Οι κακές συνήθειες των πυροσβεστών στις πυρκαγιές

 

9/6/2014

Κάθε χρόνο βιώνουμε δυστυχώς τραυματισμούς δασοπυροσβεστών και πυροσβεστών κατά την διάρκεια των πυρκαγιών. Στις δασικές πυρκαγιές έχουν την τιμητική τους οι τραυματισμοί από πτώσεις και εγκαύματα. Παρόλα αυτά ένα μέρος των πυροσβεστών δεν θέλει να καταλάβει ότι το αντικείμενο της πυρόσβεσης γενικά ενέχει πολλούς κινδύνους για την σωματική ακεραιότητα των εμπλεκομένων σε αυτή. Η έλλειψη χρήσης μέσων ατομικής προστασίας είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση των ατυχημάτων στο Πυροσβεστικό Σώμα και όχι μόνο.

Είναι η έλλειψη χρήσης Μ.Α.Π. όμως η κύρια αιτία ή είναι η κακή νοοτροπία που διέπει τους περισσότερους εμπλεκομένους στην δασοπυρόσβεση;

Στατιστικά τα περισσότερα ατυχήματα και δυστυχώς θάνατοι έχουν σημειωθεί σε δασικές πυρκαγιές κατόπιν σε αστικές πυρκαγιές και μετέπειτα σε παροχές βοηθείας. Όλοι έχουμε διαβάσει τίτλους εφημερίδων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης για πυροσβέστη που κάηκε σε δασική πυρκαγιά, που τραυματίστηκε από πτώση αντικειμένων, που έπαθε ηλεκτροπληξία κ.λ.π.

Είναι γεγονός ότι τα μέσα ατομικής προστασίας που παρέχει το Πυροσβεστικό Σώμα πλέον είναι υψηλής ποιότητας και διεθνών προδιαγραφών.

Γιατί όμως οι πυροσβέστες πολλές φορές αρνούνται ή «ξεχνούν» να τα φορέσουν;

Χωρίς να θέλω να γίνω καυστικός θα πρέπει να τονίσω ότι η κύρια αιτία είναι η κακή νοοτροπία ιδίως των παλαιότερων πυροσβεστών που είχαν μάθει να ανταποκρίνονται σε πολλά περιστατικά με τον ελλιπή εξοπλισμό που είχαν τις περασμένες δεκαετίες. Αυτό έχει ως συνέπεια να χλευάζουν πολλές φορές τους νεότερους για την χρήση των μέσων ατομικής προστασίας τονίζοντας λόγω εγωισμού, ότι δεν χρειάζεται επιπλέον προστασία καθώς είναι εξοπλισμένοι με την εμπειρία της πυροσβεστικής τέχνης και τα μέσα ατομικής προστασίας απλά τους δυσκολεύουν στις κινήσεις, άρα είναι «φρου φρου και αρώματα».

Είναι όμως έτσι; Ας δούμε την πραγματικότητα.

Οι νέες στολές κατασκευασμένες από υλικό Nοmex comfort παρέχουν όχι μόνο ευκολία κινήσεων αλλά και μέγιστη προστασία στα πιο πολλά συμβάντα. Η χρήση του χιτώνιου πυρκαγιάς είναι επιβεβλημένη λόγω της προστασίας που μας παρέχει αρκεί να έχουμε τα μανίκια κατεβασμένα. Άλλη μια κακή συνήθεια από τα παλιά να έχουμε σηκωμένα τα μανίκια στο σακάκι – χιτώνιο μας! Μα όλη προστασία που προβλέπεται από τον κατασκευαστή πάει περίπατο αν έχεις τα μανίκια σηκωμένα. Δεν θα μπω στην επιστημονική ανάλυση του θέματος καθώς υπάρχουν αρκετοί ειδικότεροι και επιστημονικά καταρτισμένοι από εμένα (βλέπε άρθρα Γεωργακόπουλου  Ανδρέα).

Σε ότι αφορά το κράνος εδώ επικεντρώνεται ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα.  Η αποβολή θερμοκρασίας του σώματος γίνεται κατά κόρον από το κεφάλι μας, το πιο ζωτικό όργανο, καθώς εκεί μέσα βρίσκεται και ο εγκέφαλος, άρα βάσει κοινής λογικής είναι το πρώτο μέσο ατομικής προστασίας που πρέπει ΠΑΝΤΑ να φοράνε οι πυροσβέστες και οι δασοπυροσβέστες.  Οι περιπτώσεις τραυματισμών είναι άπειρες αν και ποτέ δεν μαθαίνονται καθώς κατόπιν του ατυχήματος ο παθών αποφεύγει να ενημερώσει τους συναδέλφους τους ή απλά το προσπερνά σαν μια κακή στιγμή.

