Όταν η θαλπωρή γίνεται τραγωδία

 

1/2/2012

Δημοσιεύοντας το παρακάτω στην τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα www.prn.gr πίστευα ότι απευθυνόμουνα σε καθημερινούς μη υποψιασμένους για τους κινδύνους ανθρώπους της περιοχής αλλά μέρα με τη μέρα διαισθάνομαι ότι είναι χρήσιμη πληροφόρηση σε μεγαλύτερο κοινό και σας καλώ να το κάνετε. Η χρήση του τζακιού έγινε από διασκεδαστική, το φετινό χειμώνα, ουσιαστική, μαζί της όμως έφερε στην επιφάνεια και προβλήματα.

Προβλήματα κατασκευαστικά και κυρίως προβλήματα χρήσης από ανθρώπους της πόλης. Τι εννοώ; Ένα – ένα.

Το τζάκι στα σπίτια μας μπήκε σαν διακοσμητικό, περισσότερο, στοιχείο παρά για την ουσιαστική θέρμανση του χώρου, με την πάροδο των ετών εμφανίστηκαν βεβαίως και άλλου τύπου προηγμένης τεχνολογίας τζάκια με πολλές δυνατότητες.


Αυτά τα πρώτα τζάκια είναι «μουράτα» μεν αλλά και «μη μου άπτου» δηλαδή είναι φτιαγμένα από υλικά που δεν αντέχουν συνεχή χρήση με υψηλές θερμοκρασίες, δεν είναι δυσφήμηση κανενός κατασκευαστή απλά οι προδιαγραφές τους είναι διαφορετικές και το γνωρίζετε πολύ καλά.
Η καύση υλικού όπως το ξύλο παράγει, στάχτη, δεν μας απασχολεί, αλλά μας απασχολεί ο καπνός που γλύφει το θόλο και στη συνέχεια την καμινάδα μέχρι να φύγει στην ατμόσφαιρα. Αυτό το «μαύρισμα» είναι στερεοποιημένα υγρά και αέρια υπολείμματα ατελούς καύσης. Αποτέλεσμα ακίνδυνο: η διάμετρος της καμινάδας με τη χρήση να μειώνεται και ο καπνός μη μπορώντας να βρει διέξοδο από την καμινάδα να απλώνεται στο χώρο μας λίγο μαύρισμα τοίχων, θα το έλεγα ρουστίκ διακόσμηση, καλός εξαερισμός και τέλος.

Ένας νέος όρος μπαίνει στη ζωή μας «ΚΡΕΟΖΟΤΟ»

Το πρώτο στάδιο επικαθήμενης κάπνας είναι η σκόνη που συνήθως ονομάζουμε καπνιά.

Το δεύτερο στάδιο μετατρέπει την καπνιά σε χοντρούς κόκκους με πόρους (ΕΥΦΛΕΚΤΟ).

Το τρίτο στάδιο μετατρέπει τους κόκκους σε μια σκληρή υαλώδη επιφάνεια (ΛΙΑΝ ΕΥΦΛΕΚΤΟ).

Το πέρασμα από το ένα στάδιο στο άλλο γίνεται λόγω των εναλλαγών στη θερμοκρασία των υλικών του τζακιού. Όταν έχουμε φτάσει στο 2ο και το 3ο στάδιο δυστυχώς η ανάφλεξη της καμινάδας είναι θέμα χρόνου..

Όταν το τζάκι είναι αναμμένο οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται φτάνουν και τους 1500 C Κελσίου, θερμοκρασίες που αποδυναμώνουν τα υλικά της καμινάδας. Η ανάφλεξη του κρεόζοτου είναι βίαιη, εκρηκτική, με αποτέλεσμα να διαλύουν τη όλη δομή, με κοστοβόρα αποτελέσματα και δεν είναι οι εποχές κατάλληλες.

Πως αντιμετωπίζουμε τη κατάσταση;

1. Παράγοντας όσο το δυνατόν λιγότερο καπνό.
Δηλαδή όταν δεν χρησιμοποιούμε φρέσκα ξύλα και ξύλα πλούσια σε ρετσίνι όπως πεύκο και κυπαρίσσι και αποφεύγουμε το συχνό ψήσιμο.

2. Χρησιμοποιώντας συχνά ορυκτούς καταλύτες οι οποίοι φουσκώνουν το κρεόζοτο και το κάνουν σαθρό, έτοιμο να αφαιρεθεί στον επόμενο καθαρισμό. Θεωρητικά πρέπει να γίνεται χρήση ορυκτών καταλυτών κάθε 15 μέρες.

3. Καθαρισμός της καμινάδας από εξειδικευμένο συνεργείο.
Το πόσο συχνά δεν μπορούμε να το καθορίσουμε με ακρίβεια διότι οι παράγοντες είναι πολλοί και διαφορετικοί μεταξύ τους. Θα έλεγα ότι τα 3 χρόνια ή/και οι 3 τόνοι ξύλα είναι οριακές καταστάσεις.

4. Οι μαγγανείες καταστρέφουν δεν τις αναφέρω καν γιατί οι «εξυπνόπουλοι» είναι πολλοί.

Οι πυροσβέστες είναι εξαιρετική παρέα μεν αλλά θέλω να είναι αχρείαστοι, λυπούνται πραγματικά όταν πρέπει να επέμβουν σε τέτοια συμβάντα που καταστρέφουν περιουσίες και δεν είναι όπως καταλαβαίνετε τυχαία.

Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.