H μεγάλη των πυροσβεστών Σχολή

 

16/9/2008

Δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα να βρω τον παραπάνω τίτλο για να περιγράψω με πέντε λέξεις τα της εκπαίδευσης που πραγματοποιήθηκε στην σχολή δοκίμων πυροσβεστών. Όταν οι σεναριογράφοι γράφανε το sequel «Η μεγάλη των μπάτσων σχολή» δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν ποτέ ότι 15 χρόνια μετά κάποιοι θα τους αντιγράφανε στην πραγματικότητα.

Εδώ και ένα μήνα οι δόκιμοι συνάδελφοι ξεκίνησαν την πρακτική τους εκπαίδευση στους σταθμούς μιας και η θεωρητική τέλειωσε. Βέβαια από όσες αναφορές, επιστολές και ανακοινώσεις διαβάσαμε κατά καιρούς από τις συνδικαλιστικές Ενώσεις του Σώματος καταλαβαίνουμε ότι οι υπεύθυνοι μάλλον δόκιμους Δασοπυροσβέστες ήθελαν να εκπαιδεύσουν και όχι Πυροσβέστες Γενικών Υπηρεσιών μιας και το θεωρητικό κομμάτι της εκπαίδευσής τους περιλάμβανε α) Πεζοπόρο β) Πεζοπόρο γ)Πεζοπόρο.

Προσωπικά είχα την ευκαιρία να συνομιλήσω με αρκετούς που ερχόντουσαν μαζί μας στα περιπολικά και έτσι είχαμε την δυνατότητα να δούμε το επίπεδο των γνώσεών που απόκτησαν. Μπορώ να πω ότι τουλάχιστον μάθανε τα εργαλεία και τον λοιπό εξοπλισμό που έχει το κάθε όχημα και το τι εστί πεζοπόρο. Γιατί για κάτι περισσότερα ουδέν…. Και αυτό ευτυχώς δεν οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχαν όρεξη να μάθουν, αντιθέτως, είχαν και περιέργεια και θέληση να μάθουν και ενδιαφέρον. Δεκάδες οι ερωτήσεις που μας έκαναν. Από το πώς κουμπώνει ένας αυλός κόμετ στην υψηλή μέχρι το πως απεγκλωβίζουμε από όχημα. Έτσι και εμείς μέσα σε ένα 8ωρο προσπαθούσαμε να μεταδώσουμε κάτι από αυτά που η εμπειρία και το προσωπικό μας ενδιαφέρον μας δίδαξε. Πάνω από όλα όμως να τους προσγειώσουμε στην ελληνική πραγματικότητα. Το πολύ Hollywood βλάπτει!!!

Το 99 % τους διακατείχε ένα ερώτημα «Γιατί κάθε μέρα να πηγαίνουμε στα Βίλια αφού δεν κάνουμε τίποτα;»

Απάντηση: «Γιατί. Τι περισσότερο θα μπορούσαν να σας μάθουν;»
Όταν τα βιβλία δεν έχουν ανανεωθεί ποτέ (βεβαία πάλι καλά που υπάρχουν και αυτά)
Όταν ένα μέρος τους είναι λάθος
Όταν δεν υπάρχει πυροσβεστικός πύργος
Όταν τα διασωστικά εργαλεία προβάλλονται μόνο ως εκθέματα
Όταν τα ειδικά οχήματα κάνουν ένα πέρασμα από την σχολή
Όταν οι πρώτες βοήθειες είναι πολυτέλεια
Όταν επικρατεί το σύνθημα «θα πατέ στους σταθμούς και θα τα μάθετε»
Τι περισσότερο περιμένετε να κάνετε….;
Σε μια χώρα που επικρατεί ο ωχαδερφισμός και η βαρεμάρα τι περισσότερο θα μπορούσατε να δείτε…;

Με βιβλία του 1950 που έγραψε ο Ηλίας Μπέτσιος μεταφρασμένα στην δημοτική και στα οποία έγιναν κάποιες αλλαγές πριν από 10 τουλάχιστον χρόνια πραγματοποιείται η θεωρητική εκπαίδευση. Δεν έχω κάτι με τα βιβλία ούτε με τον συγγραφέα. Τουναντίον, έχει κάνει ένα θαυμάσιο έργο και αμφιβάλω αν άλλος θα ασχολιότανε τόσο εμπεριστατώμενα με την συγγραφή και μεταφορά στα ελληνικά τέτοιων βιβλίων. Αυτά όμως γράφτηκαν για εκείνα τα χρόνια…. Όταν δεν υπήρχε Μετρό, Τραμ, αυτοκινητόδρομοι με τούνελ, υβριδικά αυτοκίνητα, και άλλα πολλά. Τα βιβλία δεν θα έπρεπε να ετοιμάζουν τον πυροσβέστη που 1980 άλλα του 2008. Τόσα χρόνια ούτε μια ανανέωση. Ακόμα και το κεφάλαιο με τον απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες εκτός του ότι είναι μια σελίδα, η μισή είναι λάθος!!! Σε αυτό ειδικά δεν δέχομαι καμιά αντίρρηση γιατί 4 χρόνια εργαζόμουν στα ρημάδια. Φαντάζεστε σε κάθε εγκλωβισμό που πήγαινα ως τεχνίτης να έπρεπε να κουβαλάω μαζί μου και έναν τροχό κοπής μετάλλων για να «σφάζω» τις πόρτες; Από ότι φαίνεται οι αρμόδιοι έχουν κρίνει ότι δεν χρειάζεται καμιά προσθήκη νέων πληροφοριών και τεχνικών στα βιβλία. Που χρόνος για επιτροπές και συνεδριάσεις…

