Ασθενοφόρα και Ε.Κ.Α.Β

 

Του Νίκου Ευαγγέλου

Το κείμενο που ακολουθεί έχει σαν σκοπό να παρουσιάσει κάποια από τα οχήματα του EKAB. Δεν θα αναφερθούμε σε τεχνικές λεπτομέρειες αλλά στο είδος της χρήσης του κάθε οχήματος καθώς και στο βασικό τους εξοπλισμό.

CITROEN JUMPER Απλό Ασθενοφόρο

Πρόκειται για το βασικό ασθενοφόρο του EKAB. Είναι τα λεγόμενα απλά ασθενοφόρα. Υπάρχουν δύο τύποι. Τα απλά και τα 4Χ4. Τα περισσότερα στην Αθήνα είναι απλά εν αντιθέσει με την επαρχία που τα περισσότερα είναι 4Χ4. Εξωτερικά το χρώμα τους είναι το κίτρινο και διαθέτουν μια πορτοκαλί γραμμή περιμετρικά (όλα τα κρατικά οχήματα υποχρεωτικά πρέπει να φέρουν μια γραμμή περιμετρικά). Σε αντίθεση με τις κινητές μονάδες, φέρουν μόνο μια γραμμή. Οι κινητές μονάδες φέρουν και δεύτερη στην οροφή, σημείο και το οποίο κάνει δυνατή την αναγνώριση από απόσταση (αν πρόκειται για απλό ή μονάδα).
Στο εμπρός μέρος και πάνω δεξιά φέρουν κωδικό που αποτελείται από το γράμμα Α και έναν αριθμό. Το Α αναφέρεται στην Αθήνα , σε άλλες πόλεις υπάρχει αντίστοιχο γράμμα. (Μυτιλήνη -Μ κλπ). Ο αριθμός είναι απλά απογραφικός και διακριτικό για τους πολίτες. ΔΕΝ αντιστοιχεί απαραίτητα στον κωδικό του ασθενοφόρου. Αντιστοιχεί μόνο στα ασθενοφόρα του Α ασυρμάτου . Aρα από το Α-1 έως και το Α-44 οι αριθμοί ταυτίζονται με τα αντίστοιχα ασθενοφόρα. (αυτά είναι και τα ασθενοφόρα του Α ασυρμάτου). Από εκεί και πέρα αρχίζουν τα ασθενοφόρα του Β ασυρμάτου και οι αριθμοί είναι απλά απογραφικοί. Ο ίδιος κωδικός υπάρχει και στην πίσω πλευρά πάνω στη δεξιά πόρτα.


ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ

Τα απλά ασθενοφόρα διαθέτουν το παρακάτω εξοπλισμό. Φορείο, πτυσσόμενη καρέκλα μεταφοράς ασθενούς, κοίλο διαιρούμενο φορείο (φαράσι), σανίδα ακινητοποίησης , ημιαυτόματο εξωτερικό απινιδωτή, AMBU, συσκευή αναρρόφησης , φορητή συσκευή αναρρόφησης , στρώμα πολυτραυματία, φιάλες οξυγόνου (2-3), φορητή φιάλη οξυγόνου (1-2), ψυγείο, εφεδρικό πτυσσόμενο φορείο, βαλίτσα Α΄ Βοηθειών, σακίδιο ώμου Α΄ Βοηθειών, θήκες ορών (στατό),δύο παροχές οξυγόνου.

Στα βασικά υλικά που υπάρχουν στο ασθενοφόρο περιλαμβάνονται κολάρα ακινητοποίησης , στοματοφαρυγγικοί αγωγοί, ρινικές μάσκες οξυγόνου (γυαλάκια), μάσκες VENTURI , γάζες διαφόρων τύπων, ισοθερμικές κουβέρτες, ξηρός πάγος, κλιπ τοκετού, σωλήνες αναρρόφησης, ιμάντες πρόσδεσης, οροί και συσκευές ορού, φλεβοκαθετήρες, υγρά απολύμανσης αντικειμένων καθώς και διάφορα υγρά για περιποίηση τραυμάτων (οξυζενέ,κλπ).

