Τα 10 ακριβότερα ατυχήματα της Ιστορίας

 

22/1/2013

Σε όλη την ιστορία ο άνθρωπος ήταν επιρρεπείς στα ατυχήματα. Τα συνήθη ατυχήματα πολλές φορές κοστίζουν ακριβά αλλά σήμερα θα ασχοληθούμε με τα υπέρ-ακριβά ατυχήματα. Στο κόστος βεβαίως δεν συμπεριλαμβάνεται το κόστος των απωλειών ανθρώπινης ζωής αλλά μόνο οι υλικές απώλειες. Τέλος δεν περιλαμβάνονται στη λίστα απώλειες από τρομοκρατικές ή πολεμικές ενέργειες και φυσικές καταστροφές διότι δεν θεωρούνται ατυχήματα.

Στη 10η θέση «Τιτανικός» $ 150 εκατομμύρια.

Ίσως το πιο γνωστό παγκοσμίως ατύχημα οριακά μπαίνει στο κατάλογο αυτό. Στις 15 Απριλίου 1912 ο Τιτανικός ίσως το πολυτελέστερο πλοίο που έχει φτιαχτεί ποτέ βυθίζεται στο παρθενικό του ταξίδι μετά από πρόσκρουση με παγόβουνο. Στο ναυάγιο χάνονται πάνω από 1500 άτομα. Κόστος κατασκευής την εποχή περί τα $ 7 εκατομμύρια.

Στην 9η θέση «Βυτιοφόρο εναντίον Γέφυρας» $318 εκατομμύρια.

Στις 26 Αυγούστου 2004 βυτιοφόρο που μετέφερε 32.000 λίτρα καυσίμου συγκρούεται με αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να κτυπήσει στα κάγκελα της γέφυρας και να πέσει στο κενό από ύψος 30 μέτρων ακολουθεί έκρηξη και πυρκαγιά που καταστρέφει τη γέφυρα. Οι προσωρινές επισκευές κόστισαν $ 40 εκατομμύρια η δε αντικατάσταση της Γέφυρας υπολογίζεται ότι θα κοστίσει $ 318 εκατομμύρια.

Στην 8η θέση «MetroLink» $ 500 εκατομμύρια

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 συμβαίνει ένα από τα χειρότερα ατυχήματα στη Καλιφόρνια. Συγκρούονται δύο τραίνα και χάνουν τη ζωή τους 25 άνθρωποι. Πιστεύεται ότι το κόστος θα ανέλθει στα $ 500 εκατομμύρια.

Στην 7η θέση «Βομβαρδιστικό Β2» $1.000 εκατομμύρια

Το αεροπλάνο αυτό έπεσε λίγο μετά την απογείωσή του από αεροπορική βάση στο Γκουάμ στις 23 Φεβρουαρίου 2008. Θεωρείτε ότι υπήρξε πρόβλημα με τα ηλεκτρονικά του αεροσκάφους, θεωρείται ως το πιο ακριβό ατύχημα στην αεροπορία, διότι καταστράφηκε το 1 από τα 21 συνολικά κατασκευασμένα αεροσκάφη αυτού του τύπου.

Στην 6η θέση «Exxon Valdez» $ 2.500 εκατομμύρια

Στις 24 Μαρτίου1989 όταν ο Joseph Hazelwood εγκαταλείπει τη θέση του το πλοίο συγκρούεται σε ξέρα και χύνονται στη θάλασσα 10,8 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου συγκριτικά με άλλες πετρελαιοκηλίδες δεν ήταν η μεγαλύτερη αλλά η θέση του ατυχήματος, στο Prince William Sound μπορούσε να προσεγγιστεί μόνο με πλοίο ή ελικόπτερο με αποτέλεσμα το κόστος των $ 2,5 διςΣτη 5η θέση «Piper Alpha Oil Rig» $ 3.400 εκατομμύρια.

Το χειρότερο ατύχημα σε θαλάσσια πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου. Ήταν η μεγαλύτερη πλατφόρμα με παραγωγή 317.000 βαρέλια ημερησίως. Κατά την διάρκεια εργασιών συντήρησης, αντικατάστασης βαλβίδων ασφαλείας για το παραγόμενο υγραέριο, οι τεχνικοί δεν αντικατέστησαν μία από τις υπάρχουσες 100. Όταν ο επικεφαλής της πλατφόρμας προσπάθησε να ξαναβάλει μπρός τη διαδικασία σημειώνεται έκρηξη και πυρκαγιά που καταστρέφει τη πλατφόρμα σκοτώνοντας 167 εργαζόμενους.

Στη 4η θέση «Challenger» $ 5.500 εκατομμύρια.

Στις 28 Ιανουαρίου 1986 και 73 δευτερόλεπτα μετά την απογείωση του καταστρέφεται από έκρηξη που όπως έδειξαν οι έρευνες αρχική αιτία ήταν ένας ελαττωματικός δακτύλιος που προκάλεσε σειρά βλαβών και τελικώς τη καταστροφική έκρηξη. Το κόστος αντικατάστασης των διαστημικών λεωφορείων κόστισε το 1986 $ 2.000 εκατομμύρια και η έρευνα για να εντοπιστεί η βλάβη $ 1.000 εκατομμύρια.

Στη 3η θέση «Prestige» $ 12.000 εκατομμύρια.

Το πλοίο το οποίο μετέφερε 77.000 τόνους μαζούτ στις 12 δεξαμενές του πέφτει σε καταιγίδα στα ανοικτά της Γαλικίας (Ισπανία). Ο πλοίαρχος φοβούμενος τα χειρότερα ζητά βοήθεια από τις Ισπανικές αρχές οι οποίες τον πιέζουν να απομακρύνει το πλοίο από τις ακτές. Στη συνέχεια ζητά βοήθεια από τις Πορτογαλικές και τις Γαλλικές αρχές οι οποίες του απαντούν ότι βρίσκεται πολύ μακριά από τη ζώνη ευθύνης τους. Τελικά η καταιγίδα παίρνει το πάνω χέρι με αποτέλεσμα να κοπεί το πλοίο και να χυθούν στη θάλασσα 20 εκατομμύρια γαλόνια μαζούτ.

Στη 2η θέση «Space Shuttle Columbia» $ 13.000 εκατομμύρια

Ήταν το πρώτο διαστημικό λεωφορείο που έθεσε η NASA σε τροχιά γύρω από τη γη. Κατά τη διάρκεια επανόδου του και πάνω από το Τέξας την 1 Φεβρουαρίου 2003 εκρήγνυται εξ αιτίας μια τρύπας που είχε προκληθεί 16 ημέρες νωρίτερα. Η συλλογή και μεταφορά των συντριμμιών, οι έρευνες και οι μελέτες που ακολούθησαν εκτόξευσαν το κόστος στα 13 δις σημερινά δολάρια σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αεροναυτικής και Αεροδιαστημικής.

Στη 1η θέση «Chernobyl» $ 200.000 εκατομμύρια

Στις 26 Απριλίου 1986 έγινε το πλέον ακριβό ατύχημα της ιστορίας και η μεγαλύτερη κοινωνικο- οικονομική καταστροφή εν καιρώ ειρήνης. Το 50% της Ουκρανίας μολύνθηκε με τον ένα ή άλλο τρόπο. 200.000 άνθρωποι έφυγαν από τις εστίες τους και τουλάχιστον 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν άμεσα, οι 125.000 εκ των οποίων πέθαναν από καρκίνο τα επόμενα χρόνια. Το ατύχημα αποδίδεται σε συνεργεία του σταθμού που δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας.

Πηγή: www.scribd.com
Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.