Παρουσίαση του νέου κράνους της Dräger, HPS 7000

 
Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να ολοκληρωθούν οι μελέτες για το νέο κράνος της Γερμανικής εταιρίας Dräger η οποία αποφάσισε να εξελίξει το «αστικό» της κράνος σε ένα κόσμημα προστασίας, εργονομίας και καινοτομίας για τους πυροσβέστες σε όλο τον κόσμο.

Όταν η Dräger αποφάσισε να αναπτύξει το νέο κράνος HPS 7000 πήρε την απόφαση πριν την σχεδίαση, να ταξιδέψει σε τουλάχιστον σε 100 διαφορετικούς πυροσβεστικούς σταθμούς (βιομηχανικούς, εθελοντικούς, επαγγελματικούς , στρατιωτικούς, αεροπορικούς)  σε όλο το κόσμο με στόχο να κάνει μια ανθρωπομετρική μελέτη αναφορικά με τα χαρακτηριστικά του προσώπου του κάθε ανθρώπου και πώς αυτά μπορεί να δημιουργήσουν πρόβλημα στην σχεδίαση ενός κράνους πυρόσβεσης διάσωσης.  Τα στελέχη της Dräger επισκέφθηκαν και συνομίλησαν με όλο το προσωπικό των πυροσβεστικών υπηρεσιών από το πιο χαμηλόβαθμο μέχρι το υψηλότερο αλλά ακόμα και με διαφορετικά τμήματα όπως των ανθρωπίνων πόρων, τα νομικά τμήματα ψάχνοντας να βρουν και να καταλάβουν τις διαφορετικές συνθήκες , νοοτροπίες και τεχνικά χαρακτηριστικά που διέπουν κάθε κράτος κάθε πυροσβεστική υπηρεσία.

Η διαρκής έρευνα απέδειξε ότι κάθε πυροσβέστης χρησιμοποιεί διαφορετικά το κράνος του στην πυρόσβεση, σε ότι αφορά την εναπόθεση του μετά το συμβάν, την μετακίνηση του από ράφι σε ράφι, την σωστή τοποθέτηση του σε αποθηκευτικό χώρο , τον καθαρισμό του αλλά ακόμα και την πλήρη συμβατότητα του κράνους του με κουκούλες αντιπυρικές και προσωπίδες αναπνευστικής συσκευής ή φίλτρου.

Με γνώμονα όλα τα παραπάνω μετά από 2 χρόνια η Γερμανική Dräger κατασκεύασε λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, ένα νέο αστικό κράνος διάσωσης πυρόσβεσης με κωδική ονομασία HPS 7000. Το νέο κράνος αφορά τις επαγγελματικές πυροσβεστικές υπηρεσίες, τις εθελοντικές πυροσβεστικές υπηρεσίες, την πυροσβεστική υπηρεσία εργοστασίων και βιομηχανιών, τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα αεροδρόμια, την πολιτική προστασία  τις ομάδες διάσωσης εθελοντικές και κρατικές.

Εφαρμογές του νέου κράνους

Το HPS 7000 είναι κατάλληλο για Πυρόσβεση , για Διάσωση , για Τεχνική Διάσωση (βλ. τροχαία ατυχήματα) για διασώστες ασθενοφόρων , για επικίνδυνα χημικά και υλικά, για έρευνα και διάσωση σε αστικό ιστό, για χρήση στην ναυτιλία, και φυσικά για όλες τις ανάγκες ενός σύγχρονου πυροσβέστη διασώστη.

Γιατί δύο μεγέθη κράνους;

Η Dräger στο νέο κράνος HPS 7000 εγκαινίασε την κατασκευή δύο μεγεθών και όχι ενός μεγέθους που να κάνει για όλους (onesizefitsall). Ο λόγος είναι πολύ απλός, δεν είναι δυνατόν βάσει της ανθρωπομετρικής μελέτης ένα μέγεθος κράνους όσο καλά υπολογισμένο και να είναι να ανταποκρίνεται σε όλα τα ειδικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων που θα το φορέσουν. Για αυτό το λόγο σχεδιάστηκαν δύο μεγέθη κελύφους , το Η1 για 50-60 εκατοστά , το Η2 για 56-64/66 εκατοστά. Σε αυτά τα κελύφη φυσικά συμπεριλαμβάνονται τρία διαφορετικά συστήματα ρύθμισης εσωτερικά, το Small το Medium και το Large.  Ένα από τα μεγαλύτερα εργονομικά προβλήματα που λύνει αυτό το κράνος είναι η πρόσκρουση του εσωτερικού γυαλιού προστασίας πάνω στην μύτη κάποιων ανθρώπων ή η πρόσκρουση της προστατευτικής εξωτερικής ζελατίνας αν ο χρήστης φοράει από μέσα γυαλιά (μυωπίας , πρεσβυωπίας κ.λπ.)  Από θέμα εργονομίας θεωρώ ότι η εταιρία Dräger έκανε την επανάσταση σε ότι αφορά την σωστή εφαρμογή του προστατευτικού κράνους στο κεφάλι αλλά και την διατήρηση  της οπτικής ικανότητας του χρήστη μαζί  με την προστασία του προσώπου από θερμική ακτινοβολία και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν τον τραυματίσουν.

