Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο Φεστιβάλ Εθελοντικών Οργανώσεων

 

2/5/2012

Την Παρασκευή 27 και το Σάββατο 28 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη”, το 3ο Φεστιβάλ Εθελοντικών Οργανώσεων Δασοπροστασίας-Πυρόσβεσης και Διάσωσης, το οποίο διοργάνωσαν οι Εθελοντές του Κέντρου Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Δήμου Βύρωνα.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ,πολλές εθελοντικές ομάδες, έδωσαν το παρόν σε αυτή τη γιορτή του εθελοντισμού, τόσο με έμψυχο υλικό , όσο και με την παρουσία οχημάτων και εξοπλισμού. Την Παρασκευή το θέατρο βράχων του Βύρωνα γέμισε με παιδικά γέλια μιας και πολλά σχολεία επισκέφθηκαν το φεστιβάλ, και οι χαμογελαστοί μας εθελοντές, έδωσαν το καλύτερο τους εαυτό , βάζοντας τα παιδάκια μέσα στα πυροσβεστικά , επιδεικνύοντας τον εξοπλισμό διάσωσης ενώ στη συνέχεια προσέφεραν απίστευτο θέαμα με την ρίψη νερού στους βράχους , χρησιμοποιώντας κανόνια και αυλούς, παρουσιάζοντας ένα θέαμα μοναδικό.
Να σημειώσουμε πως αξιόλογη συμμετοχή είχε εκείνη την ημέρα και η 1η ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς μαζί με την Φαίη το διασωστικό σκύλο παρουσίασαν επίδειξη ανεύρεσης θύματος.

Το Σάββατο , το πρόγραμμα περιείχε επιδείξεις κατάσβεσης σε οχήματα, επιδείξεις απεγκλωβισμού από οχήματα και τα καθιερωμένα πλέον πυροσβεστικά αγωνίσματα.
Αργότερα το φεστιβάλ πέρασε στο διαγωνισμό ομάδων σε έναν έξυπνο στίβο μάχης, που περιείχε με βάση χρόνου, και αξιολόγησης βαθμολογικά σωστής εκτέλεσης , εκτύλιξη και ελίκωση σωλήνων, τρέξιμο σλάλομ ανάμεσα σε κώνους, πέρασμα πρηνηδόν κάτω από εμπόδια τύπου δέλτα , αναρρίχηση τοιχίου ύψους περίπου 2 μέτρων, ανάβαση φέροντας στα χέρια 2 πυροσβεστήρες βάρους περίπου 25 κιλών συνολικά σε κλιμακοστάσιο και έλξη πυροσβεστικών συσκευασμένων σωλήνων με σκοινί από ύψος 10 μέτρων.

Στην συνέχεια οι διαγωνιζόμενοι έδιναν τη σκυτάλη στον συναθλητή τους, οι οποίοι στο δεύτερο σκέλος, έκαναν κατάβαση του κλιμακοστασίου με σωλήνες αναρτημένες στον ώμο, τρέξιμο με αυτές περιμετρικά στο χώρο του θεάτρου, χτύπημα με σφύρα 5 φορές & μετακίνηση εμποδίου ειδικής κατασκευής που διέθετε ένα έμβολο, κοπή ξύλων με αλυσοπρίονο και κοπή μετάλλων, μεταφορά γεμάτης σωλήνας με νερό και αυλό για 50 μέτρα, και τέλος απομάκρυνση ατομικού εξοπλισμού (σακιδίου) βάρους 15 κιλών και χρήση καταφυγίου φωτιάς (fire shelter).

Για την ιστορία να πούμε πως νικητές για φέτος ήταν η Εθελοντική ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης της Ηλιούπολης όπως και πέρυσι, και δεύτερη η ομάδα της Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Ν. Ερυθραίας.
Μέσα στο κλίμα των ημερών με την οικονομική κρίση να δυσχεραίνει την ζωή όλων μας, ήταν πολύ δύσκολο για πολλές ομάδες κυρίως από απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδος, να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ ενώ θα ήθελαν.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Ο Περιφερειάρχης Αττικής του Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγος Βασίλειος Παπαγεωργίου, η κ. Ζαφειρία Κόλλια (Προϊσταμένη του Τμήματος Εθελοντισμού-Εκπαίδευσης της Γ.Γ.Π.Π.) , ο Διοικητής του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών κ. Ντάλτος ο Αξιωματικός της ΕΜΑΚ κ. Κολοκούρης και προσωπικό της Ε.Μ.Α.Κ με τα διασωστικά σκυλιά.

Αναλυτικά συμμετείχαν οι :

 • Ε.Δ.Α.Σ.Α
 • Εθελοντική Ομάδα Δασοπυροσβεστών Διασωστών Ν. Ερυθραίας
 • ΣΑΜΑΡΕΙΤΕΣ του Ε.Ε.Σ παράρτημα Πειραιά
 • Εθελοντική ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης Ροδόπολης
 • Εθελοντική ομάδα Πυρόσβεσης Διάσωσης της Ηλιούπολης
 • Κέντρο Προστασίας Δασών & Φυσικού Περιβάλλοντος Δήμου Βύρωνα
 • Εθελοντική Ομάδα Δασοπυρόσβεσης Γλυφάδας
 • Εθελοντική Ομάδα Δασοπυρόσβεσης Βάρης

  Εμείς να ευχηθούμε και του χρόνου να υπάρχει όσο το δυνατόν γίνεται μεγαλύτερη συμμετοχή από πολλά μέρη της Ελλάδος, σε ένα φεστιβάλ τόσο σημαντικό που προάγει το έργο και το μήνυμα του εθελοντισμού πυρόσβεσης, πυροπροστασίας & διάσωσης.
  Πάνω απ’όλα ένα μεγάλο μπράβο και πολλά συγχαρητήρια στους Εθελοντές του Κέντρου Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος του Δήμου Βύρωνα για την άρτια διεξαγωγή του φεστιβάλ και για την πολύ σημαντική πρωτοβουλία τους για 3η χρονιά.

  Για το Fire Rescue News, Συμεών Μπανός

  Φωτογράφοι Fire Rescue News:

 • Σφυριδάκης Γεώργιος
 • Μπανός Συμεών
 • Ρέτσιος Ιωάννης
 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.