Γυναίκες στη πυροσβεστική: Η πάλη για τη δική τους θέση

Βαθμολογία

4/1/2013

Ένα ακόμη άρθρο της Kristen Winters το οποίο αφιερώνω, αντί ευχών, στις γυναίκες συναδέλφους επαγγελματίες και εθελοντές. «Ότι και να κάνουν οι γυναίκες πρέπει να το κάνουν δύο φορές πιο καλά από τους άνδρες για να θεωρηθεί ότι έκαναν τα μισά καλά»…

Ποιά είναι;
Charlotte Elizabeth Whitton, OC, CBE (1896 – 1975) Καναδέζα φεμινίστρια και δήμαρχος της Οττάβα. Ήταν η πρώτη γυναίκα δήμαρχος σε μια μεγάλη πόλη του Καναδά (1951 – 1956 και 1960 – 1964).


Charlotte Whitton

Τίποτα δεν με ενοχλεί περισσότερο από το πιστεύω των ανδρών ότι οι γυναίκες δεν ανήκουν στους πυροσβέστες. Δεν είμαι μια «σκληρή» φεμινίστρια. Δεν πιστεύω ότι οι γυναίκες είναι σε όλα καλλίτερες από τους άνδρες. Δεν πιστεύω ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν καλλίτερη αντιμετώπιση από τους άνδρες. Πιστεύω ότι είμαι ίση με τους άνδρες και ενοχλούμαι αφάνταστα όταν πρέπει να αντιμετωπίσω τον ιδιότυπο ρατσισμό.

Τελείωσα τη Πυροσβεστική Ακαδημία όπως και οι άνδρες, μεταξύ των πρώτων. Τελείωσα τη Παραϊατρική Σχολή όπως και οι άνδρες μεταξύ των πρώτων. Γιατί λοιπόν πρέπει καθημερινά να αποδείξω το αυταπόδεικτο;

Αυτό είναι μια συνεχής «μάχη» και όλες οι θηλυκές συνάδελφοι ακούν σήμερα τη κραυγή τους μέσα από το άρθρο αυτό. Το πλέον ενοχλητικό για μένα είναι ότι το ίδιο αντιμετωπίζω και στην υπηρεσία μου.

Εκπαιδευόμασταν σε έναν νέο εξοπλισμό διάσωσης εγώ, η «Σάρα» και καμιά δεκαριά άνδρες συζητώντας διάφορους τρόπους ενδεχόμενης χρήσης του. Στο τέλος ο εκπαιδευτής είπε οι δυο γυναίκες να το κάνουν μαζί.

Γιατί; Ρώτησε η Σάρα

Γιατί καμιά από τις δυο σας δεν μπορεί να το κάνει μόνη της, ήταν η απάντηση.

Η οργή ήταν εμφανής στα πρόσωπά μας από το μουρμούρισμα που απλώθηκε μεταξύ των συναδέλφων που γνώριζαν τις ικανότητες μας. Ο εκπαιδευτής όμως δεν μας γνώριζε.

Η Σάρα προχώρησε προς το «θύμα» εκτελώντας το σενάριο χωρίς να βγάλει λέξη, μόλις τελείωσε απευθυνόμενη προς τα εμένα είπε κοφτά τώρα η δική σου σειρά. Έκανα ότι έπρεπε να κάνω και χωρίς να πω κουβέντα αποχώρησα από τη «σκηνή».

Μήπως δεν έχω αποδείξει την ικανότητά μου σε αυτή την υπηρεσία; Μήπως δεν κάνω περιοδική αναβάθμιση – επιβεβαίωση των γνώσεων μου και ικανοτήτων μου όπως όλοι; Μήπως δεν βγαίνω αρκετά συχνά σε συμβάντα ώστε να διατηρώ την ικανότητά μου;

Πήρα μερικές βαθιές ανάσες και συνέχισα να παρακολουθώ την εκπαίδευση μάλλον αφηρημένη. Στο τέλος παρέδωσα τον εξοπλισμό και φύγαμε με τη Σάρα.

Μάλλον δεν είχαμε χειρισθεί καλά την υπόθεση.

Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτής είχε συχνά αναφερθεί αρνητικά για τη παρουσία των γυναικών στο πυροσβεστικό σώμα. Εκείνη η μέρα ήταν το «σπάσιμο» …

Γνωρίζω τις φυσικές διαφορές ανδρών και γυναικών. Οι άνδρες είναι συνήθως πιο δυνατοί στο πάνω μέρος του κορμού οι γυναίκες στα κάτω μέρος. Αλλού αντέχουν περισσότερο και αλλού αντέχουν οι γυναίκες.

Μπορώ να κάνω τα ίδια πράγματα ίσως λίγο διαφορετικά ίσως να χρειαστώ πιο πολύ χρόνο. Εργάζομαι εξυπνότερα όχι σκληρότερα.

Γνωρίζω ότι θα πρέπει για πολλά χρόνια ακόμα να μάχομαι εναντίον αυτού του «ρατσισμού», γνωρίζω όμως και ότι μπορώ να προσφέρω την ίδια βοήθεια, την ίδια φροντίδα στον πολίτη με τους άνδρες συναδέλφους μου.

Πηγή: http://firelink.monster.com

Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.