Περιβόητες Δασικές Πυρκαγιές στην Ελλάδα

 

6/11/2012

Αυτός ο κατάλογος είναι ένα τμήμα από τις πλέον περιβόητες πυρκαγιές, ανά τον κόσμο τα τελευταία 150 χρόνια, με ανθρώπινα θύματα. Ο κατάλογος δεν φιλοδοξεί να είναι 100% πλήρης, τα στοιχεία που περιλαμβάνει άρχισαν να συλλέγονται από το 2006 από διαφορετικές πηγές και πιθανόν να μην είναι εντελώς ακριβή. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και πυρκαγιές χωρίς ανθρώπινα θύματα αλλά με ιστορική σημασία οι οποίες επηρέασαν πολιτικές και πρακτικές καταπολέμησής τους στη συνέχεια.

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για τους οποίους έγινε αυτή η έρευνα. Ελπίζω ότι άτομα και οργανώσεις που εμπλέκονται ειδικά στις δασικές πυρκαγιές να καταγράψουν αυτές τις πυρκαγιές ώστε να μπορούν σε συναντήσεις – συνέδρια να κάνουν αναφορές των γεγονότων αλλά και να χρησιμοποιούνται σαν σημείο αναφοράς σε μαθήματα ώστε στο μέλλον να αποφευχθούν ανάλογα τραγικά αποτελέσματα.

Έχοντας αυτό το ημερολόγιο έχουμε διδάγματα παλαιών, πιθανά ξεχασμένων, δασικών πυρκαγιών που όμως καθορίζουν το παρόν και το μέλλον της δασοπυρόσβεσης. Οι νόμοι της φυσικής που καθορίζουν τη συμπεριφορά της φωτιάς τα τελευταία 150 χρόνια εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα. Η φωτιά δεν είναι όπως πιστεύουν αρκετοί ένας δράκος, ένα τέρας που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε, είναι μια φυσική διεργασία και πρέπει να μελετήσουμε τον τρόπο διαχείρισής της. Αν υπάρχουν αρκετά δεδομένα, γνώση της κατάστασης, εκπαίδευση και εμπειρία η εξέλιξή της φωτιάς είναι σε μεγάλο βαθμό προβλέψιμη.

Σε ορισμένες περιπτώσεις πολύ λίγες πληροφορίες βρίσκονται στο διαδίκτυο αλλά υπάρχουν σαν εκθέσεις σε σκονισμένα υπηρεσιακά ντουλάπια. Το «Κέντρο Διδαγμάτων Άγριων Πυρκαγιών» http://www.wildfirelessons.net έχει συγκεντρώσει κάποιες εκθέσεις και ανάλογα με την περίπτωση, έχει σημειωθεί ως σύνδεσμος του διαδικτύου. Εκφράζεται η ελπίδα ότι θα συνεχίσουν να συγκεντρώνουν και να δημοσιεύουν εκθέσεις έρευνας για ιστορικές πυρκαγιές, μεταφέροντας έτσι τη γνώση στους ανθρώπους που καλούνται να τις αντιμετωπίσουν.
Δυστυχώς, το «Κέντρο Διδαγμάτων Άγριων Πυρκαγιών» αναδιοργανώνει συχνά την ιστοσελίδα του και μερικές φορές αφαιρεί εκθέσεις λόγω πιέσεων από κυβερνητικές υπηρεσίες, καθιστώντας κάποιους συνδέσμους ακατάλληλους για χρήση, αλλά μπορείτε πάντα να ξεκινήσετε από την αρχική σελίδα του και να κάνετε την αναζήτησή σας.


