Οι 10 φωτιές που έγραψαν ιστορία παγκοσμίως

 

24/7/2012

Από την εποχή που ο άνθρωπος άρχισε τις ξύλινες κατασκευές η φωτιά είναι μέρος της μαθησιακής διαδικασίας. Διαβάζοντας ιστορία θα δούμε ότι σχεδόν κάθε μεγάλη πόλη έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από φωτιά κάποια στιγμή, συχνά δε περισσότερες τις μίας. Παίρνοντας για παράδειγμα την Κωνσταντινούπολη μεταξύ του 406 και του 1204 κάηκε τουλάχιστον 5 φορές και ξανακτίστηκε εν ήδη μυρμηγκοφωλιάς προετοιμάζοντας το έδαφος για την επόμενη πυρκαγιά. Πολλές φορές οι φωτιές ήταν αποτέλεσμα πολεμικών ενεργειών αλλά συχνά οι κακές κατασκευές σε συνδυασμό με τη χρήση εύφλεκτων υλικών αλλά και ανύπαρκτου σχεδίου πυρασφάλειας και μέσων πυρόσβεσης είχαν σαν αποτέλεσμα την εκ βάθρων καταστροφή. Από αυτές τις πυρκαγιές στη μνήμη έχουν μείνει ορισμένες διότι συνδυάστηκαν με παράλληλη διαμόρφωση ιστορικής εξέλιξης. Ας δούμε λοιπόν αυτές τις πυρκαγιές οι οποίες δεν προκλήθηκαν μεν από πολεμικά γεγονότα αλλά δημιούργησαν εικόνες κόλασης, οι πυρκαγιές αυτές δεν είναι μόνο αστικές.

10. Βοστόνη 1872 (Αστικό συμβάν)

Η φωτιά αυτή ξεκίνησε στις 19: 20′ της 9ης Νοεμβρίου 1672, από το υπόγειο μιας αποθήκης επί της οδού Summer 83 -87, δεν είναι τόσο μεγάλη αλλά είναι και η πιο ακριβή σε κόστος φωτιά από οποιαδήποτε άλλη φωτιά της Αμερικής, λόγω του γεγονότος ότι εκδηλώθηκε στο κέντρο της πόλης και μάλιστα στο οικονομικό κέντρο με αποτέλεσμα εκατοντάδες επιχειρήσεις να καταστραφούν, χιλιάδες εργαζόμενοι να χάσουν την εργασία τους και δεκάδες ασφαλιστικές εταιρείες να χρεοκοπήσουν μη μπορώντας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Το κόστος της υπολογίστηκε στα 73,5 εκατομμύρια δολάρια Η καταπονημένη με διάφορες υποχρεώσεις πυροσβεστική υπηρεσία δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί εξαιτίας γεγονότων μερικές φορές αστείων, όπως κλειδωμένα κουτιά αναγγελίας συναγερμού για να μην υπάρχουν λάθος συναγερμοί, χαμηλή πίεση νερού και μη τυποποιημένο σύστημα συνδέσμων σωλήνων – κρουνών. Αποτέλεσμα των λαθών ήταν 30 νεκροί, η καταστροφή 65 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης και 776 κτίρια ολοκληρωτικά κατεστραμμένα, είναι μία από τις πιο ακριβές πυρκαγιές της ανατολικής ακτής .

9. Λονδίνο 1212 (Αστικό συμβάν)

Η πυρκαγιά της 12ης Ιουλίου 1212 είναι λιγότερο γνωστή από αυτή του 1666, γνωστή και σαν πυρκαγιά του Southward, έμεινε στην ιστορία λόγω του αριθμού των θυμάτων, τουλάχιστον 3.000 νεκροί, σε μία πόλη με πληθυσμό 40.000 – 50.000 ανθρώπων, οι περισσότεροι από τους οποίους παγιδεύτηκαν πάνω στη Γέφυρα του Λονδίνου η οποία ήταν κατασκευασμένη από εύφλεκτο ξύλο αλειμμένο με πίσσα σαν στεγανοποιητικό. Ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των κατεστραμμένων κτιρίων δεν υπάρχουν αλλά είχε καταστραφεί περίπου το ένα τρίτο της παλιάς πόλης νοτίως του Τάμεση. Αυτή φυσικά δεν είναι η πρώτη καταστροφική πυρκαγιά στο Λονδίνο διότι τμήματα της πόλης είχαν καταστραφεί το 1130 και το 1135. Αναφέρονται γενικά πάνω από 6 μεγάλες πυρκαγιές στο Λονδίνο από το 1130 έως το 1666.

