Οι 10 καταστροφικότερες δασικές πυρκαγιές στο κόσμο

 

26/7/2012

Πριν αρχίσω θα ήθελα να διευκρινίσω το ορισμό της μονάδας μέτρησης επιφανειών Acre (διεθνές σύμβολο «ac»). Ελληνικά μπορεί να μεταφράζεται ως στρέμμα αλλά ο διεθνώς χρησιμοποιούμενος είναι το «διεθνές στρέμμα», ή, στην ΗΠΑ, «στρέμμα έρευνας», που έχει έκταση 4046,8564224 τετραγωνικών μέτρων. Οι εκτάσεις που θα αναφερθούν παρακάτω θα αναφέρονται, με την ανοχή σας, σε «acres».

Αν και στη σειρά των πλέον καταστροφικών πυρκαγιών βρίσκεται στη 8η θέση εν τούτοις την προτάσσω για ευνόητους λόγους. Σημειώνω ότι μεταφράζω – προσαρμόζω και δεν εκφέρω προσωπική γνώμη.

8. Ελλάς, 2007.

Τη θερινή περίοδο του 2007 η Ελλάδα καταστράφηκε από δασικές φωτιές που σκότωσαν 84 άτομα και κατέστρεψαν 670.000 acres δάσους και γεωργικών εκτάσεων. Πυρκαγιές έκαιγαν την Ελλάδα από τον Ιούνιο μέχρι το Σεπτέμβριο και κατέστρεψαν κυρίως τη Πελοπόννησο. Ο πιο σκληρός μήνας, ο Αύγουστος, στη διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους 67 άνθρωποι. Τελικά οι τελευταίες φλόγες έσβησαν στις 3 Σεπτεμβρίου και μόνο όταν πλησίασαν τα περίχωρα των Αθηνών. Οι έρευνες σχετικά με τις δύο μεγαλύτερες πυρκαγιές της Πελοποννήσου κατέληξαν στη σύλληψη ενός 26χρονου αγρότη ο οποίος ομολόγησε και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Αλλά πιθανόν δεν είναι ο μόνος ένοχος. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής πιστεύει ότι πολλές άρχισαν σκόπιμα και δηλώνει σε τηλεοπτικό διάγγελμα: «Τόσες πολλές φωτιές να ξεσπάσουν ταυτόχρονα σε τόσα πολλά μέρη της χώρας δεν μπορεί να είναι σύμπτωση» … «Η πολιτεία θα κάνει ό, τι μπορεί για να βρει τους υπαίτιους και να τους τιμωρήσει».

1. The Peshtigo Fire, 1871

Η πυρκαγιά της 8ης Οκτωβρίου 1871που το πιθανότερο άρχισε από τη πόλη Peshtigo της πολιτείας του Wisconsin σκότωσε τους περισσότερους ανθρώπους από οποιαδήποτε άλλη πυρκαγιά στην ιστορία της Αμερικής. Με τουλάχιστον 2.500 νεκρούς και 1,2 εκατομμύρια acres καμένα, η φωτιά έπρεπε να είχε χαραχθεί μόνιμα στη εθνική μνήμη των ΗΠΑ, αλλά μια άλλη πυρκαγιά, λιγότερο σοβαρή «Η Μεγάλη Πυρκαγιά του Σικάγο» που ξέσπασε την ίδια μέρα την επισκίασε, και έμεινε με το όνομα «η ξεχασμένη φωτιά του Peshtigo», ακόμα και η Εθνική Εβδομάδα Πυροπροστασίας, τον Οκτώβριο, είναι εις ανάμνηση της φωτιάς του Σικάγο. Άμεση αιτία μέχρι σήμερα δεν υπάρχει, βέβαια η παρατεταμένη ξηρασία και οι υψηλές θερμοκρασίες στη περιοχή Upper Midwest ήταν πρόσφορες για εκδήλωση πυρκαγιάς. Επιπλέον η εντατικοποίηση της γεωργικής παραγωγής, η υλοτομία και οι βιομηχανικές πρακτικές είχαν αυξήσει τον κίνδυνο δημιουργίας σπινθήρων. Όποιες και ήταν οι αιτίες μεγάλο μέρος των πολιτειών του Wisconsin και Upper Michigan καίγονταν από μια φωτιά τόσο δυνατή που δημιούργησε δικό της σύστημα ανέμων μέχρι και ανεμοστρόβιλο που σε ένα σημείο, λέγεται, ότι «πήδηξε» αρκετά μίλια πάνω από τα νερά του Green Bay.

