Ειδική Διοικητική Μέριμνα Ειδικών Συμβάντων Πολιτικής Προστασίας

 

26/9/2014

Πίσω από τους μαχητές, υπάρχουν κάποιοι άλλοι που τους υποστηρίζουν. Είναι αυτοί που διαχειρίζονται τα υλικά, τα επισκευάζουν, τα πακετάρουν και τα στέλνουν. Πολλές φορές τεχνίτες είναι απαραίτητο  ν’ ακολουθούν ένα τμήμα, για να μπορούν αν χρειασθεί, να επισκευάσουν την βλάβη επί τόπου. Οι μηχανικοί θα διορθώσουν κάποια βλάβη, οι τεχνίτες τηλεπικοινωνιών, θα βοηθήσουν σε βλάβη στην επικοινωνία και οι τεχνίτες μεταφορικών μέσων θα μπορέσουν να βάλουν μπρος τη μηχανή που κόλλησε. Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι θα σκύψουν στον τραυματία, ενώ μπορεί να γίνεται “χαμός” γύρω τους, για να τον σώσουν και να τον μεταφέρουν ζωντανό, για καλύτερη περίθαλψη.

Πάντα υπάρχει πολύ δουλειά! Όταν θα χρειασθεί δε, να συνοδεύσουν ένα τμήμα, θα πρέπει να είναι εξ’ ίσου εκπαιδευμένοι για να μπορούν να αντιδράσουν στον κίνδυνο σωστά. Αυτή είναι και η σημαντική διαφορά στο χώρο των ειδικών επιχειρήσεων. Πρώτα μαχητής και μετά οτιδήποτε άλλο!

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η άριστη γνώση του ειδικού υλικού. Δεν μπορούν να υποστηρίξουν ειδικά τμήματα, αν δεν μπορούν να ξεχωρίζουν και να χειρίζονται τα υλικά που αυτά τα τμήματα χρησιμοποιούν.

Αλλά να πούμε και το αντίθετο. Οι “μάχιμοι” μην τα περιμένουν όλα από τους “βοηθητικούς”! Πρέπει και αυτοί να ξέρουν πέρα από την ειδικότητά τους και άλλα τεχνικά πράγματα. Δεν μιλάω για οδήγηση αυτοκινήτου, που είναι κάτι πολύ απλό και διαδεδομένο σήμερα. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν πώς παίρνει μπρος μια γεννήτρια (Η/Ζ), για παράδειγμα, ή να μπορούν να σταματήσουν μια αιμορραγία ενός συναδέλφου τους σε μια κρίσιμη στιγμή. Πρέπει να κατέχουν και άλλα χρήσιμα πράγματα ώστε να ανταπεξέρχονται σε δύσκολες συνθήκες όταν δεν βρίσκονται πιο ειδικοί.

Ας πάμε και λίγο  σε πιο ψηλά κλιμάκια. Εδώ χρειάζεται πρώτα απ’ όλα σωστός συντονισμός!
Καλό δίκτυο επικοινωνιών, διαλειτουργικότητα και κοινή επιχειρησιακή εικόνα. Πιο απλά, χρειάζεται αυτοί που ασχολούνται με την διοικητική μέριμνα, να γνωρίζουν τι υλικά και εφόδια έχουν, που βρίσκονται και σε τι ποσότητα. Όταν δέχονται αιτήσεις, από μονάδες να μπορούν γρήγορα να συντονίζουν από που θα παραληφθούν και πως θα παραδοθούν.

Οι μονάδες ειδικών επιχειρήσεων, ενεργούν οπουδήποτε, οποτεδήποτε. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανή η περίπτωση να ανεφοδιασθούν τουλάχιστον σε τρόφιμα από άλλες μονάδες, χρειάζεται ανεφοδιασμός με τον ταχύτερο τρόπο. Ο συντονισμός αυτός πρέπει να γίνει σε κέντρα επιχειρήσεων που έχουν την ευθύνη της περιοχής δράσης των δυνάμεων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει απαραίτητα να υπάρχουν αξιωματικοί σύνδεσμοι, ή καλύτερα ομάδες συνδέσμων για να μπορούν εκτός των άλλων να συντονίζουν σωστά και έγκαιρα τέτοιες ενέργειες, συνεργαζόμενοι με τους αντίστοιχους συναδέλφους τους.

Όλοι αυτοί, πρέπει να είναι γνώστες της διοικητικής μέριμνας του στρατού. Εκεί, εκτός από μονάδα υλικών, εφοδιασμού και μεταφορών, τεχνικού, υγειονομικού κλπ, θα πρέπει να προβλέπονται και ομάδες συνδέσμων που να προσκολλώνται σε όποια διοίκηση χρειάζεται, για τον καλύτερο συντονισμό και την υποστήριξη των επιχειρήσεων.

Επιπλέον σε τέτοια μονάδα διοικητικής μέριμνας, θα εμπεριέχονται και κινητές ομάδες επισκευών για προώθησή τους με κάθε διαθέσιμο μέσον όπου χρειάζονται ή στην περίπτωση υγειονομικής υποστήριξης  ειδικές ιατρικές ομάδες βασικών ειδικοτήτων (χειρουργικές ομάδες) για να μεταφέρονται και να υποστηρίζουν τα ειδικά τμήματα.

Τυποποιημένες ενέργειες και βασικές οδηγίες ενεργειών διοικητικής μέριμνας πρέπει να υπάρχουν, και να καλύπτουν διαδικασίες συντονισμού και ελέγχου, αιτήσεις και αναφορές από και προς τις ενδιαφερόμενες μονάδες  και κέντρα επιχειρήσεων. Αυτά πάντα μας απασχολούσαν από πολύ παλιά και είναι βέβαιο ότι και σήμερα απασχολούν το προσωπικό των ειδικών δυνάμεων. Αυτό σημαίνει πολύ ευέλικτη και καλά συντονισμένη διοικητική μέριμνα με χρήση κάθε μέσου, τρόπου και τεχνικής.

Πίσω λοιπόν από τους επίλεκτους μαχητές, που πολλές φορές σκόπιμα, ακούγονται πολύ και “παίρνουν” την δόξα, υπάρχουν και λειτουργούν αθόρυβα αλλά αποτελεσματικά άλλοι και αυτοί μαχητές στο είδος τους, που υποστηρίζουν και μάλιστα καταλυτικά τους πρώτους. Οι μάγειροι, οι τεχνίτες, οι χειριστές μηχανημάτων, οι αποθηκάριοι, οι γιατροί και οι νοσοκόμοι,  ακολουθούν πιστά και με συνέπεια παντού τους μαχητές. Είναι συνήθως αφανείς, αλλά απαραίτητοι. Απαραίτητοι σε υπερθετικό βαθμό! Χωρίς αυτούς οι μαχητές είναι ..ανεπαρκείς.

Πηγή http://tolmwnnika.blogspot.gr

Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.