Ebola. Τι γνωρίζουμε; Τι πρέπει να μάθουμε; Τι πρέπει να κάνουμε;

 

26/11/2014

Παρακολουθώντας ένα συνέδριο θα ήταν ανόητο να ενδιαφέρεσαι για τα πάντα, το θέμα που με τράβηξε στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Διαχείρισης Κρίσεων στο τομέα Υγεία κυρίως ήταν ο ιός Ebola και η διαχείριση του σε περίπτωση …Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες αλλά και πηγές.

Θα σας γυρίσω κατ αρχήν πολλά χρόνια πίσω και θα σας θυμίσω ότι στα πλαίσια της προετοιμασίας της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, με νόμο ιδρύεται το ΣΟΤΥ (Συντονιστικό Όργανο Τομέα Υγείας) το οποίον μετεξελίσσεται σε ΕΚΕΠΥ (Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) ενώ ταυτόχρονα καταστρώνονται μεταξύ άλλων σχεδίων τα σχέδια «Φιλοκτήτης» (Επιχειρησιακό Σχέδιο αντιμετώπισης ΧΒΡΠ απειλών), «Σώστρατος» (Επιχειρησιακό Σχέδιο Εκτάκτων Αναγκών Νοσοκομείων), «Άρτεμις» (Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Πανδημίας Γρίπης) και «Περσέας» ( Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Σεισμών), που αφορούν την αντίδραση των υγειονομικών μονάδων σε περίπτωση κρίσης υγείας ακόμα και βιολογικής κρίσης υγείας. Τα σχέδια αυτά όλα αυτά τα χρόνια έχουν επικαιροποιηθεί … αλλά θα φαίνονται σκονισμένα καθώς οι απειλές πλησιάζουν …

Βασική διάρθρωση του συστήματος υγείας

Υπουργός

ΕΚΕΠΥ

Οι 7 ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες) με Ειδικά ή Γενικά ΝοσοκομείαΕΚΑΒ

ΚΕΕΛΠΝΟ

 

Δομή του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ)

Συμβούλιο ΕΚΕΠΥ

1η και 2η Υγειονομική Περιφέρεια

Παράρτημα ΕΚΕΠΥ Κρήτης

Παράρτημα ΕΚΕΠΥ Δυτικής Ελλάδας

Παράρτημα ΕΚΕΠΥ Κεντρικής Ελλάδας

Παράρτημα ΕΚΕΠΥ Βορείου Ελλάδας

7η Υγειονομική Περιφέρεια6η Υγειονομική Περιφέρεια5η Υγειονομική Περιφέρεια

3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια

 

Το μυαλό μας όπως πάντα είναι κολλημένο στα 3 «Α»

Ασφάλεια του διασώστη – Ασφάλεια σκηνής – Ασφάλεια του θύματος

Υπόμνηση:

Η Νόσος του Έμπολα (EVD) ή αιμορραγικός πυρετός Έμπολα (EHF) προκαλείται από τον ιό Έμπολα, ο οποίος ανήκει στους βιολογικούς παράγοντες  και κατατάσσεται στην ομάδα 4 (μη υπάρχουσας 5), η ομάδα περιλαμβάνει τους παράγοντες που προκαλούν σοβαρή ασθένεια στον άνθρωπο και συνιστούν σοβαρό κίνδυνο για τους εργαζόμενους, ενδέχεται να παρουσιάζουν σοβαρό κίνδυνο διάδοσης στο κοινωνικό σύνολο για το οποίο συνήθως δεν υπάρχει αποτελεσματική προληπτική ή θεραπευτική αγωγή. (Ο Βιολογικός Κίνδυνος στο Νοσοκομειακό Περιβάλλον του κου Δρακόπουλου Β., Ειδικού Ιατρού Εργασίας). http://www.elinyae.gr/

Στόχος:

Κύριος στόχος είναι η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για τη μη διασπορά του ιού πέραν του ενδεχόμενου ασθενούς.

Για το λόγο αυτό εφ ενός οι πιθανές πύλες εισόδου έχουν ενισχυθεί με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό και αφετέρου έχει ενταθεί η υγειονομική εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας στις παραμεθόριες περιοχές.(έχουν ή θα χορηγηθούν ακόμα και ειδικές στολές μιας χρήσης στα σώματα ασφαλείας).

Επιπλέον το ΕΤΙΚ (Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών) του ΕΚΑΒ (Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας) πρόκειται να προμηθευτεί σύντομα 3 ειδικούς κλωβούς (ο ένας μάλιστα αρνητικής πίεσης) για τη μεταφορά περιστατικών, από ασθενοφόρα με τριμελές πλήρωμα.

Τα νέα όμως δεν είναι μόνο θετικά … η Πολεμική Αεροπορία … δεν θα κάνει αεροδιακομιδές ασθενών με Έμπολα οι λόγοι είναι αφενός ιατρικοί (η πίεση των σωματικών υγρών μεγαλώνει ανάλογα με το ύψος που γίνεται η πτήση) και αφετέρου απολύμανσης του μέσου (καταστρέφονται ευαίσθητες επιφάνειες από τα προϊόντα απολύμανσης).

Για την ιστορία μία ιδιωτική αεροπορική εταιρεία είναι η μοναδική που έχει πιστοποιήσει ειδικούς κλωβούς για ανάλογες μεταφορές.

Βλέπε περισσότερα http://foxtrotalpha.jalopnik.com και http://www.nydailynews.com και http://www.dailymail.co.uk/news/


Εικόνα 1 Ειδικός κλωβός αερομεταφοράς

Τρόπος Μετάδοσης: ο ιός Έμπολα μεταδίδεται μέσω άμεσης επαφής με τα σωματικά υγρά (σάλιο, βλέννα, έμετος, κόπρανα, ιδρώτας, δάκρυα, ούρα, σπέρμα, μητρικό γάλα, αίμα) ατόμου που εμφανίζει τα συμπτώματα – όχι, όμως, και των ατόμων στα οποία ο ιός βρίσκεται σε στάδιο επώασης (η επώαση μπορεί να διαρκέσει ως και 21 ημέρες).

Διάρκεια Ζωής εκτός σώματος: Επάνω σε επιφάνειες που δεν είναι υγρές, όπως τα πόμολα, μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ώρες. Όταν, όμως, βρίσκεται σε σωματικά υγρά (όπως το αίμα ή το σάλιο), τότε μπορεί να επιβιώσει για αρκετές ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου και σε συνθήκες υγρασίας.

Κατοικίδια: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για τους σκύλους και τις γάτες

Οδηγίες για εργαζόμενους σε Σώματα Ασφαλείας ή σε Δομές Υγείας  Πρώτης Υποδοχής, οι οποίοι έρχονται σε επαφή με νεοεισερχόμενα άτομα χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα – Αιμορραγικός πυρετός Ebola – :

http://www.keelpno.gr

Οι πληροφορίες είναι λίγο ανακατεμένες, ελπίζοντας ότι σύντομα θα επανέλθω με καλλίτερα νέα

Για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.