Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Υόρκης (F.D.N.Y)

 

28/4/2012

F. D. N. Y. 4 γράμματα κάτω από τα οποία ίσως όλοι θα θέλαμε να υπηρετήσουμε
Οργανωμένη πυροσβεστική υπηρεσία δημιουργείται στη Νέα Υόρκη το 1648 όταν εγκρίθηκε το πρώτο πυροσβεστικό διάταγμα από τον ολλανδικό οικισμό του Νέου Άμστερνταμ. Επιβάλλοντα πρόστιμα για τις βρώμικες καμινάδες αλλά και δίνουν χρήματα για να αγοραστούν άγκιστρα, κουβάδες και κλίμακες. Παράλληλα συστήνεται παρατηρητήριο – πυροφυλάκιο με οκτώ φύλακες και απαιτείται κάθε άνδρας κάτοικος να κάνει βάρδια.
Αργότερα δημιουργήθηκε μια ομάδα εξοπλισμένη με άγκιστρα, κουβάδες και σκάλες οι Prowlers τους οποίους ονόμαζαν και βάρδια κουδουνίστρα, οι οποίοι περιπολούσαν στη πόλη από τις 21.00 έως τα ξημερώματα.

Με καλλίτερη οργάνωση αργότερα, το 1658, δημιουργούνται αμάδες η κάθε μία από τις οποίες διέθετε 250 δερμάτινους κουβάδες που κατασκεύαζαν οι ολλανδοί υποδηματοποιοί της περιοχής.Κάπως έτσι αρχίζει η ιστορία. Επτά χρόνια αργότερα το 1664 η αποικία γίνεται αγγλική και μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.
Θα πρέπει να περάσουν 74 χρόνια ώστε το 1731 να ιδρυθούν πρώτες πυροσβεστικές μονάδες. Δύο χειροκίνητες αντλίες που μεταφέρθηκαν από το μακρινό Λονδίνο είναι ο πρώτος πυροσβεστικός εξοπλισμός της αποικίας. Τα ονόματά τους «Engine Company 1» και «Engine Company 2». Κάθε ικανός σωματικά πολίτης ήταν υποχρεωμένος να ανταποκριθεί στο συναγερμό και να εκτελέσει τα καθήκοντά του κάτω από τις εντολές Αντιδημάρχου.

Αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα μιας συνεχώς αναπτυσσόμενης αποικίας η Γενική Συνέλευση ιδρύει το εθελοντικό Fire Department of the City of New York το Δεκέμβριο του 1737.
Ικανοί, Διακριτικοί, Νηφάλιοι, Επιμελείς, Εργατικοί και πάντα σε Ετοιμότητα άνδρες ήταν οι πρώτοι Πυροσβέστες για να εκτελέσουν το καθήκον τους μέρα και νύκτα.
Η εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζει να προστατεύει τη ζωή και την περιουσία των κατοίκων της πόλης μέχρι το τέλος του Εμφυλίου (1861 – 1865) όταν δημιουργείται το αμειβόμενο Μητροπολιτικό Πυροσβεστικό Σώμα. Η αλλαγή αυτή δημιουργεί πικρίες, βιαιότητες ακόμα και σκληρές πολιτικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα.

Η έλευση των ατμοκίνητων αντλιών σήμανε και το τέλος των Εθελοντών διότι δεν χρειάζονταν χέρια για να αντλήσουν το νερό και για τη μεταφορά των αντλιών χρησιμοποιούνται άλογα.

Στην αρχή η αμειβόμενη Πυροσβεστική Υπηρεσία εξυπηρετούσε τμήμα της Νέας Υόρκης (Μανχάταν). Το 1865 ενώνονται οι πόλεις του Μπρούκλιν και της Νέας Υόρκης για να δημιουργήσουν Μητροπολιτικό Διαμέρισμα, πλέον η Πυροσβεστική Υπηρεσία επανδρώνεται από 13 αξιωματικούς και 552 Υπαξιωματικούς και πυροσβέστες. Δουλεύουν δε νυχθημερόν με 3 ώρες διάλειμμα για φαγητό και μία μέρα ρεπό το μήνα. Η αμοιβή τους είναι ανάλογη με το βαθμό τους. Ο κανονισμός εργασίας ήταν και αυτός ιδιαίτερα σκληρός.