Στα αστικά συμβάντα είναι αυτονόητο ότι οι κίνδυνοι από πτώσεις  καιόμενων υλικών , η αυξημένη θερμοκρασία, οι καύτρες και όλα τα σωματίδια ακόμα και το γλίστρημα με συνέπεια την πτώση σε ένα χώρο αφιλόξενο εμπεριέχει άμεσα τον κίνδυνο του τραυματισμού του κεφαλιού μας με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Ακόμα όμως και βάσει της κοινής λογικής συνεχίζουμε να βλέπουμε σε πυρκαγιές εργοστασίων και άλλα επικίνδυνα συμβάντα να επιχειρούν πυροσβέστες με το καπελάκι ή χωρίς καθόλου κράνος… Λόγω της τεχνολογίας των κινητών και των tablets και άλλων διάφορων μέσων η λήψη φωτογραφιών και βίντεο μπορεί να γίνει οπουδήποτε και σε οποιαδήποτε στιγμή χωρίς να το αντιληφθεί κανένας από τους εμπλεκόμενους. Αυτό έχει ως συνέπεια να εκτίθεται το Πυροσβεστικό Σώμα στα Μ.Μ.Ε. και να έρχεται σε σύγκρουση με το πάγιο αίτημα των πιο πολλών συνδικαλιστικών ενώσεων του Π.Σ. για το επικίνδυνο και ανθυγιεινό του επαγγέλματος. Δεν μπορείς να διαμαρτύρεσαι αφενός ότι δεν παίρνεις επίδομα για ανθυγιεινή και επικίνδυνη εργασία (που το δικαιούται ο πυροσβέστης) και αφετέρου να μην φοράς τα μέσα ατομικής προστασίας.


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΜΙΜΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ


ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΠΡΟΣ ΑΠΟΦΥΓΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗ

Στις δασικές πυρκαγιές έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό έλλειψης χρήσης ατομικών μέσων προστασίας ακόμα και μετά από αρκετούς θανάτους συναδέλφων και πολλών ατυχημάτων και εγκαυμάτων σε κάθε αντιπυρική περίοδο.

Συγκριτικά τα μέσα που ΔΕΝ χρησιμοποιούνται στις δασικές πυρκαγιές είναι το δασικό κράνος ελαφρού τύπου F2 ή άλλο εφάμιλλων προδιαγραφών, τα γάντια πυρόσβεσης και μερικές φορές το χιτώνιο πυρόσβεσης. Όταν ο πυροσβέστης είτε είναι εθελοντής είτε είναι μόνιμος θεωρεί ότι μπορεί να επιχειρήσει με καπελάκι χωρίς γυαλιά, χωρίς γάντια και με το μπλουζάκι το κοντομάνικο τότε είναι σαν να θέλει πραγματικά να τραυματιστεί ή να πάθει ατύχημα. Το ατύχημα απλά περιμένει να γίνει σε κάθε γωνία και σε κάθε συμβάν, ας μην αφήσουμε την σωματική μας ακεραιότητα στην τύχη.

Σε κάθε ρίψη νερού από πυροσβεστικά αεροσκάφη ή ελικόπτερα τόνοι νερού πέφτουν στο έδαφος δημιουργώντας ένα κύμα ώθησης το οποίο ανυψώνεται προσωρινά συμπαρασύροντας κλαδιά, χώμα και πέτρες. Είναι πολύ εύκολο μια μικρή πέτρα να σας χτυπήσει στο κεφάλι προκαλώντας τραύμα ή ένα ξερόκλαδο να σας τραυματίσει στο πρόσωπο με δυσάρεστες συνέπειες για εσάς αλλά και την υπηρεσία σας καθώς η βάρδια χάνει έναν μάχιμο από την δύναμη της.  Τα γυαλιά πάνω στο κράνος είναι ένα από τα πιο απαραίτητα αξεσουάρ καθώς το πιο σύνηθες ατύχημα που καλούνται πολλές φορές οι Σαμαρείτες του ερυθρού σταυρού να αντιμετωπίσουν είναι καύτρες και σκόνη στα μάτια από το καπνό. Φυσικά δεν μιλάμε για γυαλιά ηλίου αλλά γυαλιά προστασίας – εργασίας.