8. Λονδίνο 1666 (Αστικό συμβάν)

Αν και λόγω των κακών κατασκευών και του κακού πολεοδομικού σχεδιασμού το Λονδίνο κάηκε επανειλημμένα εν τούτοις η κόλαση που άρχισε την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 1666 και κράτησε μέχρι τη Τέταρτη 5 Σεπτεμβρίου, έμεινε χαραγμένη στη μνήμη όχι μόνο των Λονδρέζων αλλά και όλων των Άγγλων. Αιτία μάλλον η αμέλεια μιας κοπέλας που εργαζόταν σε αρτοποιείο. Από πλευράς απωλειών ελάχιστες αναφέρονται μόνο 6 νεκροί, βεβαίως θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι η αξία της ζωής στης κατώτερης τάξης ήταν ασήμαντη έτσι πολύ πιθανό να υπήρξαν πολλοί περισσότεροι νεκροί αλλά και λόγω της δύναμης της φωτιάς να υπάρχουν και αγνοούμενοι που εξαϋλώθηκαν. Για να αντιληφθούμε το μέγεθός της καταστροφής δύο αριθμοί χάθηκαν τα σπίτια 70.000 ανθρώπων από τους 80.000 κατοίκους και 87 εκκλησίες. Όσο παράξενο και αν ακούγεται η πυρκαγιά αποδείχτηκε ωφέλιμη για το Λονδίνο, διότι κατέστρεψε βρώμικες φτωχογειτονιές οι κάτοικοι των οποίων το προηγούμενο καλοκαίρι είχαν περάσει μεγάλο λιμό και η φωτιά καθάρισε και αποστείρωσε τις περιοχές αφήνοντας μια πεντακάθαρη πλέον περιοχή έτοιμη για νέα ανοικοδόμηση, ήταν μια καλή πράξη της φωτιάς. Πάντως οι άστεγοι δεν το είδαν από την ίδια οπτική γωνία.

7. Ρώμη 64 προ Χριστού (Αστικό συμβάν)

Μια φωτιά με πολλούς μύθους. Κατ αρχάς δεν υπάρχει καμιά ιστορική αναφορά για την εμπλοκή του Νέρωνα και μια από τις αποδείξεις είναι ότι η άρπα δεν είχε εφευρεθεί ακόμα. Το γεγονός ότι έκαψε επιλεγμένες περιοχές για να κτίσει ανάκτορα πάλι δεν ευσταθεί και αποδίδεται σε προπαγάνδα των πολιτικών αντιπάλων του. Το γεγονός είναι, σύμφωνα με το Ρωμαίο ιστορικό Τάκιτο, ότι η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη, έκαιγε την πόλη για μια βδομάδα και κατέστρεψε 10 από τις 14 συνοικίες της Ρώμης ολοκληρωτικά ή σε μεγάλο μέρος τους. Από την άλλη μεριά φαίνεται ότι ο Νέρων χρησιμοποίησε το γεγονός για να προβεί σε διώξεις των Χριστιανών κατηγορώντας τους για τον εμπρησμό. Τώρα το γεγονός ότι στις καμένες περιοχές κτίστηκαν ανάκτορα μάλλον είναι συμπτωματικό.

6. Σικάγο 1871 Αστικό συμβάν)

Λίγες είναι οι φωτιές που προκάλεσαν κόλαση αλλά σίγουρα μία από αυτές είναι η φωτιά του Σικάγο το Οκτώβριο του 1871 που κατέστρεψε πάνω από 17.000 οικοδομές αφήνοντας 90.000 αστέγους. Το ευτύχημα ήταν η αργή εξάπλωσή της άφησε πίσω της μόνο 300 νεκρούς (αν επιτρέπετε η έκφραση) το κύριο πρόβλημα όμως το αντιμετώπισαν οι χιλιάδες άστεγοι με ένα βαρύ χειμώνα να ακολουθεί. Η φωτιά ξεκίνησε από ένα αχυρώνα ιδιοκτησίας O’Leary στη οδό DeKoven 137. Οι δημοσιογράφοι δημιούργησαν την ιστορία ότι μια αγελάδα κλώτσησε μια λάμπα πετρελαίου αλλά αργότερα παραδέχτηκαν ότι απλά ζωγράφισαν κάτι το εντυπωσιακά παράξενο. Αργότερα έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μάλλον προήλθε από το “κάπνισμα” του άχυρου. Πρόσφατη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου αθώωσε τελεσίδικα την κα O’Leary. Όπως η φωτιά του Λονδίνου έτσι και η φωτιά του Σικάγο ωφέλησε την πόλη και τη βοήθησε να βάλει τα θεμέλια για να γίνει η σημερινή μεγαλούπολη, παράλληλα τέθηκαν και οι προδιαγραφές για την οργάνωση των σύγχρονων πυροσβεστικών υπηρεσιών πόλεων, οργάνωση που αντέγραψαν πολλοί.

