Πολιτική Προστασία Βασικές Κλίμακες

 

17/4/2013

Η Πολιτική Προστασία σαν έννοια, σαν δράση, είναι η προσαρμοσμένη στις έκτακτες ανάγκες σε καιρό ειρήνης, διαφοροποιημένη συνέχεια της Πολιτικής Άμυνας ενός μηχανισμού που δημιουργήθηκε και γιγαντώθηκε μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και κυρίως κατά τη διάρκεια του λεγόμενου Ψυχρού Πολέμου με στόχο τη προστασία των πολιτών από ενδεχόμενο νέο και μάλιστα πυρηνικό πόλεμο. Η εξέλιξη θεωρείται γνωστή.

Σήμερα θα θυμηθούμε λίγο βασικές κλίμακες που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ποιότητος – ποσότητος ενεργειών πολιτικής προστασίας.
Οι κλίμακες, οι σχετικές με τα φυσικά φαινόμενα είναι πολλές. Αυτή η ενότητα παρέχει μια επισκόπηση των πλέον αξιοσημείωτων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Θα επικεντρωθούμε κυρίως στις καιρικές συνθήκες και το περιβάλλον για να έχουμε μια σαφή εικόνα του επίπεδου της έντασης και των επιπτώσεων της κρίσης.

Μερικές κλίμακες που χρησιμοποιούνται πριν ή/και κατά τη διάρκεια μιας κρίσης και προβλέπουν την πιθανή ένταση και τις επιπτώσεις ενός γεγονότος ώστε να κατανοήσουμε τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Άλλες κλίμακες χρησιμοποιούνται για ταξινόμηση μετά το συμβάν.
Οι περισσότερες από αυτές τις κλίμακες είναι περιγραφικές και όχι ποσοτικές, κάτι που τις καθιστά υποκειμενικές και διφορούμενες.

Οι κλίμακες αυτές είναι:

1. Beaufort Scale. Έτος καθιέρωσης 1805
Η Κλίμακα Beaufort είναι μια εμπειρική κλίμακα που μετρά τη σχέση της ταχύτητας του ανέμου με τις συνθήκες που δημιουργούνται στη θάλασσα (κυματισμός) ή στη ξηρά (φθορές στη χλωρίδα, κατασκευές). Το πλήρες όνομά της είναι Beaufort wind force scale παρόλο που μετρά ταχύτητα ανέμου και όχι δύναμη με την επιστημονική έννοια του όρου

2. Modified Mercalli Intensity Scale. Έτος καθιέρωσης 1931.
Η κλίμακα έντασης Mercalli είναι μια σεισμική κλίμακας που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της έντασης ενός σεισμού. Μετρά τις επιδράσεις ενός σεισμού, και είναι διαφορετική από την κλίμακα μεγέθους που συνήθως αναφέρεται για σεισμό (μερικές φορές περιγράφεται ως το μέγεθος παρωχημένες Richter), η οποία είναι το μέτρο της ενέργειας που ελευθερώνεται. Η ένταση του σεισμού δεν καθορίζεται εντελώς από το μέγεθος του.

3. Richter Scale. Έτος καθιέρωσης 1935
Η κλίμακα μεγέθους Richter είναι ένας από τους πολλούς τρόπους για να αντιστοιχίσουμε με ένα μοναδικό αριθμό τη ποσότητα της ενέργειας που περιέχεται – εκλύεται σε ένα σεισμό.

4. Saffir-Simpson Hurricane Scale. Έτος καθιέρωσης 1969
Η Saffir-Simpson Hurricane Scale (SSHS), ή η Saffir-Simpson Hurricane Scale Wind (SSHWS), κατατάσσει τους τυφώνες σε πέντε κατηγορίες ανάλογα με τις εντάσεις των ανέμων. Για να ταξινομηθεί ως τυφώνας, ένας τροπικός κυκλώνας πρέπει να έχει συνεχείς σταθερούς ανέμους ταχύτητας τουλάχιστον 74 mph (33 μέτρα/δευτερόλεπτο ή 64 κόμβους ή 119 χλμ/ώρα) (κατηγορία 1). Η υψηλότερη κατάταξη στην κλίμακα, κατηγορίας 5, θα διατεθεί για καταιγίδες με ανέμους άνω των 156 mph (70 μέτρα/δευτερόλεπτο ή 136 κόμβους ή 251 χλμ/ώρα).

