Τι γίνεται με την Πυροσβεστική;

 

11/2/2009

Μάλλον άδικα ρωτώ γιατί κανείς «αρμόδιος» δεν ρισκάρει να δώσει απαντήσεις. Σε παλιότερα άρθρα μου είχα ξεκινήσει να βγάζω στη δημοσιότητα σκέψεις και προβληματισμούς των πυροσβεστών, πράγμα που ενόχλησε ιδιαίτερα τους «καρεκλολάτρεις» των Αθηνών.
Αντίθετα από την μερίδα αυτή, ο απλός κοσμάκης έπεσε από τα σύννεφα μαθαίνοντας λεπτομέρειες που ίσως για πρώτη φορά έβγαιναν στην όποιας μορφής δημοσιότητα.

Αφήνω τα παλιότερα άρθρα, τόσο τα δικά μου όσο και των εφημερίδων «Ελευθεροτυπία, Ριζοσπάστης, ΤΑ ΝΕΑ, κλπ», και έρχομαι στο σήμερα, στο τώρα. Πάλι θα μιλήσω για τον εξοπλισμό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και τις τραγικές σε αυτόν ελλείψεις, πάλι θα μιλήσουμε για τα ακατάλληλα οχήματα που σε μεγάλο αριθμό υπάρχουν στην υπηρεσία, αλλά εκτός αυτών, θα μιλήσουμε για την «έλλειψη κονδυλίων για την αγορά ελαστικών και ανταλλακτικών για τα οχήματα».

Δεν μπορεί έναν φορέα από τον οποίο όλοι έχουν πολλές απαιτήσεις λόγο της ιδιότητας του η οποία έχει να κάνει με την ασφάλεια του πολίτη και της περιουσίας του να τον αφήνουμε στην κακή τύχη του, χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό. Και για να μην παρεξηγηθώ, όταν μιλώ για εξοπλισμό και μάλιστα κατάλληλο, εννοώ εκείνον που θα επιτρέψει στους πυροσβέστες να κάνουν με ΑΣΦΑΛΕΙΑ τη δουλειά τους μέσα στις φλόγες.

Κακά τα ψέματα, αλλά αν συγκρίνουμε τον ατομικό εξοπλισμό των πυροσβεστών μας με τον εξοπλισμό των πυροσβεστών κάποιας άλλης χώρας, θα πρέπει να ντραπούμε για την κατάσταση στο πυροσβεστικό σώμα της Ελλάδας. . Αυτή είναι και η αιτία που πάρα πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι αγοράζουν από διάφορα καταστήματα «την ασφάλεια τους», γιατί το «κράτος το ελληνικό» είναι ΑΝΙΚΑΝΟ να τους την παράσχει όπως έχει υποχρέωση.

Το κράτος, φροντίζει να δίνει απλόχερα κονδύλια εκεί που δεν πρέπει. Τόσο το κράτος (και αυτό έχει αποδειχτεί αμέτρητες φορές) όσο και το αρχηγείο, εφαρμόζουν την τακτική «σώζουμε το καρφί και χάνουμε το πέταλο». ΝΑ δούμε λίγο την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το Πυροσβεστικό Σώμα, εικόνα την οποία περιγράφουν – μαρτυρούν αξιωματικοί και πυροσβέστες. Ακόμα (να ξεκινήσουμε από το πιο απλό) δεν έχουν πάρει όλοι την δεύτερη στολή τους με αποτέλεσμα να βλέπεις σε σταθμούς να εκτελούν υπηρεσία οι μισοί με την παλιά στολή, και άλλοι μισοί με την καινούργια.

Καλά, οι Εθελοντές πυροσβέστες δεν έχουν πάρει ΚΑΜΙΑ στολή ακόμα….
Υποδήματα δεν πήραν όλοι.
Τα γάντια, σε άλλους είναι τα σωστά νούμερα και σε άλλους όχι.
Να μιλήσουμε για τις «αρχαίες» αναπνευστικές συσκευές;
Για τις προσωπίδες και τα φίλτρα;
Γιατί να πρωτομιλήσουμε.
Στην αναφορά μου αυτή, θα σταθώ στα οχήματα της υπηρεσίας.

