Αθώος ο Παναγιώτης Φούρλας για την υπόθεση των αρχαίων

 

9/6/2014

Αθώο έκρινε τον πρώην αρχηγό του πυροσβεστικού σώματος, Παναγιώτη Φούρλα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λαμίας σχετικά με τις κατηγορίες που του είχαν αποδοθεί, το 2009, ότι διατηρούσε παρανόμως στο σπίτι του στο Καπνοχώρι Υπάτης αρχαία αντικείμενα.
Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο με απόφασή του ακύρωσε το κλητήριο θέσπισμα και κήρυξε απαράδεκτη τη συζήτηση της όλης υπόθεσης. Διατάχθηκε, επίσης η άρση των κατασχεθέντων αντικειμένων και η απόδοσή τους στο δημόσιο.

Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας στις 13 Μαΐου του 2009

Αίσθηση έχει προκαλέσει στην τοπική κι όχι μονο κοινωνία η είδηση ότι ο πρώην αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Φούρλας, κατηγορείται για αρχαιοκαπηλεία, μετα την ανεύρεση στην αυλή του πατρικού σπιτιού του, στο χωριο Καπνοχώρι της Υπάτης, αρχαίων αντικειμένων προχριστιανικής περιόδου.  Από το περασμένο καλοκαίρι ο κ.Φούρλας είχε αρχίσει την ανακαίνιση του παλιού σπιτιού στο χωριο της καταγωγής του. Ανάμεσα στα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για τις εργασίες ανακαίνισης φύλακας του τοπικού μουσείου πληροφορήθηκε ότι υπήρχαν και αρχαία, μετά από επίσκεψη που πραγματοποίησε στο σπίτι είδε ότι στην αυλή υπήρχαν μια μαρμάρινη στήλη και άλλα αντικείμενα αρχαιολογικής αξίας.

Αμέσως ειδοποιήθηκε η ΙΔ ‘ Εφορία αρχαιοτήτων Λαμίας η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε τον εισαγγελέα Λαμίας κ. Κωσταρέλο. Ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία, δηλαδή ερευνα της αστυνομία και κατάσχεση των αρχαιοτήτων.   Όπως έχει γίνει γνωστό, από την Εφορία Αρχαιοτήτων Λαμίας βρέθηκαν μεταξύ άλλων ένα τμήμα επιτύμβιας στήλης με αετωματική επίστεψη διαστάσεων 70χ40χ20 εκατοστών, μικρό τμήμα ραβδωτού κιονίσκου ύψους 32 εκατοστών, τμήμα κεραμικού αγγείου διαμέτρου 25 εκατοστών και δύο ασβεστολιθικοί δόμοι.

Υπό εξέταση τα ευρήματα

Αρχαιολόγοι εξέτασαν τα ευρήματα και διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για αυθεντικά αντικείμενα και όχι απομιμήσεις όπως είχε εκτιμήσει αρχικά η Αστυνομία.  Αντίθετα οι αρχαιολόγοι τα προσδιορίζουν ως αντικείμενα που ανήκουν χρονολογικά στην προχριστιανική περίοδο και  περίπου  στον 2ο η 3 π.χ.αιώνα. Τα αντικείμενα αυτά δεν είχαν δηλωθεί από τον κάτοχο τους – αν τελικά είναι ο ίδιος ο κ.Φούρλας- και η αξία τους ακόμη δεν έχει εκτιμηθεί, φυλάσσονται στο κάστρο της Λαμίας και σύντομα θα τοποθετηθούν στα υπόλοιπα εκθέματα του τοπικού Μουσείου.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) θα ορίσει επιτροπή που θα εξετάσει τα ευρήματα και θα αποφανθεί για την αξία τους. Ωστόσο αρχαιολόγος της περιοχής είπε στο enet.gr ότι “δεν φαίνονται να έχουν μεγάλη αξία, ενώ δεν φαίνεται να προκύπτει δόλος, καθώς ήταν παρατημένα στην αυλή του σπιτιού.

Σε “παρεξήγηση” ελπίζει η τοπική κοινωνία

Όσον αφορά στον πρώην αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, παρά τις αναζητήσεις της Αστυνομίας,  δεν έχει εμφανιστεί να εξηγήσει πως περιήλθαν στην κατοχή του τα αντικείμενα αυτά και αν πραγματικά τα προόριζε για την εσωτερική διακόσμηση του πατρικού του σπιτιού.
Ο Δήμαρχος Υπατης Δημήτρης Καραβάνας εξέφρασε την έκπληξη του γιατί “θεωρεί τον κ.Φούρλα υπεράνω κάθε υποψίας  για τη διάπραξη ενός τόσο σοβαρού αδικήματος” και αποδίδει το θόρυβο σε παρεξήγηση χωρίς όμως ο ίδιος να μπορεί να δώσει την παραμικρή ερμηνεία.

Είχαν γίνει ανώνυμες καταγγελίες

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι εδώ και αρκετό χρόνο  σε κεντρικό επίπεδο στο αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν  περιέλθει αυτές οι πληροφορίες, με ανώνυμη καταγγελία, αλλά δεν είχε δοθεί εντολή για ερευνα στο σπίτι του κ.Φούρλα. Όταν έγινε και πάλι ανώνυμη καταγγελία δόθηκε σε υπάλληλο της Αρχαιολογίας της Λαμίας και από εκεί  άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της περίεργης ιστορίας που ο ίδιος ο κ.Φούρλας καλείται να αποκαλύψει. Όμως, ακόμα και χθες σύσσωμη η αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας τηρούσε απόλυτη σιγή και κανείς δεν ήθελε να τοποθετηθεί δημόσια  ακόμη ούτε να επιβεβαιώσει η να διαψεύσει το γεγονός. Το ίδιο συνέβη και με την ΙΔ Αρχαιολογική Υπηρεσία Λαμίας όπου κανείς από την προϊσταμένη μέχρι τους διοικητικούς υπαλλήλους δεν  ήταν διατεθειμένοι να δώσουν την παραμικρή πληροφορία.

Πηγή : www.bloko.gr & spyth.blogspot.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.