2. The Big Burn, 1910

Μάλλον η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην ιστορία των ΗΠΑ με 3 εκατομμύρια acres κατεστραμμένα στην Ουάσιγκτον, το Αϊντάχο και Μοντάνα. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι μικρές δασικές πυρκαγιές ήταν συνηθισμένο φαινόμενο εξαιτίας των κεραυνών και της συσσωρευμένης καύσιμης ύλης σαν προσάναμμα, μέσα στα δάση. Όμως στα μέσα Αυγούστου, προς το τέλους ενός άνυδρου καλοκαιριού ένα αναπάντεχο ψυχρό μέτωπο με ανέμους ταχύτητας 75 μιλίων την ώρα (120 χλμ/ωρα ή 12 Μποφώρ) συγχωνεύει μικρές πυρκαγιές σε ένα κολασμένο γίγαντα που απλώνεται ταχύτατα για δύο μέρες την 20η και την 21η Αυγούστου 2010. 78 πυροσβέστες και τουλάχιστον 7 κάτοικοι χάνουν τη ζωή τους και χιλιάδες υποφέρουν από τους πυκνούς καπνούς. Ο καπνός ταξιδεύει εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, θολώνει την ατμόσφαιρα της Δυτικής Νέας Υόρκης αλλά και τυφλώνει πλοία στον Ειρηνικό Ωκεανό.

3. The Cedar Fire, Southern California, 2003

Ιστορικά, είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην ιστορία της Καλιφόρνιας στη ουσία είναι 14 πυρκαγιές που μαίνονται στο ξερό νότιο τμήμα της πολιτείας μία από αυτές που έμεινε με το όνομα «η φωτιά των κέδρων» προέρχεται από τα εδάφη της κομητείας του Σαν Ντιέγκο και προκαλείται στα τέλη Οκτωβρίου 2003, όταν μία πεζοπόρος ανάβει μία μικρή φωτιά για να υποδείξει τη θέση της σε διασώστες. Οι πυροσβέστες είναι ήδη στα όριά τους και παρά τις προσπάθειές τους απέναντι στους ανέμους καταστρέφονται 273.246 acres και περισσότερα από 2.000 σπίτια. Όταν σβήνουν στα μέσα Νοεμβρίου και οι 14 πυρκαγιές ο απολογισμός είναι πάνω από 750.000 acres καμένα και πάνω από 2 δις δολάρια υλικές ζημιές. Μετά το καταστροφικό 2003 και τη «Πολιορκία της φωτιάς» σχεδόν κάθε χρόνο ξεσπούν πυρκαγιές στα ξερά δάση της πολιτείας. Το 2008 μένει στη ιστορία και πάλι διότι από το Μάιο έως τον Αύγουστο ξεσπούν πάνω από 2.780 πυρκαγιές από τα σύνορα Όρεγκον έως τη έρημο της κεντρικής Καλιφόρνιας οι περισσότερες από κεραυνούς και καταστρέφουν συνολικά 1,1 εκατομμύρια acres, η πολιτεία ζητά βοήθεια και σπεύδουν πυροσβεστικά αγήματα από όλο τον κόσμο.

4. Daxing’anling Wildfire, China, 1987

Μια φωτιά που ξεκίνησε από τα βουνά Daxing’anling κατέστρεψε τη βορειοανατολική επαρχία της χώρας, την Heilongjiang. Αν και στη συγκεκριμένη επαρχία οι δασικές πυρκαγιές είναι συνηθισμένες αυτή ξεπέρασε κάθε προηγούμενη καταστροφή καίγοντας 2,4 εκατομμύρια acres. Ξεκίνησε στις 6 Μαΐου και έσβησε στις 2 Ιουνίου σκοτώνοντας πάνω από 200 άτομα και αφήνοντας πάνω από 50.000 άστεγους.

5. Black Saturday Brushfires, 2009

Στις 7 Φεβρουαρίου 2009, 400 brushfires ξεσπούν στη πιο πυκνοκατοικημένη πολιτεία της Αυστραλίας, τη Βικτώρια. Η χειρότερη πύρινη λαίλαπα στην ιστορία της χώρας και άφησε πίσω της 173 νεκρούς , εκατοντάδες τραυματίες και 1,1 εκατομμύρια acres κατεστραμμένα. Οι πυρκαγιές έκαιγαν επί ένα μήνα. Αργότερα οι επιστήμονες εικάζουν τις αιτίες: η κλιματική αλλαγή συνεπικουρούμενη από ιστορικά ξηρές περιοχές σε πολυήμερες υψηλές θερμοκρασίες της τάξεως των 100ο F (38ο C). Ο εμπρησμός μάλλον αποκλείεται αλλά διαπιστώθηκε ότι ακόμα και μία μισοσβησμένη «γόπα» τσιγάρου κάτω από τέτοιες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει καταστροφή.