Τα απλά ασθενοφόρα διαθέτουν ασύρματο TETRA καθώς και ασύρματο VHF. Επίσης διαθέτουν τρεις τύπους σειρήνας, προβολέα έρευνας του οποίου ο χειρισμός γίνεται από τη καμπίνα του οδηγού, προβολείς φόρτωσης στο πίσω μέρος.

CITROEN JUMPER Κινητή Μονάδα

Οι κινητές μονάδες είναι ίδιου τύπου με τα απλά ασθενοφόρα. Διακρίνονται εξωτερικά από τα απλά ασθενοφόρα από τη δεύτερη πορτοκαλί γραμμή καθώς και! από την αναγραφή στις πλευρές των λέξεων ΚΙΝΗΤΗ ΜΟΝΑΔΑ. Οι κινητές μονάδες εκτός από τους δύο διασώστες , επανδρώνονται και από έναν ιατρό. Εκτός από τον κοινό εξοπλισμό με τα απλά, οι μονάδες περιέχουν επιπλέον και τα εξής:
Γιλέκο απεγκλωβισμού, παλμικό οξύμετρο, απινιδωτή (όχι ημιαυτόματο) με monitor παρακολούθησης καρδιακής λειτουργίας, αναπνευστήρα, πιεσόμετρο, σετ διασωλήνωσης (λαρυγγοσκόπιο , λάμες διαφόρων μεγεθών, τραχειοσωλήνες), πληθώρα φαρμάκων και υλικών για ιατρικές πράξεις (λαβίδες κλπ).

Το φορείο στις μονάδες είναι ηλεκτρικό , σε αντίθεση με τα απλά. Υπάρχουν μικρές διαφορές στους φάρους, στις σειρήνες και όπως είναι λογικό στη διαρρύθμιση του χώρου λόγω της πληθώρας των υλικών που υπάρχουν.

ΤΜΗΜΑ Ε.Τ.Ι.Κ. (Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών)

Κινητό Συντονιστικό Κέντρο

Το Κινητό Συντονιστικό Κέντρο έχει ως σκοπό την αυτόνομη λειτουργία κάποιου αριθμού ασθενοφόρων τα οποία έχουν μεταβεί σε μαζική καταστροφή (πχ. Γραμματικό στη πτώση του αεροσκάφους) ή σε αποστολή εκτός Ελλάδος (πχ σεισμοί σε γειτονικές χώρες). Υπάρχουν δύο κινητά συντονιστικά κέντρα, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Διαθέτουν τηλεφωνικές γραμμές (δορυφορικές), ασυρμάτους και υπολογιστές για τον συντονισμό των σταθμών οι οποίοι δρουν σε συγκεκριμένο συμβάν, χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή του κεντρικού συντονιστικού κέντρου.. Τα οχήματα αυτά είναι 4Χ4.

ΟΧΗΜΑΤΑ Ε.Τ.Ι.Κ.

Τα οχήματα της Ε.Τ.Ι.Κ. έχουν ως σκοπό τη μεταφορά σε ένα συμβάν μαζικής καταστροφής υλικών που θα χρειαστούν για την αντιμετώπιση του. Μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες ορών (π.χ. σε αεροπορικό δυστύχημα με πολλούς επιζώντες οι οροί που διαθέτουν τα απλά ασθενοφόρα και οι κινητές μονάδες δεν επαρκούν), σάκους νεκρών, ταινίες διαλογής – TRIAGE και γενικά ότι υλικό χρειαστεί ανάλογα με τη φύση του ατυχήματος (τροχαίο-κολάρα κ.ο.κ). Επίσης μεταφέρουν και υλικά προστασίας των διασωστών όπως κράνη, φακούς, μάσκες και στολές ΡΒΧ απειλών. Στην Αθηνά δρουν δυο οχήματα Ε.Τ.Ι.Κ. αυτή τη στιγμή. Και αυτά τα οχήματα είναι 4Χ4. Στο εμπρόσθιο μέρος αναγράφουν (όπως και στο συντονιστικό κέντρο) ανεστραμμένο EKAB RESCUE σε αντίθεση με τα απλά και τις μονάδες που αναγράφουν AMBULANCE. Τέλος διαθέτουν άλλο τύπο φάρων και σειρήνων.