Ο Πυροσβέστης και η Δημόσια Ασφάλεια είναι πρώτη μας προτεραιότητα
Καινοτομία – Πειθαρχία – Εκτέλεση

Από το παραπάνω ημερολόγιο θα πάρω μόνο τις δασικές πυρκαγιές ελληνικού ενδιαφέροντος το πλήρες κείμενο μπορείτε να το αναζητήσετε στη δνση: http://wildfiretoday.com

Ημερομηνία: 22 Ιουλίου 1998
Όνομα: Καρέας
Τοποθεσία: Καρέας, κοντά στην Αθήνα.
Ιστοσελίδα: http://www.fire.uni-freiburg.de/iffn/country/gr/gr_12.htm

Σύντομη Περιγραφή: Η φωτιά συνοδευόταν από ισχυρά “μελτέμια”, βόρειος άνεμος κατά μήκος
της Δ – ΝΔ πλαγιάς του Υμηττού. Το καύσιμο: δάσος χαλεπίου πεύκης (Pinus halepensis). Οι Πυροσβέστες τοποθετημένοι σε μια σειρά σε δρόμο με κατεύθυνση παράλληλη προς το κύριο μέτωπο περίπου 200 μέτρα ψηλότερα είδαν ξαφνικά ένα νέο μέτωπο να εξελίσσεται από πίσω τους και προσπάθησαν να ξεφύγουν. Οι τρεις πυροσβέστες του τελευταίου οχήματος, πιθανώς λόγω του καπνού ή από απειρία στην κατάσβεση δασικών πυρκαγιών, σταμάτησαν το όχημα ακριβώς στη στροφή του δρόμου στο στενότερο σημείο του φαραγγιού και το εγκαταλείπουν αν και είχαν άφθονο νερό και απόσταση ασφαλείας και προσπαθούν να ανεβούν την ανηφόρα προς άλλο δρόμο παράλληλο με τη φωτιά 100 μέτρα πιο πάνω. Πιθανότατα η θερμότητα και ο καπνός τους κατέβαλαν και μαζί με αυτούς χάθηκε και ένας νεαρός εθελοντής πυροσβέστης. Τα πτώματα βρέθηκαν σε μικρή απόσταση (περίπου 120 μέτρα) από το εγκαταλελειμμένο όχημα που είχε υποστεί μόνο μικρές ζημιές. Είναι πολύ πιθανό να επιζούσαν αν έμεναν μέσα σε αυτό. Τα αποτελέσματα της έρευνας του Πυροσβεστικού Σώματος για το συμβάν ουδέποτε ανακοινώθηκαν δημοσίως.

Ημερομηνία: 28 του Ιουλίου, 1999
Όνομα: Χίος
Τοποθεσία: Ακρωτήριο Μελανιός Χίου
Ιστοσελίδα: http://www.fire.uni-freiburg.de/iffn/country/gr/gr_13.htm

Σύντομη Περιγραφή: Στις 28 Ιουλίου 1999 τρεις έμπειροι πυροσβέστες από τα συνολικά έντεκα άτομα πεζοπόρου τμήματος παγιδεύονται από τις φλόγες. Η φωτιά έκαιγε μέρα με καύσιμο φρυγανώδη βλάστηση (Sarcopoterium spinosum) στο κάτω μέρος πλαγιάς. Η ομάδα προχωρούσε προς τα κάτω τη πλαγιά και η φωτιά δεν φαινόταν απειλητική. Στη συνέχεια, υπήρξε ξαφνική αλλαγή του ανέμου, η φωτιά φούντωσε και άρχισε να κινείται γρήγορα προς τα πάνω. Δύο από τους πυροσβέστες, οι οποίοι εργαζόταν ως Εποχιακοί για την Ελληνική Πυροσβεστική Υπηρεσία (GFS), έχασαν τη ζωή τους. Ένας από αυτούς, ένα 27χρονο κορίτσι, βοηθός δασολόγου, πέθανε επί τόπου, ενώ ο δεύτερος , ένας 31χρονος άνδρας υπέστη εκτεταμένα εγκαύματα (> 60% του σώματος του) και πέθανε μια εβδομάδα αργότερα στο νοσοκομείο. Ειπώθηκε ότι η κοπέλα, που είχε πέντε χρόνια εμπειρίας πυρόσβεσης, λιποθύμησε ενώ προσπαθούσε να υποχωρήσει με το υπόλοιπο τμήμα. Ο ηλικίας 31 ετών, πυροσβέστης του οποίου ήταν η αρραβωνιαστικιά προσπάθησε να τη βοηθήσει μεταφέροντάς την. Ο τρίτος πυροσβέστης που παγιδεύτηκε από τις φλόγες, ένας αξιωματικός GFS που ήταν επικεφαλής, προσπάθησε να βοηθήσει τον 31χρονο και το κορίτσι. Γλύτωσε με εγκαύματα σε πάνω από το 40% του σώματός του και κατάφερε να επιβιώσει μετά από μια μακρά θεραπεία στο νοσοκομείο.