Ένας πυροσβέστης με ερεθισμένα μάτια και δυσχέρεια στην αναπνοή λειτουργεί με το 50% των πραγματικών δυνάμεων του. Δεν έκανα σκόπιμα αναφορά στις μάσκες για την προστασία της αναπνοής καθώς ελάχιστοι τις φοράνε σε δασικά συμβάντα αν και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμες. Τα βρεγμένα μαντήλια τα χρησιμοποιούσαμε την δεκαετία του 90 και θα έπρεπε να αποτελούν παρελθόν και από την στιγμή που υπάρχουν σε πολύ χαμηλή τιμή μάσκες προστασίας της αναπνοής με ειδικά φίλτρα, είναι αμαρτία να μην τις φοράμε για την προστασία μας.  Φυσικά άλλο ένα κοινό λάθος που κάνουν πολλοί εθελοντές και επικρατεί ως αστικός μύθος, είναι να βρέχουν ένα μαντήλι και να το βάζουν στο πρόσωπο τους για να ριχτούν στην μάχη της κατάσβεσης με κλάρες…

Να θυμάστε δεν βρέχουμε ποτέ την πετσέτα ή το μαντήλι που θα χρησιμοποιήσουμε κατά την κατάσβεση για να μην εισπνεύσουμε τα αιωρούμενα σωματίδια. Εάν είναι βρεγμένο το μαντήλι θα εισπνεύσουμε υδρατμούς που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στους πνεύμονές μας.
Καταβρέχουμε την πετσέτα ή το μαντήλι που θα χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε το πρόβλημα που μας δημιουργεί ο καπνός που θα υπάρχει σε μια περιοχή μετά την κατάσβεσή της ή κατά την προσπάθειά μας να περάσουμε μέσα από τον καπνό κατά τον απεγκλωβισμό μας.


Μια από τις πιο συγκινητικές φωτογραφίες που αιχμαλωτίζει την κούραση και την απελπισία στην άνιση μάχη που δίνει αυτός ο πυροσβέστης… δυστυχώς όμως κάποιοι την εκλαμβάνουν ως πρότυπο για την κατάσβεση…

Εκ κατακλείδι καλό θα ήταν να γίνει αλλαγή νοοτροπίας και οι παλιοί να δείχνουν το δρόμο στους νέους και να τους επιπλήττουν όποτε δεν φέρουν τα μέσα ατομικής προστασίας καθώς μια βάρδια νοείται σωστή και δυνατή όταν έχει παλαιά και έμπειρα στελέχη τα οποία καθοδηγούν και προσέχουν τα νεότερα.

Εύχομαι αυτή την αντιπυρική περίοδο να μην γίνει ούτε ένας τραυματισμός πυροσβέστη ή δασοπυροσβέστη και να κυλήσει ομαλά χωρίς πολλά συμβάντα και αυτό το καλοκαίρι.

Να είστε καλά, να είστε ασφαλείς.

Για το Fire.gr,  Ιωάννης Ρέτσιος

18 Comments

 1.  

  Τα πιο απαραιτητα ειναι τα γυαλια και το μαντηλι – μασκα για οσους καταλαβαινουν.Αναφερωμαι στις δασικες. Το θεμα ειναι να μην σου τυχη η στραβη………….

 2.  

  Συμφωνω με την δημωση ελλειπης χρηση Μ.Α.Π. Ομως πρεπει να διαφωνησω στην χορηγηση μεσων για επαρκη καλυψη τοσο για δασικες πυρκαγιες οσο και για αστικες…μασκα με φιλτρα, αντιπυρικη κουκουλα και το σημαντικοτερο, στολες. Οι στολες μετα απο ορισμενη χρηση φθειρονται και δεν παρεχουν επαρκη προστασια. Τελευταια χορηγηση στολων εγινα στην εισαγωγη της σχολη πυροσβεστων. Αρβηλα? Μποτες? αγοραζονται πλεον προσωπικα. Χρειαζεται να δειξει εμπρακτα η ηγεσια με ενεργιες τοσο αμεσες οπως ενημερωσεις, οσο και εμμεσες οπως χορηγηση νεου εξοπλισμου. Ωστε να επιτευχθει αυτη η νοοτροπια.

 3.  

  Εξαιρετικό άρθρο που εκθέτει (υπό την καλή έννοια του όρου) στην πράξη τις παθογένειες του προσωπικού του Π.Σ. σε ότι αφορά την κακή νοοτροπία, την ελλειπή εκπαίδευση και γνώση καθώς και την εκούσια μή-χρησιμοποίηση των Μ.Α.Π. Μοναδική μου ένσταση η φωτό με το “υπόδειγμα” πυροσβέστη, όπου ο συνάδελφος που απεικονίζεται φέρει κράνος από πλαστικό ABS χωρίς επαυχένιο, δεν φέρει πυράντοχη κουκούλα, φέρει εξάρτυση στρατιωτικού τύπου και τσαντάκι χαμηλής προσαρμογής άγνωστης ποιότητας και καταλληλότας για το εν λόγω πεδίο και απλά εργατικά γάντια με υλικά αμφιβόλου καταλληλότητας. Σκοπός της παρατήρησης μου δεν είναι να θίξω τον εικονιζόμενο συνάδελφο ή τον συγγραφέα του κειμένου, αλλά να εστιάσω στο γεγονός της αυθαίρετης χρήσης ακατάλληλων Μ.Α.Π., η οποία άλλοτε γίνεται ακούσια λόγω άγνοιας και άλλοτε εκούσια λόγω κακής νοοτροπίας!

