Ο Εθελοντής Πυροσβέστης και η κατάφωρη αδικία

 

21/2/2014

Τις τελευταίες ημέρες έχουμε γίνει όλοι μάρτυρες μίας απίστευτης υποθέσεως, όπου γνωστή εθελοντική ομάδα πολιτικής προστασίας έχει τεθεί στο στόχαστρο της δικαιοσύνης για οικονομικές ατασθαλίες πολύ μεγάλων χρηματικών ποσών. Το γεγονός αυτό, το οποίο για άλλους μεν, γνωρίζοντες τα πράγματα, ήταν θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί, σε άλλους δε προκάλεσε τεράστια δυσαρέσκεια και αγανάκτηση, πέραν αυτής καθ’ εαυτής της νομικής/οικονομικής διαστάσεως, δημιούργησε και τεράστιο κοινωνικό αντίκτυπο, με πολύ αρνητικά σχόλια για τους Εθελοντές Πυροσβέστες.

Και ναι μεν ο αρνητικός αντίκτυπος θα είναι δικαιολογημένος σε κάθε περίπτωση, που τελικά θα αποδειχθεί από την δικαιοσύνη η όποια άνομη συμπεριφορά, ωστόσο το πλήγμα προς τον Έλληνα Εθελοντή Πυροσβέστη, αν και άδικο, θα αργήσει θα θεραπευτεί.

Και για να παύσουν πλέον να δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις επί του θέματος διευκρινίζουμε τα εξής: ότι βάσει του Ν. 4029/11 (αρθ.15, παρ.6) «ο όρος εθελοντής πυροσβέστης χαρακτηρίζει κατ’ αποκλειστικότητα πολίτες που παρέχουν εθελοντικά υπηρεσίες στο Πυροσβεστικό Σώμα».

Όμως δυστυχώς διαπιστώνεται, ότι ο εν λόγω νόμος αγνοείται πλήρως από τα ΜΜΕ, τα οποία κι ευθύνονται στην παρούσα βάση αρκετά για το αρνητικό κλίμα το οποίο έχει δημιουργηθεί έναντι του εθελοντισμού στο Πυροσβεστικό Σώμα, ο οποίος πόρρω απέχει από οποιαδήποτε άλλη μορφή εθελοντισμού επικαλείται ο καθένας, δρώντας εκτός Πυροσβεστικού Σώματος.

Ωστόσο, για να είμαστε δίκαιοι στην κρίση μας, ευθύνη φέρει και το ίδιο το Πυροσβεστικό Σώμα, διότι όλα αυτά τα χρόνια δεν προστάτευσε, ως όφειλε, τον θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη και τους χιλιάδες αμίσθους εθελοντές που έχουν υπηρετήσει σε αυτό, δρώντας και επιχειρώντας μαζί με το έμμισθο προσωπικό σε όλη την επικράτεια.

Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα, εξέθρεψε κάποιες από εκείνες τις ομάδες πολιτικής προστασίας, είτε παραβλέποντας τις όποιες επιχειρησιακές τους αυθαιρεσίες, είτε ανεχόμενο τις παραποιήσεις τίτλων, ονομάτων, στολών και σημάτων, τα οποία κατ’ αποκλειστικότητα ανήκουν στο ένστολο Σώμα της Πυροσβεστικής και η χρήση των οποίων δημιουργεί αντιποίηση και παραποίηση της κανονικότητος.

Έτσι λοιπόν σήμερα, ο Έλληνας καταρημαγμένος και φτωχοποιημένος πολίτης ζει μια ακόμα υπόθεση οικονομικής αυθαιρεσίας, με αποτέλεσμα η δικαιολογημένη αγανάκτησή του να τον στρέφει αδίκως σε μία μερίδα συνανθρώπων του, που όχι μόνο δεν ωφελούνται τίποτα από τον κρατικό μηχανισμό, αλλά αντιθέτως από την καθιέρωση του θεσμού (1991) ως σήμερα, η ελληνική Πολιτεία, αν και έχει εισπράξει εκατοντάδες χιλιάδες ώρες άμισθης εργασίας, δεν έχει δαπανήσει ούτε ένα ευρώ για τον Εθελοντή Πυροσβέστη, αναγκάζοντας τον έτσι να πληρώνει ο ίδιος τον απαιτούμενο εξοπλισμό του.

