4 σοβαροί λόγοι για τους οποίους οι πυροσβέστες χάνουν τις αισθήσεις τους

 

22/3/2014

Χάνοντας τις αισθήσεις του έστω και για λίγο ο πυροσβέστης λαμβάνει ένα μήνυμα … υπάρχουν θέματα υγείας απειλητικά για τη ζωή του και μια επίσκεψη στο νοσοκομείο μπαίνει στο πρόγραμμαΜια όμορφη μέρα με κανονική θερμοκρασία και υγρασία παρευρίσκομαι στη εκπαίδευση του σταθμού, σε βασικά αντικείμενα. Σήμερα οφείλουν να κουβαλήσουν μία 65αρα και μία σκάλα με γρήγορο ρυθμό βαδίσματος επί 20 λεπτά της ώρας. Ξαφνικά ένας από τους άνδρες βγαίνει από τη γραμμή πετάει τον εξοπλισμό και σωριάζεται. Τρέχω κοντά του και διαπιστώνω ότι έχει χάσεις τις αισθήσεις του … αλλά αναπνέει.

Η παραϊατρική ομάδα του σταθμού φτάνει αμέσως και 5 λεπτά αργότερα ο άνδρας επανέρχεται. Οι  ζωτικές λειτουργίες δείχνουν κανονικές μετρήσεις και δηλώνει ότι δεν έχει ιατρικό ιστορικό και ότι του συμβαίνει για πρώτη φορά. Αρνείται να πάει στο νοσοκομείο. Λοιπόν, τι συνέβη;

Δύσκολη η σωστή απάντηση, έχουμε όμως ένα λιποθυμικό επεισόδιο, μια παροδική απώλεια της συνείδησης δηλαδή μια μείωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο που προκαλεί μείωση στη οξυγόνωση του.

Συχνό φαινόμενο μεν … αλλά γιατί συνέβη; … μπορεί να ξανασυμβεί;  το 3% των περιστατικών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) είναι λόγω λιποθυμίας – κατάρρευσης αλλά μόνο στο 50% υπάρχει ακριβής διάγνωση. Υπάρχουν αρκετές αιτίες που είναι απειλητικές για τη ζωή του παθόντος αλλά πρέπει να πειστεί να κάνει εισαγωγή για περαιτέρω αξιολόγηση.

Θα αναφέρω 4 που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

Εγκεφαλική αιμορραγία σε πολύ μικρές αρτηρίες

Αυτοί οι ασθενείς συχνά έχουν ένα πονοκέφαλο πριν ή μετά την λιποθυμία. Μπορεί να συνδέεται με εμετό ή με νευρολογική αδυναμία – μούδιασμα ή με παράλυση μέρος του σώματος. Μία κατάσταση που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια μιας άσκησης.

Οξύ στεφανιαίο επεισόδιο και η αρρυθμία

Με άλλα λόγια, καρδιακή προσβολή ή μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός. Ενώ  παρουσιάζεται συνήθως με πόνο στο στήθος, μπορεί να είναι πιο «μικρό», και να παρουσιαστεί μόνο δύσπνοια, αδυναμία ή λιποθυμία. Ο μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός είναι κάτι πολύ σχετικό αλλά είναι η αιτία της συγκοπής για το 20% των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας .
Υπάρχουν διάφορες συνθήκες, από τις οποίες μπορεί να επηρεαστούν και νεότεροι σε ηλικία ασθενείς, όπως το σύνδρομο Brugada (*). Οι λεπτομέρειες αυτών των συνθηκών είναι έξω από το πεδίο αυτού του άρθρου, αλλά μπορεί να είναι παροδικές και να μη τις δει στο ΗΚΓ κατά το χρόνο αξιολόγησης  του ασθενή ο παραϊατρικός. Μερικά από αυτά τα περιστατικά έχουν οικογενειακό ιστορικό, και ο ασθενής διατρέχει κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Αυτά μπορεί επίσης να προκύψει κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Παθολογικές καταστάσεις της αορτής

Μια αορτική ανατομή στο στήθος ή ένα κοιλιακό αορτικό ανεύρυσμα μπορεί να προκαλέσει αιφνίδια μείωση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο, προκαλώντας τη συγκοπή. Ενώ θα περιμέναμε αυτά να σχετίζεται με πόνο ή άλλα συμπτώματα, θα πρέπει να εξεταστούν ξεχωριστά.

Διακοπή εξωμήτριας κύησης

Για γυναίκες ασθενείς, αυτό είναι μια ανησυχία έως ότου μπορέσουμε να αποκλείσουμε την εγκυμοσύνη. Ένα γονιμοποιημένο ωάριο που εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα ονομάζεται εξωμήτρια κύηση. Είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση – δηλαδή η διακοπή της κύησης – γιατί η κατάσταση μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή.

