εκτεθειμένοι είναι από την κύρια εστία της φωτιάς. Μερικές φόρες θα πρέπει να ξεκινούν αυτές παράλληλα με την πυρόσβεση η οποία θα είναι αναγκαία είτε για την προστασία του προσωπικού της εξόδου είτε για την προσέγγιση μας στο εγκλωβισμένο άτομο.

Κατά την διάρκεια ενός συμβάντος, ο επικεφαλής του περιστατικού (επικεφαλής οχήματος, αξιωματικός υπηρεσίας, κρόνος, άρης…) έχει την ευθύνη να κάνει τις σωστές και κατά προτεραιότητα ενέργειες διάσωσης των ατόμων σε κίνδυνο και άμεσα. Και όλα αυτά εξασφαλίζοντας την ασφάλεια του προσωπικού του.

β) Άμεσες και έμμεσες διασώσεις

Η άμεση διάσωση γίνεται σε περίπτωση που υπάρχει άμεσος κίνδυνος (θάνατος, τραυματισμός, …) για τα θύματα μιας φωτιάς

Η έμμεση διάσωση έχει ως σκοπό να τοποθετηθεί το θύμα/τα που δεν έχουν άμεσο πρόβλημα υγείας, σε ασφαλές σημείο, μακριά από τους κινδύνους της πυρκαγιάς, περιμένοντας την απομάκρυνση του/ς με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μόλις έρθει σε επαφή με το θύμα η ομάδα διάσωσης, θα πρέπει να το καθησυχάσει και να του εξηγήσει τι θα πρέπει να κάνει και που θα πρέπει να πάτε ανάλογα με τις εντολές του επικεφαλής.

Κατά την φάση της αναγνώρισης, θα πρέπει ο επικεφαλής να σκεφτεί, εάν κινδυνεύουν άτομα, χρειάζονται άμεση ή έμμεση διάσωση, που είναι, από που θα τους βγάλει, τι μέσα διαθέτει, χρειάζονται ενισχύσεις, χρειάζονται υδραυλικές εγκαταστάσεις παράλληλα με την διάσωση, ποιες είναι οι προτεραιότητες διάσωσης ?

Ο επικεφαλής θα πρέπει να διαλέξει τον καταλληλότερο τρόπο διάσωσης του θύματος και τον πιο ασφαλές για το θύμα και το προσωπικό του.

γ) τρόποι διάσωσης θυμάτων

Από τις υπάρχουσες επικοινωνίες, τους διαδρόμους και τα κλιμακοστάσια των πολυκατοικιών ή σπιτιών. Θα πρέπει να είναι πάντα η πρώτη σκέψη του επικεφαλής. Είναι σπανίως απροσπέλαστα κατά την διάρκεια μιας πυρκαγιάς. Είναι οι πιο γνώστες από τους κατοίκους του κτηρίου (και πιθανότατα το σημείο που θα βρούμε τα πρώτα θύματα που προσπάθησαν να φύγουν αλλά τα κατάφεραν μερικός). Από εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουμε διότι είναι ο πιο γρήγορος και σίγουρος τρόπος να φτάσουμε στα θύματα για να τα διασώσουμε. Θα ακυρωθεί αυτός ο τρόπος μόνον εάν η θερμότητα (ακτινοβολία) είναι πολύ σημαντική.

Επίσης εάν το περιστατικό παίρνει σημαντικές διαστάσεις οι διασώσεις θα πρέπει να γίνονται με την χρήση πυροσβεστικής εγκατάστασης.

Από το εξωτερικό των κτηρίων, από την πρόσοψη του χτίσματος. Εάν οι υπάρχουσες επικοινωνίες δεν είναι ασφαλές ή προσβάσιμες, θα πρέπει να γίνουν οι διασώσεις από την εξωτερική πλευρά του κτιρίου.

1)  Χρήση σκάλας μεθ’αρπαγίου

Η χρήση της γίνεται για να προσεγγίσουν οι πυροσβέστες και όχι για να κατεβάσουν από αυτήν το θύμα. Το θύμα θα το κατεβάσουν με την χρήση κάλου διάσωσης.

2)  Κλίμακες

Είναι ιδανικές για την διάσωση θυμάτων μέχρι τον δεύτερο όροφο, από κει και πέρα αυξάνεται η επικινδυνότητα για τους πυροσβέστες και τα θύματα.

3)  Κλιμακοφόρα και βραχιονοφόρα

Υπάρχουν διάφοροι τύποι κλιμακοφόρων τα οποία μπορούν να κάνουν είτε ατομική είτε ομαδική διάσωση θυμάτων σε αποστάσεις μέχρι και 53 μέτρων.

Η χρήση βραχιονοφόρων “κολλάει” στο ότι προορίζονται μόνον για ατομικές διασώσεις γιατί δεν έχουν χώρο στο καλάθι τους αλλά το ύψος διάσωσης μπορεί να φτάσει έως και τα 88 μέτρα.

Ο επικεφαλής των διασώσεων θα έχει να αντιμετωπίσει ένα πανικόβλητο πλήθος, οπού καλείται να πάρει αποφάσεις “ζωής” και άμεσες για την καλή εξέλιξη των πραγμάτων. Μην ξεχνάμε πως μια διάσωση είναι κάτι το οποίο το κάνουμε μόνον σε περιπτώσεις ανάγκης.

Θα πρέπει να διατηρούμε την ψυχραιμία μας και τους συναισθηματισμούς και να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό στην επιχείρηση χωρίς άσκοπους ηρωισμούς. (οι ήρωες βρίσκονται μόνον σε πλατείες και στα νεκροταφεία)

Η χρήση μεγαφώνου είτε φορητού είτε του οχήματος, είναι ένα καλό μέσο για να καθησυχαστούν πολίτες που κινδυνεύουν από την πυρκαγιά ή απειλούν να “πηδήξουν” από τα παράθυρα για να σωθούν. Είναι επίσης χρήσιμο σε περίπτωση “συνωστισμού” στον ασύρματο, για να δώσουμε εντολές στο προσωπικό των κλιμακοφόρων.

Όπως είδαμε στο άρθρο αυτό η διαχείριση διασώσεων είναι περίπλοκο ζήτημα και ζητάει από τον επικεφαλής ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα. Θα πρέπει να είναι γνώστης όλων των τύπων διάσωσης (και το προσωπικό του πρέπει να είναι γνώστης) και των οχημάτων που διαθέτει. Πρέπει να υπάρχει μια “στρατιωτική” διαχείριση του προσωπικού για να γίνει η διαχείριση το ταχύτερο αλλά και με τον αποτελεσματικότερο τρόπο χωρίς να διακινδυνεύσει ο οποιοσδήποτε.

Πηγές: Πυροσβεστικό σώμα και Editions Iconographic, formation chef d’agres
Φωτογραφίες: Ελεύθερες φωτογραφίες στο Google  images 

Για το Fire.gr, Ζαφειρίου Στέφανος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.