Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών 2014

 

10/6/2014

Στις 5 Ιουνίου 2014 στο φιλόξενο χώρο της Συνεδριακής αίθουσας του Ινστιτούτου Δασικών Μεσογειακών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων (ΙΜΔΟ & ΤΠΔ), το γνωστό μας Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) ή ακόμη Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός (ΕΛΓΟ) Δήμητρα μέσα στο πάρκο στα Ιλίσια πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: «Πρόληψη Δασικών Πυρκαγιών 2014»

Λίγη Ιστορία:

Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας Δασικών Προϊόντων είναι ένα από τα αρχαιότερα ερευνητικά Ινστιτούτα στην χώρα μας. Ιδρύθηκε το 1929 ως Γραφείο Δασικής Έρευνας, στην Κεντρική Δασική Υπηρεσία. Αργότερα, το 1944 με την επωνυμία «Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών», λειτούργησε ως περιφερειακή μονάδα της Δασικής Υπηρεσίας. Το 1989, το Ινστιτούτο με τη σημερινή του ονομασία, ενσωματώθηκε στο Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.), ενός οργανισμού (Ν.Π.Ι.Δ.), που εποπτεύεται και χρηματοδοτείται μερικώς από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πρωτοστάτης αυτής της ημερίδας ο Δρ Γαβριήλ Ξανθόπουλος Δασολόγος (ίσως ο καλλίτερος γνώστης των δασικών προβλημάτων στην Ελλάδα) είχε καλέσει τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), το Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδας (ΠΣ) και την Εθελοντική Δασοπροστασία Καισαριανής για να αναπτύξουν τις δράσεις πρόληψης που έχουν αναπτύξει αλλά και την ετοιμότητα για την ταχύτερη δυνατή επέμβαση σε περίπτωση συμβάντος.

Στο δεύτερο μέρος το χρήσιμο θεωρητικό κομμάτι όπως η μεθοδολογία INCA, η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και οι εθελοντικές προσπάθειες συγκεκριμένου Μ.Μ.Ε.

Στη τρίτο μέρος οι προσπάθειες του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και Ιδιωτικών Εταιρειών όπως η Mobies ΕΠΕ, η TERRANOVA ΕΠΕ, ALGOSYSTEMS ΑΕ. για τη δημιουργία ηλεκτρονικών μοντέλων εντοπισμού και πρόβλεψης εξέλιξης μιας πυρκαγιάς.

Τέλος το κοινό έθεσε διευκρινιστικές ερωτήσεις και έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω στις εισηγήσεις και παρουσιάσεις.

Για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου     

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.