Η σχολή ουσιαστικά στεγάζεται σε ένα πρώην σχολείο. Και όπως κάθε σχολείο δεν έχει πυροσβεστικό πύργο. Μια οικοδομική σκαλωσιά αποτελεί τον πύργο εκπαίδευσης ο οποίος από ότι μου είπαν δεν χρησιμοποιείται γιατί κρίθηκε ακατάλληλος. Σαφώς, οι σκαλωσιές είναι για την οικοδομή και όχι για μάθημα. Εκτός αν μαζί με την πυρόσβεση μάθουν να ρίχνουν και καμιά πλάκα. Σε όλες τις σύγχρονες χώρες υπάρχει τουλάχιστον ένα ειδικό κτήριο με 4-5 ορόφους και σύστημα ελεγχόμενων πυρκαγιών για εξομοίωση συμβάντων άλλα ξέχασα εδώ είναι Ελλάδα δεν είναι σύγχρονη χώρα.

Μάλλον φιλοσοφία της σχολής είναι όσο λιγότερο χρησιμοποιείς τα διασωστικά εργαλεία τόσο λιγότερο κινδυνεύουν να χαλάσουν. Δεν μπορώ να εξηγήσω αλλιώς το ότι ούτε οι μισοί έπιασαν στα χεριά τους έναν κόφτη ή έναν διαστολέα. Έτσι ρε αδελφέ για τα μάτια του κόσμου. Να δουν τι βάρος έχει. Γιατί από πρακτική δεν το συζητάμε. Που να βρίσκεις και να μεταφέρεις στη σχολή τόσα αμάξια για κόψιμο. Μάλλον είναι καλύτερο την ώρα που θα πάνε σε κανένα τροχαίο να πειραματιστούν εκεί για λίγο.

Το ίδιο ισχύει και για τα ειδικά οχήματα. Δεν τα πας να τα δουν σαν σε παρέλαση. Εκτός αν ήταν ψέματα αυτά που μας λέγανε ότι δηλαδή μια μέρα τους φέρανε να δουν απλά ένα κλιμακοφόρο. Που να κάθεσαι τώρα να στήνεις την 50μετρη ή το 80μετρο σνορκελ και να τους ανεβάζεις 5-5. Άσε που μπορεί κάποιος να είναι και υψοφοβικός και έχουμε και κανένα καρδιακό.

Από ότι φαίνεται οι Έλληνες πυροσβέστες παραμένουν άφθαρτοι και αλώβητοι σε κάθε συμβάν. Δεν παθαίνουν τίποτα. Ούτε εγκαύματα, ούτε αναπνευστικά, ούτε καρδιακά, ούτε σπασίματα. Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω το γεγονός ότι το μάθημα των πρώτων βοηθειών αποτελούταν άπλα από μια ομιλία. Πέντε βασικά πράγματα δεν θα τους μάθουν να κάνουν; Μια πρακτική στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση τουλάχιστον; Τι να τα κάνουν, να μου πεις, αφού δίπλα τους θα έχουν εάν χρειαστεί πάντα το ΕΚΑΒ!!! Εκεί ψηλά στο βουνό όταν θα τραυματιστείς ως δια μαγείας θα εμφανιστεί το ελικόπτερο και θα σε πάει αμέσως στο νοσοκομείο οπότε δεν χρειάζεται να ξέρει ο συνάδελφος που είναι δίπλα σου εκείνη την ώρα πέντε χρήσιμα πράγματα για να σου δώσει τις πρώτες βοήθειες.

Τέλος όπως προείπα δεν χρειάζεται να μάθουν τίποτα από όλα αυτά γιατί άπλα θα τα μάθουν όταν θα τοποθετηθούν στους σταθμούς. Και αν είναι τυχεροί μπορεί να τους τα δείξει κάποιος παλιότερος που κατέχει το άθλημα και έχει περάσει κανένα σεμινάριο με δικά του έξοδα. Γιατί αλλιώς θα μάθουν ότι όταν πας σε ένα τροχαίο με εγκλωβισμένα άτομα κατεβάζεις πρώτα την υψηλή για να την έχεις δίπλα σου σε περίπτωση πυρκαγιάς από βραχυκύκλωμα και μετά σβήνεις την μηχανή του πυροσβεστικού για να μην καίει πετρέλαιο!!! Θα τα μάθουν στο σταθμό, γιατί εκεί θα τα ξανακάνουν μέσα από το εμπεριστατωμένο πρόγραμμα εκπαίδευση που βγαίνει κάθε μήνα και που τηρείτε και εφαρμόζεται κατά γράμμα!!! Θα τα μάθουν στο σταθμό γιατί εκεί κάθε 3-4 μήνες προγραμματίζονται ασκήσεις!!! Θα τα μάθουν στο σταθμό γιατί κάθε σταθμός έχει πύργο, κλίμακα, βραχιονοφόρο και διασωστική σειρά!!!
Έτσι λοιπόν προετοιμάστηκε η νέα γενιά συναδέλφων
Άντε γιατί σε λίγο καιρό ξεκινάει η Νο 2.
Ίσως αυτοί είναι τυχερότεροι

Δημήτρης Ζέρβας
Εθ. Αρχ/στης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.