ΟΜΑΔΑ Μ

Μηχανές

Πρόκειται για την ομάδα του EKAB η οποία δρα με μηχανές και με μικρά οχήματα (τύπου SMART). Διαθέτει μηχανές μεγάλου κυβισμού που επανδρώνονται από έναν διασώστη και έναν ιατρό. Η μηχανή διαθέτει απινιδωτή , σετ διασωλήνωσης , φάρμακα και άλλα υλικά. Σκοπός της είναι η γρήγορη πρόσβαση σε περιοχές που ένα απλό ασθενοφόρο με δυσκολία προσεγγίζει (λόγω κίνησης ή μικρών δρόμων) και η παροχή άμεσης ιατρικής βοήθειας έως την άφιξη ασθενοφόρου που θα μεταφέρει τον πάσχοντα.
Με τη παραλαβή του ασθενούς – τραυματία ο ιατρός μεταβαίνει στο ασθενοφόρο με τον εξοπλισμό του (το οποίο στην ουσία μετατρέπεται σε κινητή μονάδα) και η μηχανή προπορεύεται του ασθενοφόρου ως προπομπός (σε περιπτώσεις που η κατάσταση του θύματος επιβάλει τη συνοδεία του ιατρού ). Σημαντική προσφορά των μηχανών πέρα από την παροχή βοήθειας είναι και η ενημέρωση του κέντρου για την έκταση του συμβάντος έτσι ώστε να αποσταλεί ο κατάλληλος αριθμός και τύπος ασθενοφόρων (μαζικό ατύχημα π.χ. στη Πλάκα).Αυτή τη στιγμή στην Αθηνά δρουν 4 μηχανές. Μία στο ιστορικό κέντρο, μια στη περιοχή του σταθμού Λαρίσης , μια στο Πειραιά και μια στα βόρεια προάστια.. Για τις μηχανές θα ακολουθήσει εκτενέστερο άρθρο με φωτογραφίες.

ΟΧΗΜΑΤΑ SMART

Στην ομάδα Μ ανήκουν και τα οχήματα SMART. Επανδρώνονται με έναν διασώστη και έναν ιατρό. Ο σκοπός τους είναι ίδιος με των μηχανών, η διαφοροποίηση έγκειται στη περιοχή στην οποία δρουν. Τους καλοκαιρινούς μήνες καλύπτουν περιοχές με έντονη προσέλευση ανθρώπων όπως οι παραλίες. Ένα smart καλύπτει την παραλιακή (Γλυφάδα, Βούλα κλπ ) και το δεύτερο τις παραλιακές περιοχές των Μεσογείων (Ν. Μάκρη, Ραφήνα κλπ). Η φύση των περιστατικών (πνιγμοί ως επί των πλείστων αλλά και τροχαία) καθώς και η απόσταση από τα νοσοκομεία, καθιστούν απαραίτητη την γρήγορη πρόσβαση ιατρικής βοήθειας έως ότου αφιχθεί ασθενοφόρο.

Τα smart διαθέτουν και αυτά εξοπλισμό όπως απινιδωτή, κολάρα, σετ διασωλήνωσης και διάφορα άλλα υλικά και φάρμακα που χρειάζονται για να σταθεροποιηθεί ένας πάσχων συνάνθρωπος μας, μέχρι τη μεταφορά του σε νοσοκομείο. Κατά τους χειμερινούς μήνες καλύπτουν τομείς ανάλογα με τις ανάγκες και των καιρικές συνθήκες (σε περιπτώσεις έντονης κακοκαιρίας που η έξοδος των μηχανών είναι δύσκολη , τη θέση τους παίρνουν τα smart).
Στην Αθήνα δρουν δύο οχήματα smart.

