Ποιος είναι ο 6ος Πυροσβεστικός Σταθμός Αθηνών;

Βαθμολογία


Της Δαμάρεως Αναστασοπούλου

Ήθελα την απάντηση σε αυτή την ερώτηση και γι’ αυτό μπήκα στην διαδικασία να μάθω. Επισκέφτηκα τον σταθμό αρκετές φορές, είδα και μίλησα με τον διοικητή Πύραρχο κ. Μπάλση Νικόλαο, καθώς και με μόνιμο και εθελοντικό προσωπικό.

Δέχτηκα λοιπόν με μεγάλο ενθουσιασμό τα όσα μοιράστηκαν μαζί μου και προσωπικά χάρηκα ιδιαιτέρως που βρήκα ανθρώπους οι οποίοι «βλέπουν» την εργασία τους ως ιδέα και τρόπο ζωής. Προτού σας ξεναγήσω με την ματιά μου στον σταθμό αυτόν, θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για τη φιλοξενία και την ευκαιρία που μου δίνουν να δείξω στον κόσμο την δουλειά τους.

Ξεκινάμε λοιπόν με δυο λόγια από τον διοικητή κ. Μπάλση.

Fire Rescue Pedia: πείτε μας λίγα λόγια για εσάς.

Κος Μπάλσης: μπήκα στο σώμα 28 ετών το 1995. Το ότι έγινα πυροσβέστης ήταν κάτι τυχαίο, που όμως αγάπησα πάρα πολύ αμέσως. Θεωρώ μεγάλο δώρο να υπηρετώ το πυροσβεστικό σώμα, αυτή την ιδέα. Έχω διατελέσει Υποδιοικητής του 1ου Αθηνών καθώς και προϊστάμενος στα κλιμάκια Θάσου και Σαμοθράκης. Από αρχές του 2019 είμαι διοικητής του 6ου πυροσβεστικού σταθμού. Είναι ένας μεγάλος και ιστορικός σταθμός. Είναι αλήθεια ότι είχα άγχος για το αν θα μπορέσω να ανταπεξέλθω όπως πρέπει σε αυτήν την πολύ απαιτητική θέση ευθύνης που μου ανατέθηκε από την υπηρεσία.

Fire Rescue Pedia: Πείτε μας δυο λόγια για τον σταθμό.

Κος Μπάλσης: ο σταθμός δημιουργήθηκε το 1989 με έδρα την Νέα Ιωνία και περιοχή ευθύνης τον τομέα του σημερινού 9ου ΠΣ Αθηνών, μέρος του σημερινού 10ου ΠΣ Αθηνών και του 6ου ΠΣ Αθηνών. Το 1998 μεταφέρθηκε στη Μεταμόρφωση και από εκεί στο τέλος του 2004 με τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων μετεγκαταστάθηκε στο Ολυμπιακό Χωριό όπου και έχει έδρα σήμερα με τομέα ευθύνης, τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας από την Χασιά μέχρι την Μαλακάσα, τα όρια του δήμου Αχαρνών και την περιοχή από Αφίδνες μέχρι Κάλαμο, Αγίους Αποστόλους  και Καπανδρίτι μέχρι τα όρια του Βαρνάβα.

Είναι ένας σύγχρονος χώρος μελετημένος ειδικά για πυροσβεστικός σταθμός. Έχει τρία επίπεδα εκτεινόμενος περίπου σε 2000 τ.μ. και περιλαμβάνεται ανάμεσα στους τρεις μεγαλύτερους σταθμούς της Ελλάδας σε μηχανοκίνητο εξοπλισμό και ανθρωπίνους πόρους. Ο μηχανοκίνητος εξοπλισμός αποτελείται από 33 οχήματα και 5 μηχανές, εκ των οποίων τα 3 ανήκουν στο κλιμάκιο Καλάμου και 2 ακόμα στο 24ωρο περιπολικό στο ΚΕΣ Μαλακάσας. Το ανθρώπινο δυναμικό εκτός αντιπυρικής ανέρχεται περίπου σε 100 μόνιμους και περίπου 50 ενεργούς εθελοντές πυροσβέστες. Στο κλιμάκιο του Καλάμου υπηρετούν 25 μόνιμοι και περίπου 10 εθελοντές. Στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου οι αριθμοί αυξάνονται με πυροσβέστες εποχικής απασχόλησης.

