«Κράνος» Σύμβολο του Πυροσβεστικού επαγγέλματος

 

7/8/2012

Το κράνος είναι το σύμβολο των ανδρών και γυναικών που έχουν αφοσιωθεί στη υπηρεσία του συμπολίτη τους. Κάτι που μας φαίνεται αυτονόητο σήμερα, η προστασία της κεφαλής, δεν ήταν πάντα έτσι. Η προστασία από τα φλεγόμενα δοκάρια και άλλα υλικά που έπεφταν ήταν μέσα στις αγωνίες των μαχητών της φωτιάς αλλά το μεσαίωνα οι Καπουτσίνοι μοναχοί αντιμετώπιζαν την καταστροφή φορώντας μόνο το χαρακτηριστικό καπελάκι της στολής τους, η προστασία ήταν ελάχιστη και μόνον το αργό πέρασμα του χρόνου βελτίωσε σιγά – σιγά την προστασία της κεφαλής
Σημείωση: το συγκεκριμένο άρθρο θα περιέχει πολλές φωτογραφίες μουσειακών ειδών και επεξηγήσεις υλικών μέσα από τις οποίες αφήνω τη φαντασία σας να επισκεφθεί τα αντίστοιχα ιδρύματα.


Πυροσβεστικό κράνος του 1780, σπάνιο μοντέλο φτιαγμένο από καμβά με ορειχάλκινο το μπροστινό μέρος. Φορέθηκε από τους πυροσβέστες της Mulhouse έως το 1830.


Οι πρόγονοι ήταν κυρίως κατασκευασμένοι από χοντρό ύφασμα με μεταλλική προμετωπίδα αργότερα προστέθηκε κάλυψη του αυχένα και προστασία οφθαλμών


Πυροσβεστικό κράνος του 1833 που δεν υιοθετήθηκε από τη κεντρική διοίκηση αλλά χρησιμοποιήθηκε από μονάδες

Για να πούμε και δυο λόγια, στην ιστοσελίδα http://envrac.kazeo.com/les-sapeurs-pompiers έχει… φωτογραφίες μπόλικες.

Το κράνος μόνο, στολή.

Οι άνθρωποι πάντα προσπάθησαν να καταπολεμήσουν τις πυρκαγιές με όποιο μέσον μπορούσαν στην αρχή χωρίς στολή και χωρίς κράνος. Αργότερα το κράνος όρισε την ιεραρχία αλλά κυρίως ξεχώρισε του πυροσβέστες από τους πολίτες. Η στολή με τα σήματα ξεχώρισαν τους βαθμούς και την αποστολή των ανδρών και αυτό έγινε την περίοδο του 17ου αιώνα κυρίως στο Λονδίνο από τους ανθρώπους των ασφαλιστικών εταιρειών. Η στολή συνεπώς διαχώριζε τους πυροσβέστες από τους πολίτες αλλά λίγο τους βοηθούσε στην αποστολή τους, ήταν όμορφες στολές παρελάσεων που κυρίως δεν προσέφεραν προστασία και μόνο το 18ο αιώνα στο Παρίσι γίνεται κάποια προσπάθεια σωματικής προστασίας. Βρισκόμαστε όμως πολύ μακριά από την ουσιαστική προστασία. Οι φωτογραφίες είναι οι καλλίτεροι μάρτυρες.


Πυροσβεστικό κράνος του 1830 επί εποχής Louis-Philippe

Η στρατιωτική οργάνωση του 17ου αιώνα φέρνει νεωτερισμούς στις στολές παρελάσεων και τους προσθέτει στοιχεία από τις στολές μάχης. Η αλλαγή γίνεται το 1765 επί Λουδοβίκου 15ου και οι πυροσβέστες στο Παρίσι αποκτούν κράνος ανάλογο με αυτό του Βασιλικού Ιππικού που θα μείνει με πολλές παραλλαγές σε πολλές ευρωπαϊκές πυροσβεστικές υπηρεσίες και κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα. Κατασκευασμένο από χαλκό φέρει γείσο και εμπρός πλάκα με τα ανάλογα σκαλισμένα σήματα, θυμίζουν πολύ τα αρχαιοελληνικά πολεμικά κράνη και οι ζωγράφοι, έναν αιώνα αργότερα, θα τα ονομάσουν «πυροσβεστικά». Μικρές αλλαγές θα γίνουν γύρω στο 1802 αλλά πλέον πάμε προς το τέλος της πολιτικής πυροσβεστικής.


Πυροσβεστικό κράνος Εθνικής φρουράς 1848

Η υπαγωγή της πυροσβεστικής στο στρατό τη 18η Σεπτεμβρίου 1811 θα έχει άμεση αλλαγή της εμφάνισης και θα καθιερωθεί η στρατιωτική εμφάνιση και πιο συγκεκριμένα αυτή των σκαπανέων.

Πηγές:

 • lamieducorsaire.skyrock.com
 • fire-helmets.blogspot.gr
 • pompier59villers.skyrock.com

  Μετάφραση προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.