Νέα Χαρακτηριστικά του HPS 7000

Διαθέτει 10 διαφορετικά χρώματα για να προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας σε κάθε χώρα (Φωσφορούχο, λευκό, ανοιχτό κίτρινο, κίτρινο, ανοιχτό πορτοκαλί, κόκκινο, μπλε, μαύρο, άσπρο του αλουμινίου, χρώμιο μεταλλικό)

Δύο διαφορετικά μεγέθη κεφαλής πλήρως προσαρμόσιμο σε όλους, βάσει ανθρωπομετρικής μελέτης. Πλήρη συμβατότητα με όλες σχεδόν τις προσωπίδες του εμπορίου είτε με κεφαλόδεσμο πέντε σημείων είτε με ελατηριωτά στηρίγματα.

Ρύθμιση της στεφάνης κεφαλής με εξωτερικό σύστημα ακόμα και με τα γάντια, σύστημα συγκράτησης εσωτερικής επένδυσης με τέσσερα διαφορετικά στηρίγματα, σύστημα αερισμού της κεφαλής με Velcro και τέσσερα σημεία ρύθμισης.

Ειδική ενίσχυση στην εσωτερική προστασία των ματιών από ειδικά γυαλιά με EPDM τελείωμα στο άκρο τους για την αποφυγή τραυματισμού, η εσωτερική προστασία είναι απολύτως ρυθμιζόμενη σε δύο διαφορετικές θέσεις.  Ειδικά σχεδιασμένη εξωτερική ζελατίνα προστασίας που να μην έρχεται σε επαφή με την μύτη του χρήστη ή τα γυαλιά που ενδεχομένως να φοράει για λόγους μυωπίας κ.λπ. με αντί-χαρακτικές ιδιότητες ή προστασία τύπου καθρέφτη με μεγάλη ανοχή στην θερμοκρασία.

Μπορεί να δεχθεί την προσάρτηση φακού είτε αριστερά είτε δεξιά ή αν επιθυμεί ο χρήστης με την αγορά του επιπλέον εξαρτήματος (περιλαμβάνεται στην έκδοση Pro) μπορεί να τοποθετήσει στην κορυφή του κράνους σε ειδικά διαμορφωμένη θέση τον ειδικό φακό led. Δέχεται & στις δύο θέσεις (αριστερά και δεξιά) όλα τα γνωστά πρότυπα φακών Dräger PX 1, UK 4AA, PeliLite 1800, Adaro L-5.

Ειδική πατέντα QuickFix για ρύθμιση του συστήματος τοποθέτησης των ελατηριωτών στηριγμάτων για τις νέες προσωπίδες. Αν η προσωπίδα εξασκεί πολύ πίεση στο πρόσωπο του χρήστη μέσω του συστήματος QuickFix μπορείτε να προσαρμόσετε το ελατηριωτό στήριγμα να ασκεί λιγότερη πίεση στο πρόσωπο απλά ρυθμίζοντας την θέση υποδοχής πάνω στο κράνος.

Ειδική θέση για τον θυρεό της πυροσβεστικής υπηρεσίας στο εμπρόσθιο μέρος του κράνους και ανακλαστικές ταινίες υψηλής ορατότητας στο πίσω μέρος σε υπολογισμένη θέση για την μέγιστη φωτεινότητα κατά τις νυχτερινές ώρες ή σε σκοτεινά σημεία.

Δέχεται τρία διαφορετικά καλύμματα αυχένα (Nomex 3 layers, AluNomex, Nomexshort)

Είναι πλήρες συμβατό με τα νέα συστήματα τηλεμετρίας που προσαρμόζονται εσωτερικά της προσωπίδας (άνετο οπτικό πεδίο ανάγνωσης)  πλήρες συμβατό με συστήματα τηλεπικοινωνιών  – ενδοεπικοινωνίας προσαρμοζόμενα εντός του κράνους . (Dräger/Savox)

Όλα τα υλικά του κράνους που αφορούν την υγιεινή και την ασφάλεια μπορούν να αφαιρεθούν και να καθαριστούν χωρίς την χρήση εργαλείων. Οδηγίες χρήσης και υποστήριξης σε 17 διαφορετικές γλώσσες.
Μοναδικός σειριακός αριθμός πάνω σε κάθε κράνος για τον εύκολο εντοπισμό του ή την κυριότητα του. Ευανάγνωστη ταμπέλα στοιχείων κατασκευής εσωτερικά.

Κλείνοντας την παρουσίαση του νέου κράνους της DrägerHPS 7000, να προσθέσω ότι υπάρχει online μια εξαιρετική παρουσίαση όπου ο χρήστης μπορεί να διαμορφώσει το κράνος του σε όπια μορφή θέλει αλλάζοντας χρώμα, ζελατίνες, αξεσουάρ και το καλύτερο από όλα μπορεί να το αποθηκεύσει σε μορφή PDF για να το έχει ως πρότυπο για μελλοντική παραγγελία. Αυτό που με εντυπωσίασε, είναι ότι όλο το πρόγραμμα εικονικής διαμόρφωσης είναι στην Ελληνική γλώσσα.

Τελευταίο αλλά πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Dräger Γερμανίας βραβεύθηκε όχι μία αλλά δύο φορές για την σχεδίαση του κράνους HPS 7000. Το 2013 από τον οργανισμό RedDotAwards, και το 2014 από τον οργανισμό iF design awards.

Διαμορφώστε το κράνος σας και αποθηκεύστε το σε μορφή PDF, κάντε κλικ στην εικόνα

Παρουσίαση & αρθρογραφία για το Fire.gr, Ιωάννης Ρέτσιος

» Πατήστε εδώ για το τεχνικό φυλλάδιο του κράνους

Πηγές – Βιβλιογραφία :

Βίντεο αναφορικά με την προσαρμογή του κράνους

(Visited 43 times, 1 visits today)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.