Γόνατο το πιο ταλαιπωρημένο σημείο του σώματος των πυροσβεστών

 

Ένα από τα σημεία που καταπονείται σε μεγάλο βαθμό κατά τις δραστηριότητες πυρόσβεσης διάσωσης των πυροσβεστών είναι το γόνατο τους. Ας δούμε λίγες καθαρά ιατρικές γνώσεις «copy – paste» από ιατρικές ιστοσελίδες που λύνουν απορίες που διστάζουμε να ρωτήσουμε.

ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

Οστά

H άρθρωση του γόνατος περιλαμβάνει 4 οστά:

  • Το μηριαίο οστό που είναι το μεγαλύτερο οστό του ανθρωπίνου σώματος.
  • Την κνήμη πάνω στην οποία στηρίζεται ο μηρός μεταφέροντας το φορτίο του σώματος στον άκρο πόδα.
  • Την περόνη που βρίσκεται επί τα εκτός του οστού της κνήμης και προσφέρει σημείο πρόσφυσης σε αρκετούς μύες, καθώς επίσης και στον έξω πλάγιο σύνδεσμο.
  • Την επιγονατίδα που βρίσκεται εμπρός από την κνήμη και το μηριαίο. Καθώς το γόνατο κάμπτεται η επιγονατίδα κυλά μέσα στην αύλακα των μηριαίων κονδύλων που ονομάζεται τροχιλία.


Σύνδεσμοι

Τέσσερις είναι οι κυριότεροι σύνδεσμοι του γόνατος που συνδέουν τα οστά μεταξύ τους. Οι σύνδεσμοι αποτελούνται από ισχυρές ίνες κολλαγόνου ιστού, σταθεροποιούν τις αρθρώσεις και θέτουν τα όρια των κινήσεων αποτρέποντας κινήσεις πέραν των ορίων αυτών.

  • Πρόσθιος Χιαστός σύνδεσμος (ΠΧΣ) και Οπίσθιος Χιαστός Σύνδεσμος (ΟΧΣ). Οι χιαστοί σύνδεσμοι βρίσκονται μέσα στην άρθρωση του γόνατος στο κέντρο του. Όπως λέει και το όνομά τους χιάζονται μεταξύ τους καθώς προσφύονται στην κνήμη και τον μηρό. Ο πρόσθιος χιαστός είναι ο βασικότερος στροφικός σταθεροποιητής του γόνατος και τραυματίζεται συχνά κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων. Ο οπίσθιος χιαστός είναι ο κυριότερος γραμμικός σταθεροποιητής του γόνατος, τραυματίζεται συχνότερα σε τροχαία ατυχήματα και σπάνια σε αθλητικές δραστηριότητες.
  • Έσω Πλάγιος Σύνδεσμος και Έξω Πλάγιος Σύνδεσμος. Οι πλάγιοι σύνδεσμοι βρίσκονται στα πλάγια εκατέρωθεν της άρθρωσης του γόνατος. Την έσω μεριά του γόνατος σταθεροποιεί ο έσω πλάγιος σύνδεσμος πού παρουσιάζει δύο μοίρες την εν τω βάθει και την επιπολής (επιφανειακή), ενώ την έξω μεριά του γόνατος σταθεροποιεί ο έξω πλάγιος σύνδεσμος.

Βεβαίως στο γόνατο υπάρχουν και άλλοι σύνδεσμοι όπως ο λοξός, ο τοξοειδής, ο ιγνυακός, ο διαμηνισκικός, ο σύνδεσμος του Hamfrey του Wrisberg και άλλοι, που όλοι μαζί συμβάλουν στην αρμονική κίνηση της άρθρωσης


Μύες και Τένοντες

Δύο είναι οι μεγάλες ομάδες μυών που προσφύονται γύρω από την άρθρωση του γόνατος και την κινητοποιούν.

  • Ο τετρακέφαλος είναι ο πιο δυνατός μυς του ανθρωπίνου σώματος, αποτελείται από τέσσερις μυϊκές κεφαλές και εντοπίζεται στην πρόσθια επιφάνεια του μηρού. Η βασική λειτουργία του τετρακέφαλου είναι η έκταση του γόνατος.
  • Οπίσθιοι μηριαίοι(δικέφαλος μηριαίος, ισχνός, ημιτενοντώδης, ημιυμενώδης. Οι οπίσθιοι μηριαίοι βρίσκονται στην οπίσθια επιφάνεια του μηρού και κύρια λειτουργία τους είναι η κάμψη του γόνατος.
  • Οι Τένοντες αποτελούνται από ίνες κολλαγόνου και μεταφέρουν τη δράση των μυών στα οστά. Οι τέσσερις κεφαλές του τετρακέφαλου καταλήγουν με κοινό καταφυτικό τένοντα, τον τένοντα του τετρακέφαλου.