6. Black Friday Brushfires, 1939

Μέχρι το «Μαύρο Σάββατο» του 2009, η Βικτόρια είχε και τη «Μαύρη Παρασκευή» του 1939. Η πυρκαγιά άρχισε Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 1939, όταν έσβησε είχε αφήσει πίσω της 71 νεκρούς, ολόκληρες πόλεις κατεστραμμένες και συνολικά 4,9 εκατομμύρια acres καμένα (4 φορές περισσότερα από το 2009). Όπως και το 2009 οι υψηλές θερμοκρασίες και η μεγάλη ξηρασία είναι η αιτία της καταστροφής. Το θετικό είναι ή δημιουργία Δασικού Νόμου και Επιτροπής Δασών που είναι πλέον υπεύθυνοι για την προστασία των Δασών και κάθε Δημόσια έκτασης, τέλος το 1944 ιδρύεται η Country Fire Authority.

7. The Cloquet Fire, 1918

Στη διάρκεια εκθέσεως το Οκτώβριο του 1918 και ενώ ο 1ος Παγκόσμιος Πόλεμος δεν έχει λήξη ακόμη στη Ευρώπη, στη άλλη όχθη του Ατλαντικού μια μικρή πόλης η Cloquet της Μινεσότα, γίνεται πρωτοσέλιδο εξαιτίας καταστροφικής πυρκαγιάς που εν μέρει οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος. Το ξερό και ζεστό καλοκαίρι έχει μετατρέψει την περιοχή σε «μπαρουταποθήκη» και αρκέστηκαν λίγες σπίθες από διερχόμενο τραίνο τη 12η Οκτωβρίου για να ανάψει ένα ξεραμένο πινέλο. Οι δυνατοί άνεμοι δυναμώνουν την πυρκαγιά στη περιοχή Moose Lake-Kettle River με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 25 άτομα, πάνω σε μία στροφή χωρίς ορατότητα επί της Εθνικής Νο 73, στη «Στροφή του Νεκρού», από τότε. Κατά τη διάρκεια της φωτιάς υπάρχει έξαρση καλής και κακής εφευρετικότητας, άλλοι καλύπτονται με υγρό χώμα, άλλοι μπαίνουν μέσα σε πηγάδια άλλοι σε κελάρια, πολλοί όμως πέθαναν από έλλειψη αέρα. Στο Cloquet, το Moose Lake και το Kettle River χάνουν τη ζωή τους 453 άτομα, συνολικά καταστρέφονται 52.000 σπίτια. Συνολικό κόστος 7,3 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία Moose Lake κατασκευάζει στο σιδηροδρομικό αμαξοστάσιο μουσείο για τιμώνται κάθε χρόνο οι νεκροί από πυρκαγιές.

9. Mann Gulch, 1949

Μια πυρκαγιά που προκλήθηκε από κεραυνό στις 5 Αυγούστου 1949 στη νότια πλευρά του Mann Gulch στο μέσον του Εθνικού πάρκου Helena της Μοντάνα. Πυροσβέστες και smoke jumpers προσπαθούν να την σβήσουν αλλά η ξηρασία και οι δυνατοί άνεμοι μέσα στη χαράδρα σπρώχνουν τις φλόγες προς το μέρος τους. Ο Επικεφαλής των smoke jumpers Dodge Wagner τους προτρέπει να κάνουν «πυρκαγιές διαφυγής» δηλαδή να κάψουν μικρή έκταση γύρο τους ώστε να αποφύγουν τη φωτιά η απειρία τους όμως … σκοτώνει 13 από αυτούς, επιζούν μόνο 3. Για τη τραγωδία αργότερα γράφτηκε και βιβλίο.

10. Indonesia Wildfire, 1997

Ο ερχομός του «Ελ Νίνιο» υποτίθεται ότι είναι μια χαρούμενη στιγμή στην Ινδονησία. Το ωκεάνιο αυτό ατμοσφαιρικό φαινόμενο βοηθά τα δέντρα να καρποφορούν και την άγρια ζωή να ανθίσει. Αλλά το 1997, εκτροφείς βάζουν φωτιές για να διεκδικήσουν γη, και αρχίζουν πυρκαγιές που γρήγορα ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, ο καπνός και η μαυρίλα επηρεάζονται το Μπρουνέι, την Ταϊλάνδη, το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες. Όταν η φωτιά επιτέλους τίθεται υπό έλεγχο, τα αποτελέσματα ήταν καταστροφικά. Σχεδόν 20 εκατομμύρια acres κάηκαν, η συντριπτική πλειοψηφία τους στην Ινδονησία, τη συγκεκριμένη πυρκαγιά, σύμφωνα με πολλές εκτιμήσεις, τη καθιστούν σαν τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στην καταγεγραμμένη ιστορία, με εκτιμώμενο κόστος περίπου 5 δις δολάρια.

Πηγή: www.time.com
Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.