5. San Francisco 1906 (συνέπεια Φυσικού συμβάντος)

Η πυρκαγιά που κατέστρεψε 25.000 κτίρια, πάνω από 490 οικοδομικά τετράγωνα και άφησε πίσω της 3.000 νεκρούς οφείλεται τόσο στον παράγοντα άνθρωπο όσο και στο παράγοντα φύση. Όσον αφορά τη φύση η φωτιά είναι συνέπεια του σεισμού της 18ης Απριλίου 1906 όσον αφορά τον άνθρωπο είναι συνέπεια της ανατίναξης κτιρίων για δημιουργία αντιπυρικών ζωνών (συνήθης πυροσβεστική τακτική της εποχής) από ανειδίκευτο προσωπικό. Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι ακόμα και το 50% των κτιρίων ίσως ανατινάχτηκε άδικα, ξεχνούν όμως το γεγονός ότι από το σεισμό είχε καταστραφεί ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα ύδρευσης των ΗΠΑ. Σε όλα αυτά πρέπει να προσθέσουμε και την πολιτική διαφθορά η οποία διοχέτευε ποσά της Πολιτικής Προστασίας αλλού αφήνοντας του πυροσβέστες χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό. Επιπλέον ο επικεφαλής της υπηρεσίας και ο καταλληλότερος να διευθύνει τις ενέργειες κατάσβεσης ο Dennis Sullivan πέθανε στο σεισμό αφήνοντας την πυροσβεστική ακέφαλη. Ένας σχεδόν απίστευτο συνδυασμός γεγονότων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι δέκα χρόνια αργότερα τίποτα δεν θύμιζε πια την καταστροφή.

4. Peshtigo, Wisconsin 1871 (Δασικό συμβάν)

Ενώ πολλοί άνθρωποι έχουν ακούσει για τη Μεγάλη Πυρκαγιά του Σικάγου του 1871, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι μια δεύτερη πυρκαγιά που λαμβάνει χώρα την ίδια στιγμή μόλις μερικές εκατοντάδες μίλια μακριά στα βόρεια της πολιτείας Ουισκόνσιν και ότι αυτή η πυρκαγιά θα είναι υπεύθυνη για περισσότερους θανάτους από πυρκαγιά από οποιοδήποτε άλλη στην ιστορία των ΗΠΑ, ίσως πάνω από 2.500. Πόσοι άνθρωποι πέθαναν σε μία πυρκαγιά της οποίας η έκταση ήταν πάνω από δύο φορές η έκταση της πολιτείας του Rhode Island (3.140 τετραγωνικά χλμ) καταστρέφοντας ολοκληρωτικά 12 κοινότητες, τα θύματα είναι δύσκολο να μετρηθούν λόγω του μεγέθους της πληγείσας περιοχής και του μεγάλου αγροτικού πληθυσμού, στη μικρή πόλη Peshtigo που πλήγηκε περισσότερο, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε πάνω από 1.700, επιπλέον επιζώντες προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο βουτώντας σε ποτάμια και λίμνες όπου πολλοί βρήκαν το θάνατο στα παγωμένα νερά. Η δύναμη της φωτιάς περιγράφεται από τους επιζώντες τόσο μεγάλη που δημιουργήθηκε ανεμοστρόβιλος

