Σκόρπιες σκέψεις

 

26/8/2008

Ο Αύγουστος βαδίζει προς το τέλος του, αλλά η αντιπυρική ακόμα συνεχίζεται. Έχει μέλλον που θα έλεγε και ο ποιητής.
Χθες, είχα μια συνάντηση με κάποιους καλούς φίλους, συναδέλφους από το χώρο των ΜΜΕ, αλλά και κάποιους Εθελοντές που υπάγονται σε άλλους φορείς, εκτός Πυροσβεστικού Σώματος.
Ξέρετε πως γίνεται το «μάζεμα» της παρέας.
Έτσι και εμείς μαζευτήκαμε και ζωή να ‘χαμε είκοσι «νομάτοι» βρεθήκαμε να πίνουμε τον καφέ μας κάπου προς Αριστοτέλους μεριά.
Γρήγορα η συζήτηση άναψε γύρω από διάφορα θέματα, και σε κάποια στιγμή, ένας συνάδελφος από την εφημερίδα στην οποία γράφω και εγώ έριξε την ερώτηση. «Τελικά με εσάς, τους Εθελοντές Πυροσβέστες τι γίνεται;
Τον τελευταίο καιρό δημοσιεύουμε στοιχεία και καταγγελίες που μας έρχονται από μόνιμους και συμβασιούχους για τις τραγικές ελλείψεις και πολλά άλλα που αφορούν την πυροσβεστική»

Με ΕΜΑΣ τι γίνεται;
Μα φυσικά ΤΙΠΟΤΑ Νίκο..
Και γιατί άλλωστε να γίνει;
Ποιος μας υπολογίζει;
– Δηλαδή; Τι θα πει ποιος σας υπολογίζει;
_ Είναι πολύ απλό.
Εδώ δεν υπολογίζουν τους Μόνιμους, θα υπολογίσουν τους Εθελοντές;
Βέβαια, δεν ξέρουν τι τους περιμένει μόλις δημοσιευτούν οι «γαργαλιστικές λεπτομέρειες» οι οποίες διερευνώνται!.

Οι συνάδελφοι γνωρίζουν αρκετά από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, μια και ορισμένοι εξ αυτών συμμετέχουν.
Είπαμε λοιπόν πολλά, και μέσα σε αυτά, υπό μορφή ερωτήσεων – αποριών σχολιάστηκαν και οι παρακάτω σκόρπιες σκέψεις, τόσο οι δικες μου, όσο και Κανά δυο ακόμα που γνωρίζουν πολλά θα έλεγα.
Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιες από τις σκέψεις αυτές.
Κατ αρχήν για τους Εθελοντές Πυροσβέστες.
Αναρωτιέμαι Για ποιο λόγο προχώρησαν στην δημιουργία μας, από τη στιγμή που εκτοτε μας πέταξαν στα «αζήτητα».
Και είναι αυτή η πραγματικότητα.

Κατ αρχήν, αναρωτιέμαι αν ΠΙΣΤΕΨΑΝ ΣΤΟΝ ΘΕΣΜΟ ΤΟΥ ΕΘΕΛΟΝΤΗ, και δεν εννοώ ΟΛΟΥΣ τους αρμοδίους, γιατί έχει αποδειχτεί ότι είναι πάρα πολλοί εκείνοι που τον πιστεύουν αλλά είναι… «αδύναμοι» να κάνουν κάτι!
Από την πρώτη μέρα της ύπαρξης μας, οι Εθελοντές Πυροσβέστες αντιμετωπιστήκαμε από ένα πολύ μεγάλο μέρος της φυσικής μας ηγεσίας με αδιαφορία, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις ακόμα και σαν «παρείσακτοι». Έπρεπε να μας «ντύσουν», αλλά πως;
Είχαν εκεί κάτι στολές αγγαρείας της αεροπορίας, και μας τις έδωσαν (όχι σε όλους), σαν να ήμασταν οι κουρελήδες επαίτες που από καθαρή «φιλανθρωπία» το Σώμα εδεησε να μας δώσει κάποια ρούχα.

ΔΕΝ «επροβλέπετο» η χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας!
Στο άκουσμα για «κράνη, επενδύτες, μπότες, γάντια» η αντίδραση – απάντηση πολλών αρμοδίων ηταν ένα ξερό «δεν προβλέπεται ατομικός εξοπλισμός». Έτσι, η εικόνα που παρουσιάζαμε (και παρουσιάζουμε ακόμα και σήμερα με κάποιες λίγες εξαιρέσεις) ηταν επιεικώς απαράδεκτη.
Μαύρα τζιν παντελόνια οι πιο πολλοί, και μακό μπλουζάκια της υπηρεσίας ηταν η «στολή» που φορούσαν ενώ από υποδήματα, ότι τραβαει η ψυχή σας. Μέχρι και … Αθλητικά.