  •  

   Αγαπητέ Νίκο καλοδεχούμενα τα σχόλια και οι παρατηρήσεις, οτιδήποτε συμβάλλει στην αλλαγή νοοτροπίας και την αύξηση της ασφάλειας στους συναδέλφους είναι ΠΑΝΤΑ καλοδεχούμενο, σε ευχαριστώ πολύ για την παρατήρηση!

   Ι. Ρέτσιος

 4.  

  Πολυ χρησιμο και διαφωτιστικο αρθρο,με τη μονη διαφορα,οτι σε αρκετα συμβαντα που πυροσβεστες εχουν χρειαστει πρωτες βοηθειες το ΕΚΑΒ ηταν εκει!οποτε η αναφορα και μονο σε “σαμαρειτες” αν δεν οφειλεται σε αγνοια,δεν καταγραφει την πραγματικοτητα! Εγω προσωπικα θυμαμαι σε μια πυρκαια και μονο στο “alex pack” στην παλληνη,λογω του πολυ μεγαλου θερμικου φορτιου,ειχαμε δωσει πρωτες βοηθειες σε αρκετους πυροσβεστες.αυτα προς αποκατασταση της αληθειας!

  •  

   Αγαπητέ φίλε απο το ΕΚΑΒ δεν οφείλεται σε καμιά άγνοια η αναφορά, το ΕΚΑΒ και το ΕΤΙΚ έχει κάνει άψογη δουλειά όπου έχει χρειαστεί κανένας δεν υποβιβάζει το έργο σας, απλά οι Σαμαρείτες λόγω της μεγαλύτερης διασποράς τους έχουν την δυνατότητα να καλύπτουν πανελλαδικά σε πολλά συμβάντα τις πρώτες βοήθειες όταν δεν έχει την δυνατότητα το ΕΚΑΒ αλλά και σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και αυτόνομα. Δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα φορέα, το ΕΚΑΒ είναι δημόσιος φορέας οι Σαμαρείτες εθελοντικός. Εγώ προσωπικά έχω ευχαριστήσει και έχω εξυμνήσει από αυτό το περιοδικό πολλές φορές τους διασώστες του ΕΚΑΒ. Ελπίζω να έγινα κατανοητός σε ευχαριστώ πολύ για την παρατήρηση σου!

   Ι. Ρέτσιος

 5.  

  Στις Η.Π.Α. αυτός που θα γίνει πυροσβέστης θα το κάνει επειδή του αρέσει. Στην Ελλάδα έτσι όπως κατάντησαν την κοινωνία οι 300 βασιλιάδες, οι περισσότεροι πυροσβέστες, ακολούθησαν το επάγγελμα απλά επειδή είχαν την ευκαιρία και δεν είχαν άλλες επιλογές, όχι από αγάπη. Δεν υπάρχει σωστή εκπαίδευση, δεν υπάρχει πειθαρχία. Αν σε αυτό προστεθεί και η νοοτροπία του ελληνάρα, με την άχρηστη μαγκιά, το “δεν βαριέσαι”, το “έλα μωρέ τώρα” και άλλα παρόμοια, τα πράγματα αρχίζουν και γίνονται σοβαρά. Απο προσωπική πείρα σε δασικές πυρκαγιές σε χωριό στην βόρεια Ελλάδα, τα πληρώματα, έτρεχαν σαν πανικόβλητα, και οι αξιωματικοί περιφέρονταν πέρα δώθε χωρίς να δίνουν εντολές, απλα κοιτούσαν. Όταν έλεγα σε έναν αξιωματικό πως στα ξερά έχει εστίες (με 6-7 μποφώρ) και πως πρέπει αυτές να κατασβέσουν και να αφήσουν τα καμμένα, με κοιτούσε με ύφος “και τι θες να κανω εγώ?”. Ζήτησα να μου δώσουν έναν μεγάλο πυροσβστήρα και να πάω εγώ να σβήσω τις εστίες, και η απάντηση ήταν οτι είναι άδειοι. Ευτυχώς βρέθηκε πυροσβεστήρας σε ένα άλλο ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ όχημα και τον πήρα και έτρεχα μόνος μου να σβήνω εστίες, με τον αξιωματικό να μήν έχει απομακρυνθεί ούτε 2 μέτρα απο το όχημα. Όμως, ο πυροσβεστήρας που μου έδωσαν ήταν προβληματικός και κόντεψα να πάθω κρυοπαγήματα στο χέρι. Επαγγελματισμός ΜΗΔΕΝ, οργάνωση ΜΗΔΕΝ, αποτελεσματικότητα ΜΗΔΕΝ. Εάν σε κάποιους δεν αρέσει το επάγγελμα, ας πάνε να γίνουν ντελιβεράδες σε πιτσαρίες, ΟΧΙ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ. Το επάγγελμα αυτό είναι για ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ όχι για ΦΡΑΠΕΔΟΜΑΓΓΕΣ.

