Σκόρπιες γνώσεις πυροσβεστικής ιστορίας

 

18/4/2012

Η ιστορία οργανωμένης αντιμετώπισης – καταπολέμησης πυρκαγιών αναφέρεται τουλάχιστον από την Αρχαία Αίγυπτο, άλλοι αναφέρουν και παλαιότερες Βιβλικές πηγές, παραμένει όμως άγνωστο αν το έκαναν κατ επάγγελμα ή όχι. Η πρώτη Ρωμαϊκή Πυροσβεστική Μονάδα, για την οποία υπάρχουν δεδομένα, δημιουργήθηκε από τον Marcus Licinius Crassus, γόνο πλούσιας οικογένειας, περί το 115 π.Χ. και από τη δραστηριότητα αυτή απέκτησε πολλά χρήματα, κατά τον Πλούταρχο δε «…φωτιά και λεηλασία…».
Εκμεταλλευόμενος το κενό ύπαρξης πυροσβεστικής υπηρεσίας στη Ρώμη δημιούργησε μια μονάδα 500 δυνατών ανδρών οι οποίοι τρέχανε στα φλεγόμενα κτίρια με την πρώτη κραυγή αλλά δεν έκαναν τίποτα μέχρι να υπάρξει συνεννόηση για το «τίμημα» το οποίον αν δεν ήταν ικανοποιητικό απλά άφηναν το κτίσμα να καταστραφεί και στη συνέχεια το αγόραζε «έναντι πινακίου φακής».

Αυτή την αρχική ιδέα εκμεταλλεύτηκε ο Αύγουστος (πιθανώς το 6 μ.Χ.) και οργανώνει μονάδες με κουβάδες και αντλίες, αλλά και βαλλίστρες ώστε να γκρεμίζουν κτίρια για να μην μεταδοθεί πάρα πέρα η φωτιά. Οι μονάδες αυτές περιπολούσαν στους δρόμους όχι μόνο σαν πυρασφάλεια αλλά τελικά και σαν αστυνομική δύναμη. Η κάθε πυροσβεστική μονάδα αποτελείτο από 100 άνδρες έτοιμους για δράση.Firefighters Microcosm edited

Με την εκδήλωση πήγαιναν στη πλησιέστερη πηγή υδροληψίας και έμπαιναν ο ένας δίπλα στον άλλο και το νερό με κουβάδες έφτανε μέχρι τη φωτιά. Οι φωτιές στη Ρώμη ήταν πολλές και σημαντικές με πιο καταστροφική αυτή της 19ης Ιουλίου 64 μ.Χ. που κατάστρεψε τα 2/3 της Ρώμης. Για πολλούς αιώνες δεν υπάρχουν στοιχεία «οργανωμένης πυρόσβεσης»

Το 1254 ο Λουδοβίκος ο 9ος της Γαλλίας (1214 – 1270) με Βασιλικό Διάταγμα επιτρέπει τη δημιουργία ομάδων κατοίκων νυχτερινής περιφρούρησης στο Παρίσι κατά του εγκλήματος αλλά και για πυρασφάλεια, πλέον των Βασιλικών μονάδων. Μετά τον 100ετή πόλεμο (1337 – 1453) ο πληθυσμός στο Παρίσι αυξάνεται και η πόλις είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλές και μεγάλες πυρκαγιές κυρίως τον 16ο αιώνα, με συνέπεια ο Κάρολος ο 9ος της Γαλλίας (1550 – 1574) να απαλλάξει τους κατοίκους από αυτό το δικαίωμα και να υπάρχουν πλέον μόνο Βασιλικές Μονάδες περιφρούρησης και πυρασφαλείας.
Στην απέναντι όχθη της Μάγχης το Λονδίνο υποφέρει από μεγάλες πυρκαγιές το 798, το 982, το 989, το 1212 και κυρίως το 1666. Η μεγάλη φωτιά του Λονδίνου το 1666 ξεκίνησε από ένα αρτοποιείο και κατέστρεψε περιοχή έκτασης 5 Km2 αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες άστεγους.Volunteer Firemen NOLA Pierson Poincy

