MSA – Dräger: Αμερικάνος ή Γερμανός προστάτης για τα μάτια σας;

 

17/3/2015

Το θέμα προστασίας των ματιών σε περιβάλλον εργασίας είναι πολύ σημαντικό. Ένα ζήτημα το οποίο πολλοί δεν δίνουν τη πρέπουσα σημασία, εντούτοις ελλοχεύει πολλούς κινδύνους και  περιέχει  πολλές παραμέτρους. Σε προηγούμενο άρθρο μας είχαμε υποβάλει σε δοκιμές μερικά μοντέλα γυαλιών προστασίας, και προσπαθήσαμε  στο μέτρο του δυνατού, να είμαστε  αντικειμενικοί στις αξιολογήσεις μας. Λόγω του ύφους του περιοδικού μας, λογικό είναι να απευθυνόμαστε, σε πυροσβέστες, διασώστες, προ-νοσοκομειακούς κλπ, και να εστιάζουμε σε προϊόντα του χώρου, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τέτοιου είδους μοντέλα, δεν μπορούν να μην καλύψουν τις ανάγκες και των λοιπών επαγγελμάτων και κλάδων.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι, κυρίως σε εξωτερικούς χώρους και βαριές βιομηχανίες,  δίνουν μεγάλο βάρος στη προστασία τους.  Είναι βέβαιο πλέον, ότι  οι εταιρίες παραγωγής προϊόντων προστασίας, με βάση τον ανταγωνισμό και την γρήγορη εξέλιξη της τεχνολογίας, προσφέρουν υψηλή ποιότητα σε χαμηλές τιμές, σε σχέση με παλιότερες εποχές που έπρεπε να θυσιάσεις μισό μισθό για να αγοράσεις έναν  στοιχειώδες εξοπλισμό καλής ποιότητας.

Σε αυτή την παρουσίαση-αξιολόγηση, παρουσιάζουμε δύο μοντέλα γυαλιών προστασίας, που προέρχονται από κορυφαίες εταιρίες του χώρου. Την MSA και την Dräger. Δύο προϊόντα που προσφέρουν υψηλή ποιότητα σε θέμα προστασίας των ματιών, πολύ όμορφη και μοντέρνα σχεδίαση για καθημερινή χρήση, και ελκυστική τιμή, μιας και ανέρχονται κοντά στα δεκαεπτά ευρώ το καθένα. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

MSA Racers Rainbow Mirror

Η MSA εδρεύει στο  Pittsburgh της Αμερικής και πρωτοεμφανίστηκε το 1914. Χαρακτηριστικό είναι ότι το πρώτο της προϊόν το κατασκεύασε ο Thomas Edison και ήταν ένας φανός με μπαταρία για τα κράνη των ανθρακωρύχων, αφού μέχρι τότε ο φανός στα κράνη ήταν με φλόγα και υπήρξε ο κύριος ρόλος ατυχημάτων, όταν ερχόταν, σε επαφή με το μεθάνιο που εκλύεται από τα ορυχεία.

Το μοντέλο  ακούει στο όνομα MSA Racers Rainbow Mirror. Διαθέτει χρωματιστό φακό, με μεγάλο οπτικό πεδίο, και σκελετό με όμορφα χρώματα(κόκκινο- ασημί)και μοντέρνα σχεδίαση. Οπτικά δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα παρόμοιο γυαλί καθημερινής χρήσης , και σίγουρα είναι πολύ μοδάτο. Στη συσκευασία του περιέχεται υφασμάτινη θήκη προστασίας , καθώς και μαλακό κορδόνι  συγκράτησης των άκρων του βραχίονα.

Ο φακός είναι ενιαίος πολυανθρακικός, οπτικής κλάσης 1, ανθεκτικός σε κρούσεις μικροσωματιδίων με μεγάλη ταχύτητα (198 m/s) και είναι πιστοποιημένος με στρατιωτικά πρότυπα. Επίσης, διαθέτει αντιστατική επιφανειακή επεξεργασία Sightgard, που λειτουργεί ως απωθητικό και αποτρέπει τη συγκράτηση σκόνης, ενώ ή αντί-UV προστασία, μπορεί να απορροφήσει τις επιβλαβείς για τα μάτια υπεριώδεις ακτινοβολίες σε ποσοστό 99.9%.Η ειδική επεξεργασία της μεμβράνης Sightgard, υποστηρίζει η MSA πως  αποτρέπει επίσης  το θάμπωμα των φακών και  προστατεύει τα γυαλιά από γρατζουνιές και ξυσίματα.