  •  

   Αγαπητέ φίλε Hubble, έχεις παρεξηγήσει μερικά πράγματα.
   Επίτρεψε μου να στα αναλύσω…

   Υπάρχουν στο Πυροσβεστικό Σώμα πολλοί πυροσβέστες που έχουν μπει γιατί το αγαπάνε και άλλοι από καθαρά βιοποριστικούς λόγους αυτό είναι γνωστό. Κρίνεις από ένα περιστατικό που βίωσες ενώ οι πυροσβέστες το βιώνουν μια και δυο και πέντε φορές την ημέρα (αυτό σε ότι έχει να κάνει με το δε βαριέσαι) και προφανώς μπερδεύεις την κούραση με τον ωχαδερφισμό (όχι ότι δεν υπάρχει σε μερικούς!)

   Σε ότι αφορά τον πυροσβεστήρα δεν σου έδωσαν προβληματικό αλλά προφανώς πήρες πυροσβεστήρα διοξειδίου του άνθρακος που εκτοξεύει το υλικό του στους -78 βαθμούς Κελσίου και για αυτό έχει ξύλινη χειρολαβή ή από καουτσούκ για να μην πάθεις έγκαυμα ψύχους. Εκτός αυτού είναι εντελώς ακατάλληλος σε δασική πυρκαγιά.

   Δεν θέλω να δικαιολογήσω το Πυροσβεστικό Σώμα (καθώς πάμπολλες φορές εάν διαβάζεις τα άρθρα μου τους κάνω σκληρή κριτική όπου κάνουν λάθος) αλλά εδώ νομίζω ότι κρίνεις με τον κανόνα “όλοι στο ίδιο τσουκάλι”…

   Να θυμάσαι ότι οι πυροσβέστες είναι αυτοί που μακριά από τα ΜΜΕ κάνουν σιωπηλά την δουλειά τους ακόμα και όταν βρίσκονται εκτός υπηρεσίας διακινδυνεύοντας την ζωή τους.

   Ι. Ρέτσιος

  •  

   “Προσωπική εμπειρία”, ΜΙΑ φορά, πάνω σε πανικό;;!! Πηρες και πυροσβεστηρα CO2 πανάθεμά σε, και δε μπορουσες να κανεις δουλεια, και θα παθαινες και ζημια…! Σαν να λες πως βρηκες εναν τραυματια στον δρομο, κανεις παρατηρησεις στον τραυματιοφορεα πως δεν κανει καλα τη δουλεια του και πανω στον πανικο σου, παίρνεις και ενα νυστερι για να του απολυμανεις την πληγη κρατωντας το αναποδα… Ολα αυτα στα λεω καλοπροαιρετα φιλε μου, γιατι ετσι οπως αντιδρας πανω στον πανικο σου και με την γνωμη που σχηματιζεις, μαλλον θα σε “μαζεψουμε” καποια στιγμη με εγκαυματα απο καμμια φωτια…

 6.  

  συμφωνω οι περισοτεροι τα ξεχνουν ακόμα και στον σταθμό και δεν τα εχουν μαζί τους.θα ηθελα να πω για την φωτο με τον εποχικο που είναι παραδειγμα (και συμφωνω) οτι έχει πανω του το εχει πληρωσει ο ιδιος!!! ασχετα αν ολα δεν ειναι πυροσβεστικα ειδη! και εγω το ιδιο εχω κανει οπως και πολλοι αλλοι συμαδελφοι, πληρωνουμε απο την τσέπη μας (οχι πια…) σχεδον τα παντα… ΥΓ:αραγε ποτε θα ξαναπαρουμε ρουχισμο?

 7.  

  Αγαπητέ κύριε Ρέτσιο, αυτό που ήθελα να τονίσω είναι το οτι σε κάθε χώρο υπάρχουν αντιεπαγγελματίες, αλλά στον χώρο της πυρόσβεσης, οι πράξεις ενός αντιεπαγγελματία, μπορεί να έχουν τραγικές συνέπειες για τον ίδιο και για τους συναδέλφους του.