CITROEN SAXO

Το όχημα αυτό έχει παρόμοια δράση με τα smart και έχει ως τομέα δράσης τη περιοχή της Καλλιθέας και των γύρω περιοχών. Διαθέτει ίδιο εξοπλισμό με τα οχήματα smart.

ΜΟΝΑΔΕΣ ΝΕΟΓΝΩΝ

Στην Αθήνα υπάρχουν δυο κινητές μονάδες νεογνών. Η μία έχει ως έδρα το νοσοκομείο παίδων Αγία Σοφία και η άλλη τη κεντρική υπηρεσία του EKAB. Έχουν ως αντικείμενο τις διακομιδές νεογνών από ιδιωτικά μαιευτήρια προς τα νοσοκομεία παίδων καθώς και προς τις μονάδες προώρων των δημοσίων μαιευτηρίων. Επίσης μεταβαίνουν σε επείγοντα περιστατικά νεογνών και σε περιπτώσεις που υπάρχει γέννηση εκτός μαιευτηρίου και το νεογνό χρήζει μεταφοράς σε μονάδα νεογνών δημοσίου νοσοκομείου.
Είναι μάρκας MERCEDES και στον εξοπλισμό τους διαθέτουν φορείο με θερμοκοιτίδα. Επανδρώνονται από δύο διασώστες και έναν ιατρό. Τα οχήματα αυτά έχουν δοθεί προς χρήση στο EKAB από το σύλλογο Το χαμόγελο του παιδιού.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΟΧΗΜΑΤΑ

Ασθενοφόρα μάρκας VW του κλιμακίου του EKAB στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τώρα χρησιμοποιούνται από τις τεχνικές υπηρεσίες του EKAB.

Κινητή μονάδα μάρκας MERCEDES SPRIDER. Είναι οι παλιές μονάδες του EKAB (λευκές). Χρησιμοποιούνται ακόμα από το EKAB σε περιοχές εκτός Αθήνας ως επί των πλείστων. Στην Αθήνα χρησιμοποιούνται επικουρικά στις εξόδους της πόλης καλύπτοντας τις εθνικές οδούς (Μονάδα Μεγάρων και Σχηματαρίου) κατά τις εξόδους (σαββατοκύριακα και εορτές). Ίδιου τύπου είναι και η μονάδα ΟΚΑΝΑ που έχει ως τομέα την Ομόνοια και αντικείμενο της είναι η παροχή βοήθειας σε τοξικομανείς. Έχει δοθεί προς χρήση από τον ΟΚΑΝΑ (Οργανισμός Καταπολέμησης Ναρκωτικών). Στο EKAB υπάρχουν και άλλοι τύποι ασθενοφόρων παλαιότερων τύπων. Τα παλαιά τύπου ασθενοφόρα παραχωρούνται προς χρήση (αυτά που βρίσκονται σε καλή κατάσταση)σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Τα προηγούμενα ασθενοφόρα από τα CITROEN ήταν τα FORD TRANSIT από τα οποία ελάχιστα χρησιμοποιούνται στο EKAB Αθήνας και αυτά ως οχήματα ιματισμού (μεταφέρουν υλικά σε περιοχές μακριά από τη κεντρική υπηρεσία) προς ανεφοδιασμό των ασθενοφόρων που έχουν μακρινούς τομείς (πχ Πειραιάς). Στην περιφέρεια χρησιμοποιούνται ακόμα ως ασθενοφόρα σε μικρά παραρτήματα του EKAB.


Νίκος Ευαγγέλου
Διασώστης Paramedic

5 Comments

 1.  

