Πυροσβεστικά πλοία και η ιστορία τους

Βαθμολογία

22/7/2012

Ορίζουμε σαν πυροσβεστικό πλοίο (ΠΠ) ένα σκάφος που είναι εξοπλισμένο με αντλίες και ακροφύσια με αποστολή την καταπολέμηση πυρκαγιών στην ακτογραμμή και σε πλοία.
Το πρώτο ΠΠ κατασκευάστηκε στο Λονδίνο το 1765 για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας «SUN». Ήταν ένα μικρό σκάφος που κινείτο με κουπιά πάνω στο οποίο είχαν εγκαταστήσει μια χειροκίνητη αντλία. Παρόμοιο σκάφος κατασκευάζεται από τον James Hillhouse στο Μπρίστολ, τη δεκαετία του 1780, για λογαριασμό της ασφαλιστικής εταιρείας «Imperial».

Η πυρόσβεση στο Μπρίστολ ήταν ιδιωτική υπόθεση των ασφαλιστικών εταιρειών ή της υπηρεσίας του λιμένα μέχρι το 1876 οπότε ιδρύθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία του Μπρίστολ σαν κλάδος της αστυνομίας.

Στη Νέα Υόρκη πάλι ένα μικρό σκάφος εφοδιασμένο με αντλία χρησιμοποιείτο για την καταπολέμηση των ναυτικών πυρκαγιών. Στα μέσα του 19ου αιώνα πλέον αρχίζει η χρήση του ατμού και κατασκευάζονται ατμοκίνητα αυτό-προωθούμενα σκάφη. Το 1866 το FDNY ενοικιάζει από τον John Fuller ένα ρυμουλκό που γίνεται και το πρώτο ΠΠ της πόλης.

Τα πρώτα ατμοκίνητα σκάφη εισάγονται σε υπηρεσία, το 1873 από την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βοστόνης, επί William F. Flanders, το 1875 στη Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης, επί William F. Havenmeyer.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους το πρώτο ατμοκίνητο σκάφος κατασκευάζεται στο Μπρίστολ το 1884, για λογαριασμό της Υπηρεσίας Λιμένος, από τους Shand Mason & Co, το «Fire Queen» που παραμένει σε υπηρεσία μέχρι το 1922. Είναι ένα σκάφος μήκους 53 ποδών (16,61 μέτρα) εξοπλισμένο με τρικύλινδρη ατμοκίνητη αντλία που ανεφοδίαζε μεγάλης διαμέτρου σωλήνες αργότερα, το 1900, η μία αντικαθίσταται με κανόνι νερού.

Στην Μεγάλη Βρετανία στις αρχές του 20ου αιώνα τα πρωτοποριακά ναυπηγία Abdela & Mitchell ιδιοκτησίας Isaac Abdela επίσης κατασκευάζουν ΠΠ όπως το μοντέλο «Salamander» (Σαλαμάνδρα).
Κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου πολέμου, λόγω των αεροπορικών επιδρομών, μέλη του πληρώματος έμεναν 24/7 επιφυλακή αν και μόνο ένα μεγάλο περιστατικό συνέβηκε, το Ιανουάριο του 1945 όταν πήρε φωτιά μεγάλη αποθήκη δημητριακών. Το κωμικό του συμβάντος ήταν ότι λόγω μη καλής πρόσδεσης του σκάφους μόλις έβαλε μπρος την αντλία η δύναμη έκανε το σκάφος να στρίψει γύρω από τον άξονα του με αποτέλεσμα να τους κάνει όλους μούσκεμα. Τελικά παρά τις προσπάθειες από ξηράς και ποταμού το κτίριο καταστράφηκε ολοσχερώς. Το 1955 τελικά μετατρέπονται σε σκάφη αναψυχής από την Gloucester Corporation.

Τα μοντέρνα πυροσβεστικά πλοία αντλούν εκατοντάδες ή ακόμα και χιλιάδες λίτρα νερό το λεπτό, σαν παράδειγμα το «Warner Lawrence» της πυροσβεστική υπηρεσία του Los Angeles αντλεί 38.000 γαλόνια το λεπτό (2,4 κυβικά το δευτερόλεπτο) και δυνατότητα στήλης 122 μέτρων.
Γενικά πέραν του καθαρώς πυροσβεστικού έργου έχουν και τη δυνατότητα να μεταφέρουν προσωπικό πυρόσβεσης αλλά και να εκτελέσουν θαλάσσιο διασωστικό έργο.

Warner Lawrence – Los Angeles (πατήστε για μεγέθυνση)

Λίγες φωτογραφίες ιστορικών πυροσβεστικών πλοίων


Deluge New Orleans, Louisiana
Έτος κατασκευής 1923. Μνημείο από 1989


Duwamish
Έτος κατασκευής 1909 υπηρέτησε επί 75 χρόνια. Ταχύτητα 10,5 κόμβους. Δυνατότητα άντλησης 11, 35 κυβικά μέτρα το λεπτό.


Edward M. Cotter
Έτος κατασκευής 1900 και ανακατασκευής 1953. Δυνατότητα άντλησης 56,78 κυβικά μέτρα το λεπτό.


Fireboat No. 1
Έτος κατασκευής 1929. Δυνατότητα άντλησης 37,85 κυβικά μέτρα το λεπτό.


Fire Fighter
Έτος κατασκευής 1938 και έτος απόσυρσης 2010.

Περισσότερα Πυροσβεστικά Πλοία μπορείτε να δείτε εδώ : Fireboats,
αλλά και του Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδας πατώντας εδώ : Πλοιάρια Π.Σ. .

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.