Όλες σχεδόν οι εξωμήτριες κυήσεις συμβαίνουν στη σάλπιγγα. Σπάνια συμβαίνουν σε ωοθήκη, στην κοιλιακή κοιλότητα ή στον τράχηλο. Η εξωμήτρια κύηση δεν μπορεί να μεταφερθεί στη μήτρα και η μόνη εναλλακτική είναι η διακοπή της κύησης. Αν εξακολουθήσει να αναπτύσσεται το έμβρυο στη σάλπιγγα, αυτή θα υποστεί τελικά ρήξη, με αποτέλεσμα τη σοβαρή αιμορραγία στην κοιλιακή κοιλότητα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στη σάλπιγγα και αν δεν αντιμετωπιστεί η αιμορραγία αμέσως, μπορεί να αποβεί μοιραία. (http://www.boro.gr)

Η γνώση των παραπάνω βοηθά στη λήψη σωστού ιστορικού και τις κλινικές εξετάσεις αλλά και μας οπλίζει με επιχειρήματα ώστε να πείσουμε τον παθόντα να πάει στο νοσοκομείο

Μη – απειλητικές για τη ζωή αιτίες
Μερικά επεισόδια είναι λιγότερο ανησυχητικά. Όπως η συναισθηματική λιποθυμία μετά από ειδήσεις, στον καθορισμό % αφυδάτωσης, ή συγκοπή που εμφανίζεται όταν ο ασθενής σηκώνεται γρήγορα (ορθοστατική πίεση, https://www.fire.gr/?p=6537). Αν και εξακολουθεί να είναι αναγκαίο για αυτούς τους ασθενείς να αξιολογηθούν στο ΤΕΠ, επεισόδια που σχετίζονται με τις παραπάνω συνθήκες συχνά δεν έχουν απειλητικές για τη ζωή αιτίες. Αντίθετα, συγκοπή σε ασθενή κάποιας ηλικίας, που σχετίζεται με πόνο στο στήθος ή κοιλιακό πόνο, ή στη  διάρκεια σωματικής άσκησης είναι ιδιαίτερα απειλητικά για τη ζωή. Οικογενειακό ιστορικό με μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό ή αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ατόμου σε νεαρή ηλικία είναι ακόμη πιο ανησυχητική .

Οποιοσδήποτε ασθενής χάνει τις αισθήσεις του, πρέπει να μεταφερθεί στο νοσοκομείο για περαιτέρω αξιολόγηση. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται να εισαχθεί – πολλοί νέοι ασθενείς με μη – ανησυχητικό ιστορικό μπορούν να έχουν μια αρχική αξιολόγηση και στη συνέχεια να παραπέμπονται στα εξωτερικά ιατρεία για παρακολούθηση .
Η μεταφορά θα πρέπει να γίνεται με ασθενοφόρο μέχρι η αρρυθμία και άλλες απειλητικές για τη ζωή αιτίες αποκλειστούν .

Ψάχνοντας το αρχικό περιστατικό μας: ο ίδιος παραδέχεται τελικά ότι έχει περάσει και πριν ανάλογες καταστάσεις κατά τη διάρκεια άσκησης, αλλά δεν επισκευάστηκε ποτέ έναν γιατρό. Παραδέχτηκε πως ποτέ δεν είπε στον ιατρό εργασίας αυτά τα προηγούμενα επεισόδια, ή το γεγονός ότι ο αδελφός του πέθανε σε ηλικία 34 ετών, λόγω ενός άγνωστου καρδιακού επεισοδίου.
Έχει πλέον μεταφερθεί στο νοσοκομείο και έχει προγραμματιστεί να υποβληθεί σε εκτίμηση από καρδιολόγο.

Η φροντίδα των δικών μας μερικές φορές δεν σημαίνει μόνο αποτοξίνωση από τη πίεση των συμβάντων. Είναι συχνά η πρόληψη των συνθηκών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την υγεία και την ευεξία ενός πυροσβέστη. Η γνώση αυτών των πληροφοριών μπορεί να μας βοηθήσει να βοηθήσουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας,

Μείνετε ασφαλείς.

Σχετικά με τον συγγραφέα Ken Lavelle
Είναι Επιστημονικός Συνεργάτης της Επείγουσας Ιατρικής στο Jefferson Medical College, της Φιλαδέλφεια και θεράπων ιατρός στο Capital Health, Trenton, NJ Ήταν στο παρελθόν θεράπων ιατρός στο Albert Einstein Medical Center, και προηγουμένως 14 χρόνια εργαζόταν ως πυροσβέστης – παραϊατρικός διασώστης.

Πηγή: http://www.firerescue1.com

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

(*) από http://www.care.gr

Σύντομη περιγραφή – ορισμός
Πρόκειται για μία γενετική ανωμαλία της καρδιάς που, χωρίς να υπάρχει μια εμφανής εξωτερική ανωμαλία, προδιαθέτει σε επικίνδυνες κοιλιακές ταχυκαρδίες.
Κλινική εικόνα
Οι ταχυκαρδίες συνήθως εμφανίζονται σε κόπωση και σε έντονο stress και προκαλούν αίσθημα παλμών, απώλεια αισθήσεων, μέχρι και αιφνίδιο θάνατο.
Διάγνωση
Σε απλό ηλεκτροκαρδιογράφημα (εκτός ταχυκαρδίας) υπάρχουν συνήθως χαρακτηριστικές αλλοιώσεις. Επί υποψίας ενδείκνυται περαιτέρω έλεγχος με Holter και ηλεκτροφυσιολογική μελέτη.
Αντιμετώπιση
Γίνεται με την χορήγηση αντιαρρυθμικών φαρμάκων και κυρίως με την τοποθέτηση αυτόματου εμφυτεύσιμου απινιδωτή.
ΠΡΟΓΝΩΣΗ
Κακή. Υπάρχει κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου. Συνιστάται έλεγχος συγγενών 1ου βαθμού

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.