Ο τένοντας αυτός καταφύεται σε όλη την επιφάνεια της επιγονατίδος κατόπιν συνεχίζει μέχρι την κνήμη όπου και καταφύεται στο κνημιαίο κύρτωμα. Στην διαδρομή του από την επιγονατίδα έως την κνήμη ονομάζεται επιγονατιδικός τένοντας.


Αρθρικός Χόνδρος

Τα οστά καταλήγουν καλυπτόμενα με αρθρικό χόνδρο, που ανήκει στην κατηγορία του υαλοειδούς χόνδρου. Ο αρθρικός χόνδρος μειώνει την τριβή μεταξύ των οστών και κατανέμει ομοιόμορφα τα φορτία μεταξύ των οστών.

Μηνίσκοι

Οι δύο μηνίσκοι, ο έσω και ο έξω, είναι ημισελινοειδείς (C) σφηνοειδείς σχηματισμοί από συνδετικό ιστό που παρεμβάλλονται μεταξύ των αρθρούμενων οστών. Οι μηνίσκοι αυξάνουν και προσαρμόζουν την επιφάνεια επαφής μεταξύ των αρθρούμενων οστών. Με τον τρόπο αυτό απορροφώνται καλύτερα οι ασκούμενες πιέσεις καθώς μοιράζονται σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Δεν θα ήταν λάθος να θεωρήσουμε ότι οι μηνίσκοι είναι τα αμορτισέρ

ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΟΝΑΤΟΣ

Ο αιφνίδιος πόνος στο γόνατο είναι συνήθως αποτέλεσμα υπέρχρησης ή χτυπήματος και στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζεται επίσκεψη σε γιατρό.

Παρόλα αυτά είναι ένα σύνηθες φαινόμενο που θέλει προσοχή καθώς η άρθρωση του γόνατος δέχεται όλο το βάρος του σώματος, είναι επιρρεπής σε τραυματισμούς και επιπλέον επιβαρύνεται όταν πηδάμε, τρέχουμε ή συμμετέχουμε σε αθλητικές δραστηριότητες. Αυτός ο ιστότοπος επικεντρώνεται στην άρθρωση του γόνατος και έχει στόχο να σας βοηθήσει να ενημερωθείτε με επιστημονική εγκυρότητα για τις πιθανότερες αιτίες που προκαλούν πόνο στο γόνατο. Όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας, σε κάποια στιγμή της ζωής μας έχουμε αισθανθεί κάποιου είδους ενόχληση στο γόνατο μας.

Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πού μπορεί να οφείλεται αυτή η ενόχληση και γιατί αισθάνεστε πόνο στο γόνατο; Οι συνηθέστερες αιτίες πρόκλησης πόνου στο γόνατο είναι:

 Μικροτραυματισμοί

Ένα απλό χτύπημα κατά την άθληση ή η υπέρχρηση του γόνατος μπορεί να προκαλέσει πόνο. Το πρησμένο γόνατο σε τέτοιες περιπτώσεις είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, τέτοιες μικρές κακώσεις όμως, πέρα από το πρήξιμο και τη δυσφορία που προκαλούν, συνήθως περνάνε με ανάπαυση, αποχή από αθλητικές δραστηριότητες και δεν χρήζουν επίσκεψη στο γιατρό.

Σύνδρομο πρόσθιου πόνου στο γόνατο

Ο πόνος στην πρόσθια επιφάνεια οφείλεται κυρίως σε υπέρχρηση και καταπόνηση του επιγονατιδικού τένοντα και της επιγονατίδας (τρέξιμο, άλματα, σκαλοπάτια).
Ο πόνος του γόνατος μπορεί επίσης να παρουσιαστεί όταν η επιγονατίδα δεν κινείται φυσιολογικά.

Μηνισκικές βλάβες

Οι μηνίσκοι μπορούν να εκφυλιστούν με την πάροδο του χρόνου και όσο μεγαλώνουμε ηλικιακά αυτοί μπορούν να υποστούν ρήξη μετά από μια απλή στροφική κίνηση ή κάμψη του γόνατος. Σε νεαρότερες ηλικίες η ρήξη συνήθως προκαλείται μετά από απότομη ή βίαιη στροφή του γόνατος. Η ρήξη προκαλεί έντονο πόνο – διόγκωση και αίσθημα κλειδώματος του γόνατος και θα πρέπει να επισκεφθείτε το γιατρό.

Ρήξη συνδέσμων

Οι σύνδεσμοι μπορούν να υποστούν ρήξη κατά την διάρκεια της άσκησης κυρίως σε αθλήματα που περιλαμβάνουν τρέξιμο με αλλαγή κατεύθυνσης, σωματική επαφή, στροφικές κινήσεις (π.χ. Μπάσκετ , ποδόσφαιρο κ.λπ.).

