Ο τραγικός θάνατος του πυροσβέστη & τα δημοσιεύματα του τύπου

 

21/9/2014

Αγαπητοί αναγνώστες, συνάδελφοι και φίλοι, τις τελευταίες ημέρες διαβάσαμε πολλά άρθρα και σχόλια μέσω γνωστών εφημερίδων, γνωστών blogs αλλά και ανώνυμων σχολίων αναφορικά με τον τραγικό θάνατο του αρχιπυροσβέστη Ματθαίου Μάτζιου στο Π. Φάληρο.

Ως Διαδικτυακό περιοδικό για την πυρόσβεση και την διάσωση με 13 συνεχή χρόνια παρουσίας στο χώρο, αποφύγαμε να σχολιάσουμε τις πρώτες ημέρες σεβόμενοι την οικογένεια του εκλιπόντος.  Δυστυχώς οι κακές συνήθειες δύσκολα κόβονται και τα εύκολα ρεπορτάζ με βαρύγδουπα συμπεράσματα έδωσαν και πήραν. Δεν είναι τυχαίο ότι αναδημοσιεύσαμε όλα τα σχετικά άρθρα των ΜΜΕ στο περιοδικό μας χωρίς να τα σχολιάσουμε απλά παραθέτοντας τα στον αναγνώστη για να βγάλει τα συμπεράσματα του.

Δεχτήκαμε σωρεία παραπόνων και επικριτικών σχολιασμών για τις αναδημοσιεύσεις που κάναμε και πολλές φορές κατηγορηθήκαμε ότι είμαστε συνεργοί στην κακή αρθρογραφία επειδή την αναπαράγαμε, κάτι το οποίο διαφωνούμε καθώς αρχή μας είναι η ελευθερία του λόγου εφόσον σέβεται βασικούς κανόνες δημοσιογραφίας και ανθρωπιάς.

Εμείς στο Fire Rescue News δεν είμαστε δημοσιογράφοι αλλά ερασιτέχνες αρθρογράφοι σεβόμενοι πρώτα τον εαυτό μας και μετά το κοινό μας καθώς και ο Αρχισυντάκτης και οι αρθρογράφοι υπογράφουν κάθε άρθρο προσωπικά και αναλαμβάνουν την ευθύνη των κειμένων τους.

Θεωρούμε λοιπόν ή ακόμα καλύτερα εκπροσωπώντας τον εαυτό μου ως αρχισυντάκτη του περιοδικού, θεωρώ αδιανόητο να γίνονται ρεπορτάζ στο γόνατο και να βγαίνουν αυθαίρετα συμπεράσματα δημιουργώντας αλγεινές εντυπώσεις στους πολίτες περί του Πυροσβεστικού Σώματος. Κανείς δεν λέει ότι είναι η καλύτερη δημόσια υπηρεσία του κόσμου, έχει τις παθογένειες της όπως όλες οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες στο κόσμο. Όμως να αφήνονται αιχμές και υπονοούμενα για δοκίμους πυροσβέστες που δεν ήξεραν τι να κάνουν, για πενταετείς πυροσβέστες άσχετους και για αξιωματικούς που δεν ήξεραν από οργάνωση και άλλα τραγελαφικά είναι τουλάχιστον αστείο.

Πολλά μπορεί να έφταιξαν και πολλοί μπορεί να έπραξαν λάθος κατά το λειτούργημα τους ως πυροσβέστες αυτό δεν σημαίνει ότι τα ΜΜΕ ξαφνικά απέκτησαν γνώσεις πυροσβεστολογίας και πυροσβεστικής τέχνης και ξέρουν να κρίνουν άπαντες. Ας αφήσουμε την δικαιοσύνη να πράξει το έργο της χωρίς πιέσεις και να αποδώσει ευθύνες όπου αναλογούν. Το τραγικό αυτό γεγονός πήρε απίστευτες διαστάσεις και δεν νομίζω ότι μπορεί να καλυφθεί με οποιονδήποτε τρόπο.  Ο πυροσβέστης καλείται σε κλάσματα του δευτερολέπτου να πάρει αποφάσεις για την ίδια του την ζωή αλλά και για αυτούς που πρέπει να σώσει. Δεν έχει σημασία αν δεν γνωρίζουν τα ΜΜΕ την διαφορά μεταξύ του οξυγόνου και του συμπιεσμένου ατμοσφαιρικού αέρα που βρίσκεται στις αναπνευστικές συσκευές των πυροσβεστών, σημασία έχει ότι το όλο θέμα προσεγγίστηκε πολύ άκομψα. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι δημοσιογράφοι θα χρησιμοποίησαν τις πηγές τους στην Πυροσβεστική για να καταφέρουν να γράψουν το άρθρο και να αποδώσουν γλαφυρότατα την όλη έκταση του τραγικού συμβάντος. Όμως ποτέ αγαπητοί δημοσιογράφοι  δεν θα μπορέσετε να καταλάβετε και να νιώσετε τι σημαίνει να είσαι πυροσβέστης… παραθέτω μια παλιότερη δημοσίευση που είχα κάνει με τίτλο «Η δημιουργία του Πυροσβέστη» και εύχομαι από καρδιάς να μην έχουμε άλλο τραυματισμό ούτε απώλεια ανθρώπινης ζωής, καλό κουράγιο στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Για το Fire Rescue News

Ιωάννης Ρέτσιος

Όταν ο Κύριος δημιουργούσε τους Πυροσβέστες, ήταν στην έκτη ημέρα των υπερωριών του όταν ένας άγγελος εμφανίστηκε και είπε…