  Στο περιστατικό που ανέφερα, ο πυροσβεστήρας διοξειδίου, ήταν προβληματικός καθώς εκτόξευε το διοξείδιο προς πολλές κατευθύνσεις, και παρά την ελαστική λαβή, έπρεπε να τυλίξω τα χέρια μου με την μπλούζα για να μην πάθουν τίποτε. Το οτι ήταν προβληματικός μου το ανέφεραν και οι ίδιοι όταν τους τον επέστρεψα.

  Ο λόγος που με εξοργίζουν οι ανεύθυνοι, είναι οτι στην Ελλάδα, είναι πλέον η επικρατούσα φυλή. Στο ίδιο περιστατικό, κλιμάκιο με υπηρεσιακό όχημα τύπου Jeep Cherokee, στάθμευσε στην είσοδο πρόχειρου χώρου στάθμευσης και εγκατέλειψαν το όχημα κλειδωμένο, αποκλείοντας την έξοδο στα οχήματα που βρίσκονταν εντός, με τις φωτιές να πλησιάζουν στον χώρο αυτό.

  Όλα αυτά που ανέφερα, σαφώς και είναι μεμωνομενα περιστατικά, καθώς η πυροσβεστική υπηρεσία γενικότερα εκτελεί το καθήκον της εξαιρετικά, και αυτό χάρη στην αγάπη που τρέφουν και στην αυτοθυσία που επιδεικνύουν πολλοί πυροσβέστες για το επάγγελμα-λειτούργημα τους.

  Όσο με ικανοποιεί που βλέπω νέους πυροσβέστες να ενδιαφέρονται για το επάγγελμά τους, να ενημερώνονται, να εξοπλίζονται σαν αστακοί και να είναι προετοιμασμενοι για τα πάντα, άλλο τόσο με λυπεί να βλέπω συναδέλφους τους, ισόβαθμους αλλά και ανώτερους, να δείχνουν με τις πράξεις τους οτι είναι ανίδεοι και δεν έχουν συναίσθηση της σοβαρότητας του επαγγέλματος τους.

  Δεν είναι δυνατόν να αποκλείστεί η παρουσία ανεύθυνων ανθρώπων σε οποιονδήποτε χώρο. Εάν ρίξουμε μία απλή ματιά στην διακυβέρνηση της χώρας, τα τελευταία 35 χρόνια θα δώσουμε μία νέα ερμηνεία στην λέξη ανευθηυνότητα. Όση σοφία βάζει ο έλληνας στην ψήφο του, άλλη τόση σοφά θα βάλει κα ο πολιτικός που θα εκλεχθεί.

  Είμασται σε μά χώρα όπου οι πυροσβέστες δεν έχουν τον εξοπλισμό που χρειάζονται, και αναγκάζονται να αγοράζουν ΜΕ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΧΡΗΜΑΤΑ εξοπλισμό του εμπορίου, τις περισσότερες φορές ακατάλληλο. Ο έμπορος με τα στρατιωτκά είδη δεν πρόκειται να φέρει αμερικάνικες και καναδέζικες στολές. Θα φέρρει φυσικά κινέζικες. Το κράτος όμως οφείλει να παρέχει τις καλύτερες στολές και μέσα πρωσοπικής προστασίας στο πυροσβεστικό σώμα. Απο την στιγμή που κάνει άλλα ΑΧΡΗΣΤΑ έξοδα σημαίνει οτι ΑΔΙΑΦΟΡΕΙ ΠΛΗΡΩΣ. Αυτοί εκεί πάνω, απο την πρώτη στιγμή που θα αγκαλιάσουν την καρέκλα, είναι ικανοί να ξοδέψουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να κάνουν ανακαίνιση σε ένα ήδη πολυτελές γραφείο, αδιαφορώντας για την ασφάλεια αυτών που τους εξέλεξαν.

 8.  