3. Texas City, Texas 1947 (Τεχνολογικό – Βιομηχανικό συμβάν)

Μια μικρή φωτιά σε αμπάρι πλοίου αφήνει πίσω της 1.000 κατεστραμμένα κτίρια και 600 νεκρούς και αγνοούμενους Μεταξύ αυτών ολόκληρη η Εθελοντική Πυροσβεστική Υπηρεσία του Texas City. Το μεγαλύτερο βιομηχανικό ατύχημα των ΗΠΑ. Το φορτίο του πλοίου ήταν 2.300 τόνοι λιπάσματος νιτρικού αμμωνίου (έχει χρησιμοποιηθεί και σε τρομοκρατικές ενέργειες όπως στην Οκλαχόμα). Μετά την πρώτη έκρηξη ακολουθούν αλυσιδωτές εκρήξεις σε διυλιστήρια και χημικές βιομηχανίες αφήνοντας το λιμάνι και ένα μεγάλο μέρος της πόλης ερειπωμένο. Η δύναμη της έκρηξης ήταν τόσο ισχυρή που το ωστικό κύμα έγινε αισθητό 250 χλμ μακριά στη Νέα Ορλεάνη και έσπασαν τα παράθυρα 40 χλμ μακριά στο Χιούστον.

2. Halifax, Nova Scotia 1917 (Τεχνολογικό – Ναυτικό συμβάν)

Μια φωτιά λίγο άγνωστη επειδή συνέβη κατά τη διάρκεια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου και αποσιωπήθηκε λόγω της πολεμικής λογοκρισίας. Στο λιμάνι του Χάλιφαξ (Καναδάς) γίνεται μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπογενούς αιτίας έκρηξη. Όλα αρχίζουν το πρωί της 6ης Δεκεμβρίου 1917 όταν το πλοίο «Mont Blanc» φορτωμένο με πυρομαχικά συγκρούεται μέσα στο λιμάνι με το νορβηγικό πλοίο «Norwegian SS Imo» και πιάνει φωτιά. Πριν προλάβουν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά τα πυρομαχικά εκρήγνυνται, οι ειδικοί την εκτιμούν την έκρηξη ισοδύναμη με 3.000 τόνους ΤΝΤ, (συγκριτικά η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα υπολογίστηκε στους 20.000 ΤΝΤ και θεωρείται σαν η μεγαλύτερη έκρηξη προ ατομικής εποχής) προκαλεί τσουνάμι στο λιμάνι, και το ωστικό κύμα σπάει δένδρα, γκρεμίζει κτίρια. Το σκάφος διαλύεται και κομμάτια του βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά οι προσπάθειες διάσωσης ανθρώπων από τα ερείπια δυσχεραίνονται ακόμα πιο πολύ γιατί την επομένη έρχεται χιονοθύελλα στη πόλη. Το αποτέλεσμα της καταστροφής πάνω από 2.000 νεκρούς και 9.000 τραυματίες και το λιμάνι άχρηστο για πολλά χρόνια.

1. Tokyo, Japan 1923 (συνέπεια Φυσικού συμβάντος)

Όπως στο Σαν Φρανσίσκο 17 χρόνια νωρίτερα έτσι και το Τόκιο υπέστη ισοπεδωτικό σεισμό και ακολουθεί μεγάλη πυρκαγιά που σαρώνει τα χαλάσματα με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών να φτάσει τους 142.000, εκ των οποίων οι 38.000 είναι μαζική απώλεια από θύελλα (ανεμοστρόβιλο) φωτιάς σε ανοικτό χώρα στο κέντρο της πόλης. Γιατί όμως τέτοια καταστροφή; ο σεισμός κτύπησε μεσημέρι όταν οι νοικοκυρές μαγείρευαν με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν πολλές μικρές αρχικά φωτιές που στη συνέχεια βοηθούντων και των δυνατών ανέμων εξαπλώθηκε ραγδαία καταστρέφοντας 570.000 σπίτια αφήνοντας άστεγους 1.900.000 ανθρώπους. Η πόλις ξανακτίζεται για να ξανακαταστραφεί από τις αμερικάνικες βόμβες των Β-29 στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο.
Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Νέα Υόρκη κάηκε 4 φορές από το 1547 έως το 1812. το Άμστερνταμ ολοσχερώς το 1421 και το 1452. Η Μόσχα τουλάχιστον 4 φορές από 1547 έως το 1812. η Κοπεγχάγη ολοσχερώς το 1728 και το 1788. Η Νέα Ορλεάνη το 1788 και το 1794.

Πηγή: www.toptenz.net & Διαδικτυακές Πηγές
Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.