Προδιαγραφές

Τύπος φακού : Πολυανθρακικός

Χρώμα φακού : Χρωματιστός καθρέπτης Rainbow

Προστασία UV : 99.9 %

Μεμβράνη φακού : Αντιθαμβωτική & αντιχαρακτική Sightgard™

Οπτική κλάση φακού : Κλάση 1

Προστασία απο κρούσεις : 198 m/s MILITARY-V-43511C clause 3.5.10 & MILITARY-PRF-31013

Πιστοποίηση φακού : 5-3,1 1 FT CE & MILITARY

Τύπος σκελετού : Πολυανθρακικός

Βραχίονες : Ενισχυμένα άκρα

Επιρρήνια : Μαλακό PVC

Βάρος : 31 gr

Πιστοποιήσεις : EN166 FT CE, EN 170, EN 172

Εγγύηση : Εγγύηση κατασκευαστή ενός (1) έτους

Στις δοκιμές μας , μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι από την απόδοση του Rainbow Mirror. Ελαφρύς σκελετός κατασκευασμένος από  πολυανθρακικό υλικό, δεν κουράζει μετά από πολύωρη χρήση, οι βραχίονες δεν δημιουργούν πόνους στα πλάγια του κεφαλιού και κάθονται απαλά στα αυτιά του χρήστη. Τα επιρρήνια είναι κατασκευασμένα από μαλακό PVC, πολύ ελαφριά, δεν ολισθαίνουν από το πρόσωπο ακόμα και με ιδρώτα, ενώ η εσοχή τους δεν δυσαρέστησε τους  δοκιμάζοντες στη περιοχή της μύτης. Αξιοσημείωτο είναι πως τα επιρρήνια, σε περίπτωση ζημιάς, μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν, μιας και συγκρατούνται πάνω στο φακό με δυο βιδούλες. (στην εμπρόσθια όψη οι βίδες συγκρατούν το λογότυπο της εταιρίας).

Ο σκελετός είναι μονής γέφυρας , και οι βραχίονες κουμπώνουν απευθείας πάνω του. Πολύ ευχάριστο βρήκαμε ότι δεν συνεχίζει ο σκελετός  από την κάτω πλευρά του φακού, χαρίζοντας έτσι μια  πιο μεγάλη άνεση η ελαφριά κατασκευή του . Σαν παρατήρηση θα λέγαμε πως θα μπορούσε  η εταιρία, μιας και είναι μονής γέφυρας ο σκελετός, και θηλυκώνει άμεσα ο φακός, να έδινε στο πακέτο του, άλλους δυο φακούς, λευκό και κίτρινο, όπως κάνουν πολλές εταιρίες σε μοντέλα αυτής της κατηγορίας. Με όμορφη σχεδίαση και έντονα χρώματα ,το Rainbow Mirror  δεν έχει να ζηλέψει κάτι από ένα ακριβό γυαλί καθημερινής χρήσης, και δίνει την αμεσότητα μιας πολύωρης χρήσης και δραστηριότητας  θα λέγαμε. Στο  χρωματισμό του σκελετού, παρόλες τις πτώσεις που το υποβάλαμε, δεν παρουσιάστηκαν εκδορές , ενώ τα άκρα του βραχίονα, που αποτελούνται από ενισχυμένο μαλακό μαύρο πλαστικό, δεν παρουσίασαν ξεφλούδισμα ακόμα και μετά από επίμονη τριβή ,αλλά ούτε και σημαντικές εκδορές.

Ο φακός ως προείπαμε,  είναι ενιαίου τύπου (παλιότερα υπήρχε η ονομασία μάσκα για αυτά τα μοντέλα), χρωματιστός, από πολυανθρακικό υλικό, με πολύ καλές  προδιαγραφές, και πιστοποιημένος με  στρατιωτικά πρότυπα. Διαθέτει  υψηλή αντι-UV  προστασία στις υπεριώδεις ακτινοβολίες κατά 99/9%, διαθέτει αντιστατική επιφανειακή επεξεργασία με τη χρήση της μεμβράνης Sightgard, η οποία, υποστηρίζοντας η MSA,  αυξάνει την αντιθαμπωτική προστασία, απωθεί και συγκρατεί τη σκόνη, και αυξάνει την ανθεκτικότητα σε γρατζουνιές και κρούσεις μικροσωματιδίων.

Ο φακός καλύπτει αρκετά σε εξωτερικό περιβάλλον, και δεν κουράζει ακόμα και μετά από πολύωρη χρήση. Κουράζει όμως σε πολύ  έντονο  φωτισμό, π.χ. μεγάλη αντηλιά, και  δημιουργεί στον χρήστη την αίσθηση ανάγκης μιας πιο σκούρας απόχρωσης. Σε κλειστό χώρο, δίνουμε τα εύσημα, ακόμα και με φωτισμό λαμπτήρων, όπου δεν ενοχλεί η χρήση του σε οιαδήποτε εργασία.