  Διάβασα με μεγάλη προσοχή όλα τα σχόλια και πράγματι θέτονται ζητήματα καίρια και σημαντικά για το επάγγελμα και τη ζωή του Έλληνα Πυροσβέστη. Επειδή όμως δεν θέλω να ξεφύγω από τα πλαίσια του άρθρου έχω να τονίσω πως η μη χρήση τους είναι θέμα καθαρά Ελληνικής Πυροσβεστικής κουλτούρας και έλλειψης εκπαίδευσης. Προσωπικά έχω χαρακτηρισθεί γραφικός στις Υπηρεσίες που δούλεψα επειδή ακόμη και στο ασανσέρ πήγαινα με τους επενδύτες μήπως και δώσει παράλληλα καμμία φωτιά σε διαμέρισμα ή οτιδήποτε άλλο για να είμαι έτοιμος και να μην ψάχνομαι τελευταία στιγμη. Το οξύμορο ήταν πως ενώ οι συνάδελφοι παραδέχονταν τα μέτρα που έπαιρνα για τον εαυτό, μου πολλοι λίγοι τα υοθετούσαν.Τέλος θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια προσωπική μου εμπειρία…. Δασική πυρκαγιά αλλαγή αέρα και απίστευτος καπνός τέτοις που να μην μπορείς να δείς στο μισό μέτρο και ούτε καν να πάρεις αναπνοή. Εγώ και άλλοι τρείς συνάδελφοι γλιτώσαμε επειδή είχαμε κρεμασμένες στο γιλέκο μας εφεδρικά τις προσωπίδες ολοκλήρου προσώπου, ενώ δουλεύαμε με τις μισού προσώπου (και μην πεί κανείς δασική πυρκαγιά και είχες μαζί σου τη προσωπίδα ολόκληρου προσώπου…).Εγώ ξέρω πως είδα το χάρο με τα μάτια μου και πως με έσωσε αυτή η προσωπίδα. Κάποιοι άλλοι συνάδελφοι που δεν είχαν τίποτα μαζί τους νοσηλεύθηκαν με αποφραχτική πνευμονοπάθεια. Όλα αυτά τα λέω γιατι πραγματικά δεν μας βαρένει πάνω από 1/2 kg μια προσωπίδα.Τώρα αν κάποιοι άλλοι θα μας κοροιδεύουν Robocop πρόβλημά τους…

  •  

   Αγαπητέ Γιάννη ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα, ότι όταν είσαι τυπικός και φοράς όλα τα ΜΑΠ γίνεσαι “γραφικός” !
   Σε ευχαριστώ για τα σχόλια σου.

   Ι. Ρέτσιος

 9.  

  ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΓΙΑΝΝΗ 1000 ΤΑ 100… ΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΠΟΛΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΙΝΟΥΝ ΥΛΙΚΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΩΝ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΩΝ {ΟΧΙ ΟΛΑ..ΟΠΩΣ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ,ΦΑΚΟΥΣ ΠΛΑΓΙΟΥΣ,ΑΤΟΜΙΚΟΥΣ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥΣ,ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΕΞΕΡΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΤΥΧΕΙ ΥΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΕΣΤΡΑΜΕΝΩΝ!!]ΕΝ ΤΟΥΤΟΙΣ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΩΤΕΡΕΣ ΣΕΙΡΕΣ ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΤΑ ΠΗΡΑΜΕ ΣΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ…ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ…ΠΑΡΟΛΑ ΑΥΤΑ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΟΙ ΚΑΙ ΥΟΘΕΤΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΩΤΕΡΟΙ ΕΙΣΑΙ ΨΑΡΑΣ,ΦΟΒΑΣΑΙ,ΔΕΝ Ξ Ε Ρ Ε Ι Σ ΕΣΥ…ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΕΓΩ ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΕΚΑΙ ΑΝ ΤΑ ΧΑΣΟΥΜΕ ΘΑ ΜΑΣ ΧΡΕΩΣΟΥΝ-ΤΙΜΩΡΗΣΟΥΝ,ΚΟΙΤΑ ΠΩΣ ΕΙΣΑΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΣΑΝ ΕΜΑΣ,ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ‘ΦΑΕΙ’…ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΓΙΟΥΧΑΡΙΣΜΑΤΑ,ΕΙΡΩΝΙΑ ΚΛΠ ΣΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΕΠΙΠΕΔΟ…ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΠΟΛΥ ΑΛΛΑ ΛΟΓΟ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΑΡΑΔΩΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΛΙΓΟΙ..ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΙΠΕ Ο ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΣΚΕΛΙΔΑ ΤΟ ΖΩ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΘΑ ΠΩ ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΣΧΟΛΙΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΣΥΜΒΑΝ..ΕΙΣΑΙ ΣΑΝ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΙΑΖΕΙΣ ΣΑΝ ΕΜΑΣ..ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟΥΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ.ΔΕΝ ΘΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΤΗΝ ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΙΟ ΠΑΝΩ ΚΥΡΙΟΥ ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ ΜΕΧΡΙ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ,ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΣΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ…ΑΛΛΑ ΕΝΑ ΞΕΡΩ ΤΕΤΟΙΕΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ ΣΕ ΣΥΜΒΑΝΤΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΞΕΡΟΛΕΣ ΜΕ ΠΑΝΤΕΛΗ ΑΓΝΟΙΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ..ΠΟΛΥ ΚΑΚΟ!!!! ΜΗΝ ΚΡΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΚΡΙΘΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΠΟΥ ΕΚΡΙΝΑΝ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ,ΜΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΕΜΕΙΣ ΑΤΟΜΙΚΑ…

 10.  

