Επίσκεψη στο Εκπαιδευτικό Κέντρο του Αεροδρομίου της Λειψίας

 

23/6/2010

Στις 9 Ιουνίου 2010 στα πλαίσια της επίσκεψής μας στη διεθνή έκθεση πυροσβεστικού εξοπλισμού Interschutz 2010 είχαμε την τύχη να εξασφαλίσουμε εισιτήρια για μια ξενάγηση-επίδειξη στο εκπαιδευτικό κέντρο του αεροδρομίου της Λειψίας.
Το αεροδρόμιο της Λειψίας είναι το τρίτο σε μέγεθος στη Γερμανία από άποψη διακίνησης εμπορευμάτων. Δύο περίπου εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο περνούν από αυτό. Αυτή τη χρονιά ολοκληρώθηκε η κατασκευή δυο νέων πυροσβεστικών σταθμών και ενός υπερσύγχρονου εκπαιδευτικού κέντρου.

Το κέντρο αυτό διαθέτει μεταξύ άλλων ένα ομοίωμα αεροσκάφους Boeing 747 σε διάφορα σημεία του οποίου υπάρχουν εστίες αναφλεγόμενες με υγραέριο για προσομοίωση πυρκαγιάς στους κινητήρες, στο σύστημα προσγείωσης, στο χώρο αποσκευών και στο χώρο των επιβατών.


Εικόνα 1: Το ομοίωμα του Boeing 747Εικόνες: 2,3 : Λεπτομέρειες από τον κινητήρα και το σύστημα προσγείωσης

Το εσωτερικό του είναι χωρισμένο σε χώρο αποσκευών και δύο πατώματα χώρο επιβατών και πιλοτήριο τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με σκάλες. Στο χώρο αποσκευών υπάρχουν τρία εμπορευματοκιβώτια ένα εκ των οποίων είναι εστία πυρκαγιάς και παραμένει ακίνητο ενώ τα άλλα δυο δύνανται να μετακινούνται για την αυξομείωση της δυσκολίας της εκπαίδευσης. (Εικόνες 4,5)

Εικόνες: 4,5

Στα επίπεδα των επιβατών και του πιλοτηρίου υπάρχουν μεταλλικά καθίσματα στα οποία τοποθετούνται κούκλες κανονικού βάρους για προσομοίωση διάσωσης. Εδώ εστίες φωτιάς βρίσκονται στα ντουλάπια των χειραποσκευών και στα ερμάρια αποθήκευσης των γευμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε πολλά σημεία στο εσωτερικό του σκάφους υπάρχουν κουμπιά έκτακτης ανάγκης τα οποία σταματούν με ένα πάτημα τις εστίες της φωτιάς και ενεργοποιούν τον εξαερισμό.Aποψη του χώρου των επιβατών και του πιλοτηρίου


Εικόνα 8

Στον εξωτερικό χώρο του κέντρου υπάρχουν επίσης μια λεκάνη εμβαδού 14 τ.μ για εκπαίδευση στη χρήση φορητών πυροσβεστήρων και ένα κοντέινερ στο οποίο γίνεται προσομοίωση flashover, backdraft καθώς και πυρκαγιών σε κλειστό χώρο. Και στα δυο χρησιμοποιείται ξύλο για τη δημιουργία εστιών. (Εικόνα 8)


Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται το κτήριο του κέντρου στο οποίο είναι εγκατεστημένο το σύστημα ελέγχου του αεροσκάφους. Από εκεί μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών γίνεται η έναυση των εστιών, ο έλεγχος του συστήματος εξαερισμού (Εικόνες 9)
και των καταιονιστήρων νερού οι οποίοι δουλεύουν καθ’ όλη τη διάρκεια που υπάρχει πυρκαγιά για να μην αλλοιώνεται η μεταλλική κατασκευή από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες (Εικόνα 11)

Εικόνες 9: Το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου του ομοιώματοςΕικόνα 11 : Οι καταιονιστήρες σε δράση

Στο ίδιο κτήριο έχει εγκατασταθεί και λαβύρινθος για την εξοικείωση των πυροσβεστών σε συνθήκες περιορισμένης ορατότητας και χώρου, συνολικού μήκους 50 μέτρων. Πριν κάποιος δοκιμαστεί σε αυτόν, περνάει από τεστ φυσικής αντοχής το οποίο περιλαμβάνει διάδρομο, ποδήλατο και ηλεκτρική κυλιόμενη κλίμακα.


Εικόνα 12: Ο λαβύρινθος


Η επίσκεψή μας έκλεισε με μια επίδειξη κατάσβεσης πυρκαγιάς στον εξωτερικό χώρο του αεροσκάφους από ομάδα πυροσβεστών και έναν Πάνθηρα 8χ8.

Πατήστε τις φωτογραφίες για μεγέθυνση:

Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση
Πατήστε για ΜεγέθυνσηΠατήστε για Μεγέθυνση

Φωτογραφίες για το Fire Rescue News
Μάλλιος Αλέξανδρος, Προύντζος Νικόλαος

Πηγές:
1) Ενημερωτικό φυλλάδιο του κέντρου
2) Προσωπικές σημειώσεις

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.