Πολύ ανθεκτικός σε κρούσεις και πτώσεις, προστατεύει άψογα τα μάτια από εξωγενείς παράγοντες, ναι μεν συγκρατεί ως ένα βαθμό τη σκόνη από τα μάτια εν ώρα εργασίας αλλά η μεμβράνη Sightgard παρουσίασε εκδορές σαν ξεφλούδισμα στην εξωτερική πλευρά του φακού. Μερικά από αυτά τα ξεφλουδίσματα είναι ορατά στο χρήστη όταν τα φοράει ενώ δεν μείναμε καθόλου ευχαριστημένοι με την αντιθαμπωτική προστασία που υποστηρίζει η εταιρία. Ακόμα και με την απλή δοκιμή των χνώτων ,ο φακός αργεί αρκετά δευτερόλεπτα να ξεθαμπώσει, και από την εσωτερική και από την εξωτερική πλευρά του.

Drager X-Pect 8351 Meteor Sport

Η Dräger πρωτοεμφανίστηκε το 1889 στο  Lübeck  της Γερμανίας, και αρχικά ονομαζόταν Dräger & GERLING, λόγων των ιδρυτών της Heinrich Dräger και Carl Adolf Gerling. Πρώτο προϊόν που παρουσίασε η εταιρία, ήταν μια βαλβίδα συμπίεσης του διοξειδίου του άνθρακα στις εμφιαλώσεις  των μεταλλικών βαρελιών για μπύρες.

Το μοντέλο μας ακούει στο όνομα  X-Pect 8351 Meteor Sport. Με πολύ μοντέρνα και όμορφη σχεδίαση, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα και αυτό,  από ένα ακριβό γυαλί καθημερινής χρήσης. Με μια διχρωμία μαύρου και κόκκινου, σίγουρα δεν περνά απαρατήρητο σαν γυαλί, και έχει έναν αθλητικό χαρακτήρα. Στη συσκευασία του έρχεται με μια υφασμάτινη θήκη προστασίας.

Οι φακοί του  X-pect 8351 είναι χρώματος σκούρου  γκρι, με οπτική κλάση 1 , διαθέτουν αντί-UV  προστασία κατά 100% στις υπεριώδεις ακτινοβολίες, καθώς και μια  ειδική οξική επίστρωση ,που  παρέχει αντιχαρακτική και αντιθαμβωτική προστασία . Η ενίσχυση κλάσης “Τ” των φακών αυξάνει την αντοχή τους σε χτυπήματα απο κρούσεις σωματιδίων με ταχύτητα έως και 45 m/sec.

Προδιαγραφές

Τύπος φακού : Πολυανθρακικός

Χρώμα φακού : Σκούρο γκρί

Προστασία UV : 100%

Μεμβράνη φακού : Αντιθαμβωτική & αντιχαρακτική

Οπτική κλάση φακού : Κλάση 1 (κορυφαία για συνεχή χρήση)

Προστασία απο κρούσεις : 45 m/s τύπου F

Πιστοποίηση φακού : 5-2,5 1 FT CE

Τύπος σκελετού : Πολυανθρακικός σε μαύρο με κόκκινο χρώμα

Βραχίονες : Ενισχυμένα άκρα με επικάλυψη καουτσούκ

Επιρρήνια : Καοτσούκ

Πιστοποιήσεις : EN 166-FT CE

Εγγύηση : Εγγύηση κατασκευαστή ενός (1) έτους

Δοκιμάζοντας το X-pect 8351 μείναμε πολύ ευχαριστημένοι. Μοντέρνα σχεδίαση, όμορφος χρωματισμός και πολύ καλή ποιότητα. Ο σκελετός είναι ελαφρύς  από πολυανθρακικό υλικό, κλειστός από την κάτω πλευρά των φακών, και δεν κουράζει μετά από πολύωρη χρήση. Αποτελείται από τρία μέρη, τον ενιαίο σκελετό σε μαύρο χρώμα, μονής γέφυρας που καταλήγει στα επιρρήνια και δύο υπομάσκες κόκκινου χρώματος που εσωκλείουν τους φακούς. Οι βραχίονες εφάπτουν απευθείας στο σκελετό δίχως αρθρώσεις, ενώ με το κυρτό και μοντέρνο σχεδιασμό τους αγκαλιάζουν το κεφάλι , δίχως όμως να φέρουν πόνο στα πλάγια μετά από την χρήση τους.