Fire Rescue Pedia: Πώς είναι να έχεις βάρδια στον 6ο ΠΣ Αθηνών;

Κος Μπάλσης: είναι αρκετά δύσκολο και σωματικά και ψυχικά. Βέβαια ο σταθμός είναι ικανοποιητικά εξοπλισμένος για την παραγωγική και ευχάριστη παραμονή εντός των εγκαταστάσεων, έχει βιβλιοθήκη, γυμναστήριο και κέντρο ψυχαγωγίας με αρκετές δραστηριότητες. Παρ ’όλα αυτά είναι ένα πολύ δύσκολο και εξουθενωτικό ωράριο, ιδιαίτερα στις περιόδους που τα συμβάντα έρχονται το ένα μετά το άλλο.

Fire Rescue Pedia: εκπαιδεύσεις πραγματοποιούνται στον σταθμό;

Κος Μπάλσης: περίπου στις 15 του κάθε μήνα συντάσσεται το πρόγραμμα εκπαιδεύσεων του επόμενου μήνα, το οποίο υποβάλλεται στην περιφέρεια για έγκριση και τηρείται σε μέγιστο βαθμό από το σύνολο του προσωπικού, μόνιμο και εθελοντικό. Οι εκπαιδεύσεις προγραμματίζονται ανάλογα με την εποχή π.χ. το καλοκαίρι δίνεται έμφαση για δασικές και αγροτικές πυρκαγιές ενώ το χειμώνα σε φυσικές καταστροφές, διασώσεις, εξοικείωση με νέο εξοπλισμό κ.λπ.. Αυτές είναι οι καθημερινές εκπαιδεύσεις. Ωστόσο υπάρχουν και οι εκπαιδεύσεις οι οποίες οργανώνονται από την πυροσβεστική ακαδημία με πιο εξειδικευμένα αντικείμενα και εκπαιδευτές, όπως ο αυτοκινούμενος εξομοιωτής πυρκαγιάς «Fire Dragon Container». Επίσης ο σταθμός μας διεξάγει και συμμετέχει σε ασκήσεις ετοιμότητας (επί χάρτου και πεδίου) που αποτελούν σημαντικό εκπαιδευτικό εργαλείο για την ετοιμότητα ενός οργανισμού. Τους τελευταίους μήνες συμμετείχαμε στις ασκήσεις αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών «ΠΥΡΣΟΣ 2019» και «ΔΙΑΠΥΡΟΣ 2019», στην άσκηση απεγκλωβισμού τραυματισμένου εργαζομένου σε υπόγειο βανοστάσιο δικτύου διανομής φυσικού αερίου με παράλληλη διαρροή «ΑΕΡΟΠΗ 2019», στην άσκηση αντιμετώπισης συνεπειών από σεισμό στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι κ.α.

Fire Rescue Pedia: που οφείλεται η πρόοδος και η ομαλή λειτουργία του σταθμού;

Κος Μπάλσης: σίγουρα είναι επίτευγμα των προκατόχων μου και αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς ετών, από ανθρώπους που έχουν δώσει ψυχικά και σωματικά τα μέγιστα. Θεωρώ ότι οι υπάλληλοι έρχονται με χαρά να δουλέψουν στη βάρδια πράγμα που είναι το κερδισμένο στοίχημα για ένα διοικητή καθώς ο υπάλληλος τότε θα βάλει περισσότερο μεράκι και την προσωπική του πινελιά στη δουλειά. Σίγουρα υπάρχουν, και στιγμές έντασης οι οποίες με καλή θέληση και καλή διάθεση θα ξεπεραστούν και σύντομα επιστρέφουμε στην ομαλότητα. Αυτό που έχω πάντα στο μυαλό μου είναι ότι “η δύναμη μας είναι οι άνθρωποι μας!” Προσπαθώ και είμαι ανοιχτός για αυτούς!

Fire Rescue Pedia: Σας ευχαριστουμε κ. Μπάλση, εν συνεχεία μας μίλησε ο κος Σπανέας Γεώργιος, Πυροσβέστης

Fire Rescue Pedia: Κύριε Σπανέα ξέρουμε ότι είστε στο σταθμό από την ηλικία των 25 ετών, ποια πιστεύετε ότι ήταν η πιο δύσκολη περίοδος του σταθμού σας;