5. Fujita scale Έτος καθιέρωσης 1971 (Enhanced Fujita Scale in 2007)

Η κλίμακα Fujita (F-Scale), ή κλίμακα Fujita-Pearson, είναι μια κλίμακα για την ένταση των ανεμοστρόβιλων, η οποία βασίζεται κατά κύριο λόγο στις βλάβες που προκαλούν οι ανεμοστρόβιλοι στα οικοδομήματα και τη βλάστηση. Η επίσημη κατηγορία στην κλίμακα Fujita καθορίζεται από μετεωρολόγους (και μηχανικούς) μετά από μία επιτόπια ή/και από αέρος παρατήρηση. Ανάλογα με τις περιστάσεις, σχηματοποιημένα σχέδια στροβιλισμού στο έδαφος, εντοπισμός από ειδικά ραντάρ, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων, των μέσων ενημέρωσης και εικόνες βλαβών, καθώς και διαφόρων άλλων ηλεκτρονικών καταγραφών.

6. Volcanic explosivity index. Έτος καθιέρωσης 1982.
The Volcanic Explosivity Index (VEI), ορίστηκε από τους Chris Newhall (U.S. Geological Survey – Αμερικανική Γεωλογική Επισκόπηση) και τον Stephen Self (University of Hawaii), ώστε να υπάρξει ένας ενιαίος τρόπος μέτρησης της εκρηκτικότητας των ηφαιστειακών εκρήξεων.

7. International Nuclear Event Scale. Έτος καθιέρωσης 1990
Η Διεθνής Κλίμακα Πυρηνικών Συμβάντων (INES) εισήχθη από τη Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, προκειμένου να καταστεί δυνατή η άμεση επικοινωνία σημαντικών πληροφοριών σε περίπτωση πυρηνικών ατυχημάτων.

8. Air Quality Index Έτος καθιέρωσης 1999
Ένας δείκτης της ποιότητας του αέρα (AQI) είναι ένας αριθμός που χρησιμοποιείται από τους κυβερνητικούς οργανισμούς στην επικοινωνία τους με το κοινό για την ποσότητα – ποιότητα ρύπανσης του αέρα σήμερα ή πώς θα ρυπανθεί το επόμενο διάστημα.

Πολλές κλίμακες και όχι όπως είπαμε ακριβείς. Έτσι αρχίζει η ιδέα δημιουργίας μιας νέας κλίμακας που βασίζεται στο γεγονός ότι όλες οι έκτακτες ανάγκες έχουν τρεις ανεξάρτητες διαστάσεις:

 • Α. Το πεδίο εφαρμογής.
 • Β. Τοπογραφικές αλλαγές ή καμία αλλαγή. (παραμορφώσεις του φλοιού)
 • Γ. Ταχύτητα αλλαγών.

  Το σημείο τομής των τριών αυτών διαστάσεων καθορίζει με λεπτομέρεια μια κλίμακα για κάθε έκτακτη ανάγκη.

  9. Rohn Emergency Scale
  Η Κλίμακα έκτακτης ανάγκης Rohn είναι μια κλίμακα στην οποία το μέγεθος (ένταση) της έκτακτης ανάγκης είναι μετρήσιμο. Προτάθηκε για πρώτη φορά το 2006, και εκφράζεται με περισσότερες λεπτομέρειες σε επιστημονικό συνέδριο το 2007, αφού δοκιμάστηκε από ένα παγκόσμιο δίκτυο επιστημόνων. Η ιδέα αυτή παίρνει σάρκα και οστά αργότερα το ίδιο έτος. Η ανάγκη ύπαρξης μιας τέτοιας κλίμακας επικυρώνεται δύο χρόνια μετά και από άλλους ανεξάρτητους ερευνητές. Πρόκειται για την πρώτη κλίμακα που ποσοτικοποιεί οποιαδήποτε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και βασίζεται σε μαθηματικό μοντέλο. Η κλίμακα μπορεί να προσαρμοστεί για χρήση σε οποιοδήποτε γεωγραφικό επίπεδο – πόλη, νομό, κράτος ή και ήπειρο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εξέλιξης της έκτακτης ανάγκης, καθώς και για να προβλέψει την πιθανότητα και τη φύση μιας έκτακτης ανάγκης βοηθώντας στο σχεδιασμό και την οργάνωση ενός Εθνικού Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

  Πηγή http://en.wikipedia.org
  Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire.gr Χ. Ζαφειρίου

 • Κάντε το πρώτο σχόλιο

  Υποβολή απάντησης

  Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


  *


  Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.