Τολμούμε να πούμε πως λατρέψαμε την εργονομία των βραχιόνων, και τον σχεδιασμό τους αλλά και τα ενισχυμένα άκρα τους με επικάλυψη καουτσούκ που δεν επιβαρύνουν διόλου τα αυτιά. Οι βραχίονες επίσης  δίνουν μια αίσθηση στιβαρότητας και ασφάλειας στη σύνδεση τους με το σκελετό. Τα επιρρήνια είναι κολλητά στο σκελετό, κατασκευασμένα από καουτσούκ, εφαρμόζουν πολύ καλά σε πολλούς τύπους προσώπων και δεν αφήνουν να γλιστρήσει το γυαλί ακόμα και με ιδρώτα. Μικρή παραφωνία στα επιρρήνια , η όψη της κόλλας στη βάση τους με το σκελετό, δίνει μια εικόνα φτηνής κατασκευής σε αυτό το σημείο.

Στις δοκιμές μας με πτώσεις και πέταγμα πάνω σε διάφορα αντικείμενα,  δεν παρουσιάστηκαν εκδορές στο σκελετό παρόλη τη διχρωμία του. Αρκετά ανθεκτικό μοντέλο, με πολύ extreme αθλητική γραμμή, δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από ένα ακριβό γυαλί καθημερινής χρήσης, εντούτοις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί  για πολύωρη χρήση εργασίας και δραστηριοτήτων.

Εστιάζοντας πάλι στους φακούς, είναι κατασκευασμένοι από πολυανθρακικό υλικό και καλύπτουν πολύ καλές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις. Προστατεύουν τα μάτια από υπεριώδεις ακτινοβολίες μέχρι 100%, διαθέτουν αντιθαμπωτική και αντιχαρακτική προστασία με μεβράνη, και η εταιρία ισχυρίζεται πως έχουν αυξημένη ανθεκτικότητα σε χτυπήματα απο κρούσεις μικροσωματιδίων ακόμη και σε ακραίες θερμοκρασίες (-5oC έως 55oC).  Να τονίσουμε εδώ πως στο X-pect 8351, η προστασία από κρούσεις  είναι  45 m/s τύπου F, ενώ του Rainbow Mirror είναι  198m/s, εξού και τα στρατιωτικά πρότυπα του τελευταίου. Τέλος, μπορούμε να πούμε πως η αντιθαμπωτική μεμβράνη, κάνει ότι υπόσχεται, αφού οι φακοί δεν θαμπώνουν με τίποτα, ακόμα και με συνεχή χρήση χνώτων.

Σε εξωτερικούς χώρους ακόμα και μεγάλη αντηλιά το X-pect 8351 μας άφησε άφωνους με το σκούρο γκρί φακό του. Ξεκούραστο και άνετο ακόμα και μετά από πολύωρη χρήση, δεν διαμαρτυρηθήκαμε καθόλου για οποιαδήποτε εργασία σε εξωτερικό περιβάλλον. Τα σκούρα ήλθαν όμως σε κλειστό χώρο, όπου εκεί δυσκολευτήκαμε πολύ και αναγκαστήκαμε να τα βγάζουμε συνεχώς. Μια περίεργη αίσθηση περιορισμού του οπτικού πεδίου επίσης δίνει και ο σκελετός  πρώτιστα  στο κάτω μέρος,  από τη μύτη και κάτω, καθώς  επίσης  και εκ του συνόλου το πλαίσιο γύρω από τους φακούς, δημιουργώντας ένα περιορισμό οπτικά. Επίσης αρκετά έντονα διακρίνονται στην όραση οι προδιαγραφές των φακών,  που είναι χαραγμένες πάνω τους.

Το σίγουρο είναι ότι μιλούμε για δύο μοντέλα γυαλιών προστασίας, με πολύ υψηλές προδιαγραφές και πιστοποιήσεις. Με μοντέρνα σχεδίαση, νεανικό στυλ και κομψή εμφάνιση, στέκονται επάξια στη κατηγορία ενός καθημερινού γυαλιού, που παράλληλα δίνει μια εγγυημένη προστασία στους οφθαλμούς, ακόμα κάτω και από αντίξοες συνθήκες και εργασίες. Προερχόμενα και τα δυο μοντέλα, από εταιρίες κολοσσούς στο χώρο τους, παντρεύουν την ασφάλεια με το design, και την εργονομία με την οικονομική ελκυστικότητα. Η  επιλογή ενός γυαλιού είναι καθαρά προσωπική άποψη, και πιστεύουμε ότι ανάλογα με τις ανάγκες που χρήζει ο κάθε αγοραστής, η επιλογή αυτών των μοντέλων θα τον καλύψει σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό.

Αξιολόγηση & ρεπορτάζ για το Fire.gr, Συμεών Μπανός

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.