Κος Σπανέας : Το φθινόπωρο του 1999 ήμασταν στο επίκεντρο του σεισμού και σαν τομέας είχαμε μεγάλο πρόβλημα. Το κλιμάκιο μας στους Θρακομακεδόνες ήταν πλέον ακατάλληλο και μεταφερθήκαμε όπως οι σεισμόπληκτοι σε κοντέινερ. Αυτό που θυμάμαι όμως είναι τους συνάδελφους μου που ενώ είχαν υποστεί αντίστοιχα καταστροφές στις περιουσίες τους , δεν έλειψαν από τη δουλειά και δε σταμάτησαν να βοηθούν εκείνες τις κρίσιμες μέρες. Ήταν πολύ δύσκολη περίοδος για όλους μας, δε σταματήσαμε όμως και σιγά σιγά αρχίσαμε να βάζουμε τα πράγματα σε σειρά. Από τα κοντέινερ λειτουργούσαμε σαν κλιμάκιο και  το 2004 μεταφέρθηκε όλος ο 6ος Σταθμός, εδώ στο Ολυμπιακό Χωριό.

Fire Rescue Pedia: Τώρα ως σταθμός συνεχίζει να αναπτύσσεται  ;

Κος Σπανεας : Αυτό που προσπαθεί ο εκάστοτε διοικητής του 6ου είναι να προοδεύει ο σταθμός. Δεν μπορούν να αντισταθούν στην επιθυμία των υπαλλήλων τους. Έχουμε άτομα στο σταθμό που συνεχώς θέλουν να κάνουν κάτι , έχουν θέληση και όρεξη ,αυτό προτρέπει και άλλους να κάνουν το ίδιο, έχουν ιδέες και σαν σταθμός η διοίκηση του είναι ανοιχτή σε αυτά. Ότι μπορούμε να κάνουμε, θα το κάνουμε. Το πιο σημαντικό είναι ,οι άνθρωποι μας να έρχονται με όρεξη για δουλειά !

Fire Rescue Pedia: Πείτε μας κάποια παραδείγματα.

Κος Σπανέας :  η τεχνολογία μας έχει δώσει κάποια πολύ χρήσιμα εργαλεία όπως η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και ηλεκτρονικούς υπολογιστές «viber» . Ως γραμματεία έχουμε κάνει ομάδες ενημέρωσης για τις βάρδιες καθώς και για το κλιμάκιο του Καλάμου όπως και για τους εθελοντές. Άμεση και γρήγορη επικοινωνία. Αυτό έχει διευκολύνει πολύ στο να ενημερώνεται ο υπάλληλος αλλά και στο να ενημερώνει και ο ίδιος .

Ένα άλλο είναι η αποστολή μηνυμάτων sms σε κινητά τηλέφωνα μέσω του εθνικού δικτύου δημόσιας διοίκησης «σύζευξις» από το διοικητή . Για παράδειγμα έπρεπε να ενημερωθούν κάποιοι υπόχρεοι υπάλληλοι για το πόθεν έσχες άμεσα και έγκυρα, ή να αποσταλθούν κάποιες ευχαριστίες  για το τέλος της αντιπυρικής περιόδου στους μόνιμους η στους εθελοντές και όλα αυτά στάλθηκαν με προσωποποιημένα μηνύματα.

Έχουμε κάποια άτομα που ασχολούνται με τις εκπαιδεύσεις και έχουν ιδέες που τις κάνουμε πράξεις όπως θα δείτε και μελλοντικά. Όρεξη και θέληση της πλειοψηφίας του προσωπικού ,ούτε ο διοικητής θα μπορούσε μονός του ,ούτε το προσωπικό χωρίς το διοικητή. Έχουμε κάποιες δράσεις που «τρέχουν» στο σταθμό, όπως επισκέψεις από σχολεία , συλλόγους και άλλους φορείς. Θέλουμε να είμαστε κοντά στους πολίτες και για παράδειγμα πηγαίνουμε αυτοβούλως στα σχολεία και προτείνουμε ενημέρωση σε μικρούς και μεγάλους -πράγμα που γίνεται ευχάριστα δεκτό. Δίνουμε μεγάλη σημασία στο κομμάτι της ανακύκλωσης. Έχουμε, ξεχωριστούς κάδους για το χαρτί, κάδους μπλε για τα λοιπά ανακυκλώσιμα υλικά αλλά και για μικρές ηλεκτρικές συσκευές, λάμπες, μπαταρίες κ.α.

Προσπαθούμε για το σταθμό να πάει μπροστά ζητάμε από το αρχηγείο και ότι μας χορηγείται το εκμεταλλευόμαστε πάντα στα νόμιμα πλαίσια όσο καλύτερα μπορούμε. Κάνουμε κάποια έργα συντήρησης και ανανέωσης του σταθμού και βοηθάνε όλοι και εκτός ωραρίου εργασίας τους.  Στα μάτια μας ο σταθμός είναι κάτι ξεχωριστό θέλουμε και οι υπόλοιποι να το δουν, συνάδελφοι και μη.

