Κάμερα θερμικής απεικόνισης στη πυρόσβεση – διάσωση

 

Το Πυροσβεστικό Σώμα θα προμηθευτεί εμείς να μη γνωρίζουμε; 

Μια κάμερα θερμικής απεικόνισης είναι ένα είδος θερμικής κάμερας που χρησιμοποιείται στην πυρόσβεση. Καθιστώντας ορατό φως την υπέρυθρη ακτινοβολία, οι κάμερες επιτρέπουν στους πυροσβέστες να βλέπουν μέσα από το καπνού, το σκοτάδι ή άλλα θερμό-διαπερατά εμπόδια. Οι θερμικές κάμερες συνήθως κρατιούνται στο χέρι αλλά μπορούν να στηριχθούν και στο κράνος. Η κατασκευής τους είναι τέτοια ώστε να αντέχουν τις καταπονήσεις του χώρου πυρκαγιάς. (νερό, υψηλές θερμοκρασίες, κλπ)

Ενώ είναι ένα ακριβό εργαλείο εν τούτοις οι ιδιότητες του το καθιστούν όλο και πιο δημοφιλές σε περιπτώσεις έρευνας για εγκλωβισμένους (μετά από την 11η Σεπτεμβρίου 2001).

Κατασκευή

Μια κάμερα θερμικής απεικόνισης αποτελείται από 5 τμήματα:

  1. Οπτικό σύστημα
  2. Ανιχνευτή
  3. Ενισχυτή
  4. Επεξεργαστή σήματος
  5. Οθόνη

Τα τμήματα αυτά ειδικά για τη πυροσβεστική τοποθετούνται σε ένα θερμοανθεκτικό αδιάβροχο κέλυφος. Οι συνεργασία των τμημάτων μετατρέπουν την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν τα αντικείμενα σε ορατό φως άμεσα. Οι κάμερες αυτές συνήθως με αποχρώσεις του γκρι απεικονίζουν τις κανονικές θερμοκρασίες και με άλλα χρώματα τις «ιδιαίτερες» θερμές περιοχές.

Οι κάμερες είναι φορητές, άλλες κρατιούνται στο ένα χέρι αφήνοντας το άλλο ελεύθερο και άλλες προσαρμόζονται στο κράνος. Οι πιο σύγχρονες έχουν ενδείξεις φόρτισης της μπαταρίας, αντέχουν να μείνουν μέσα στο νερό, αλλά προσφέρουν και οπτικές αναγνωρίσεις σε περιβάλλον με θερμοκρασία άνω των 1.100 o C.

Χρήση

Οι κάμερες αυτές επιτρέπουν τη γρήγορη εύρεση της εστίας της φωτιάς αλλά και το θερμικό αποτύπωμα των ενδεχόμενων θυμάτων. Σε εξωτερικούς χώρους βοηθούν όταν ο καιρός είναι δροσερός να εντοπίζονται αγνοούμενοι. Στον εντοπισμό υπερθέρμανσης μέσα σε ένα χώρισμα – τοίχο. Το σπουδαιότερο όμως είναι ο εντοπισμός θυμάτων σε συνθήκες χαμηλής ορατότητας.

Οι κάμερες έχουν τη δυνατότητα εντοπισμού και της παραμικρής εστίας υπερθέρμανσης πχ μέσα σε αποθήκες δημητριακών. Παραδείγματα που βοήθησαν να αποφευχθεί μια καταστροφή.

Η χρήση της από τους πυροσβέστες έχει αποφέρει μεγάλο κέρδος χρόνου όσον αφορά την εύρεση της εστίας, μείωση του αποπροσανατολισμού αλλά και χαλάρωση της προσοχής (επιρρεπείς στο λάθος). Οι έρευνες που αφορούν την ασφάλεια των πυροσβεστών και τη σωστή χρήση της κάμερας δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμα.

Ιστορία

Η τεχνολογία της θερμικής απεικόνισης είναι γνωστή και χρησιμοποιείται από την εγκληματολογία και το στρατό εδώ και πολλά χρόνια, η χρήση της από τη πυροσβεστική σκόνταφτε στο κόστος. Η πρώτη τεκμηριωμένη χρήση από τη πυροσβεστική είναι σε συμβάν στη Νέα Υόρκη του 1998 αν και το Σιάτλ είχε αποκτήσει μία από το 1997 με κόστος 16.000$ (12.500 ευρώ). Από τότε η μία υπηρεσία μετά την άλλη στις ΗΠΑ μέσω του προϋπολογισμού τους, με έκτακτες επιδοτήσεις, με χορηγίες φρόντιζαν να προμηθευτούν κάμερες θερμικής απεικόνισης.

Το 2001 η γνωστή μας FEMA (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης) διαθέτει 100.000.000$ για περαιτέρω έρευνα αλλά και για προμήθεια υλικού.

Αποκτώνται κάμερες κατ αρχάς από τις μονάδες βαρέας διάσωσης και κρίσιμων επεμβάσεων. Εξετάζεται όμως και διεξοδικά στο κατά πόσο η χρήση του συνέβαλε σε αύξηση τραυματισμών ακόμα και θανάτων πυροσβεστών. Βέβαια ο στόχος παραμένει μια κάμερα σε κάθε όχημα.

Πηγή: http://en.wikipedia.org

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου           
 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.