Πυρκαγιές σε κάδους απορριμμάτων, μια κατάσβεση με πολλούς κινδύνους

 

16/7/2014

Από τότε που ξεκίνησα την παράλληλη επαγγελματική και εθελοντική μου ενασχόληση με την πυρόσβεση πάντοτε άκουγα ιδιαιτέρως στους πυροσβεστικούς σταθμούς «έλα σιγά το συμβάν σε κάδο απορριμμάτων πήγες»… Είναι τόσο αθώα όσο ακούγονται τα συμβάντα κατάσβεσης σε κάδους απορριμμάτων;

Έχω καταντήσει γραφικός εξηγώντας και αναφέροντας συνεχώς την χρήση των μέσων ατομικής προστασίας στα συμβάντα και δυστυχώς στο συγκεκριμένο συμβάν ουδείς λαμβάνει μέτρα προστασίας καθώς είναι «απλά ένας κάδος!»

Όταν ένας κάδος απορριμμάτων φλέγεται έχουμε τις εξής παραμέτρους :

Κάδος Ανακύκλωσης (πλαστικός)

Οι κάδοι αυτοί είναι κατασκευασμένοι από πρωτογενές πολυαιθυλένιο υψηλής αντοχής και σχεδίασης. Διατίθενται σε χωρητικότητες των 660-770 λίτρων αλλά μερικές φορές και των  1100 λίτρων. Το πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας είναι μια θερμοπλαστική ρητίνη.
Μεταξύ 125° – 135° C, το πολυαιθυλένιο λιώνει και το ιξώδες είναι μοριακά εξαρτώμενο από το βάρος. Η πυκνότητα τήξεως μειώνεται στο 0.80 g/cm ³. Όταν λιώσει στην ουσία μετατρέπεται σε υγρό το οποίο φλέγεται και ρέει ακόμα και στην άσφαλτο με καλή ρευστότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένας κάδος ανακύκλωσης που φλέγεται να λιώσει ολοσχερώς μεταφέροντας θερμικό φορτίο μέσω της ασφάλτου σε παρακείμενα οχήματα ενεργοποιώντας μια αλυσίδα συμβάντων πυρκαγιάς πολύ μεγαλύτερη από αυτή αρχικά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε.


Παρατηρήστε πώς έχει λιώσει ο κάδος μετά απο φωτιά


Το υλικό του κάδου φλεγόμενο λόγω της κλίσης του εδάφους έφτασε το όχημα και μετέδωσε την φωτιά στο πίσω μέρος του, φαίνεται ξεκάθαρα δίπλα στο πεζοδρόμιο η ροή του υλικού που έφτασε μέχρι το όχημα!

Η χρήση νερού είναι ενδεδειγμένη με πάσα προφύλαξη εφόσον δεν έχει φθάσει ο κάδος στο σημείο τήξης, σε περίπτωση που ο κάδος λιώνει καλό είναι να γίνει χρήση πυροσβεστήρα κόνεως αρχικά και κατόπιν χρήση νερού καθώς η διαδικασία κατάσβεσης θα συντομευτεί σε μεγάλο βαθμό.

Κάδος απορριμμάτων (μεταλλικός)

Η μεγάλη θερμοκρασία  που αναπτύσσεται στο εσωτερικό του κάδου εγκυμονεί κίνδυνους καθώς τα φερόμενα υλικά καθώς λόγω της απότομης συστολής διαστολής λόγω θερμοκρασίας όταν ρίχνουμε νερό μπορεί να σπάσουν γυάλινες φιάλες , να γίνει διάρρηξη μεταλλικών δοχείων υπό πίεση αλλά και να εκτοξευτούν κομμάτια από μέταλλα πού βρίσκονται εντός του κάδου.

Αναμφισβήτητο γεγονός είναι πάλι, ότι κατά την καύση απορριμμάτων σχηματίζονται και απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα πολυχλωριωμένες διβενζοδιοξίνες και διβενζοφουράνια, πολυχλωριωμένα διφαινύλια , σκόνη βαρέων μετάλλων κ.λπ., με αποδεδειγμένα βραχείες ή χρόνιες επιβλαβείς επιδράσεις στον άνθρωπο (καρκινογενέσεις, γενετικές ανωμαλίες, ηπατικές βλάβες, δερματοπάθειες), οι συγκεντρώσεις των οποίων ποικίλουν ανάλογα με την ποσότητα των πλαστικών, μπαταριών, χρωμάτων, ηλεκτρονικών αποβλήτων κ.λπ. που εκτίθενται στη φωτιά.