Fire Rescue Pedia: Σας ευχαριστούμε κύριε Σπανεα, εν συνεχεία συζητήσαμε με τον κο Ντζαφερη Γιώργο, Πυροσβέστη

Fire Rescue Pedia: Ξεκινήσατε ως εθελοντής και τώρα πια μόνιμος θα θέλαμε να μας πεις πως είναι η βάρδια στο σταθμό;

Κος Ντζαφέρης : Λόγω 24ωρου, έχεις πολύ χρόνο στη βάρδια και αυτό σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις πολλά πράγματα. Ξεκινάμε  ως βάρδια όπως όλοι με τη πρωινή αναφορά, απλά εμείς έχουμε ένα εθιμοτυπικό και χτυπάμε τη καμπάνα… (σ.σ: από καταβολής του Πυροσβεστικού Σώματος και προ της ηλεκτροδότησης των κτιριακών εγκαταστάσεων, ο συναγερμός για συμβάντα και για τις αλλαγές βαρδιών – αναφορές του προσωπικού, δίνονταν με χειροκίνητο τρόπο δηλαδή με κρούση κώδωνα που υπήρχε σε κάθε σταθμό όπως υπάρχει και σήμερα στον 6ο ΠΣ Σταθμό). Συνεχίζουμε με ενδελεχή έλεγχο των οχημάτων μετά θα κάνουμε κάποιες άλλες εργασίες συντήρησης και τις εκπαιδεύσεις που πρέπει να κάνουμε μέσα στη μέρα με μόνιμους και εθελοντές της βάρδιας. Όλα αυτά γίνονται με τη προϋπόθεση ότι δεν έχει χτυπήσει το κουδούνι για συμβάν. Θα φάμε κάποια στιγμή συνήθως ως βάρδια η ότι έχει φέρει ο καθένας από το σπίτι του. Πολύ πιθανό να έχουμε κάποιο χρόνο για το γυμναστήριο ή το δωμάτιο αναψυχής αν η ημέρα είναι ήσυχη. κάνουμε επίσης κάποια εκπαιδευτικά παιχνίδια και έτσι γεμίζουμε ευχάριστα το χρόνο μας .

Fire Rescue Pedia: Τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που κάνει το σταθμό σου να ξεχωρίζει;

Κος Ντζαφέρης : Οι άνθρωποί του!! Θα σου πω με παράδειγμα… είδες ότι ανακατασκευάζουμε το γυμναστήριο. Πέρα από κάποια χορηγία που είχαμε για μηχανήματα και ένα γκράφιτι που θέλαμε, έπρεπε να γίνουν και κάποιες δουλειές όπως  είναι οι γυψοσανίδες , το βάψιμο , τα ηλεκτρολογικά, η φαροσειρήνα τα οποία τα έχουν αναλάβει άτομα μέσα από το σταθμό με προσωπική εργασία και το κάνουν εθελοντικά εκτός ωραρίου τους .

Το κλίμα στο σταθμό είναι γενικά οικογενειακό και από τους μόνιμους και από τους εθελοντές μας. Υπάρχει ένας ζήλος για να γίνονται πράγματα. Οι εθελοντές έρχονται στην ώρα τους όπως πρέπει προετοιμασμένοι και νιώθουν τον ίδιο ζήλο και άγχος για το συμβάν όπως και ο μόνιμος και μάλιστα ίσως λίγο περισσότερο γιατί πρέπει να αποδείξουν ότι τη θέση τους την έχουν με την αξία τους. Βοηθάνε και είναι δίπλα μας σε όλα.

Σαν σταθμός δεν είμαστε μόνο καταστολή πυρόσβεση μια κλειστή κοινωνία .Προσπαθούμε να εμπλεκόμαστε όσο μπορούμε στην τοπική κοινωνία. Για παράδειγμα φέτος συνοδεύσαμε με  όχημα  αλλά και πήραμε μέρος στη λαμπαδηδοδρομία που έγινε στο Ολυμπιακό Χωριό και Θρακομακεδόνες περί τα 8 χιλιόμετρα. Μετά με την άδεια του διοικητή βάλαμε παιδάκια με συνοδούς μέσα στο όχημα. Πολλά ευχαριστώ και μεγάλα χαμόγελα από μικρά παιδιά εισπράξαμε και ήταν η πιο γλυκιά ανταμοιβή.