Σαν να ασχολείσαι πολύ με αυτόν μου φαίνεται… Και ο Κύριος του απάντησε…

Έχεις διαβάσει τις προδιαγραφές σε αυτό το μοντέλο; Οι Πυροσβέστες πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίζουν για ώρες τις φλόγες, χωρίς να σκέφτονται τον παράγοντα κούρασης ή τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν. Πρέπει να εκτελούν τις εντολές τους χωρίς δεύτερη σκέψη, δεν πρέπει να φοβούνται αυτό που πρόκειται να αντιμετωπίσουν, ή όποιες και αν είναι οι συνέπειες. Πρέπει να είναι σε ύψιστη ψυχική και σωματική κατάσταση όλη την ώρα, άσχετα αν έχουν προλάβει να φάνε ή να κοιμηθούν και πρέπει να έχουν έξι ζευγάρια χέρια…

Ο άγγελος κούνησε το κεφάλι του προβληματισμένος δεξιά & αριστερά σιγά σιγά και είπε…

Έξι ζευγάρια χέρια με τίποτα…

Δεν είναι τα έξι ζεύγη χέρια που με απασχολούν, είπε ο Κύριος, είναι τα τρία ζεύγη μάτια που πρέπει να έχει ένας πυροσβέστης…

Και αυτό είναι κάτι το σύνηθες σε αυτό το μοντέλο; ρώτησε ο άγγελος.

Ο Κύριος έγνεψε καταφατικά με το κεφάλι του και είπε…

Ένα ζεύγος μάτια χρειάζεται για να βλέπει μέσα από την φωτιά και πέρα από αυτή, το άλλο ζεύγος το χρειάζεται εδώ στο πλάι του κεφαλιού του για να βλέπει τους συναδέλφους του και να τους κρατάει ασφαλής και το τελευταίο μπροστά ακριβώς για να βλέπει τα θύματα που έχουν παγιδευτεί στην φωτιά και να προσπαθεί να τα σώσει.

Κύριε, είπε ο άγγελος, αγγίζοντας απαλά στον ώμο, ξεκουράσου και τελειώνεις αύριο…

Δεν μπορώ αποκρίθηκε ο Κύριος, ήδη αυτό το μοντέλο πρέπει να έχει την δυνατότητα να σηκώνει ένα άνθρωπο 120 κιλών και να τον μεταφέρει από τις σκάλες σώζοντας τον μέσα από ένα φλεγόμενο κτίριο, και ταυτόχρονα να μπορεί να συντηρεί οικογένεια 4 ατόμων με τον βασικό μισθό ενός δημοσίου υπαλλήλου. Πρέπει να το βελτιώσω!

Ο άγγελος έκανε ένα κύκλο πολύ σιγά γύρω από το μοντέλο και είπε…

Μπορεί να σκεφτεί ;

Αν μπορεί ; είπε ο Κύριος. Μπορεί να σου πει τα στοιχεία που αποτελούν μια πυρκαγιά σε 100 διαφορετικές περιπτώσεις, μπορεί να σκεφτεί πάνω από 10 τρόπους να απεγκλωβίσει ένα τραυματία απο ένα τροχαίο, μπορεί να υπολογίσει που είναι ο εγκλωβισμένος από την φωνή του και να συρθεί μέσα από σύρματα και ηλεκτροφόρα καλώδια για να τον ανασύρει μέσα από τα ερείπια ενός γκρεμισμένου κτιρίου… άσε που έχει μια φοβερή προσωπικότητα & μπορεί να μιλάει για ώρες με κάποιον που θέλει να δώσει τέλος στην ζωή του και τελικά να τον αποτρέπει. Βλέπει φρικτές σκηνές πόνου και καταστροφής και δεν χάνει την ψυχραιμία του… και όλα αυτά χωρίς ποτέ να έχει την αναγνώριση των θυμάτων ή των παρευρισκομένων… εκτός βέβαια των συναδέλφων του.

Τελικά ο άγγελος έσκυψε προσεκτικά πάνω στο μοντέλο και πέρασε το δάχτυλο του απαλά από το μάγουλο του πυροσβέστη.

Υπάρχει μια διαρροή! ανακοίνωσε ο άγγελος…

Δεν είναι διαρροή…είναι ένα δάκρυ, απάντησε ο Κύριος…

Ένα δάκρυ; για ποιο λόγο ; είπε ο άγγελος

Είναι ένα δάκρυ για κάθε καταπιεσμένο συναίσθημα που νιώθουν, ένα δάκρυ για τους συναδέλφους που έχασαν εν ώρα καθήκοντος. Είναι ένα δάκρυ για κάθε πόνο που έχουν υποφέρει χωρίς να μιλήσουν. Είναι ένα δάκρυ για την αφοσίωση τους στο να σώζουν ζωές και να βρίσκονται πάντα κοντά στον άνθρωπο και στο περιβάλλον .

Τι υπέροχα που το σκέφτηκες Κύριε, είσαι μία ιδιοφυΐα είπε ο άγγελος…

Ο Κύριος τον κοίταξε μελαγχολικά και είπε… δεν το έβαλα εγώ εκεί!

Μετάφραση απόδοση κειμένου στα Ελληνικά, Ρέτσιος Σ. Ιωάννης

Πηγή: Απο γράμμα συναδέλφου μου στην Αμερική και άγνωστη πηγή αρθρογράφου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.