Διαδικασία Αποκατάστασης ζημιών κτιρίων μετά από ένα καταστροφικό συμβάν

 

1/10/2014

Στην έννοια της αποκατάστασης των ζημιών κτιρίων περιλαμβάνεται η ανακατασκευή των μη επιδεκτικών επισκευών κτιρίων ή η επισκευή τους και αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού και των λοιπών δομικών στοιχείων (μη φέροντα στοιχεία) που έχουν υποστεί βλάβη.

Στην έννοια της αποκατάστασης περιλαμβάνεται ακόμη: α) Η κατασκευή και η προσθήκη κτιρίων τα οποία κρίνονται απαραίτητα, καθώς και η εκτέλεση κάθε οικοδομικής εργασίας για την αύξηση και βελτίωση της λειτουργικότητας των κτιριακών εγκαταστάσεων προς εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου σε περιπτώσεις νέων καταστροφών. β) Η διάνοιξη νέων οδών, η βελτίωση της βατότητας υφισταμένων, η διαμόρφωση ανοικτών χώρων στις πληγείσες περιοχές για την δημιουργία ομαλών συνθηκών κυκλοφορίας και δυνατότητας συγκέντρωσης κοινού σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών, συμπεριλαμβανόμενων και όλων των απαιτούμενων απαλλοτριώσεων.

Δεν περιλαμβάνονται ζημιές σε κινητές και γενικά μη μόνιμες κατασκευές στις Η/Μ εγκαταστάσεις και στον εξοπλισμό των κατοικιών ή των επιχειρήσεων.

Για την πραγματοποίηση της αποκατάστασης προβλέπεται:

 • Ειδική αρωγή για την αποκατάσταση των διατηρητέων κτιρίων
 • Δωρεάν Αρωγή και Στεγαστικά Δάνεια (για επισκευή ή ανακατασκευή κτιρίων ή αυτοστέγαση)
 • Δανειοδότηση πάσης φύσεως επιχειρήσεων και επαγγελματιών των οποίων οι κτιριακές εγκαταστάσεις υπέστησαν βλάβες
 • Η αποκατάσταση των ζημιών των κτηρίων που ανήκουν στο Δημόσιο και σε ΝΠΔΔ ή σε Κοινωφελή η φιλανθρωπικά ή ευαγή Ιδρύματα ή Σωματεία (μετά από απόφαση του Υπουργού ΠΥΜΕΔΙ, αφού κατ’ αρχήν είναι αρμοδιότητα του οικείου φορέα).

Ο Υπουργός ΠΥΜΕΔΙ έχει την ευθύνη της εκτέλεσης του έργου της αποκατάστασης με πιστώσεις που εγγράφονται στον Προϋπολογισμό του ΥΠΥΜΕΔΙ για το σκοπό αυτό, σε βάρος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο καθορισμός των πιστωτικών μέτρων και των δικαιούχων γίνεται με τη έκδοση ΚΥΑ των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και ΥΠΥΜΕΔΙ, με την οποία οριοθετείται η πληγείσα περιοχή. Περαιτέρω, ο Υπουργός ΠΥΜΕΔΙ δύναται με απόφασή του να εξουσιοδοτεί τους οικείους Περιφερειάρχες να αναλάβουν κάποιες ή όλες τις σχετικές με το έργο της αποκατάστασης αρμοδιότητές του.

Επίσης, προβλέπεται η εκτέλεση του έργου της Αποκατάστασης να ανατίθεται στις Δ/νσεις Τεχνικών Έργων των Περιφερειών υπό τον άμεσο έλεγχο της ΥΑΣ στην αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται:

 • Η κατάρτιση ειδικών και γενικών σχεδίων και προγραμμάτων για την αντιμετώπιση θεμάτων που αναφέρονται στην αποκατάσταση των πληγέντων. Ο σχεδιασμός του προσφορότερου τρόπου εκτέλεσης της αποκατάστασης (πχ κανονιστικές αποφάσεις, πιστωτικά μέτρα κλπ) και ο συντονισμός των ΤΑΣ στην εφαρμογή των προγραμμάτων,
 • η μέριμνα για τη διαπίστωση των ζημιών που προκαλούνται από ένα καταστρεπτικό συμβάν,
 • η μέριμνα για την εξασφάλιση της χρηματοδότησης και η διάθεση των πιστώσεων για την αποκατάσταση των πληγέντων,
 • η σύνταξη και η αναπροσαρμογή προτύπων τεχνικών προδιαγραφών για την επισκευή ή ανακατασκευή των κτιρίων και λοιπών έργων που έπαθαν βλάβες από ένα φυσικό φαινόμενο,
 • η σύνταξη έγκριση μελετών σχετικών με το έργο της αποκατάστασης.

Κατόπιν των ανωτέρω και σύμφωνα με τις σχετικές διευκρινιστικές οδηγίες της ΥΑΣ για την υλοποίηση του έργου της αποκατάστασης και κυρίως σε ότι αφορά τους ΟΤΑ α και β βαθμού πρέπει να ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία:

 • Οι Περιφέρειες και οι Δήμοι ελέγχουν και συλλέγουν πληροφορίες για τα πληγέντα κτίρια προκειμένου να τα υποδείξουν στην ΥΑΣ.
 • Στις περιπτώσεις συμβάντων με μικρό αριθμό πληγέντων η καταγραφή των βλαβών γίνεται από μηχανικούς των Δήμων ή της Περιφέρειας.
 • Η Περιφέρεια υποβάλλει σχετικό αίτημα για οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής προς την ΥΑΣ, βάσει των ανωτέρω ελέγχων.
 • Διενέργεια αυτοψιών των ανωτέρω κτιρίων από διμελείς επιτροπές της ΥΑΣ, με δυνατότητα υποστήριξης του έργου τους από υπαλλήλους της Περιφέρειας και των Δήμων.
 • Οι τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας αναλαμβάνουν (μόνες τους ή από κοινού με τις τεχνικές υπηρεσίες των Δήμων μετά από συμφωνία) τις τεχνικές επεμβάσεις άρσης επικινδυνοτήτων, προσωρινές υποστυλώσεις και αντιστηρίξεις σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια και τεχνικά έργα κρίσιμων λειτουργιών.
 • Οι υπηρεσίες της Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνουν την αποκατάσταση των έργων υποδομής των δήμων που έχουν πληγεί από μια καταστροφή, με την υποστήριξη από την ΥΑΣ.

Για το Fire Rescue NewsΔρ. Ασπασία Καραμάνου, Πολιτικός Μηχανικός, Προϊσταμένη Πολιτικής Προστασίας ΠΕ ΚΤ, Περιφέρεια Αττικής

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.