Ημερομηνία: 30, Ιουλίου 1993
Όνομα: Ικαρία
Τοποθεσία: Άγιος Κήρυκος στην Ικαρία, Ελλάδα

Σύντομη Περιγραφή: Η πυρκαγιά στην Ικαρία ξεκίνησε στις 14:30 στις 30 Ιουλίου 1993. Υπήρχαν
δύο φωτιές βόρεια της πόλης του Αγίου Κήρυκου. Αργότερα αποδόθηκαν σε εμπρησμό. Σύμφωνα με τους μάρτυρες οι αδύναμες (εκείνη την εποχή) δυνάμεις πυρόσβεσης στο νησί έκαναν πάνω από μία ώρα για να φθάνουν στο συμβάν. Ο άνεμος φυσούσε με δύναμη περίπου 8 Μποφόρ. Η φωτιά έφτασε σύντομα στο οικισμό Γλαρεδός όπου τα σπίτια έχουν αναμιχθεί με δάσος και τη γεωργική βλάστηση. Οι άνθρωποι προσπάθησαν να φύγουν σε κατάσταση πανικού. Σε μια περίπτωση, πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν προσπάθησαν να διαφύγουν με το αυτοκίνητό τους. Μέσα στο καπνό είχαν μια σύγκρουση, πιάστηκαν από τον καπνό και τις φλόγες καθώς προσπαθούσαν να εγκαταλείψουν το κατεστραμμένο αυτοκίνητο. Σε άλλη περίπτωση, τρεις νέοι άνθρωποι προσπάθησαν να βοηθήσουν τρία ηλικιωμένα άτομα να εγκαταλείψουν το σπίτι τους βρίσκοντας το θάνατο. Ο τελικός απολογισμός 13 νεκροί και πολλοί τραυματίες, 35 κατεστραμμένα σπίτια και 400 στρ. πευκοδάσους και καλλιεργειών καμένα.

Ημερομηνία: 24 Αυγούστου 2000
Τοποθεσία: Χαραυγή, Ελλάδα

Σύντομη Περιγραφή: Μια φωτιά που ξεκίνησε πέρα από τα σύνορα της Αλβανίας σπρώχνεται από ισχυρούς βόρειους ανέμους και διανύει 20 χιλιόμετρα μέσα σε τέσσερις ώρες, καίγοντας κυρίως πυκνή βλάστηση πλατύφυλλων. Πολλά μικρά χωριά σύντομα περιβάλλονται από τη φωτιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι τα εκκενώνουν, αλλά μερικοί μένουν να προστατεύσουν τα σπίτια τους και χάνονται. Το επόμενο πρωί, επτά άνθρωποι είχαν πεθάνει και δεκάδες σπίτια είχαν καταστραφεί. Η φωτιά συνεχίζεται για τρεις ημέρες, τελικά καίει περίπου 8000 εκτάρια. Ο τελικός αριθμός των νεκρών έφτασε τους έντεκα, όλοι τους ηλικίας άνω των 67 ετών.

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου
Ημερολόγιο: Συντάχθηκε από Bill Gabbert
Αναθεωρήθηκε την 19η Σεπτεμβρίου 2011

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.