Οστεοαρθρίτιδα
Σε ηλικιωμένα άτομα που έχουν επαναλαμβανόμενα επεισόδια πόνου στο γόνατο αυτό μπορεί να είναι σημάδι εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας, που είναι και ο πιο κοινός τύπος αρθρίτιδας σε ηλικίες άνω των 50. Η οστεοαρθρίτιδα προκαλεί βλάβη στον αρθρικό χόνδρο (προστατευτική επιφάνεια των οστών στις αρθρώσεις) και ήπιο οίδημα των ιστών μέσα και γύρω από την άρθρωση.

Άλλες σημαντικές αιτίες πόνου στο γόνατο:

Τενοντίτιδα του επιγονατιδικού τένοντα

Οι τενοντίτιδες του επιγονατιδικού τένοντα είναι συχνές σε αθλητές που καταπονούν το γόνατο με άλματα και έντονες καταπονήσεις. Ο επιγονατιδικός τένοντας που συνδέει την επιγονατίδα με το οστό της κνήμης μπορεί να τραυματιστεί λόγω κατάχρησης και να προκληθεί τοπική φλεγμονή . Συνήθως η πάθηση περιγράφεται ως «το γόνατο του άλτη» (Jumper’s Knee).

Βλάβες του αρθρικού χόνδρου

Ο αρθρικός χόνδρος είναι ο ιστός που καλύπτει τα οστά, εκεί που αυτά συμμετέχουν στη δημιουργία της άρθρωσης. Η άρθρωση του γόνατος δημιουργείται από τα οστά του μηρού, της κνήμης και της επιγονατίδας. Ο αρθρικός χόνδρος στερείται νεύρων και αγγείων με αποτέλεσμα μετά από τραυματισμό να είναι αδύνατη η επούλωση του.

Ρήξη επιγονατιδικού τένοντα

Η ρήξη του επιγονατιδικού τένοντα συμβαίνει μετά από απότομη σύσπαση του τετρακεφάλου κατά τη βίαιη φόρτιση του τένοντα, όπως π.χ. κατά τη διάρκεια ενός άλματος. Συνήθως στο ιστορικό του ασθενή προϋπάρχει χρόνια τενοντίτιδα στον κάτω πόλο της επιγονατίδας ή χρόνια λήψη αναβολικών . Ο ασθενής εμφανίζει έντονο πόνο, τοπική διόγκωση και πλήρη αδυναμία έκτασης του γόνατος.

Εξάρθρημα επιγονατίδας

Η επιγονατίδα καλύπτει την πρόσθια επιφάνεια του γόνατος και παρεμβάλλεται μεταξύ τετρακεφάλου και επιγονατιδικού τένοντα. Κινείται στην πρόσθια επιφάνεια του κάτω πέρατος του μηριαίου οστού σε μια εγκοπή που λέγεται «τροχιλία». Το εξάρθρημα της επιγονατίδας εμφανίζεται συνήθως σε άτομα νεαρά στην ηλικία πριν την ολοκλήρωση της σκελετικής τους ωρίμανσης και οφείλεται κυρίως σε ανατομικές ανωμαλίες του μηχανισμού της έκτασης του γόνατος

Θυλακίτιδα

Η επαναλαμβανόμενη κίνηση κάμψης-έκτασης του γόνατος ή το γονάτισμα σε επιφάνειες ως επαναλαμβανόμενη κίνηση στις καθημερινές δραστηριότητες μπορεί να προκαλέσει πόνο/ενόχληση και συσσώρευση υγρού στην πρόσθια επιφάνεια του γόνατος που είναι γνωστή ως θυλακίτιδα. Από το λεγόμενο και ως «το γόνατο της νοικοκυράς» πάσχουν άτομα τα οποία κατά την εργασία τους πρέπει να γονατίζουν συχνά.

Νόσος Osgood – Schlatter

Πρόκειται για ένα σύνδρομο που εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας και χαρακτηρίζεται από πρήξιμο και πόνο στην περιοχή της κνημιαίας κατάφυσης του επιγονατιδικού τένοντα.

Η νόσος αποτελεί μια από τις πιο συχνές αιτίες πρόκλησης πόνου και αδυναμίας αθλήσεως σε νεαρά άτομα και οφείλεται σε ερεθισμό της κνημιαίας επίφυσης του επιγονατιδικού τένοντα (επιφυσίτιδα).

Αποχή από αθλητικές δραστηριότητες και ανάπαυση βελτιώνουν τον πόνο. Η επανένταξη στις αθλητικές δραστηριότητες πρέπει να γίνετε προοδευτικά για την αποφυγή υποτροπών.

Ουρική και ψευδοουρική αρθρίτιδα

Η ουρική και ψευδοουρική αρθρίτιδα είναι τύποι αρθρίτιδας που προκαλούν πρήξιμο, πόνο και αύξηση της θερμοκρασίας στο γόνατο.

Πηγή: http://www.kouloumentas.gr/knee.php http://www.ponosgonato.gr

Για Fire.gr, Χ. Ζαφειριου  

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.