Και αυτό είναι σκανδαλώδες και προκλητικό. Το ότι δηλαδή στην περίπτωση αυτή της ανιδιοτέλειας και της υψηλής προσφοράς το κράτος, παρά την ισχύουσα νομοθεσία, αρνείται  πεισματικά ακόμα και την χορήγηση των Μέσων Ατομικής Προστασίας, ώστε να μπορεί ο Έλληνας Εθελοντής Πυροσβέστης να συμβάλλει με αποτελεσματικό τρόπο στην προστασία της ζωής, της περιουσίας και του φυσικού πλούτου της χώρας μας, προστατεύοντας ταυτοχρόνως και τον εαυτό του από τους πολλαπλούς κινδύνους, που απορρέουν από την εθελοντική προσφορά του.

Η αλήθεια όμως αυτή δεν προβάλλεται από κανένα ΜΜΕ, διότι «δεν πουλάει», κατά το κοινώς λεγόμενο, δεδομένου ότι δεν περιέχει εξουσία, χρήμα και σεξ.

Νικόλαος Μαρκοζάνης
Εθελοντής Πυροσβέστης
9ος Π.Σ. Αθηνών

2 Comments

  1.  

    Πολυ καλο το κειμενο σου Νικο, ωστοσο, αρκετα συναισθηματικο και αρκετα ηπιων τονων. Με τα χαδια δε καταφεραμε τιποτα φιλε, για παραδειγμα, παραποιηση τιτλων ονοματων και στολων, δεν ειδα ΚΑΜΙΑ εξελιξη… Οσο λοιπον αφηνεις τον λυκο στο μαντρι τοσο θα τρωει τα προβατα, και αφου βρισκει και τα κανει ( ο λυκος ), καλα να παθουμε…

  2.  

    Το να δηλώνει κάποιος εθελοντής είναι πολύ εύκολο,όσο εύκολο είναι και να οργανώσεις μια ομάδα φίλων και να φτιάξεις ένα σωματείο-ομάδα όπου θα προσφέρεις τις υπηρεσίες σου στο κοινωνικό σύνολο.Το θέμα όμως είναι η θέση που θα πάρει ο μοναδικός αρμόδιος για την ομαλή λειτουργία αυτής της ομάδας.Στο Ελλαδιστάν η Γ.Γ.Π.Π. δυστυχώς δεν έχει ασχοληθεί ΠΟΤΕ με το ποιόν της κάθε ομάδας,με το τι πραγματικά κάνει..με το πως αξιοποιούνται τα όποια κονδύλια(παλιά τουλάχιστον) χορηγούσε….Αντί αυτού, τις αφήνει πλήρως ανεξέλεγκτες να δρουν όπως αυτές θέλουν…Κάποιες ελάχιστες νομότυπα και κάποιες άλλες παράτυπα σε βαθμό αηδίας…Και δυστυχώς επειδή αν τα αναλύσουμε θα στεναχωρηθούν αρκετοί υποψήφιοι superman θα αρκεστώ στα παραπάνω…Όσο για τους εθελοντές του ΠΣ και εκεί υπάρχουν ατασθαλίες αλλά σε μικρότερο βαθμό για διάφορους λόγους.Συνεπώς,για να μην σας κουράζω απλά κάντε τη “δουλειά” σας με αγάπη και μεράκι και μην αναζητάτε δημοσιότητα και κονδύλια για να ικανοποιηθεί ο εγωισμός σας και το φαίνεσθαι…

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.