Fire Rescue Pedia: Μας είπαν επίσης…

Ο Λευτερης Μπρούσαλης

Η είσοδος και η εμπειρία στον 6ο Αθηνών κατόπιν της «αποφοίτησης» μου από την 7η Εθελοντική σειρά του ΠΣ, έφεραν πρωτόγνωρη χαρά και ικανοποίηση για την επιλογή μου, του να βοηθήσω με δύο ακόμα χέρια το σκοπό της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Χαρά γιατί νιώθω πια ενεργό μέλος μιας πολυσυλλεκτικής ομάδας ατόμων, μιας παρέας ανθρώπων με κοινό σκοπό και όραμα και ικανοποίηση που αντλώ από την παρουσία μου ανάμεσα σε ανθρώπους ξεχωριστούς, ανάμεσα στους οποίους εγώ και άλλοι συνάδελφοι εθελοντές νιώθουμε πια σαν οικογένεια. Οικογένεια που δεν αρκείται μόνο στα ιδεώδη και το σεβασμό της οικογένειας μας, αλλά στον κοινό ιδρώτα, στην ομαδικότητα και την εμπιστοσύνη, αξίες που αναβλύζουν μέσα από αυτό που είναι προτεραιότητα στη δική μου ζωή : Σκοπός και Πράξη. Όταν με ρωτάνε οι φίλοι τι είναι αυτό που σε γεμίζει από το να ασκείς μια τέτοια δραστηριότητα χωρίς αμοιβή, απαντάω πάντα πως οτιδήποτε βοηθά το κοινωνικό σύνολο είναι κέρδος. Η δουλειά, η συνεκπαίδευση, η στελέχωση με ικανούς ανθρώπους, η συναναστροφή με αυτούς σε απαιτητικά συμβάντα, αλλά ακόμη και την ώρα της ξεκούρασης, είναι η δική μου ελπίδα για κάτι καλύτερο σε αυτό τον τόπο μέσα από τη δική μου μικροπροσπαθεια. Για εμάς εδώ ο χρόνος δεν είναι διαδικαστική τέλεση των υποχρεώσεων μας, αλλά χαρά και τιμή που ανήκουμε στην οικογένεια του 6ου ΠΣ Αθηνών.

Η Αντιγόνη Λουγκάνη

Της ανθρώπινης ζωής η διάρκεια, είναι όσο μια στιγμή. Είναι εκείνη η στιγμή που έχεις αποφασίσει να δοθείς στην Ιδέα. Ονομάζομαι Λουγκάνη Αντιγόνη και υπάγομαι στον 6ο ΠΣ όπου υπηρετώ εθελοντικά. Συχνά με ρωτούν γιατί το πράττω χωρίς αμοιβή… Δεν υπάρχει γιατί…

Υπάρχει μόνο η άλλη οπτική, ο σεβασμός, η εκτίμηση, η τιμή να βρίσκομαι δίπλα στους αφανείς ήρωες άνδρες και γυναίκες κάθε τμήματος που πλαισιώνει τον 6ο. Για τους ανθρώπους εκείνους που ποτέ κάνεις δεν θα μάθει το όνομα τους. Για τους ανθρώπους εκείνους που υπερβαίνουν τα ανθρώπινα. Για τους ανθρώπους εκείνους που με δέχτηκαν με σεβασμό. Για όλα αυτά ένα ευχαριστώ προς εσάς, τους υπέροχους ανθρώπους του 6ου.

Σημείωση αρθρογράφου

Καθώς έφευγα ένας ακόμα εθελοντής μου είπε… Είναι μια «οικογένεια» που σέβεται αγαπάει και ενδιαφέρεται για το σταθμό της. Επίσης αγαπάνε και ενδιαφέρονται για τους εθελοντές τους. Θα ήθελα να μπορώ να κάνω περισσότερα για αυτούς όπως να αντικαθιστούσα τον εξοπλισμό τους που είναι παλιός…

Κλείνοντας αυτή την παρουσίαση αυτό που μου έμεινε, είναι ότι ένας άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά!!  Στη συγκεκριμένη περίπτωση τη διαφορά την έκαναν αρκετοί, προτρέποντας και άλλους δημιουργώντας έτσι ένα όμορφο αποτέλεσμα.

Δημοσιογραφική επιμέλεια για το Fire Rescue Pedia,  Δάμαρις Αναστασοπούλου

 

(Visited 77 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.