Οι ιδιαίτερα απογοητευμένοι εθελοντές πυροσβέστες, αποδέχονται την απόφαση και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μέχρι να αντικατασταθούν από αμειβόμενο προσωπικό. Πάντως υπήρξε νομοθετική μέριμνα προτεραιότητας στις προσλήψεις για τους εθελοντές.
Εξ αιτίας μεγάλων πυρκαγιών, με συνέπεια την αύξηση των ασφαλίστρων, το 1866 ο Στρατηγός Alexander Schaler αναδιοργανώνει την Υπηρεσία και με στρατιωτική πειθαρχία και πλήρη αξιοποίηση του δυναμικού της μειώνει αισθητά τις απώλειες από τις πυρκαγιές.

Το 1870 θεσμοθετείται αξιοκρατικό σύστημα προαγωγής του προσωπικού.
Το 1874 Γουέσττσεστερ Κάουντι (αργότερα ονομάστηκε το Bronx) δημιουργεί αμειβόμενες υπηρεσίες πυρόσβεσης και ενσωματώνει σταδιακά τους εθελοντές. Η τελευταία εθελοντική μονάδα διαλύεται τελικά το 1928.

Το 1887 ενώνονται με τη Νέα Υόρκη και οι περιοχές που σήμερα γνωρίζουμε σαν «δήμο» του Queens. Πάλι οι εθελοντές αντικαθίστανται από αμειβόμενες υπηρεσίες και μέχρι το 1929 πλέον ο «δήμος» προστατεύεται από τις υπηρεσίες της Νέας Υόρκης.Σειρά έχει το Ρίτσμοντ να ενωθεί το 1898 όπου παραμένουν οι εθελοντικές οι υπηρεσίες, υπό επίβλεψη, μέχρι το 1905 όταν ιδρύεται η πρώτη αμειβόμενη υπηρεσία στη συνέχεια δημιουργούνται και άλλες το 1915, το 1928 το 1932 και το 1937 όταν πλην δύο έχουν διαλυθεί όλες οι εθελοντικές υπηρεσίες. Αυτές οι δύο εθελοντικές υπηρεσίες δραστηριοποιούνται ακόμα και σήμερα.

Η πρωτοχρονιά του 1898 είναι η αρχή της ενοποίησης των διαφόρων περιοχών της πόλης και η αρχή μιας νέας εποχής για την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όλα τα τμήματα και όλες οι δυνάμεις τίθενται υπό την ενιαία διοίκηση του πρώτου Επιτρόπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
Αυτή η συγχώνευση φέρνει και πολλές αλλαγές πραγματοποιείται εγκατάσταση συστημάτων υψηλής πίεσης, μηχανοκίνηση του στόλου, δημιουργείται θαλάσσιος στόλος, βελτιώνονται οι συνθήκες εργασίας και αξιοποιούνται οι ραδιοεπικοινωνίες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης σήμερα είναι η δεύτερη πολυπληθέστερη πυροσβεστική υπηρεσία στο κόσμο μετά από αυτή του Τόκυο και προστατεύει 8.000.000 ανθρώπους και τις περιουσίες τους σε μία έκταση 829 Km2 περίπου. Η Υπηρεσία εποπτεύεται τον Fire Commissioner που ορίζει ο Δήμαρχος. Οι δυνάμεις διοικούνται από τον Αρχηγό της Υπηρεσίας και αποτελούνται από περισσότερους από 11.400 αξιωματικούς και πυροσβέστες καθώς και 2.800 Εξειδικευμένους Παροχής Προνοσοκομειακής Φροντίδας, Παραϊατρικούς, Επόπτες της Υπηρεσίας Παροχής Επείγουσας Βοήθειας και 1.200 πολιτικούς υπαλλήλους.

Μετάφραση – προσαρμογή για το Fire & Rescue News

Χ. Ζαφειρίου

Πηγή: www.nyc.gov


Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.