  Σωστο το αρθρο οσον αφορα τη νοοτροπια.Πολυ καλο!Για τα μεσα προστασιας εχω ενστασεις.Το καταπληκτικο αντιπυρικο παντελονι,το μοναδικο που μου χορηγησε η υπηρεσια μου εδω και 3-4 χρονια και το φοραω και το πλενω καθε μερα,εχει παψει να ειναι καταπληκτικο.Αρβυλα γαντια και μποτες μου χορηγησε η υπηρεσια πριν 3 χρονια,κρανος αστικων πυρκαγιων πριν 16 χρονια,ληγμενα φιλτρα για την προσωπιδα μου πριν 3 χρονια και χωρις προοπτικη ανανεωσης λογω περικοπων και ελειψης χρηματων.Οσο για κοντομανικα μπλουζακια….μου χορηγησαν δυο εν ετη 2000…. Αν για τα παραπανω θα πρεπει να ξοδευω καθε χρονο σχεδον ενα μηνιατικο(για κινεζικα,οχι κορυφαιας ποιοτητας)θα πρεπει να κανω ρυθμιση με την εφορια και τη ΔΕΗ για το χαρατσι… Καλο το αρθρο οσον αφορα τη νοοτροπια μας αλλα σχετικα με τα μεσα προστασιας μαλλον σε Σουηδους πυροσβεστες πρεπει να αναφερεται!

 11.  

  Φίλε Γιάννη, πολύ καλό και καίριο το θέμα που αναπτύσεις πιο πάνω, καθώς δεκτά και πολύ ‘δυνατά’ τα σχόλια όλων των φίλων που μπήκαν στον κόπο να απαντήσουν/ συζητήσουν. Θέλω να κάνω ένα σχόλιο πολύ σημαντικό και που ευτυχώς, εμείς οι εν ενεργεία πυροσβέστες προσπαθούμε να ακολουθήσουμε. Ήμαστε στα χέρια του Θεού και παλέυουμε μόνοι μας, χωρις βοήθεια πλέον σε κανέναν τομέα. ΜΑΠ έχουμε να πάρουμε πριν απο την κρίση και πλέον ο υπάρχων εξοπλισμός μας δεν είναι ατομικής προστασίας απλά ατομικός εξοπλισμός. Δηλαδή απλά ρούχα που μας ξεχωρίζουν. Τα ίδια ρούχα, καθημερινά, με συνεχείς επαφές με όλων των τύπων συμβάντα, έχουν μειώσει ή και ακόμα εξαφανίσει την ανθεκτικότητα τους. Η ελλειπείς, απο την αρχή ακόμα, χορήγηση υλικών (δεν πήρα ποτέ απο το 1999 που μπήκα στην Υπηρεσία περισκελίδα επενδύτη κι ας τον ζήτησα τέσσερις φορές με ΔΥ) είναι το πιο μεγάλο θέμα. Μακάρι να αλλάξει αυτό αλλά δυστηχώς το βλέπω δύσκολο.
  Προσωπικά όμως, είμαι απο αυτούς που παλεύουν να φοράμε όλα τα απαιτούμενα μέσα ακόμα και στο πιο απλό συμβάν και πιστεύω οτι είμαστε πολύ αυτοί που προσπαθούμε το ίδιο πράγμα πλέον, και αυτό γιατί είμαστε αυτοί που είδαμε και τις δύο πλευρές του νομίσματος (με υλικά και χωρίς υλικά) και είδαμε οτι μπορούμε να μην έχουμε απώλειες σε προσωπικό/φίλους μας. Σίγουρα υπάρχουν και ‘άστο τώρα μωρέ δεν είναι τίποτα’ αλλά πλέον είναι πολύ λίγοι και έχουν και αυτοί ταρακουνηθεί απο τις συνεχόμενες αρρώστειες συναδέλφων στα καλά καθούμενα με τις πιο απίθανες ασθένειες (άυξηση καρδιακών παθήσεων, αναπνευστικών, κ.α).
  Μακάρι να μπορούμε να διορθώσουμε όλοι απο λίγο κάτι και να γινόμαστε καλύτεροι.
  Ευχαριστούμε για το άρθρο σου, αλλά μην ξεχνάμε οτι πολύ ξένοι συνάδελφοι που έχουν παρακολουθήσει εμάς, δεν μπορούν να πιστέψουν όλα αυτά που κάνουμε αλλά και την αυτοθυσία μας κάποιες φορές δείχνουμε και δεν δουλεύουμε by the book.

 12.  

  Οι πυροσβέστες φοράνε τα μαπ γτ ειναι επαγγελματίες….οι δημοσιοι υπάλληλοι που δουλεύουν στην πυροσβεστικη ειναι μια αλλη ιστορια

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.