Mumbai Fire Brigade (Πυροσβεστική Υπηρεσία Ινδία)

 

28/10/2012

Mumbai ή Bombay (Βομβάη) μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις του κόσμου με πληθυσμό περί τα 20,5 εκατομμύρια κατοίκους πρωτεύουσα του ιδικού κρατιδίου Maharashtra. Η εμπορική και ψυχαγωγική πρωτεύουσα της Ινδίας, αλλά και η πρωτεύουσα της Ινδικής ατομικής έρευνας.
Τη ημερομηνία ίδρυσης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Βομβάης τη βρίσκουμε περί το 1477 όταν ντόπιοι επιλέγονταν καθημερινά σε ομάδες των τεσσάρων και με χειροκίνητα ή ιπποκίνητα υδροφόρα αμάξια επενέβαιναν σε συμβάντα. Η πυροσβεστική υπηρεσία της Βομβάης (ΠΥΒ) θεωρείται από τις καλλίτερες στο κόσμο.

Το 1855 η ΠΥΒ οργανώνεται σαν ημιαπασχολούμενο τμήμα της αστυνομίας και κάτω από τις εντολές του Αρχηγού της Αστυνομίας αρχίζει τις επεμβάσεις της με ιππήλατα πυροσβεστικά οχήματα.
Το 1864, επιτροπή αποφασίζει την αναδιοργάνωση και ένας Αξιωματικός της Αστυνομία στέλνεται στη Αγγλία ώστε να εκπαιδευτεί και να γίνει ο «Αξιωματικός της Νέας Εποχής».

Τον επόμενο χρόνο η ΠΥΒ τίθεται υπό τας εντολάς τόσο του Κράτους όσο και του Δήμου αλλά και αυτό το καθεστώς αλλάζει και τη 1η Απριλίου 1887 την ευθύνη αναλαμβάνει μόνος ο Δήμος.

Το 1888 η προστασία της Ζωής και της περιουσίας γίνεται και νομοθετικά υποχρέωση του Δήμου. Το 1889 ο W. Nicolls, Αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Λονδίνου, αναλαμβάνει επικεφαλής. Είναι ο πρώτος επαγγελματίας πυροσβέστης που καταλαμβάνει αυτή τη θέση.

Το 1907 μπαίνει σε υπηρεσία το πρώτο πετρελαιοκίνητο πυροσβεστικό όχημα και αρχίζει η συνεργασία με την ένωση 37 ασφαλιστικών εταιρειών με στόχο πέραν της καταπολέμησης να αναπτυχθεί και η πρόληψη.
Το 1913 εγκαθίστανται συστήματα αναγγελίας συμβάντος στα πεζοδρόμια.

Το 1920 σημαίνει τη πλήρη μηχανοκίνηση της υπηρεσίας και ταυτόχρονα την δημιουργία υπηρεσίας ασθενοφόρων χάρη στη δωρεά έξι οχημάτων από τον Bai Jerbal Wadia and Sir Mangaldas Mehta.

Στις 14 Απριλίου 1944 μια τρομερή έκρηξη γίνεται στο Λιμάνι. Φορτηγό πλοίο το «SS Fort Stikine» μεταφέρει μικτό φορτίο αποτελεούμενο από μπάλες βαμβακιού, χρυσό, πυρομαχικά και 1.400 τόνους εκρηκτικών πιάνει φωτιά και καταστρέφεται ολοσχερώς με δύο διαδοχικές εκρήξεις παρασύροντας στο θάνατο περί τους 800 ανθρώπους και προκαλώντας ζημίες σε πλοία και κτίρια. Η ΠΥΒ προσπαθεί με ηρωικές προσπάθειες να θέσει υπό έλεγχο το συμβάν πληρώνοντας με νεκρούς και τραυματίες. Είναι ένα γεγονός που σημάδεψε την ιστορία της Mumbai Fire Brigade στη υπό Αγγλική κατοχή δράση της.

Με την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1948 ο M.G. Pradhan αναλαμβάνει ως ο πρώτος Ινδός διοικητής της Mumbai Fire Brigade. Από τότε η υπηρεσία ανασυντάσσετε και ελέγχεται αποκλειστικά από Ινδούς.

26 Νοεμβρίου 2008
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Βομβάης έρχεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη πρόκληση της ιστορίας της. Εκδηλώνονται τρομοκρατικές επιθέσεις σε δημοφιλείς στόχους νοτίως της πόλης, στόχους όπου συχνάζουν ξένοι τουρίστες και πιο συγκεκριμένα ταTaj Mahal Hotel, Hotel Trident, Chhatrapati Shivaji Terminus, the Leopold Cafe and Bade Miyan Gali.

Ήταν μια εξαιρετικά καλά οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση με ταυτόχρονες πολλαπλές επιθέσεις στις οποίες οι τρομοκράτες χρησιμοποίησαν αυτόματα όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά C4 με στόχο τη πρόκληση όσο το δυνατόν περισσοτέρων θυμάτων, την απαγωγή ομήρων και τη καταστροφή των κτιρίων.
Η έλλειψη συστημάτων πυρόσβεσης στα κτίρια ανάγκασε την πυροσβεστική να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές αλλά και τη διάσωση των εγκλωβισμένων με κλιμακοφόρα και γερανοφόρα, για να αποκτήσουν το παρατσούκλι «άγγελοι των ουρανών», και όλα αυτά υπό τα πυρά των τρομοκρατών.
Τα γεγονότα του 2008 αποκαλύπτουν και τις ελλείψεις σε ειδικό ατομικό εξοπλισμό της υπηρεσίας η οποία έσπευσε να προμηθεύσει τους υπαλλήλους από τότε με:
Personal protective equipment (PPE)

Σημαντικό γεγονός για την υπηρεσία:

Κάθε χρόνο από 14 – 19 Απριλίου στη μνήμη των 66 νεκρών πυροσβεστών της έκρηξης της Βομβάης (1944) οργανώνονται «λαϊκά» σεμινάρια πυρασφαλείας.

 • Θεωρητικά
 • Χρήσης συστημάτων πυρόσβεσης
 • Χρήσης πυροσβεστήρα

  Πηγή: http://en.wikipedia.org
  Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr Χ. Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.