Η CPR δεν είναι πάντα η απάντηση, ειδικά για τους ηλικιωμένους

 

26/7/2014

Η καρδιοπνευμονική ανάνηψη ή CPR είναι ένα ουσιαστικό εργαλείο πρώτων βοηθειών, σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σε περιόδους αναπνευστικής δυσχέρειας. Αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να αποδειχθεί πιο επιβλαβής από ευεργετική, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι σοβαρά άρρωστα ή πάσχουν από χρόνιες παθήσεις ή είναι μεγάλης ηλικίας και «εύθραυστοι».
Μια πρόσφατη μελέτη για τη CPR και τα άτομα με προχωρημένη παθολογία δείχνει πως οι ασθενείς δεν έχουν ενημερωθεί ικανοποιητικά ή δεν έχουν αρκετή γνώση για την καρδιοπνευμονική ανάνηψη (CPR). Υπάρχει μεγάλη παραπλάνηση σχετικά με τη CPR στην τηλεόραση, η οποία προσκαλεί τους ασθενείς να λάβουν λανθασμένη απόφαση για την θεραπευτική μέθοδο ελπίζοντας στη πλήρη ανάρρωσή τους.
Οι ειδικοί λένε ότι, στις Ηνωμένες Πολιτείες, πάνω από 350.000 άνθρωποι υφίστανται κάθε χρόνο καρδιακή ανακοπή. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν συμβαίνει στα νοσοκομεία και ότι σε εκείνες τις περιπτώσεις που έχει δοθεί CRP από έναν παριστάμενο οι ασθενείς έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν λαμβάνουν πρώτες βοήθειες.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η CPR σώζει ζωές», δήλωσε στους New York Times ο Δρ Dhruv Khullar, γιατρός στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Η CPR μπορεί να βοηθήσει το θύμα καρδιακής προσβολής, πνιγμού και υπερβολικής δόσης ναρκωτικών ουσιών.
Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε παρατεταμένο οδυνηρό θάνατο καθώς μπορεί να προκαλέσει εσωτερική αιμορραγία, σπασμένα πλευρά, μελανιασμένους πνεύμονες, και κατεστραμμένους αεραγωγούς.

Είναι ρουτίνα στα νοσοκομεία η διαδικασία ανάνηψης σε περίπτωση που η καρδιά σταματά να χτυπά. Πολύ λίγοι όμως γνωρίζουν ότι η διαδικασία μπορεί να είναι σωματικά επίπονη για τους ηλικιωμένους. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι σε ασθενείς με πολύ μικρή πιθανότητα ανάκτησης, η CPR οδηγεί σε αδικαιολόγητα παρατεταμένο και επώδυνο θάνατο.
Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal for Biotechnology Information λέει ότι το ποσοστό των ηλικιωμένων ασθενών που επανέρχονται είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με τις προσδοκίες επιβίωσης. Η μελέτη διαπίστωσε ότι το 81% των ασθενών πίστευαν ότι οι πιθανότητές τους να αποχωρήσουν από το νοσοκομείο μετά από CPR ήταν μεγαλύτερη από 50%, ενώ οι στατιστικές δείχνουν ότι μόνο το 10% έως 20% στην πραγματικότητα είναι σε θέση να επιστρέψει στο σπίτι του.

Ο Δρ Bhullar λέει ότι η τηλεόραση δείχνει ιατρικές ιστορίες που απεικονίζουν γενικά θύματα που με CPR επανέρχονται ή πεθαίνουν, αλλά κανείς δεν ενδιαφέρεται να δείξει τι θα συμβεί μετά την επαναφορά από τη διαδικασία CPR για τους ηλικιωμένους. «Η τηλεόραση στις σειρές ιατρικών δραμάτων μπορεί να δίνει στους ανθρώπους μια ευχάριστη άποψη της επιτυχίας της CPR αλλά οι ασθενείς θα πρέπει να ακούσουν μια ακριβή εξήγηση της CPR πριν υπογράψουν ένα έγγραφο δηλώνοντας ότι επιθυμούν τη διαδικασία, αν σταματήσουν να αναπνέουν». λέει ο δρ Khullar.
Η μελέτη «Advanced Illness: CPR & DNR» δημοσιεύεται στο περιοδικό  Family Caregiver Alliance. (DNR = Do Not Resuscitate) 

Πηγή: http://www.scienceworldreport.com

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.