Το προφίλ του Εμπρηστή – Εθελοντή Δασοπυροσβέστη

 

9/8/2010

 

Tου Ανδριανού Γκουρμπάτση, Υποστρατήγου Π.Σ, ε.α, νομικού
”ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΠΡΗΣΜΩΝ”
http://andrianos-firedepartment.blogspot.com

Τον ανιδιοτελή και με πολύ σημαντική για τη χώρα μαςκοινωνική προσφορά στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών – και όχι μόνον – χώρο του ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ, χρησιμοποίησαν – και χρησιμοποιούν – κάποιοι επίδοξοι εμπρηστές , ”ως άλλοθι” έναντι των διωκτικών αρχών , για να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένε ορέξεις και πάθη τους και να προάγουν τα προσωπικά συμφέροντά τους.

Αρκετοί μέχρι σήμερα ”ΕΘΕΛΟΝΤEΣ ΔΑΣΟΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ” έχουν κατηγορηθεί από τις ανακριτικές αρχές του Πυροσβεστικού Σώματος , όπως π.χ χθες (8 Αυγούστου 2010) στην Κέρκυρα , και παραπεμφθεί στη Δικαιοσύνη για εμπρησμό δάσους με πρόθεση και μάλιστα , τις περισσότερες φορές ”κατ΄ εξακολούθηση”. Οι εν λόγω εθελοντές έχουν χρισθεί με αυτόν τον τιμητικό τίτλο, τον οποίον μολύνουν και ενοχοποιούν, είτε αυτόκλητα, είτε δραστηριοποιούμενοι στις τοπικές κοινωνίες, δια των οικείων εθελοντικών οργανώσεων των Δήμων, είτε είναι εθελοντές οργανώσεων της Πολιτικής Προστασίας ή ανήκουν και έχουν πιστοποιηθεί από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι περισσότεροι όμως μέχρι σήμερα, φερόμενοι, ως εμπρηστές δάσους, είναι ”αυτόκλητοι” εθελοντές ή δραστηριοποιούνται σε οργανώσεις των Δήμων. Επιλέγουν τον τρόπο και χώρον αυτόν για να χαρακτηρισθούν ”εθελοντές” δασοπυροσβέστες, γιατί δεν προβλέπεται ούτε υπάρχει κάποιος έλεγχος των προσόντων τους και μπορούν εύκολα να διεισδύσουν, ενώ οι εθελοντές του Π.Σ και της Πολιτικής Προστασίας ελέγχονται βάσει κριτηρίων της σχετικής κείμενης νομοθεσίας.

ΚΙΝΗΤΡΟ: Η κατηγορία αυτή των εμπρηστών δασών, που επιλέγουν τον εθελοντισμό, ως προκάλυμμα, για να εκδηλώσουν τα αρρωστημένα πάθη τους, έχουν, ως κίνητρο :

1) πυρομανία.

2) διέγερση.

3) κέρδος.

Συγκεκριμένα, ο πυρομανής στην ”φυσιολογική” του ζωή επιδεικνύει υπέρμετρο ενδιαφέρον για οτιδήποτε έχει σχέση με τη φωτιά. Γιαυτό πολλές φορές παρέχει εθελοντικά ενεργά βοήθεια στην κατάσβεση πυρκαγιάς, που ο ίδιος προκάλεσε . Επίσης εμπρηστές ”εθελοντές δασοπυροσβέστες” προκαλούν τις δασικές πυρκαγιές για να εμπλακούν οι ίδιοι, ως εθελοντές δασοπυροσβέστες, ενεργά στην καταστολή τους.

Μάλιστα αναγγέλλουν στις Αρχές οι ίδιοι τις πυρκαγιές, που οι ίδιοι προκαλούν και σε όλες τις περιπτώσεις ενεργούν πρώτοι και πριν καταφθάσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο χώρο των πυρκαγιών, αφού ήδη επιδιώκουν και είναι πλησίον του χώρου της πυρκαγιάς. Θέλουν να πιστωθούν την καταστολή οι ίδιοι για να επιδείξουν τις ικανότητες τους στους επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Έτσι η προσφορά τους αυτή γίνεται για να είτε για να εκτιμηθεί από την τοπική κοινωνία ( κοινωνική καταξίωση ) ή να επαινεθεί από τις Πυροσβεστικές Αρχές ( ως πράξη ηρωισμού ) κι έτσι να μπορέσουν να προσληφθούν, ως εποχικοί ή και μόνιμοι πυροσβέστες. Δεν αποκλείεται τον ”ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜO” να τον χρησιμοποιήσουν για να ικανοποιήσουν κάποιο ιδιοτελή σκοπό ( κέρδος ) .

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ: Σημαντικό στοιχείο συμπεριφοράς τους είναι η πρόκληση δασικών πυρκαγιών κατ΄ εξακολούθηση . Είναι εύκολη υπόθεση για τις διωκτικές αρχές ο εντοπισμός, η ανακάλυψη και η σύλληψή τους και ομολογούν κατά την ανάκριση πολύ εύκολα. Δρουν , συνήθως , μόνοι τους χωρίς συναυτουργούς και συνεργούς. Δεν είναι μόνον υπόθεση ελληνική .

Το εν λόγω ιδιότυπο αλλά και επικίνδυνο κοινωνικά φαινόμενο , με τα ίδια ακριβώς κίνητρα , δεν ισχύει μόνον στη χώρα μας αλλά και σε άλλες χώρες , όπως Η.Π.Α , Ιταλία , Γαλλία κ.α.

Περιστατικά ενδεικτικά εμπρηστών ”εθελοντών δασοπυροσβεστών” , που έχουν στο παρελθόν σημειωθεί και οι φερόμενοι , ως εμπρηστές παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη είναι ενδεικτικά , Κιάτο Κορινθίας (2002) , Σάμος (2003) , Σπέτσες (2000) , Κεφαλλονιά (2001) , Πάρνηθα ( 2002) , Καλέτζι (2007) , Ραφήνα (2007) , Υμηττός (2007) καθώς και στην Κορσική Ιταλίας (2009) κ.α.

Οι αρμόδιοι λοιπόν θα πρέπει να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για να διατηρήσουν αμόλυντο και προστατεύσουν από εγκληματικά στοιχεία τον κοινωνικά ευαίσθητο χώρο του ”ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΥ”.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.