Μια άγνωστη ειδικότητα, Smokejumper

 

Ελληνικά θα τον ονομάζαμε αλεξιπτωτιστή – δασοπυροσβέστη μια διαφορετική ειδικότητα στη μάχη ενάντια στις δασικές πυρκαγιές.
Η Ρωσική Ομοσπονδία (από το 1936) και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (από το 1939) διαθέτουν μεγάλες μονάδες αλεξιπτωτιστών – δασοπυροσβεστών.
Οι πρώτες πειραματικές ρίψεις αρχίζουν από το 1934, αν και νωρίτερα αεροπλάνα είχαν χρησιμοποιηθεί για ανεφοδιασμό των επίγειων δυνάμεων με υλικά και «βόμβες νερού». Αυτό το πρόγραμμα όμως δεν περπάτησε και το 1939 αρχίζουν στο Methow Valley κοντά στη Ουάσιγκτον πτώσεις με επαγγελματίες αλεξιπτωτιστές σε ορεινά δασώδη εδάφη αποδεικνύοντας της βιωσιμότητα της ιδέας. Το πρώτο άλμα έκανε ο Francis Lufkin υπάλληλος της δασικής υπηρεσίας – αλεξιπτωτιστής ο οποίος προσέφερε τις υπηρεσίες του με το να απαγκιστρώνει αλεξίπτωτα που καρφωνόντουσαν σε ψηλά δένδρα. Η ιστορία θέλει αυτό το πρώτο άλμα να είναι προϊόν στοιχήματος μεταξύ αλεξιπτωτιστών.


Ready for his first jump during the 1939 experiment is pioneer smokejumper Francis Lufkin.

Το 1940 δημιουργούνται μόνιμες μονάδες στο Winthrop της Washington και στο Ninemile Camp της Montana. Τα πρώτα «άλματα πυρόσβεσης» πραγματοποιούνται στις 12 Ιουλίου 1940 από τους by Rufus Robinson and Earl Cooley μέλη της μονάδας του Ninemile Camp, και λίγο αργότερα γίνεται πτώση και από την άλλη μονάδα. Η μονάδα της Ninemile Camp αργότερα μετακομίζει στη Missoula και γίνεται η Missoula Smokejumper Base. Πάντως εδώ και 70 χρόνια οι δύο μονάδες διαφωνούν για το ποια έδωσε το «εναρκτήριο λάκτισμα».

Σχέσεις με το Στρατό
Ο Στρατηγός William C. Lee, έχοντας παρακολουθήσει τις μεθόδους εκπαίδευσης, εισηγείται και επιτυγχάνει, τη δημιουργία της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας.
Το Μάιο του 1978 , μέλη της Εθνοφρουράς, της 19ης Αερομεταφερόμενης Μονάδας Ειδικών Αποστολών αλλά και άλλες μονάδες αλεξιπτωτιστών εκπαιδεύονται στο Missoula Smokejumper School. Από τότε η εκπαίδευση των αερομεταφερόμενων μονάδων γινόταν σε διάφορα μέρη μέχρι ότου κατάληξαν στο Fort Benning της Georgia.

2ος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Περίπου 250 εργαζόμενοι από ομάδες κοινωνικού έργου, οι περισσότεροι εκκλησιαστικοί, δούλεψαν σαν αλεξιπτωτιστές – δασοπυροσβέστες κατά το πόλεμο.

Το περίφημο 555ο Τάγμα Αλεξιπτωτιστών Πεζικού, η μόνη αερομεταφερόμενη μονάδα μαύρων αποκλειστικά, στην ιστορία του στρατού των ΗΠΑ για ρατσιστικούς λόγους δεν πήγε ποτέ να πολεμήσει. Την στείλανε όμως στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ για να καταπολεμήσουν πυρκαγιές που άναβαν από αερόστατα που εξαπέλυαν οι Ιάπωνες φορτωμένα με εκρηκτικά, επιχείρηση «Firefly». Επιπλέον βοήθησαν και στη κατάσβεση πολλών ακόμη πυρκαγιών. Η βάση τους ήταν το Pendleton Field του Oregon αλλά υπήρχε και απόσπασμα στο Chico της Καλιφόρνια, επιχείρησαν στις ιδιαίτερα δύσκολες πυρκαγιές του θέρους του 1945 στο Βόρειο Δυτικό Ειρηνικό και με τη δράση τους απέκτησαν το παρατσούκλι «Smoke Jumpers».

Η πυρκαγιά του Mann Gulch

Η πυρκαγιά αυτή εξεράγει το 1949 στο όρος Helena της Montana πλησίον του ποταμού Missouri. Μια «άγρια πυρκαγιά» που στοίχισε της ζωή σε 13 πυροσβέστες από τους οποίους οι 12 ήταν αλεξιπτωτιστές. Αποτέλεσμα ήταν να αλλάξουν οι κανόνες ασφαλείας για όλους τους εμπλεκόμενους σε δασικές «άγριες φωτιές». Αφορμή ήταν και η συγγραφή δύο βιβλίων από τον Norman Mac Lean το «A River Runs Through It and Other Stories» (1976) και το «Young Men and Fire» (1992).

Ασφάλεια.
Παρά την φαινομενική δυσκολία του επαγγέλματος εντούτοις οι απώλειες είναι λίγες στατιστικά. Από τις ΗΠΑ τα πλέον γνωστά συμβάντα με απώλειες αυτή του Mann Gulch το 1949 και αυτή του South Canyon to 1994.
Στατιστικά οι αλεξιπτωτιστές είναι όσο ασφαλείς είναι κάθε μονάδα αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, με εξαίρεση τους τραυματισμούς από τις πτώσεις με αλεξίπτωτο. Λαμβάνονται ιδιαίτερα και πολλά μέτρα ασφάλειας πριν πραγματοποιήσουν μία αποστολή. Τα μέλη των μονάδων αυτών επιλέγονται προσεκτικά με κριτήρια όπως η ιδιαίτερη καλή υγεία τους, η ικανότητά τους να αποφασίζουν ανεξάρτητα και να αντιδρούν σε αντιδρούν γρήγορα σε ένα περιβάλλον που αλλάζει από την μία στιγμή στην άλλη. Είναι δύσκολο συχνά να μπορέσεις σαν πυροσβέστης να περάσεις από το ομαδικό στο ατομικό πνεύμα δράσης

Σίγουρα το να διατηρείς μονάδες αλεξιπτωτιστών – πυροσβεστών, αλλά και οι αποστολές που εκτελούν σε απόλυτους αριθμούς έχουν μεγάλο κόστος αλλά συγκρινόμενες με τα μέσα που θα χρειάζονταν αν δεν υπήρχαν στις ΗΠΑ έχουν φτάσει σχεδόν στο συμπέρασμα ότι η ταχύτητα επέμβασής τους στο τόπο του συμβάντος και η αποτελεσματικότητά τους έχει ίσως τον καλλίτερο συντελεστή κόστους/καταστροφών.

Τελειώνω ότι τα κατορθώματά τους και οι αποστολές τους έχουν τιμηθεί με κινηματογραφικές ταινίες και είναι παρόντες στη λαϊκή συνείδηση.

Πηγή : http://en.wikipedia.org
Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.