Μέχρι τότε δεν υπήρχε οργανωμένη πυρόσβεση. Το επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία ομάδων πυρόσβεσης από τις ασφαλιστικές εταιρείες οι οποίες όμως έκαναν επεμβάσεις μόνο σε ασφαλισμένα κτίρια τα οποία είχαν και ειδικό σήμα στη πρόσοψη. Η ουσιαστική οργάνωση αρχίζει το 17ο αιώνα με τα πρώτα ιππήλατα «πυροσβεστικά οχήματα» με χειροκίνητες αντλίες μικρής εμβέλειας λόγω μη ύπαρξης εύκαμπτων σωλήνων. (είχαν ήδη χρησιμοποιηθεί στη Γερμανία στο Augsburg το 1518 και στη Nuremberg το 1657). Ο Γερμανός Hans Hautsch εφευρίσκει την αντλία «αναρρόφησης και εκτόξευσης» και το 1672 ο Ολλανδός Jan Van der Heyden εφευρίσκει τη «εύκαμπτη» πυροσβεστική σωλήνα την κατασκευάζει από δέρμα και έχει μήκος 50 πόδια ή 15 μέτρα τα κομμάτια αυτά ενώνονται μεταξύ τους με ορειχάλκινα εξαρτήματα. Αργότερα το 1725 ο Richard Newsham στο Λονδίνο δημιουργεί «πυροσβεστικό όχημα» με χειροκίνητες αντλίες και δυνατότητα παροχής 160 γαλόνια το λεπτό ή 12 λίτρα το δευτερόλεπτο σε απόσταση 120 ποδών ή 36 μέτρων. Στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού το 1631 ο Κυβερνήτης της Βοστώνης John Winthrop απαγορεύει νομοθετικά τις ξύλινες καμινάδες και τις αχυρένιες σκεπές και λίγο αργότερα το 1648 ο Κυβερνήτη του Νέου Άμστερνταμ ή Νέας Ολλανδίας (μετέπειτα Νέα Υόρκη) Peter Stuyvesant προσλαμβάνει 4 πυροφύλακες για την τήρηση των πυροσβεστικών νόμων.Η πρώτη πυροσβεστική εταιρεία δημιουργείται στις 27 Ιανουαρίου του 1678 με επικεφαλής τον Thomas Atkins και το 1736 ο Βενιαμίν Φραγκλίνος δημιουργεί την Ένωση Βετεράνων της Εταιρίας Πυροσβεστικών Οχημάτων, στη Φιλαδέλφεια. Ο George Washington, ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, Εθελοντής Πυροσβέστης, στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια, μέλος της Ένωσης Βετεράνων της Εταιρίας Πυροσβεστικών Οχημάτων, χαρίζει στη πόλη ένα καινούργιο πυροσβεστικό όχημα. Μέχρι το Εμφύλιο (1861 – 1865) δεν υπάρχουν κρατικές πυροσβεστικές υπηρεσίες και με τον ένα ή άλλο τρόπο οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες χρηματοδοτούν την πυρόσβεση. Στο σημείο αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία για την πρώτη γνωστή πυροσβέστρια την κα Μόλι Ουίλιαμς, αφρο-αμερικανή σκλάβα, γνωστή στη μονάδα της ως «εθελοντής 11» και είπαν γι αυτήν «as good a fire laddie as many of the boys» (εξίσου καλή με πολλά αγόρια).

Μετάφραση, Απόδοση για το Fire Rescue News
Χαράλαμπος Ζαφειρίου
Πηγή : http://en.wikipedia.org

Σημείωση Αρχισυντάκτη:

Επειδή και η υπομονή έχει τα όρια της ο επόμενος που θα αντιγράψει και θα πάρει το άρθρο χωρίς την γραπτή συγκατάθεση μας για αναδημοσίευση θα λάβει αρχικά εξώδικο και στην συνέχεια ότι προβλέπεται από τα ισχύοντα στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Έχετε ειδοποιηθεί!

Προς ενημέρωση σας, άδεια μερικής δημοσίευσης 1/3 του άρθρου και παραπομπή με σύνδεσμο στο Fire Rescue News έχουν φιλικές ιστοσελίδες όπως, www.emergencyservices.gr, www.firenews.gr, spyth.blogspot.com.

Ρέτσιος Σ. Ιωάννης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.