Δεν δικαιολογείται σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση να υπάρχουν ακόμα και τώρα οχήματα «άμεσης επέμβασης» κάποιων περασμένων δεκαετιών, των οποίων η συντήρηση είναι από την μια χρονοβόρα, και από την άλλη οικονομικά ασύμφορη. Δεν δικαιολογείται στους υποτιθέμενους «διαγωνισμούς» που γίνονται για ελαστικά, ανταλλακτικά και όλα όσα χρειάζονται για να ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ η υπηρεσία να προτιμώνται τα πιο φθηνα και ακατάλληλα είδη λόγο των όποιων κρατικών περικοπών, η λόγο του ότι οι υπεύθυνοι είναι ΑΣΧΕΤΟΙ και δεν τους ενδιαφέρει αν θα σκοτωθούν οι πυροσβέστες που θα είναι στα οχήματα και θα πηγαίνουν σε συμβάν. Ένα παράδειγμα των αρνητικών αποτελεσμάτων της «φθήνιας» είναι το κλατάρισμα πίσω (ευτυχώς) ελαστικού σε πεντατοτονο το οποίο πήγαινε σε συμβάν. Θα πουν τώρα πολλοί, ότι συμβαίνει να κλατάρουν τα λάστιχα. Θα συμφωνήσω, όχι όμως τα λάστιχα που ούτε χρόνο δεν έκλεισαν και δεν δουλεύτηκαν και ιδιαίτερα πολύ.

Συνεχίζω με άλλο παράδειγμα ελαστικών μια και αναφέρθηκα σε αυτά. Είδα πάνω από 30 οχήματα διάφορων τύπων, των οποίων τα ελαστικά είναι αυτό που λέμε «για σκότωμα» και μάλιστα τα μπροστινά. ΤΟ ΤΙΜΟΝΙ.
Γιατί δεν τα αντικαθιστούν;
Γιατί ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ.

Για τον ίδιο λόγο, τα συνεργεία της υπηρεσίας (τι να πρωτοπρολάβουν κι αυτά) δεν μπορούν να «κλείσουν» τα ανοιχτα από βλάβες αυτοκίνητα. Δεν υπάρχουν κονδύλια, δεν υπάρχουν ανταλλακτικά….. Είναι ΝΤΡΟΠΗ κύριοι πολιτικοί και κύριοι «Ανώτατοι του Αρχηγείου». Πλησιάζει η νέα αντιπυρική περίοδος, και φέτος θα έχουμε μια από τα ίδια. Θα έπρεπε να ντρέπονται όλοι οι υποτιθέμενοι «αρμόδιοι» για το ότι αν δεν ηταν οι όποιες ΔΩΡΕΕΣ ιδιωτών, η υπηρεσία δεν θα λειτουργούσε καθόλου. Πως θέλετε να δουλέψουν οι πυροσβέστες όταν με την τακτική σας δεν τους αφήνετε (ουσιαστικά τους το απαγορεύετε);

Αυτή είναι η Ελλάδα της Ευρώπης, η χώρα των «ηρώων» των μεγάλων λόγων και προγραμμάτων εκείνων που αφήνουν εκτεθειμένο στον κίνδυνο έναν ολόκληρο λαό. Και δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό.
Όταν θα μείνουν καθηλωμένα στα συνεργεία τα οχήματα, η στο δρόμο από βλάβες, ποιος θα σβήσει τις φωτιές; Θα επανέλθω.

Βασίλης Τσούγκαρης
Εθελοντής Πυροσβέστης
Αρθρογράφος – Παραγωγός Ραδιοφωνίας
tsougarisgnomi@gmail.com    

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.