  Ωραιο το αρθρο καθως επισης και χρησιμο.Αναζητουσα καιρο τετοιες πληροφοριες και να που λοιπον ηρθε η ωρα που τις βρηκα.Ευχαριστω προσωπικα τον αξιωτιμο κυριο Νικο Ευαγγελου που εδωσε την ευκαιρια σε οσους ενδιαφερονται να μαθουν για το Ε.Κ.Α.Β.Του ευχομαι προσωπικα Καλες Γιορτες, Χρονια Πολλα και Καλη Ανταμωση στους δυσκολους καιρους που ζουμε.Τις ιδιες ευχες εκφραζω και γενικα στο προσωπικο του Ε.Κ.Α.Β(διασωστες,ιατρους ακομα και τηλεφωνητες) διοτι θεωρω πως ειναι μερικα απο τα συμμαντικοτερα επαγγελματα που υπαρχουν.Να ειστε ολοι σας καλα!!!Απο εργαζομενο της Γ.Α.Δ.Α.

 2.  

  Παρακαλω πολυ τον συναδελφο Νικο Ευαγγελου να ανανεωσει το αρθρο και να γραψει σχετικα με τα νεα ασθενοφορα του εκαβ τα mercedes sprinter το 2016.

 3.  

  Μπορεί κάποιος να μου πει γιατί ο μπαμπάς μου διασωληνωμένος στο νοσοκομείο Σπάρτης διακομίστηκε με ένα απλό παμπάλαιο ασθενοφόρο και αφού κατέβασαν τον ασθενή επί μία ώρα προσπαθούσε ο αναισθησιολόγος του νοσοκομείου να φτιάξει υις παροχές και να κάνει ένα απλό ασθενοφόρο μονάδα και φυσικά χωρίς συνοδεία γιατρού .Όλη αυτή την ώρα ο μπαμπάς μου ήταν έξω δτο κρύο χωρίς οξυγόνο πεταμένος γιατί ποιός να νοιαστεί για έναν 85χρονο παππού!!!! Ογιατρός της εντατικής ήταν σαφής “Ο μπαμπάς σου έμεινε χωρίς οξυγόνο και αν δεν ξυπνήσει σε 5 μέρες θσ μείνει φυτό!!!!Γιατί;;;;;;;;Ποιοί είναι αυτοί που αποφάσισαν ότι ο δικός μου μπαμπάς που δούλεψε τόσο σκληρά στη ζωή του μέχρι τώρα δε δικαιούται μια διακομιδή με κινητή μονάδα γιατί δε μας ενημέρωσαν να πάρουμε ιδιωτικό γιατί γέμισαν το σώμα του πληγές στη πλάτη κατα τη μεταφορά του σε μονάδα!!!!!Έχετε μπει συνοδός σε ασθενοφόρο πίσω δίπλα σε ασθενή;Μετέφερα το μπαμπά από Κύθηρα Σπάρτη συνοδεία γιατρού η γιατρός ήτα μποροστά με τον οδηγό και εγώ έπρεπε να συγκρατώ το μπαμπά γιατί νόμιζες ότι είσαι σε καρότσα τρακτέρ και μ αυτό το τρόπο μεραφέρανε διασωληνωμένο ασθενή.Κύριε Πολάκη όλα καλά Ζήτω το ΕΣΥ όπως το καταντήατε!!!!!Αυτό το ΕΣΥ οραματίστηκε ο Γεννηματάς!!!!!!!Δε θα μείνω όμως μόνο στα λόγα θα αποδοθούν ευθύνες σε όλους καιότι αβαλογεί στο ΚΑΘΕΝΑ

 4.  

  Μεταφεραν και μενα στο ελενα με αυτο το.τρακτερ χωρις θρση ασθενη με αιμοραγεια και κσταγμα συη μεση θα τους κσνω μυνηση εχω 22πιεση .απο αυτους τους απανθρωπους του συστηματος με λενε τρελη ειχε μονλ ενα παλιο κρεβατι..και π

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.