Οι «άλλοι», οι πιο «τυχεροί», φορούσαν την στολή της αεροπορίας, με στρατιωτικές αρβύλες που αγόρασαν οι περισσότεροι, χωρίς ούτε ένα διακριτικό επάνω στη στολή.
Ηταν Εθελοντές Πυροσβέστες;
Ηταν Υπάλληλοι της ΔΕΗ, του ΟΤΕ;
Ηταν υπάλληλοι του Δήμου;
Τι ηταν ρε παιδιά;
Τα καθήκοντα τους στην υπηρεσία;
Στην καλύτερη περίπτωση τηλεφωνητές – τριες και …. «αγγαριομάχοι»!
Βέβαια, πέρσι, έγινε η «μεγάλη ανατροπή».
Με εντολή του προηγούμενου αρχηγού, οι στολές που θα φορούσαν πλέον οι Εθελοντές Πυροσβέστες θα ηταν ΙΔΙΕΣ με εκείνες των Μονίμων!
Ίδιες σε όλα πλην του ότι στην θέση του «Γενικών Υπηρεσιών» θα ηταν το «Εθελοντής Πυροσβέστης».

Όλα καλά με τις στολές λοιπόν, μόνο που….
Πάλι οι Εθελοντές ΔΕΝ έχουν στολές, και αυτό γιατί η Υπηρεσία ΔΕΝ ΕΙΧΕ για να χορηγήσει αφ ενός, και αφ ετέρου θα άλλαζαν οι στολές των Μονίμων άρα και των Εθελοντών.
Έτσι, από πέρσι ακόμα, πριν από τις πυρκαγιές, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι γνωρίζαμε για τις νέες στολές, πολλοί δε μάλιστα γνωρίζαμε από πολύ ΝΩΡΙΤΕΡΑ, και μάλιστα ξέραμε ότι το αρχηγείο είχε παραλάβει αρκετές εξ αυτών (τις οποίες είδαμε να φορούν στις παρελάσεις στην Αθήνα).

Βέβαια, τα «χαμπέρια» για τους Εθελοντές περί των Νέων στολών ηταν ότι ΔΕΝ θα πάρουμε γιατί είχαν παραγγελθεί ΙΣΑ ΙΣΑ για τους μόνιμους οι οποίοι το αργότερο μέχρι το τέλος του 2007, θα τις είχαν φορέσει κιόλας.
Αλλά το 2007 πέρασε, φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2008, και τον Ιούλιο οι μόνιμοι παρέλαβαν τις νέες στολές τους, οι οποίες όμως ηταν στολές προερχόμενες από ΔΩΡΕΑ.

Τι γίνεται ρε παιδιά;
Πολλοί μόνιμοι, αξιωματικοί και απλοί πυροσβέστες αναρωτήθηκαν τόσο για τον χρόνο παράδοσης, αλλά όσο και για το ότι πήραν μόνο από ΜΙΑ στολή.
Και πάμε πάλι στους Εθελοντές.
Μετά από διαδικασίες που όλοι γνωρίζουμε, και μετά από Δωρεά του Ιδρύματος Λάτση, το Αρχηγείο παρέλαβε για εμάς 1500 στολές, οι οποίες βρίσκονται και καλά στην διαδικασία «έγκρισης από το χημείο» προκειμένου μετά να μας χορηγηθούν! Εδώ βέβαια αρχίζει άλλο πανηγύρι.
Κάποιος είχε την «έμπνευση» μέσα από το αρχηγείο να γραφεί στο πίσω μέρος της στολής αντί για «Πυροσβεστικό Σώμα» το «Εθελοντής Πυροσβέστης», σε αντίθεση της προηγούμενης διαταγής που ανέφερε ΡΗΤΑ πως θα πρέπει να είναι οι στολές μας.
Για ακόμα μια φορά λοιπόν, κάποιος κολλημένος αξιωματικός αυτοσχεδίασε γιατί έτσι του άρεσε ρε παιδί μου, έτσι άρεσε σε αυτόν, και σε μια μερίδα αξιωματικών μέσα στο αρχηγείο βασιλικότερων του Βασιλέως.
Θέλουν λοιπόν την «διαφορετικότητα» μας.
Βέβαια, ούτε λόγος για Μέσα Ατομικής Προστασίας.
Τι λέω τώρα!

Εδώ αν κρίνω από τα όσα παρέλαβαν οι μόνιμοι είναι να βάζει κανείς τα γέλια. Και να σκεφτεί κανείς ότι μόνο οι λοιπές «Εθελοντικές Οργανώσεις» στη χώρα μας τον τελευταίο χρόνο για «εξοπλισμό» έχουν πάρει και εξακολουθούν να παίρνουν του κόσμου τα λεφτά χωρίς παζάρια…
Σκέψεις σκόρπιες, και μπερδεμένες, αλλά και πολλά ερωτηματικά.

Πάρα πολλά, που ΚΑΝΕΙΣ δεν τολμά να δώσει απάντηση, αλλά σύντομα πολλοί θα είναι εκείνοι που θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις σε μια υπόθεση που έχει ξεφύγει εντελώς από κάθε έλεγχο και είναι αυτή τη στιγμή ένα ακόμα Πολιτικό Ζήτημα. Σύντομα θα έχουμε και νεοτέρα μέσα από τα ΜΜΕ.

Βασίλης Τσούγκαρης
Εθελοντής Πυροσβέστης
Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας
tsougarisgnomi@gmail.com     

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.