Ποιες οι ειδικές προκλήσεις για μια γυναίκα πυροσβέστη;

 

 
Μια γυναίκα πυροσβέστης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει την πρόκληση φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό φτιαγμένο για άνδρες αλλά και την εμπειρία σεξουαλικών παρενοχλήσεων λόγω φύλου. Πέραν αυτών έχει και τη δυσκολία να ανταποκριθεί και στις ασκήσεις άρσης βαρών που επιβάλλουν πολλές υπηρεσίες, ασκήσεις στις οποίες αποτυγχάνουν και οι άνδρες συνάδελφοί τους συχνά. Ο προστατευτικός εξοπλισμός που της ταιριάζει είναι ουσιαστικό πρόβλημα διότι συνήθως έχει σχεδιαστεί για χρήση από τη πλειοψηφία που είναι άνδρες. Οι διακρίσεις όσον αφορά το φύλο αλλά και η σεξουαλική παρενόχληση, άλλοτε άθελα και άλλοτε ηθελημένα, μερικές φορές κάνουν το χώρο εργασίας δύσκολο έως εχθρικό.

Ο προστατευτικός εξοπλισμός είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής του πυροσβέστη. Μια γυναίκα δεν μπορεί να φορά ένα «εργαλείο» σχεδιασμένο για άνδρες διότι η σωματομορφή της είναι μάλλον μικρότερη και διαφορετική. Η χρήση λοιπόν τέτοιου εξοπλισμού που δεν προσαρμόζεται σωστά στο σώμα αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης σοβαρών εγκαυμάτων ή ακόμα και θανάτου. Ανεπαρκώς εξοπλισμένη σε γάντια, μπότες και επενδύτες είναι μια πρόκληση στην εκτέλεση μιας αποστολής. Ορισμένες φορές δεν έχουν σωστή πρόσβαση σε τσέπες ή θέσεις τοποθέτησης εργαλείων και αγωνίζονται για να τα χρησιμοποιήσουν.

Η πυρόσβεση ήταν κάποτε πεδίο δράσης μόνο για άνδρες αλλά όσο περνάει ο καιρός όλο και περισσότερες γυναίκες συμμετέχουν και τα γνωστά στερεότυπα ξεχνιούνται και μπαίνουν στη άκρη. Έρευνες ωστόσο δείχνουν ότι οι γυναίκες σήμερα στερούνται ακόμα ευκαιρίες εκπαίδευσης και βαθμολογικής εξέλιξης λόγω του φύλου τους. Σε τελευταία έρευνα ρωτήθηκαν 250 γυναίκες και το 45% απάντησε ότι έχουν διαφορετική αντιμετώπιση από τους άνδρες όσο αφορά τις ευκαιρίες εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης συγκριτικά με τους άνδρες τουλάχιστον μία φορά και περίπου οι μισές από αυτές ανέφεραν ότι το πρόβλημα ήταν σε εξέλιξη. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι τα προβλήματα αυτά διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Η σεξουαλική παρενόχληση συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες από ότι στους άνδρες πυροσβέστες. Σε έρευνα οι γυναίκες δηλώνουν παρενόχληση σε ποσοστά 88% και εμβαθύνοντας λίγο μπορεί μεν να μην φτάνει στη παρανομία αλλά δεν παύει να είναι μην αποδεκτή και ενοχλητική. Σε ορισμένες περιπτώσεις αναφέρονται ακόμα και παράνομες πράξεις όπως ανεπιθύμητη σωματική επαφή, απαιτήσεις και εκβιασμό για σεξουαλικές χάρες.

Η ανύψωση και το τράβηγμα βαρέων αντικειμένων είναι μία ακόμη ιδιαίτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει μια γυναίκα πυροσβέστης. Η μυϊκή ανάπτυξη μιας γυναίκας μπορεί να πάρει μήνες ώστε να μπορεί να κινηθεί γρήγορα μεταφέροντας μία σκάλα ή για να κάνει 75 πους – απς (push-ups). Ακόμα και οι άνδρες συνάδελφοί τους συχνά τα παρατάνε ποσό μάλλον γυναίκες με εκ φύσεως λιγότερη μυική μάζα.

Τελειώνοντας θα ήθελα να δείτε με προσοχή μία ιστορική φωτογραφία που εμφανίστηκε για πρώτη φορά με αφορμή τα 70α γενέθλια της ιαπωνικής επίθεσης στο Pearl Harbor το 1941.

Τα ακόλουθα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τόσο τη γρήγορη αλλαγή αλλά και την ανάγκη για ακόμη μεγαλύτερη φυλετική ποικιλία στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες σε εθνικό επίπεδο.

Το 2000, οι γυναίκες αποτελούν το 47% του εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ. Περίπου 5.200 γυναίκες εργάζονται με πλήρη απασχόληση ως πυροσβέστες και αξιωματικοί, ποσοστό που αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του συνόλου.

Το 1998, υπήρχαν 27.000 Αφροαμερικάνοι και 9.000 Ισπανόφωνοι πυροσβέστες, που αντιπροσωπεύουν 11,8% και 3,9% του συνόλου αντίστοιχα.

Οι Αφροαμερικάνες αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% των γυναικών καριέρας στους πυροσβέστες και τους αξιωματικούς. Το Ντιτρόιτ έχει τώρα πάνω από 20 Αφροαμερικανούς πυροσβέστες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών και του Περιφερειάρχη Charlene Graham, ο οποίος προήχθη το 1996. Η Περιφερειακά Πυροσβεστική Υπηρεσία της Κολούμπια, ήταν ένας από τους ηγέτες του έθνους για την πρόσληψη μαύρων γυναικών, απασχολεί περισσότερες από 50 ως πυροσβέστες και ένα ακόμα μεγαλύτερο αριθμό σε ιατρικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης (EMS). Στο Oakland η Πυροσβεστική απασχολεί σήμερα πάνω από 15 μαύρες γυναίκες επί συνόλου 491 μελών προσωπικού.

Στη Νέα Υόρκη, λιγότερο από το 6% των 11.000 πυροσβεστών είναι έγχρωμοι άνδρες και οι γυναίκες είναι μόλις το 0,3% του συνόλου. Στο συνολικό πληθυσμό της Νέας Υόρκης το 30% είναι ισπανόφωνοι, το 25-30% Αφροαμερικάνοι, 10% Ασιάτες και το 51% γυναίκες.

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες με τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών είναι : Madison, Wisconsin: 14,8%, Boulder, Colorado: 14%, Clay County, Florida: 13,8%, San Francisco: 11,7%, Montgomery Co., Maryland: 10,2%. Ωστόσο, πολλές μεγάλες αστικές υπηρεσίες δεν έχουν καθόλου γυναίκες.

Πηγές: Οι γυναίκες στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, Εθνική Ένωση Πυρασφαλείας, Εθνικό Διαπολιτισμικό Ινστιτούτο και της πρωτοβουλίας του Προέδρου για τις Φυλές

Πηγή: http://www.wisegeek.com, http://www.pbs.org
Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr, Χ. Ζαφειρίου

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.