Δεν είναι λίγες οι φορές που μέσα κάδους εναποτίθενται ακόμα και κομμένα μέλη ζώων ακόμα και ανθρώπων (βλέπε ανθρωποκτονίες) και κατόπιν βάζουν φωτιά στους κάδους για να τα εξαφανίσουν.

Διαδικασία κατάσβεσης σε κάδους

Πρώτα από όλα πρέπει να φέρουμε όλα τα προβλεπόμενα ΜΑΠ (μέσα ατομικής προστασίας) και πιο ιδιαίτερα την αναπνευστική συσκευή καθώς αυτή θα μας γλυτώσει από την εισπνοή όλων αυτών των επικινδύνων αερίων για την υγεία μας αλλά και των αιωρουμένων  σωματιδίων από την καύση αγνώστων υλικών.

Προσεγγίζοντας τον κάδο αποκόπτουμε κάθε φυσική επαφή του κάδου με παρακείμενα οχήματα ή άλλα απορρίμματα ή μηχανάκια διασφαλίζοντας την μη εξάπλωση της πυρκαγιάς. Έχοντας όλα τα ΜΑΠ προσεγγίζουμε με τον αυλό υψηλής πίεσης ρίχνοντας σε διαβροχή λίγο νερό και εξετάζοντας το ποσοστό του φέροντος υλικού που καίγεται .

Η ανάδευση με την μέθοδο του αρπαγίου είναι η προβλεπόμενη και όχι το πλημμύρισμα του κάδου με νερού για να τελειώνουμε σύντομα. Ο μόνος τρόπος για να εξασφαλίσουμε ότι η φωτιά έχει σβήσει είναι να τουμπάρουμε τον κάδο και να αναδεύουμε τα απορρίμματα με το αρπάγιο με ταυτόχρονη ρίψη νερού.

Επιστρέφοντας στο σταθμό ή την υπηρεσία μας πρέπει απαραιτήτως τα ρούχα που φοράγαμε (επενδύτης, και παντελόνι) να πλυθούν (μόνα τους) καθώς και να φροντίσουμε για τον καθαρισμό στα υποδήματα μας (μπότες) καθώς αυτά κουβαλάνε χιλιάδες βακτήρια και μικρόβια από τον τόπο του συμβάντος. Ένας καθαρισμός της προσωπίδας επίσης θα ήταν εξαιρετικά καλός για την υγιεινή μας. Τα γάντια πυρόσβεσης πρέπει να πλυθούν πολύ καλά και να αφεθούν στην σκιά να στεγνώσουν μόνα τους.

Δυστυχώς στην Ελλάδα το πάθημα δεν γίνεται μάθημα και έτσι σε όλα τα βίντεο που βρήκα από πυρκαγιές κάδων, ουδείς κάνει χρήση των απαραιτήτων μέσων ατομικής προστασίας θέτοντας τον εαυτό του σε κίνδυνο χωρίς ουσία και λόγο. Βέβαια από την άλλη οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι είναι χαζοί που χρησιμοποιούν σχεδόν πάντα την αναπνευστική συσκευή και όλα τα ΜΑΠ.

Ζω για την ημέρα που θα λένε οι Διοικητές των Πυροσβεστικών Σταθμών «γιατί δεν φόρεσες την αναπνευστική συσκευή παιδί μου;»

Κλείνω με μια συμβουλή προς τις εθελοντικές ομάδες που πολλές φορές μεταβαίνουν σε πυρκαγιές κάδων (για να μάθουν και να πάρουν το βάπτισμα του πυρός) λέγοντας τους, ότι «δεν είναι όλα όσα αθώα φαίνονται …» Προσοχή, να είστε πάντα καχύποπτοι για το τι περιέχει ένας κάδος, προσέχουμε για να έχουμε!

Για το Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος

Πηγές Βιβλιογραφία

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.